Vuelta: V hromadnom šprinte triumfoval Bennett, porazil Philipsena, Ackermann štvrtý

23.10.2020, 12:00 | Preteky vo svete | Jakub Andacký
vuelta gt visual rev
4. 23.10. rovinata etapa ciel rovina Numancia > Ejea los Caballeros 190 km Bennett
 
 
01
profil etapy, 1600 nastúpaných metrov (© lavuelta.com / Unipublic)
 
 
Po troch kopcovitých previerkach, dostali konečne príležitosť najrýchlejší muži v balíku. Rovinatých etáp tu, tak ako obyvkle, nebolo veľa, a preto si ju šprintéri nesmeli nechať ujsť. Organizátori pre dnešný deň zaobstarali jeden z najľahších profilov tohtoročnej edície, bez akejkoľvek horskej prémie. V závere sa preto očakával súboj najmä medzi Pascalom Ackermannom a Samom Bennettom. Favorizované duo chceli prekvapiť Jasper Philipsen, Jakub Mareczko a Matteo Moschetti.
 
Odštartovalo sa krátko po trinástej hodine. Na štarte v Numancii chýbali Simon Geschke a Daniel Felipe Martínez. Práve druhý menovaný mal pred pretekmi veľké ambície, avšak smola v podobe nepríjemného pádu v prvej etape ho najprv vyradila z boja o celkové poradie a napokon aj zo samotného podujatia.
 
Krátko po štarte atakovala štvorica Harry Tanfield (AG2R), Luis Ángel Maté (Cofidis), Jesús Ezquerra a Willie Smit (2x Burgos-BH) a únik dňa bol na svete. Ani jeden z pretekárov nebol postavený vysoko v celkovom poradí, a preto ich pelotón bez problémov pustil.
 

 
 
Veľký náskok si však počas celého dňa nevybudovali. V hlavnej skupine si všetko dobre strážila najmä zostava Quick-Stepu, ktorá cielila na etapové víťazstvá so Samom Bennettom. Na špici balíka sa pretočili aj Bora s Trekom a náskok úniku udržiavali pod dvoma minútami. Hneď od úvodu sa pretekári vôbec nešetrili. Priemerná rýchlosť balíka dosiahla v prvej polovici pretekov 48.24 km/h.
 

 
 
Nasledoval dlhý zjazd a cyklistom začal fúkať bočný vietor. Do čela hlavnej skupiny sa posunuli Ineos a Movistar, ktorí túto situáciu chceli využiť a výrazne zvýšili tempo. Ich rýchlosť v niektorých chvíľach presahovala 75 kilometrov za hodinu. Za niekoľko minút sa im podarilo skresať náskok unikajúcej skupiny na necelých 20 sekúnd. Sledovali sme zaujímavý priebeh papierovo nudnej tranzitnej etapy. Potom však pretekári prestali toľko tlačiť do pedálov a dovolili utečencom opätovne si vybudovať malú výhodu.
 
Nasledovala pokojná fáza pretekov. Na čele balíka sa stále točila rovnaká trojica domestikov tímu Quick-Step, Bora a Trek. Utečenci dosiaľ dobre spolupracovali, no ich náskok sa stále pohyboval iba na úrovni minúty a pol. Favoriti celkového poradia takýto priebeh privítali. Po náročných predchádzajúcich etapách, ktoré ich stáli mnoho síl, si konečne mohli aspoň trocha vydýchnuť.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
ebikes banner 560x300 v2
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
V nasledujúcich kilometroch pelotón značne zrýchlil. Jeho rýchlosť presahovala 50 kilometrov za hodinu. Postarali sa o to šprintérske celky. Náskok utečencov aj z toho dôvodu výrazne klesol, a to na pol minútu. Pelotón ich v niektorých chvíľach už videl pred sebou a čakalo sa len na správny moment, kedy ho dobehnú. Blížila sa však šprintérska prémia, ktorá dnes bola jedinou prémiou na trati, a to bol bezpochyby hlavný cieľ utečencov.
 
Šprintérsku prémiu ovládol Harry Tanfield pred Luisom Matém. Krátko na to zaútočil Willie Smit a odišiel svojim súperom. Zostal ho stíhať už len Tanfield. Ostatní členovia pôvodného úniku sa vrátili naspäť do balíka. 14 kilometrov pred cieľom boli obaja pretekári pohltení a pelotón sa hnal do cieľa. Ten nebol priveľmi technický. V posledných dvoch kilometroch museli cyklisti prekonať dva kruhové objazdy a potom to už mali iba rovno do cieľa.
 
V posledných kilometroch sa do čela šikovne posunuli cyklisti Bory a vytvorili dobrú pozíciu Pascalovi Ackermannovi. Hneď vedľa neho však boli pripravení borci Quick-Stepu so Samom Bennettom.
 
V hromadnom šprinte napokon triumfoval Sam Bennett, ktorý ťažil zo svojej vynikajúcej pozície. Na druhom mieste napokon preťal cieľovú pásku Jasper Philipsen, ktorého zadné koleso si správne vyhliadol práve Bennett. Pascalovi Ackermannovi napokon šprint nevyšiel a predbehol ho ešte aj Jakub Mareczko, ktorý v dnešnej etape skončil na tretej pozícii.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo posledného kilometra
 
 
Po dnešnej etape zavládne spokojnosť v tíme Deceuininck – Quick-Step, ktorý sem prišiel podporiť najmä Sama Bennetta. Vyšla im napokon hneď prvá šprintérska koncovka. Bennett dokonale využil svojho tímového vláčiku a napokon aj Philipsenovho zadného kolesa. Jasper Philipsen si takisto nepočínal zle. Práve naopak, belgický mladík započal dnešný šprint a írsky šprintér mal čo robiť, aby ho pred páskou predbehol. Posila Alpecinu Fenix pre rok 2021 ukazuje, že mu hromadné šprintérske koncovky nie sú cudzie a v budúcnosti by sa v nich mohol presadzovať. Sklamaní budú v Bore. V nemeckom celku určite verili v lepšie umiestnenie. Šancu na reperát dostanú najbližšie v deviatej etape. V celkovom poradí sa po dnešku nič nemení. V červenom drese zostáva Primož Roglič s totožným päťsekundovým náskokom pred Danom Martinom.
 
 
bennett 20 vuelta triumf 1 asofv
Triumf Bennetta (©PHOTOGOMEZSPORT2021)
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Sama Bennetta (víťaz)
"V dnešnej etape bol rozhodujúci najmä tímový výkon. Hovorili sme si, že v kľúčových okamihoch tu musíme byť všetci spoločne jeden pre druhého a dnes tu bol celý tím pre mňa. Odviedli svoju prácu naozaj perfektne. Philipsen v závere začal šprintovať ako prvý a odskočil nám. Najprv som si ani nemyslel, že ho dobehnem, ale nakoniec som nabral vyššiu rýchlosť a podarilo sa mi to."
 
 
Výsledky etapy
1. BENNETT Sam Deceuninck - Quick-Step link ikonka 3:53:29 100
2. PHILIPSEN Jasper UAE Team Emirates link ikonka 00:00 40
3. MARECZKO Jakub CCC Team link ikonka 00:00 20
4. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 12
5. THIJSSEN Gerben Lotto Soudal link ikonka 00:00 4
6. MOSCHETTI Matteo Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
7. KANTER Max Team Sunweb link ikonka 00:00  
8. RÄIM Mihkel Israel Start-Up Nation 00:00  
9. MORIN Emmanuel Cofidis, Solutions Crédits 00:00  
10. CORT Magnus EF Pro Cycling 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 16:30:53 20
2. MARTIN Daniel link ikonka Israel Start-Up Nation 00:05  
3. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 00:13  
4. MAS Enric Movistar Team link ikonka 00:32  
5. CARTHY Hugh EF Pro Cycling 00:38  
6. KUSS Sepp Team Jumbo - Visma link ikonka 00:44  
7. GROßSCHARTNER Felix BORA - hansgrohe link ikonka 01:17  
8. CHAVES Esteban Mitchelton - Scott link ikonka 01:29  
9. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 01:55  
10. BENNETT George Team Jumbo - Visma link ikonka 01:57  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
Krátky úvod k etape:
Na trati sa nenachádza žiadna horská prémia a cyklisti si vychutnajú jeden z najľahších profilov tohtoročnej edície. V prvej tretine etapy sa objaví niekoľko ľahších výstupov, ale tie budú kompenzované rýchlymi, klesajúcimi pasážami. Druhá časť etapy je úplne rovinatá a do mesta Ejea de los Caballeros by mal doraziť pelotón pohromade, čo bude svedčať najrýchlejším jazdcom v štartovom poli. Organizátori však upozorňujú, že na záverečných rovinách dokáže zafúkať nepríjemný bočný vietor.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop