Burgos: V štvrtej etape sa razantným nástupom presadil Bennett, Démare skončil druhý

31.7.2020, 13:00 | Preteky vo svete | Jakub Andacký
4. 31.7. rovinata etapa ciel rovina Gumiel Izán > Roa Duero 163 km Bennett
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
 
Etapa 4 Perfil
profil etapy, 1225 nastúpaných metrov (© vueltaburgos.com)
 
 
V piatok bola pre pretekárov pripravená rovinatá etapa. Rovnako ako v stredu, ani dnes im nemala skrížiť cestu ani jedna vrchárska prémia. Očakával sa preto pokojný priebeh etapy s hromadným šprintom balíka na záver. Ako najväčšia prekážka sa javilo počasie. To cyklistom ani dnes veľmi neprialo. Na niektorých miestach mohol fúkať vietor a teplota sa počas dňa vyšplhala až na 37 stupňov Celzia.
 
Samotný finiš sa javil ako mimoriadne technický s dvoma kruhovými objazdmi v posledných troch kilometroch, s krátkym stúpaním a klesaním a dvoma ostrými zákrutami v bezprostrednej blízkosti cieľovej pásky. Na zisk etapového vavrínu si brúsili zuby najmä Sam Bennett (Quick-Step), Fernando Gaviria (UAE Emirates), Arnaud Démare (FDJ), Giacomo Nizzolo (NTT) a Matteo Trentin (CCC).
 
Do úniku si naskočila šestica cyklistov z menších celkov. Kontinentálny tím Kometa Xstra tam mal hneď trojité zastúpenie v podobe Diega Sevillu, Alejandra Ropera a Riccarda Verzu. Zaujímavosťou bolo, že zástupcovia Komety si našli cestu do úniku v každej z doterajších štyroch etáp. Trojicu prokontinentálnych cyklistov tvorili Juaristi Txomin z Euskaltel – Euskadi, Willie Smit z Burgos-BH a Damiano Cima z ruského Gazpromu, ktorému sa minulý rok podarilo ukoristiť cenné víťazstvo z úniku v 18. etape na Gire. Pelotón ich pustil na bezmála 4 a pol minúty. Na jeho čele usilovne pracovali borci z Quick-Stepu.
 
60 kilometrov pred cieľom prešla hlavná skupina cez bufet. Situácia zostávala nezmenená. Šestica vpredu zatiaľ dobre spolupracovala a udržovala si stabilný náskok na úrovni dvoch minút a tridsiatich sekúnd. V pelotóne panovala dobrá atmosféra. O postupné ukrajovanie náskoku unikajúcej skupiny sa okrem Quick-Stepu pričinili aj cyklisti Bahrainu a FDJ.
 
Približne 50 kilometrov pred cieľom si z tempa úniku vystúpil Juaristi Txomin a vrátil sa späť do hlavného poľa. Vpredu teda pokračovala pätica cyklistov s náskokom niečo vyše dvoch minút.
 
Prvá zmena tempa v úniku, ktorý dovtedy usilovne spolupracoval, sa udiala približne 30 kilometrov pred cieľom. Willie Smit a Riccardo Verza na to nedokázali zareagovať a vrátili sa onedlho do hlavnej skupiny. Unikajúca trojica pokračovala ďalej s náskokom minúty a pol pred skupinou favoritov, ktorú ťahali domestici šprintérskych tímov.
 
20 kilometrov pred cieľom zaútočil Diego Sevilla a osamostatnil sa na čele pretekov. Alejandro Ropero si následne chytro poradil s Damianom Cimom a pridal sa ku svojmu kolegovi na čelo. Cima sa rozhodol radšej počkať na pelotón. Ten strácal v tejto fáze pretekov približne pol minúty a každým ďalším šliapnutím sa k unikajúcej dvojici pretekárov Komety približoval. Únik bol definitívne zlikvidovaní 11 kilometrov pred cieľom, postarali sa o to najmä aktívne jazdiaci cyklisti FDJ.
 
Následne sa v balíku udial menší pád. Na zemi sa mimo iných ocitol aj David De La Cruz (UAE Emirates). Bol viditeľne doudieraný, ale nebolo to nič vážne, takže mohol pokračovať ďalej v pretekoch. Evidentne mal však nejaké technické problémy a musel si napokon  počkať na nový bicykel, čo ho stálo cenný čas.
 
Kilometer pred cieľom sa opäť padalo. Tentokrát, keďže to bolo z čela, to zasiahlo väčšie množstvo cyklistov, vrátane niekoľkých z FDJ. Dokonale sa mu však vyhol Sam Bennett, ktorý svojim následným zrýchlením v krátkom kopci nedal konkurencii šancu. Za ním sa s väčšou medzerou umiestnili Arnaud Démare a Giacomo Nizzolo, ktorých zabrzdil neskorý pád.
 
 
bennett 20 burgosfortero
Bennettov triumf (© Courtesy Vuelta a Burgos / Santi Otero)

 
Po včerajšej namáhavej horskej etape sme dnes sledovali typickú pohodovú šprintérsku. Celý deň bol mimoriadne horúci, favoriti sa preto až dokonca šetrili. Videli sme typickú preťahovačku medzi únikom a hlavnou skupinou. Na jej čele sa počas celého dňa točili najmä cyklisti Quick-Stepu a FDJ. Výsledky ich lídrov sú za to pre nich odmenou.
 
Samotný finiš etapy výrazne ovplyvnil pád menej ako kilometer pred cieľovou páskou, ktorí pribrzdil mnohých šprintérov. Viacerí museli rýchlo brzdiť, vrátane Démara. Lišiacky to však využil Sam Bennett, ktorý by sa za odmenu mal obliecť aj do dresu najlepšieho šprintéra. V celkovom poradí sa nič nezmenilo. Lídrom zostáva Remco Evenepoel s 18-sekundovým náskokom pred Georgom Bennettom. Zajtra ho čaká ťažká úloha ubrániť ho pred svojimi vyzývateľmi.
 
 
Výsledky etapy
1. BENNETT Sam Deceuninck - Quick-Step link ikonka 3:51:19 20
2. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 00:00 10
3. NIZZOLO Giacomo NTT Pro Cycling 00:00 5
4. CIMOLAI Davide Israel Start-Up Nation 00:00  
5. TAMINIAUX Lionel Bingoal - Wallonie Bruxelles 00:00  
6. GHIRMAY HAILU Biniam NIPPO DELKO One Provence 00:00  
7. ABERASTURI Jon Caja Rural - Seguros RGA 00:00  
8. LAAS Martin BORA - hansgrohe link ikonka 00:00  
9. EDMONDSON Alex Mitchelton - Scott link ikonka 00:00  
10. ZABEL Rick Israel Start-Up Nation 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. EVENEPOEL Remco Deceuninck - Quick-Step link ikonka 15:26:35 5
2. BENNETT George Team Jumbo - Visma link ikonka 00:18  
3. LANDA Mikel link ikonka Bahrain - McLaren 00:32  
4. CHAVES Esteban Mitchelton - Scott link ikonka 00:35  
5. ALMEIDA João Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:45  
6. CARAPAZ Richard Team Ineos link ikonka 00:52  
7. HERMANS Ben Israel Start-Up Nation 00:52  
8. ARU Fabio link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 01:03  
9. DE LA CRUZ David UAE Team Emirates link ikonka 01:33  
10. NIEVE Mikel Mitchelton - Scott link ikonka 01:35  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo pádu v závere
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop