Vuelta: Na cieľovom kopci súboj najsilnejších, víťazný Roglič získal sekundy na Carapaza

28.10.2020, 13:35 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
vuelta gt visual rev
8. 28.10. rovinata etapa ciel rovina Logroňo > Alto de Moncalvillo 164 km Roglič
 
 
01
profil etapy, 2880 nastúpaných metrov (© lavuelta.com / Unipublic)
 
 
Cieľový kopec Alto de Moncalvillo predstavoval najťažšiu koncovku v doterajšom priebehu a prudké stúpanie malo odhaliť, kto bude skutočne bojovať o stupne víťazov a presadí sa aj počas nasledujúceho mimoriadneho vrchárskeho víkendu. Hlavná pozornosť smerovala na Carapaza s Rogličom, a s veľkou motiváciou sa zatiaľ ukazovali aj Carthy, Daniel Martin alebo domáca zostava Movistar.
 
Informácia o odstúpení Toma Dumoulina kvôli únave nebola veľkým prekvapením, keďže holandský cyklista sa trápil od samého začiatku pretekov a evidentne nebol vo svojej koži. Jeho stav sa nezlepšoval a radšej ukončil sezónu. Na štarte chýbal aj Kenny Elissonde (Trek-Segafredo) pre žalúdočné problémy a tím Ineos stratil Michala Golaša. Poľský pretekár skončil z rodinných dôvodov.
 
Dnešná kopcovitá etapa bola dobrou príležitosťou pre utečencov a na čele pretekov sa postupne sformovala 7-členná skupina, v ktorej však nefigurovali klasickí vrchári. Do úniku nabehli Robert Stannard (Mitchelton-Scott), Rui Costa (UAE Emirates), Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick-Step), Stan Dewulf (Lotto-Soudal), Benjamin Dyball (NTT), Angel Madrazo (Burgos-BH) a Julien Simon (Direct Energie). V pelotóne obraňoval červený dres tím Ineos, ktorý nedával brejku väčší náskok ako päť minút. Nikto z vedúcej skupiny neohrozoval líderskú pozíciu Richarda Carapaza, ale ekvádorský jazdec mohol túžiť po etapovom triumfe, preto jeho kolegovia držali vedúcu skupinu na dostrel.
 
 
Na čele pretekov bol najskúsenejším jazdcom Rui Costa a ak by utečenci bojovali o etapový triumf, portugalský jazdec by bol hlavným favoritom. V minulom roku získal na Vuelte etapové víťazstvo Ángel Madrazo a podarilo sa mu to na náročnom cieľovom kopci Alto de Javalambre. Vrchárske skúsenosti má aj Benjamin Dyball, ktorý v predchádzajúcom ročníku vyhral Tour de Langkawi, a aktuálne ako 31-ročný prvýkrát v kariére jazdí na úrovni WT. Robert Stannard a Stan Dewulf patria medzi talentovaných klasikárov a typologicky rovnakým jazdcom je aj Julien Simon. Francúzskemu pretekárovi sa dvakrát podarilo ovládnuť jednorazovku Tour du Finistère.
 
Pelotón vedený tímom Ineos nasadil dobré tempo a rozdiel medzi skupinami nedosahoval vysoké hodnoty, preto všetko nasvedčovalo tomu, že na cieľovom kopci uvidíme súboj jazdcov na celkové poradie o etapový triumf. Za Ineosom boli zoradené ružové farby tímu EF Pro, ktoré museli povzbudiť výkony Hugha Carthyho. Pred prvou horskou prémiou vyrazili z pelotónu Jhojan García a Héctor Sáez z tímu Caja Rural. Rýchlostnú prémiu ukoristil Stan Dewulf.
 
 
- partnerský projekt -
slovaci info fb promo liga majstrov
- partnerský projekt -
 
 
Dvojica z tímu Caja Rural sa zasekla medzi dvomi skupinami, ale dôležitejšie bolo, že v balíku prebral opraty tím Movistar. Španielsky celok  mal dostatočnú kvalitu, aby vyčerpal pelotón pred príchodom na cieľový kopec a tam sa mohli ukázať Mas, Soler alebo Valverde. Aktivita Movistaru výrazne znižovala šance utečencov na úspech. Na stúpaní Puerto de la Rasa vybojoval maximum bodov Rémi Cavagna a hlavná skupina v tom čase strácala iba dve a pol minúty. Obaja borci z Caja Rural sa vrátili späť.
 
V klesaní sa snažil rozhýbať vedúcu skupinu Rémi Cavagna a francúzsky tempár mal byť dobrým hnacím motorom aj v príjazdovej ceste na cieľový kopec. V pelotóne nepoľavoval vo svojej snahe Movistar a španielske zoskupenie dokázalo znížiť manko na jednu minútu tridsať kilometrov pred cieľom. Všetky ostatné celky šetrili energiu na záverečný kopec, kde sa malo bojovať aj o červený dres. Z úniku sa vrátil späť do balíka Madrazo a ostatných utečencov mal čakať rovnaký osud ešte pred cieľovým kopcom. Ako poslední z utečencov bojovali pred pelotónom Dewulf s Dyballom a Movistar stále pracoval na čele balíka. Brejk definitívne skončil osem kilometrov pred cieľom a na tvrdých sklonoch sa začali súboje najlepších vrchárov na podujatí.
 
 
Na cieľovom kopci Alto de Moncalvillo ihneď zaútočil Alejandro Valverde, aby vytvoril pozíciu pre svojich mladších kolegov. Na tento pokus ihneď zareagoval Jumbo - Visma a skúsený matador nikam neodišiel. Medzi prvými odpadol Gorka Izagirre, keďže Jumbo - Visma nastavil vysoké tempo pre Primoža Rogliča. V balíku zostalo okolo dvadsať jazdcov päť kilometrov pred vrcholom. Druhá polovica stúpania bola náročnejšia a vhodná na útoky favoritov. Na ten sa chystal Hugh Carthy, ktorému potom rozbehol tempo včerajší víťaz etapy Woods. Potom nestačili Valverde, Soler, De la Cruz alebo Grossschartner. Naopak, na čele pretekov vydržali z favoritov Carthy, Roglič, Carapaz, Martin, Vlasov, Mas, Poels a Cháves.
 
Britský jazdec Hurgh Carthy zrýchlil 3500 metrov pred vrcholom a na jeho pohyb zareagoval iba Kuss. Skupinu favoritov ťahal Carapaz. Líder tímu EF Pro dostával pod tlak svojich konkurentov a na strmých sklonoch sa prejavovala ich výkonnosť. Červený dres musel obraňovať Carapaz a za ním sa držali iba Roglič, Martin, Mas a Vlasov. Keď bola vedúca dvojica napokon chytená, zaútočil samotný Carapaz, ale Roglič sa od neho nepohol a vytvorili si na čele pretekov náskok pred ostatnými. Necelé dva kilometre pred vrcholom sa k nim znovu pripojili Carthy, Martin, Vlasov a začínalo sa od začiatku. Túto situáciu využil Vlasov, ktorý už nebojoval  poradí a vyrazil za etapovým triumfom. Nikto z favoritov za ním nevyrazil.
 
Výborné vyvrcholenie etapy pokračovalo a po Rogličovom útoku na méte flamme rouge sa všetko zmenilo. Slovinský jazdec sa dostal na samotné čelo, ale nezbavil sa Carapaza. Obaja bojovali o etapový triumf na strmých sklonoch a pred vrcholom bol napokon silnejší Primož Roglič, ktorý získal druhý etapový triumf na podujatí. Richard Carapaz na druhom mieste stratil trinásť sekúnd. Potom preťali pásku jednotlivo Daniel Martin, Alexander Vlasov a Hugh Carthy.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledný kilometer etapy
 
 
Na náročnom cieľovom stúpaní sa prezentovali najsilnejší jazdci na podujatí a sledovali sme medzi nimi útočnú jazdu. Ešte predtým sa ukázal v aktívnej podobe tím Movistar, ale ani jeden z jeho zástupcov nedokázal bojovať o etapový triumf. V španielskej zostave predviedol najsilnejší výkon Enric Mas so stratou takmer minútu na víťazného Rogliča, čo neodráža veľmi dobrú prácu jeho kolegov v záverečnej časti etapy.
 
Na kopci Alto de Moncalvillo rozbehol akciu Hugh Carthy, ale britský pretekár potom spoznal, ktorí súperi majú najlepšiu formu. Richard Carapaz a Primož Roglič sa ukázali v najlepšom svetle a už 2500 metrov pred vrcholom vyrazili spoločne za etapovým triumfom. Aj keď sa k nim ešte dokázali vrátiť hlavní konkurenti a Vlasov predviedol šikovný nástup za víťazstvom, Roglič potreboval v cieli bonifikácie a vo finále vytiahol skvelý nástup z veľkej únavy. Podarilo sa mu zlomiť Carapaza a získal na neho dôležitý čas, čím stráca v poradí už len trinásť sekúnd na lídra pretekov. Obaja sa postarali o výbornú koncovku etapy, potvrdili, že majú najlepšiu formu spomedzi favoritov a už teraz sa môžeme tešiť na pokračovanie súboja počas blížiaceho sa víkendu. Slovinský jazdec vyhral druhý etapový triumf, keď na jeho zrýchlenie na tvrdých sklonoch nedokázal nikto reagovať. Richard Carapaz zase obraňoval červený dres aktívnym spôsobom a bude to robiť aj v nasledujúcich horských etapách, lebo potrebuje získať čas na Rogliča pred časovkou.
 
 
roglic 20 vuelta triumf zeleny asofv
Primož Roglič (©PHOTOGOMEZSPORT2021)
 
 
Statočný výkon ukázal Daniel Martin a udržal si miesto na stupňoch víťazov, ale na túto pozíciu si bude robiť zálusk aj Hugh Carthy, ktorý ani dnes neváhal ukázať odvahu, ale na prudkých sklonoch musel prijať menšiu porážku. Ambície britského cyklistu však obohatia ďalší vývoj v klasifikácii. Do hry sa vracia Wout Poels a jeho forma by mala ešte narastať a na maratónske horské etapy sa už teší Enric Mas, ktorému príliš nevyhovujú takéto prudké koncovky, na akej sa dnes finišovalo. V najlepšej desiatke zostali Cháves, Grossschartner, Valverde a Soler, ale na cieľovom kopci zaostávali za tými úplne najlepšími, a svoje kvality predviedol Vlasov. Ruský cyklista sa bude ešte pokúšať o etapový triumf.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Primoža Rogliča (víťaz)
"Etapa bola väčšinou nudná a poriadne sa rozbehla až po prvej horskej prémii. Cieľový kopec som nepoznal a videl som ho iba na profile. Bolo to tvrdé stúpanie a videl som to ako dobrú príležitosť. Ak chcete vyhrať, musíte útočiť. Rád vyhrávam a dnes som mal dobré nohy, aby som to dokázal. Teším sa aj z toho, že som získal späť nejaký čas na Carapaza."
 
 
Výsledky
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 4:07:08 100
2. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 00:13 40
3. MARTIN Daniel link ikonka Israel Start-Up Nation 00:19 20
4. VLASOV Aleksandr Astana Pro Team link ikonka 00:25 12
5. CARTHY Hugh EF Pro Cycling 00:33 4
6. POELS Wout Bahrain - McLaren 00:35  
7. MAS Enric Movistar Team link ikonka 00:54  
8. KUSS Sepp Team Jumbo - Visma link ikonka 00:54  
9. CHAVES Esteban Mitchelton - Scott link ikonka 01:33  
10. CHAMPOUSSIN Clément Ag2r La Mondiale link ikonka 01:37  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 32:31:06  
2. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 00:13  
3. MARTIN Daniel link ikonka Israel Start-Up Nation 00:28  
4. CARTHY Hugh EF Pro Cycling 00:44  
5. MAS Enric Movistar Team link ikonka 01:54  
6. GROßSCHARTNER Felix BORA - hansgrohe link ikonka 03:28  
7. CHAVES Esteban Mitchelton - Scott link ikonka 03:28  
8. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 03:35  
9. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 03:40  
10. POELS Wout Bahrain - McLaren 03:47  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
2 2050 km - Puerto de la Rasa: dĺžka 9,8 km; sklon 5,3 %
ciel1 20 Cieľ - Alto de Moncalvillo: dĺžka 8,3 km; sklon 9,2 %

 
Krátky úvod k etape:
Etapa bude prebiehať väčšinu dňa pokojným spôsobom, až kým neexploduje na cieľovom kopci. Na prvú horskú prémiu sa dostanú pretekári po sto kilometroch, ktoré neposkytnú žiadne terénne prekážky, a to musia využiť utečenci, aby si vybudovali potrebný časový odstup na získanie etapového triumfu. Kopec Puerto de la Rasa nie je náročný a priemerné sklony budú dosahovať hodnoty päť až sedem percent. Potom nasleduje ďalších štyridsať jednoduchých kilometrov, až pretekári teda dorazia na stúpanie Alto de Moncalvillo (11,5 km; 7,5 %) v koncentrovanom stave. Cieľový kopec začne prijateľným prevýšením, ale posledných osem kilometrov vyskočí na deväť percent. V druhej časti stúpania striehnu dlhé pasáže s priemerom presahujúcim desať percent, čo už rozdelí aj favoritov na titul, a mierne povolí len posledný kilometer. Kopec Alto de Moncalvillo vytvára ďalšiu príležitosť pre vrchárov útočiť na prudkých sklonoch a získavať čas v klasifikácii.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop