Burgos: V horúčave vyhral na prudkom kopci Evenepoel a v poradí získal pekný náskok

30.7.2020, 13:00 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
3. 30.7. rovinata etapa ciel rovina Sargentes Lora > Alto Picón 150 km Evenepoel
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
 
etapa 3 perfil
profil etapy, 2631 nastúpaných metrov (© vueltaburgos.com)
 
 
Tretia etapa znamenala kľúčový deň pre jazdcov na celkové poradie. Dlhý cieľový kopec Picón Blanco obsahoval mnoho úsekov s prevýšením cez desať percent a v posledných ročníkoch sa stalo pravidlom, že víťaz na tomto kopci získal aj celkový titul. V početnej skupine favoritov sme mohli vyzdvihnúť Sosu, Carapaza, Landu, Valverdeho, Simona Yatesa, Chávesa, Bennetta, Majku a prekvapiť mohli mladíci Evenepoel alebo Gaudu. Na každého vrchára čakal tvrdý test a všetci boli v napätí, v akom stave sa predstavia po dlhej súťažnej prestávke.

Počas náročného dňa cyklistom nepriali podmienky. Pred cieľovým kopcom mohol fúkať vietor a v údolí, medzi jednotlivými stúpaniami, sa objavili aj vysoké teploty. Miestami až 37 stupňov. Štartovalo sa z kopca a ihneď sa vytvorila 9-členná skupina. Edward Theuns (Trek-Segafredo), Nikita Stalnov (Astana), Jetse Bol, Juan Felipe Osorio (obaja Burgos-BH), Joel Nicolau (Caja Rural), Gotzon Martín (Euskaltel-Euskadi), Roger Adriá, Francisco Galván (obaja Kern Pharma) a Márton Dina (Kometa Xstra) využili pokojnú jazdu pelotónu a vybudovali si náskok deviatich minút.
 
V úniku sa prezentovali len dva tímy World Tour, no Stalnov nepatrí medzi vrchárov a Theuns je špecialista na severské klasiky. Belgický pretekár strácal v poradí necelé dve minúty, ale pre jazdcov na GC nebol nijakou hrozbou. Na čele pretekov sa chceli vytiahnuť zástupcovia menších domácich tímov a v prvej časti etapy bol najaktívnejší na úvodných horských prémiách Gotzon Martín, ktorý tam získal najviac bodov.
 
V pelotóne pracovali Bora - hansgrohe a Ineos, ktorým sa podarilo okresať stratu na utečencov. Vyše päťdesiat kilometrov pred páskou sa objavil na trati bočný vietor a spomínané celky to dokonale využili. Od pelotónu sa odtrhli iba ich zástupcovia a získali na svoju stranu pekný náskok. Tím Ineos mal však smolu, že tento atak nezachytil Iván Sosa, ktorý zostal vzadu. Útok na vetre podniklo iba osem jazdcov. Z favoritov útočili Carapaz, Grossschartner a Majka. Pelotón sa rozpadol na niekoľko skupín a bolo otázne, či v takejto intenzite vydržia cyklisti až na cieľový kopec.
 
Balík sa napokon spojil, ale táto naháňačka v horúcom počasí pripravila mnohých jazdcov o dôležitú energiu. Navyše, vzadu stále zostávali domestici viacerých tímov. Vzadu však zostal David Gaudu a aj Oscar Rodríguez, takže v tretej skupine museli ťahať FDJ a Astana. Na predposlednom stúpaní vybojoval maximum bodov Roger Adriá a domáci pretekár sa následne vydal na sólovú jazdu. Hlavná skupina strácala tri minúty. Vysoké tempo v nej nasadili Quick-Step a Ineos.
 
Desať kilometrov pred cieľom to vyzeralo na peknú drámu, keďže Roger Adriá zvýšil svoj náskok na necelé štyri minúty. A v tom momente už museli naplno zabrať Ineos, Bora a Jumbo - Visma. Cieľový kopec Picón Blanco bol prudký od samého začiatku a favoriti mali čo robiť, ak chceli získať etapu. V balíku najskôr zaútočil Ben Hermans (Israel Start-Up) a za ním diktoval tempo Richard Carapaz, ktorý pracoval pre Ivána Sosu, ale obhajca prvenstva nestíhal. Potom zrýchlil Simon Yates a vyčlenil skupinu najsilnejších. Líder pretekov Grossschartner medzi nimi chýbal.
 
V druhej polovici stúpania zabral Mitchelton - Scott, ktorý pochytal predchádzajúce nástupy a zvyšných utečencov, s výnimkou Adriu. V problémoch sa ocitli Valverde, Majka a veľmi dobre sa držali Yates, Cháves, Landa, Evenepoel, Bennett, Mas, Carapaz alebo Aru. Po zrýchlení Estebana Chávesa sa rozprúdil súboj o etapu, lebo Adriá už stratil energiu na prudkých sklonoch. Cháves bol veľmi silný a vydržali s ním iba Evenepoel, Bennett a ešte sa snažili Landa s Carapazom. Roger Adriá bol chytený dva kilometre pred vrcholom, keď atakoval Evenepoel.
 
Remco Evenepoel predviedol perfektný atak na konci náročného kopca, zlomil odpor všetkých súperov a suverénnym spôsobom vyhral etapu. Za ním prišiel do cieľa George Bennett, no jeho strata sa vyšplhala na 20 sekúnd. Potom sa objavili na vrchole Mikel Landa a Esteban Cháves. Výborný výkon predviedol aj ďalší mladík z Quick-Stepu - Joao Almeida obsadil piate miesto. Až potom prišiel do cieľa Richard Carapaz.
 
 
video v clanku ikonka ciernaFinále etapy
 
 
Tretia etapa priniesla výbornú cyklistiku. Ešte pred cieľovým kopcom sa delil pelotón, na Picón Blanco statočne odolával pôvodný únik, ale napokon si to rozdali medzi sebou najsilnejší borci. Vo vysokých teplotách sa snažil najmä Mitchelton - Scott, ktorý ovládol záverečnú časť cieľového kopca a Esteban Cháves vytiahol silné nohy, no všetko mal pod kontrolou Remco Evenepoel. Belgický super talent prežil všetky nástupy a sám sebavedome zrýchlil dva kilometre pred vrcholom. Nikto sa k nemu nepridal a to bola chyba. Evenepoel zvládol etapu perfektne a získal skalpy kvalitných vrchárov. Pre mladého pretekára je to už štvrté tohtoročné etapové víťazstvo. V poradí si vybudoval slušný náskok a súperi majú pred sebou náročnú úlohu, aby ho v sobotu pokorili na Lagunas de Neila. V záverečnej etape mu určite pomôže forma Joaa Almeidu, ktorý dnes takisto patril k najsilnejším na trati.
 
Sebavedomie musel získať George Bennett, ktorý nechal za sebou kvalitnú konkurenciu, a s takouto výkonnosťou môže v sobotu dobiedzať aj na Evenepoelovu líderskú pozíciu. Veľmi dobrú tímovú prácu vytiahol Mitchelton - Scott a aj keď pred páskou Estebanovi Chávesovi došla energia, na dnešnom výkone môže austrálska zostava stavať v nasledujúcich dňoch. Na cieľovom kopci statočne bojoval Landa, dobre sa držali Hermans a Aru a celok Ineos pozdvihol Carapaz, no ekvádorský jazdec už nemal na konci potrebnú energiu, aby skončil v poradí ešte vyššie.
 
Etapu nezvládli Sosa, Valverde, tím Bora, ktorý prišiel o líderský dres a Majka zaostal, alebo Gaudu. Francúzsky jazdec fatálne doplatil na delenie balíka pred záverečnými kopcami. V klasifikácii sa vytvorili zaujímavé rozdiely, všetko má vo svojich rukách Evenepoel, no Jumbo - Visma, Mitchelton - Scott a Landa budú ešte nepríjemní v poslednej etape. A nesmieme zabúdať ani na množstvo nespokojných jazdcov po dnešnom dni, takže v sobotu nás čaká ďalšie dramatické predstavenie.     
    
 
Výsledky etapy
1. EVENEPOEL Remco Deceuninck - Quick-Step link ikonka 3:59:09 20
2. BENNETT George Team Jumbo - Visma link ikonka 00:18 10
3. LANDA Mikel link ikonka Bahrain - McLaren 00:32 5
4. CHAVES Esteban Mitchelton - Scott link ikonka 00:35  
5. ALMEIDA João Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:45  
6. HERMANS Ben Israel Start-Up Nation 00:52  
7. CARAPAZ Richard Team Ineos link ikonka 00:52  
8. ARU Fabio link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 01:03  
9. NICOLAU Joel Caja Rural - Seguros RGA 01:20  
10. NIEVE Mikel Mitchelton - Scott link ikonka 01:20  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. EVENEPOEL Remco Deceuninck - Quick-Step link ikonka 11:35:16 5
2. BENNETT George Team Jumbo - Visma link ikonka 00:18  
3. LANDA Mikel link ikonka Bahrain - McLaren 00:32  
4. CHAVES Esteban Mitchelton - Scott link ikonka 00:35  
5. ALMEIDA João Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:45  
6. CARAPAZ Richard Team Ineos link ikonka 00:52  
7. HERMANS Ben Israel Start-Up Nation 00:52  
8. ARU Fabio link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 01:03  
9. DE LA CRUZ David UAE Team Emirates link ikonka 01:33  
10. NIEVE Mikel Mitchelton - Scott link ikonka 01:35  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop