Burgos: Agresívnym šprintérskym nástupom sa presadil Gaviria, za ním skončil Démare

29.7.2020, 13:00 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
2. 29.7. rovinata etapa ciel rovina Castrojeriz > Villadiego 168 km Gaviria
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
 
etapa 2 perfil3
profil etapy, 1180 nastúpaných metrov (© vueltaburgos.com)
 
 
Preteky pokračovali šprintérskou etapou. Osem kilometrov pred cieľom sa zdvihla cesta na päť percent, ale najrýchlejší jazdci v balíku si s tým museli poradiť. Z hľadiska etapového triumfu bola rozhodujúcejšou posledná pravotočivá zákruta, ktorá sa nachádzala len tristo metrov pred páskou. Najväčšie šance na víťazstvo mali Sam Bennett, Arnaud Démare, Giacomo Nizzolo, Matteo Trentin, Davide Cimolai, Mark Cavendish alebo Fernando Gaviria.

Kolumbijského pretekára však určite nepotešilo, že na štarte etapy sa neobjavili jeho traja kolegovia Sebastian Molano, Cristian Munoz, Camilo Ardila, ktorí ešte pred pretekmi prišli do kontaktu s osobou pozitívnou na koronavírus a preventívne boli stiahnutí z podujatia. Tímu UAE Emirates tak zostali len štyria jazdci. V pelotóne panovala neistota, či sa prípadná nákaza nemôže objaviť u iných členov tohto celku.
 
V úniku sa ukázali Joel Nicolau (Caja Rural), Ángel Fuentes (Burgos-BH), Alessandro Fedeli (Nippo Delko Provence), Kiko Galván (Kern Pharma) a Riccardo Verza (Kometa). Keďže taliansky šprintér Alessandro Fedeli včera finišoval v hlavnom balíku a strácal len osem sekúnd v poradí, Bora - hansgrohe musela od začiatku kontrolovať situáciu na trati. Utečenci aj tak dostali k dobru štyri minúty.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
detske oblecenie biker
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Oproti včerajšku nefúkal bočný vietor, ale teploty sa vyšplhali na tridsať stupňov. Bora - hansgrohe si odkrútila polovicu etapy na čele balíka osamote a potom sa k nej pridali jazdci z NTT Pro Cycling. Na začiatku sezóny sa predvádzal vo veľmi dobrej forme Giacomo Nizzolo a v takomto trende chcel pokračovať aj naďalej. Obidva celky dobre spolupracovali a podarilo sa im znížiť stratu na vedúcu skupinu na dve minúty. Celý deň sa ukazoval v popredí Movistar s Alejandrom Valverdem, čo signalizovalo, že skúsený španielsky matador má na podujatí vysoké ambície a nechce nič podceniť ani počas šprintérskej previerky.
 
Náskok utečencov bol stále menší, lebo v pelotóne pracoval aj Deceuninck - Quick-Step. Belgický tím podporoval Sama Bennetta a írsky šprintér chcel vybojovať svoje tretie tohtoročné víťazstvo.  V úniku už minul všetku energiu Ángel Fuentes, vrátil sa do balíka, ale ostatní utečenci už mali iba 40-skundový náskok. Brejk bol eliminovaný 15 kilometrov pred páskou. Najdlhšie vzdoroval Joel Nicolau. Krátke stúpanie pred cieľom natiahlo pelotón, najmä Bora sa snažila nastaviť čo najrýchlejšie tempo, ale žiadny zo šprintérov sa nedostal do problémov.        
 
Vo finále si pripravovali pozíciu šprintérske celky, ale dopredu sa natlačil aj CCC, ktorý chcel s Trentinom zaskočiť najrýchlejších jazdcov. Výbornú prácu odviedol takisto FDJ, ale o všetkom rozhodla posledná zákruta, ktorú si postrážil Fernando Gaviria a jasne zvíťazil. Druhý skončil Arnaud Démare a tretie miesto získal Sam Bennett.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
Druhý deň na podujatí sme sledovali klasické šprintérske predstavenie, kde nič neohrozilo hromadný dojazd balíka. Šprintérske zostavy však museli zvládnuť nepríjemnú poslednú zákrutu. Dobre sa pred ňou poskladal tím FDJ, no presne v rozhodujúcom momente ich zaskočil Fernando Gaviria, ktorý sa naplno prehnal cez zákrutu a vytvoril si rozhodujúci náskok. Ostatní šprintéri v tomto momente akoby zaspali. Pre kolumbijského pretekára je to už štvrtá výhra v sezóne, no prišla po dlhej prestávke a najmä ochorení koronavírusom, ktorý trápil Gaviriu dlhý čas. Ale ako dnes predviedol, znovu sa dostal na svoju najvyššiu úroveň.
 
Na konci mal všetko výborne pripravené Arnaud Démare, ale nevyužil vybudovanú pozíciu pred zákrutou. Možno bol zaskočený, že sa nachádzala tak blízko cieľa. Potom finišovali Bennett, Trentin, Aberasturi a Stuyven, ktorí však nemali šancu bojovať o výhru. Týchto jazdcov mohol vypojiť z rytmu menší pád, ktorý natiahol balík. V celkovom poradí zmeny nenastali a už zajtra sa dozvieme, ktorí z favoritov budú bojovať o titul. Etapu zakončí ťažký kopec Picón Blanco.       
 
 
Výsledky etapy
1. GAVIRIA Fernando link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 3:55:38 20
2. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 00:00 10
3. BENNETT Sam Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00 5
4. TRENTIN Matteo CCC Team link ikonka 00:00  
5. ABERASTURI Jon Caja Rural - Seguros RGA 00:00  
6. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
7. NIZZOLO Giacomo NTT Pro Cycling 00:00  
8. THEUNS Edward Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
9. EENKHOORN Pascal Team Jumbo - Visma link ikonka 00:00  
10. ARISTI Mikel Euskaltel - Euskadi 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. GROßSCHARTNER Felix BORA - hansgrohe link ikonka 7:35:59 5
2. ABERASTURI Jon Caja Rural - Seguros RGA 00:08  
3. TRENTIN Matteo CCC Team link ikonka 00:08  
4. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:08  
5. NIZZOLO Giacomo NTT Pro Cycling 00:08  
6. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:08  
7. LANDA Mikel link ikonka Bahrain - McLaren 00:08  
8. BENNETT George Team Jumbo - Visma link ikonka 00:08  
9. CHAVES Esteban Mitchelton - Scott link ikonka 00:08  
10. CARAPAZ Richard Team Ineos link ikonka 00:08  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop