Vuelta: V šprinte do kopca sa vytiahol Daniel Martin, porazil Rogliča, ten zostal v červenom

22.10.2020, 11:00 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
vuelta gt visual rev
3. 22.10. rovinata etapa ciel rovina Lodosa > Laguna Vinuesa 164 km Martin
 
 
01
profil etapy, 2784 nastúpaných metrov (© lavuelta.com / Unipublic)
 
 
Aj na konci tretieho dňa striehlo svižné stúpanie, na ktorého vrchole sa mali opäť ukázať najlepší vrchári na podujatí. Cieľový kopec Laguna Negra mal byť svedkom ďalšieho súboja kandidátov na titul a v takomto dojazde patrili medzi hlavných na víťazstvo Primož Roglič, Daniel Martin alebo Michael Woods.

V priebehu etapy sa očakávali dažďové prehánky a štartovalo sa pod zamračenou oblohou. Medzi pretekármi už nefigurovali Matej Mohorič (Bahrajn-McLaren), slovinský jazdec si zlomil vo včerajšom páde kľúčnu kosť, a ani Thibaut Pinot (FDJ), ktorého stále trápil zranený chrbát. Do úniku sa dostali Mark Donovan (Sunweb), Tosh Van der Sande (Lotto-Soudal), Niki Terpstra (Direct Energie), Aritz Bagües (Caja Rural), Willie Smit (Burgos-BH) a pre pelotón to bola výborná situácia. Pätica utečencov nepredstavovala žiadny problém pre hlavnú skupinu a nikto z nej neohrozoval červený dres. Pelotón bol zoradený za tímom Jumbo - Visma, ktorý držal rozdiel medzi skupinami v okolí štyroch minút.
 
 
 
 
Holandský celok a najmä Primož Roglič vstúpil do pretekov razantným spôsobom a nedávny víťaz na L-B-L mal pred sebou ďalšiu príležitosť získať etapový triumf. Vo vedúcej skupine bol najväčšou osobnosťou Niki Terpstra, víťaz Paríž - Roubaix a Okolo Flámska, a skúsenosťami disponoval aj šprintér a klasikár Van der Sande, ale brejk nemal takú kvalitu, aby na konci dostal šancu zabojovať o etapový triumf.
 
Na prvej horskej prémii sa presadil Van der Sande a pelotón v tom čase strácal len dve a pol minúty. V hlavnej skupine začal pracovať aj tím EF Pro a to bol signál, že aj Michael Woods smeruje za etapovým triumfom. Potom sa dostali pretekári na rovinatú pasáž na otvorenom priestranstve, ale nefúkal silný vietor, ktorý by mohol deliť pelotón. Tímy Jumbo - Visma a EF Pro dobre spolupracovali a všetko smerovalo k záverečnému šprintu favoritov na cieľovom kopci.
 
 
 
 
Podobne ako včera sa chcel vytiahnuť ďaleko pred cieľom Movistar, ktorý razantne navýšil tempo v hlavnej skupine. Najskôr sa k nemu pridali aj ďalšie celky, ale postupne zostala všetka aktivita na španielskom tíme. Už 57 kilometrov pred cieľom bola chytená vedúca skupina a balík sa rútil veľkou rýchlosťou. Miestami sa jazdilo na mokrých cestách, ale vo vypätej situácii sa neudiala žiadna selekcia. Potom vytvorili nový únik štyria borci z pro-kontinentálnych tímov. Skupinku Valentin Ferron, Paul Ourselin (obaja Direct Energie), Hector Saez (Caja Rural) a Angel Madrazo (Burgos-BH) si opäť zobrali pod patronát Jumbo - Visma a EF Pro. Situácia sa upokojila. Pre favoritov nebolo úplne najšťastnejšie, že sa dostal dopredu únik z odpočinutých jazdcov, Madrazo v minulom roku vyhral na Vuelte v brejku horskú etapu, ale znovu to neboli zástupcovia WT celkov, čo malo uľahčiť pelotónu stíhaciu jazdu.
 
 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
 
 
Dvadsať kilometrov pred cieľom mala vedúca skupina len 20-sekundový náskok a v pelotóne už prebiehala pozičná bitka, aby si jednotlivé zoskupenia udržali potrebné pozície pred záverečným kopcom. Na rýchlostnej sa presadil Hector Saez a hlavná skupina sa už blížila k utečencom. Na cieľovom kopci mali šprintovať o víťazstvo najlepší vrchári. Na začiatku kopca viedol balík tím Movistar a španielsky celok chytil brejk sedem kilometrov pred vrcholom. Potom prebral iniciatívu Ineos.
 
Stúpanie Laguna Negra bolo najprudšie na samom konci a práve na tieto momenty sa sústredili všetci hlavní favoriti. Ešte predtým musel meniť bicykel Esteban Cháves a potreboval zmazať menšie manko na okresaný balík. Aktivita tímu Ineos zabraňovala útokom, ale na čele pretekov zostávala početná skupina. Chávesova strata presahovala tridsať sekúnd. Vyše dvetisíc metrov pred páskou predsa len skúsil atakovať Kenny Elissonde, ale proti Ivanovi Sosovi nemal šancu.
 
V hlavnej skupine postupne zostali len favoriti. Posledný kilometer bol najprudší a rozhodovalo sa len pred páskou. Najlepší šprint vytiahol Dan Martin a v tesnom závese za ním finišovali Primož Roglič a Richard Carapaz.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
V tretej etape sa neodohralo žiadne prekvapenie. Utečenci nemali nárok, aby prekazili záverečný súboj jazdcov na celkové poradie a nič na tom nezmenila ani skutočnosť, že päťdesiat kilometrov pred páskou sa vytvorila druhá vedúca skupina. V pelotóne pracoval najmä tím EF Pro, ale americký celok sa nepresadil podľa očakávaní. Michael Woods nestíhal na cieľovom kopci a Hugh Carthy nie je taký výbušný ako niektorí ďalší favoriti.
 
Na svoje najlepšie časy si spomenul Daniel Martin. Na cieľovom kopci sa držal vo vedúcej skupine favoritov a vytrvalo čakal na ten správny moment, aby vyrazil dopredu. Práve on prekazil vyčkávaciu taktiku a začal šprintovať približne tristo metrov pred páskou. Jeho útok bol rozhodujúcim momentom, lebo nikto nemal potrebné nohy, aby sa dostal cez neho na strmých sklonoch. Írsky borec zaknihoval premiérový triumf v drese Israel Start Up a presadil sa po vyše dvoch rokoch. Naposledy na Tour de France v roku 2018 na vrchole Mur-de-Bretegne.
 
 
vuelta 20 etapa 03 dojazd asofv
Daniel Martin a Primož Roglič (©PHOTOGOMEZSPORT2021)
 
 
Na druhej priečke sa umiestnil Primož Roglič, ktorý pokračuje v parádnych výkonoch. Zatiaľ vybojoval jednu výhru a dve druhé priečky. Tentoraz nemal tú najlepšiu pozíciu, keď zrýchlil Martin, a chvíľu mu trvalo, kým sa dostal za jeho zadné koleso. Potom však už nemal priestor, aby sa dostal cez neho, ale aj tak môže byť spokojný s výkonom a udržaním červeného dresu. Vo finále predviedol sympatický výkon aj Richard Carapaz. Ekvádorský cyklista nie je úplný špecialista na takéto výbušné koncovky a jeho silný výkon len podčiarkol, že na španielsku GT dorazil vo vynikajúcej forme. Na cieľovom kopci dostal manko presahujúce jednu minútu Esteban Cháves, ktorý doplatil na výmenu bicykla v tom najhoršom čase, a medzi najlepšími nefinišoval ani Alejandro Valverde.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Daniela Martina (víťaz)
"V tejto sezóne som bol už toľkokrát blízko k víťazstvu a konečne sa mi to podarilo. Na Tour som nedokázal vyhrať etapu kvôli zraneniu, ale na Vuelte som chcel byť úspešný a maximálne som sa zameral na dnešnú etapu. Moji kolegovia boli perfektní a veľmi som chcel uspieť pre celý môj tím, ktorý sa o nás veľmi dobre stará v týchto náročných časoch."
  
 
Výsledky etapy
1. MARTIN Daniel link ikonka Israel Start-Up Nation 4:27:49 100
2. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 00:00 40
3. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 00:00 20
4. POELS Wout Bahrain - McLaren 00:04 12
5. VLASOV Aleksandr Astana Pro Team link ikonka 00:07 4
6. MAS Enric Movistar Team link ikonka 00:09  
7. GROßSCHARTNER Felix BORA - hansgrohe link ikonka 00:12  
8. CARTHY Hugh EF Pro Cycling 00:12  
9. KUSS Sepp Team Jumbo - Visma link ikonka 00:12  
10. CHAMPOUSSIN Clément Ag2r La Mondiale link ikonka 00:24  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 12:37:24 20
2. MARTIN Daniel link ikonka Israel Start-Up Nation 00:05  
3. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 00:13  
4. MAS Enric Movistar Team link ikonka 00:32  
5. CARTHY Hugh EF Pro Cycling 00:38  
6. KUSS Sepp Team Jumbo - Visma link ikonka 00:44  
7. GROßSCHARTNER Felix BORA - hansgrohe link ikonka 01:17  
8. CHAVES Esteban Mitchelton - Scott link ikonka 01:29  
9. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 01:55  
10. BENNETT George Team Jumbo - Visma link ikonka 01:57  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape

 

 
 
Kopce na trase etapy:
3 20 87,1 km - Alto de Oncala: dĺžka 17 km; sklon 2,6 %
ciel1 20 Cieľ - La Laguna Negra: dĺžka 8,6 km; sklon 5,8 %
 
 
Krátky úvod k etape:
Aj tretia etapa si ponesie striktnú vrchársku charakteristiku a bude zakončená cieľovým stúpaním. Zvyšok dňa bude pomerne jednoduchý, rutinu po zvlnenom teréne naruší len horská prémia Alto de Oncala (10,5 km; 4,4 %), kde však nenájdeme vyčerpávajúce sklony. Na úpätie cieľového kopca Laguna Negra (6,5 km; 6,7 %) dorazí pelotón v dobrej kondícii a koncentrovaný. Kľúčový kopec ponúkne prevažne sklony na úrovni šesť až sedem percent, v druhej časti aj miernejšie, ale posledný kilometer vyskočí na deväť percent a cyklistov zavedie priamo na cieľovú pásku prudký úsek s prevýšením desať percent. Laguna Negra nie je určená na vytvorenie veľkých rozdielov, ale bude vyhovovať výbušným vrchárom, ktorí pred jej vrcholom dokážu vytiahnuť kvalitnú akceleráciu a získať k dobru nejaké sekundy.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop