Burgos: Vo finále uspel Sosa, Evenepoel odrazil Landove útoky a získal celkový titul

1.8.2020, 12:55 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
5. 1.8. rovinata etapa ciel rovina Covarrubias > Lagunas Neila 158 km Sosa
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
 
etapa 5 perfil bueno
profil etapy, 2292 nastúpaných metrov (© vueltaburgos.com)
 
 
Hlavnou témou záverečného dňa bolo, či Remco Evenepoel udrží líderskú pozíciu aj na strmom stúpaní Lagunas de Neila. Nepríjemný kopec nemal poľaviť až do samého konca a pre Landu, Bennetta alebo Chávesa sa ponúkala dobrá šanca ešte zabojovať o celkovú výhru. V predchádzajúcej kopcovitej previerke previedli dobrý výkon aj Carapaz, Hermans či Yates, ktorí sa mohli sústrediť na etapový triumf.
 
Do úniku sa dostali Dani Navarro (Israel-StartUp), Joel Nicolau (CajaRural), Ángel Madrazo (Burgos-BH), Delio Fernández (NIPPO-Delko), Gozton Martín (Euskadi) a Arjen Livyns (Wallonie Bruxelles). Podobne ako v tretej etape si utečenci vybudovali pekný, 6-minútový náskok a výborný vrchár Dani Navarro dúfal, že na cieľovom kopci dostane šancu na etapový triumf. Ani počas dnešného dňa sa nevydal do vedúcej skupiny žiadny zástupca WT.
 
V pelotóne kontroloval situáciu Deceuninck - Quick-Step, ktorý sa nemusel obávať žiadneho z utečencov a mohol sa sústrediť len na záverečný kopec. Na čelných pozíciách pelotónu sa tak objavovali farby Mitcheltonu a FDJ, ktoré chceli získať etapu. Tvrdo jazdila najmä austrálska zostava, ktorú povzbudil tímový výkon v tretej etape a najmä forma Estebana Chávesa. V pelotóne diktoval tempo aj Bahrajn - McLaren pre Landu, takže sme videli hneď niekoľkých záujemcov na útočnú jazdu na cieľovom kopci. Po predposlednom stúpaní klesol náskok brejku na 90 sekúnd a bolo jasné, že dnes nevytvorí takú drámu ako na Picón Blanco. Charakteristický znak pretekov stúpanie Lagunas de Neila si mal podmaniť niektorí z hlavných favoritov.
 
Pred cieľovým kopcom bol únik takmer zlikvidovaný, tempo bolo miestami šialené, ale stále zostával vpredu bojovať Madrazo, i keď aj jeho chvíle boli spočítané. Mitchelton a Bahrajn predvádzali maximálny výkon. Vo finále sa k nim pridal aj FDJ a na cieľovom kopci sa schyľovalo k mimoriadne zaujímavému súboju. Remco Evenepoel zatiaľ nemal žiadne problémy a pripravoval sa, že na záverečných prudkých kilometroch bude musieť odolávať silným vrchárom.
 
Drsné tempo pokračovalo aj na Lagunas de Neila a štyri kilometre pred vrcholom zrýchlil Landa. Vystrašil favoritov, no Mitchelton všetko pokryl. Landa bol motivovaný. Skúšal to ďalej a nechal za sebou ostatných favoritov. Výborne si počínali aj Cháves, Evenepoel a Sosa. Táto štvorica sa usadila na čele pretekov. Cháves pred vrcholom odpadol, Evenepoel si strážil Landu a Sosa chcel zopakovať svoj minuloročný triumf na tomto kopci.
 
Najsilnejšia trojica sa strážila až do samého konca. Päťsto metrov pred cieľom zrýchlil Iván Sosa a bol to rozhodujúci nástup etapy. Mladý kolumbijský pretekár zopakoval výhru spred roka. Druhý skončil Mikel Landa a tesne za ním preťal pásku Remco Evenepoel, takže belgický pretekár zostal na čele klasifikácie. Ďalší favoriti stratili vyše pol minúty.
 
 
video v clanku ikonka ciernaFinále etapy
 
 
Na konci pretekov sa viaceré celky spojili, aby dostali do ťažkostí Remca Evenepoela, no belgický super talent všetko zvládol. Na Lagunas de Neila ho napokon vyzval len Mikel Landa, ktorý útočil, ale Evenepoel našiel na všetko odpoveď a udržal dres pre lídra pretekov. Jazdec tímu Deceuninck - Quick-Step má v tomto roku skvelú bilanciu. Stal sa celkovým víťazov v San Juane, v Algarve a teraz aj v Burgose. Vyhral zaslúžene, lebo na španielskom podujatí zvládol výborne oba kľúčové dni.
 
Vo výbornej forme sa ukázal aj Mikel Landa, ktorý bol na hlavných kopcoch veľmi silný, ale Evenepoel mal v tretej etape v sebe viac energie. Španielsky borec je však na sezónu pripravený výborne. Etapový triumf vybojoval Iván Sosa, ktorý využil, že obaja spomínaní pretekári sa venovali súboju o titul, a on si mohol počkať na svoju šancu. Výstup na Picón Balco mu nevyšiel, no dnes predviedol svoju vrchársku kvalitu naplno. Prekvapil Joao Almeida, ktorý patril medzi najsilnejších v kopcoch, a dostal sa na tretiu priečku v poradí. Deceuninck - Quick-Step tak ovládol poradie dvomi mladými cyklistami. Veľmi dobrý výkon dnes podali Majka najmä jeho kolega Kämna, Cháves a Gaudu majú pred sebou ešte nejakú prácu, ale ich forma bude len a len rásť. Naopak, najlepšie nohy nepredviedli Carapaz s Bennettom a stratili šancu na stupne víťazov.
 
 
Výsledky etapy
1. SOSA Iván Ramiro Team Ineos link ikonka 3:47:56 20
2. LANDA Mikel link ikonka Bahrain - McLaren 00:09 10
3. EVENEPOEL Remco Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:11 5
4. ALMEIDA João Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:38  
5. KÄMNA Lennard BORA - hansgrohe link ikonka 00:43  
6. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:44  
7. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 00:58  
8. CHAVES Esteban Mitchelton - Scott link ikonka 01:02  
9. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 01:10  
10. DE LA CRUZ David UAE Team Emirates link ikonka 01:12  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Konečné poradie pretekov po etape
1. EVENEPOEL Remco Deceuninck - Quick-Step link ikonka 19:14:42 200
2. LANDA Mikel link ikonka Bahrain - McLaren 00:30 150
3. ALMEIDA João Deceuninck - Quick-Step link ikonka 01:12 125
4. CHAVES Esteban Mitchelton - Scott link ikonka 01:26 100
5. BENNETT George Team Jumbo - Visma link ikonka 01:40 85
6. CARAPAZ Richard Team Ineos link ikonka 01:58 70
7. HERMANS Ben Israel Start-Up Nation 02:25 60
8. DE LA CRUZ David UAE Team Emirates link ikonka 02:34 50
9. ARU Fabio link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 02:36 40
10. NIEVE Mikel Mitchelton - Scott link ikonka 03:00 35
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop