Tortúra na Anglíru: Úžasný triumf Carthyho. Carapaz zlomil Rogliča, ale nedostatočne

1.11.2020, 13:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
vuelta gt visual rev
12. 1.11. rovinata etapa ciel rovina Pola Laviana > Alto de l'Angliru 109 km Carthy
 
 
01
profil etapy, 3102 nastúpaných metrov (© lavuelta.com / Unipublic)
 
 
Záver druhého týždňa sprevádzal veľké očakávania. Kratučká iba 109-kilometrová etapa s mýtickým cieľovým stúpaním. Mala potenciál výrazne prehádzať celkové poradie. Bola to aj vážna skúška pre jednotlivé tímy. Bolo otázne, akú stratégiu zvoliť, či poslať domestikov do úniku. Aké bude počasie. Či bude mať Roglič horší deň ako na konci prvého týždňa. A viacero ďalších otázok.
 
Ako to už býva, úvod bol mimoriadne rýchly, dopredu sa tlačilo mnoho ľudí. Opäť to už bolo Jumbo, ktoré sa ich snažilo držať na dištanc, ale hľadeli si najmä vlastné ciele. V úniku sa objavilo dvadsať ľudí. Boli tam rôzne zaujímavé mená - líder vrchárskej súťaže G. Martin, Peters, LL Sánchez, Cattaneo a ďalší. V pelotóne sa snažili šetriť sily a sledovať, kto z ich súperov má vpredu ľudí.
 
 
 
 
Celý únik: Mattia Cattaneo a Michael Morkov (2x Quick-Step), Robert Stannard a Alex Edmondson (2x Mitchelton), Kobe Goossens a Tosh Van Der Sande (2x Lotto Soudal), Guillaume Martin a Pierre-Luc Périchon (2x Cofidis), Ángel Madrazo a Juan Osorio (2x Burgos-BH), Nans Peters (Ag2r La Mondiale), Aleksandr Rjabušenko (UAE), Luis León Sánchez (Astana), Andreas Schillinger (Bora), Cameron Wurf (Ineos), Anthony Roux (Groupama), Lukasz Wisniowki (CCC),  Enrico Gasparotto (NTT), Imanol Erviti (Movistar) a Jhonatan García (Caja Rural).
 
Čelná skupina v takejto krátkej etape nemala zľutovanie s jej slabšími článkami a v druhom kopci odpadli z čela Gasparotto s Osoriom. Naopak, dopredu sa snažili dostať oneskorenci Davide Formolo (UAE) s Tomaszom Marczynskim (Lotto). Dostali sa tak do medzipriestoru, čo počas stúpaní nebolo problematické, ale v každej rovinatej či zvlnenej pasáži to poriadne bolelo. Po päťdesiatich kilometroch malo čelných 18 ľudí náskok 1:15 na túto dvojku a presný dvojnásobok 2:30 strácal balík.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
rusko satky 560x300
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Prvé dve trojky si vzal Martin. Vyzeralo to tak, že nemá súperov v tejto skupine. Konvoj sa postupne približoval k trom najťažším kopcom dňa. Ochutnávkou pred Anglíru boli Alto de la Mozqueta a Alto del Cordal. Oba kopce boli veľmi prudké. Prvý začal 55 km pred cieľom. Mal 6600 metrov a 8,4 % v priemere. Tesne pod ním Formolo s Marczinskim dobehli čelo. Balík strácal 2:45.
 
V UAE dnes pretekali zvláštne. Najprv prepásli únik s Formolom (jeho dobehnutie ho stálo veľa síl, ktoré na ceste nechal zbytočne) a už takto skoro skúšal odísť hlavnej skupine David de la Cruz. Pomáhal mu kolega Oliveira a tejto dvojky sa vyskúšali chytiť Thyman Aresman (Sunweb) s Estebanom Chávesom (Mitchelton). Najmä Chávesova včerajšia dvojminútová strata veľmi rozosmutnila Kolumbiu, ktorá si zvykla sledovať svojich borcov vysoko na každej Grand Tour a vieme, že v krajine profi cyklistiku milujú široké masy. Večne usmievavý borec Mitcheltonu včera spadol na štrnástu priečku GC. Ani dnes to ale dlho v tomto zvláštnom úniku už vyše 50 km pred páskou nevydržal.
 
 
 
 
Balík už ťahal Movistar a výrazne dvihol tempo. Už v tomto kopci prišiel pôvodný únik o vyše minútu a smutný musel byť aj trinásty muž GC De la Cruz, ktorý nedostával priestor. Martin si vzal ďalších desať bodov do "jeho" súťaže. Mal teda 66. Jeho "únik" pred ľuďmi v celkovom poradí bol celkom úspešný. Nikto z favoritov sa už dnes cez neho nemohol dostať triumfom na Anglíru.
 
V zjazde z Alto de la Mozqueta spadli Davide Formolo (UAE, z úniku) aj Andrej Amador (Ineos, z pelotónu). Obaja pokračovali, no s lišajmi na stehnách. Pre Formola to bola veľká smola, pretože šiel úplne na čele úniku, snažil sa ísť rýchlo, pretože balík strácal už len 70 sekúnd.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo pádu Formola
 
 
Ešte na vrchole kopca sa oddelia päťka na čele s Guillaume Martinom, ktorá nelenila zjazdovať na sto percent a zabojovať o svoj osud aspoň ešte o jeden kopec navyše. Mal tam kolegu z Cofidisu Pierra-Luca Périchona, Anthonyho Rouxa (Groupama), Ángela Madraza (Burgos) a spomínaný Formolo odtiaľ vypadol kvôli pádu. Medzitým sa mierne krvavý prepadol do pelotónu. Táto snaha Cofidisu ale nevydržala dlho a tesne pred začiatkom predposledného stúpania ich "nabrali" prenasledovatelia, kde to ťahalo najmä Lotto. Spolu teda vpredu ostalo päťnásť ľudí. Movistar nelenil a už sa favoriti blížili. Strácali len 40 sekúnd.
 
Nasledovalo veľmi prudké stúpanie Alto del Cordal. Malo síce len 5400 metrov, ale priemerný sklon až 9,3 %. Ohodnotili ho jednotkou. Pelotón sa v tomto kopci úplne rozbil. Odpadol z neho dokonca aj Cháves, ktorý tak potvrdil, že to s ním nevyzerá dobre a úplne vypadne z GC. Vpredu sa odpútali skúsení borci LL Sánchez s Cattaneom a po chvíli sa rozhodol ešte na dno síl siahnuť Martin, ktorý sa vydali za nimi. Rozhodne mali šancu byť prví na kopci. Jasné bolo, že ostanú ako poslední traja pred balíkom.
 
 
 
 
Tam to ťahal už Chris Froome (Ineos) a partia sa zmenšila asi na dvadsaťpäť ľudí. Bolo to zaujímavé v tom, že najprv to ťahal Movistar, potom sa rožky snažili ukazovať v Ineose a tesne pred vrcholom Cordalu to potiahol aj Robert Gesink z Jumba. Každý z hlavných tímov akoby ukázal, že je tu a pripravený na ťažký záver. Tesne pod vrcholom vypadol zo skupiny favoritov Marc Soler (Movistar), ale muž, ktorý neustále strieda lepší výsledok s horším a mení pozíciu v Top 10 či mimo nej, mal veľkú nádej, že sa vráti späť. Napríklad aj vďaka kolóne mechaničákov, ktorá tam síce pustená nebola, ale to bolo len otázkou času, kedy bude.
 
Martin dnes splnil všetko, čo bolo reálne dosiahnuť. Vzal si ďalších desať bodov do vrchárskej súťaže a po dnešku tak má 76 bodov. V záverečnom týždni mu tak bude stačiť získať už len zopár bodov a možno už ani to nie. Otázkou bolo, kto bude po dnešku za ním druhý, lebo favoriti budú brať body určite aj v závere Vuelty. Medzitým zjazdovala skupina favoritov pod patronátom Jumba. Bolo tam asi dvadsať ľudí. Za nimi s mankom asi pätnástich sekúnd sa sformovala desaťčlenná skupina so Solerom, ktorý tam mal ešte aj tímového kolegu, takže ten ťahal. Tesne pod začiatkom cieľového kopca sa spojili.
 
 
{module [205]}
 
 
Prišlo toľko očakávané Anglíru (12,4 km; 9,9 %), kde to vyzeralo na veľký roj žltých včiel. Jumbo ťahalo balík a malo tam šesť ľudí. Obrovská prevaha. Carapaz videl pri sebe len Frooma (kvôli pádu Amadora) a niektorí ďalší tam už boli úplne bez podpory. Movistar tam síce mal štyroch ľudí, ale Soler a jeho pomocník Verona tam už len plápolali. Včerajšia aktivita sa dnes musela prihlásiť o slovo, a to sa dnes očakávali veľké rozdiely. Hrdinská trojka Martin - Sánchez - Cattaneo padla po prvých dvoch kilometroch kopca.
 
Gesink nasadil také tempo, že sa z toho rozhodne nedalo útočiť. Zatiaľ sme však neboli v najprudších pasážach. Odohralo sa tu viacero pamätných súbojov. Stále máme v pamäti parádny výkon Juana Josého Coba, ktorý v najprudších pasážach odišiel Froomovi s Wigginsom pred deviatimi rokmi, ale od zeleného stola napokon o triumf prišiel. O dva roky neskôr tu najpamätnejší výkon kariéry predviedol Kenny Elissonde z úniku. Vtedy obrovský talent ho však výraznejšie v ďalšej kariére nevyužil. No a parádnym triumfom sa tu s kariérou pred troma rokmi rozlúčil Alberto Contador zdolajúc Frooma.
 
 
 

Skutočné šialenstvo začalo sedem kilometrov pred cieľovou páskou. Terén sa zlomil tak, že už pod jedenásť percent neklesol ani raz. Veľmi rýchlo odpadli ľudia, ktorí tam "nemali čo robiť". Ostala komplet Top 10 bez Solera, Valverdeho a Grosschartnera plus Kuss, Vingegaard, Woods a Vlasov. Aby sme to exaktne uviedli, päť kilometrov pred vrcholom ostali v hre Roglič, Kuss, Vingegaard (3x Jumbo), Carthy a Woods (2x EF) Carapaz (Ineos), Martin (Israel), Mas (Movistar), Poels (Bahrain-McLaren) a Vlasov (Astana). Len tak zbežne povedané to vyzeralo na zaujímavý posun Poelsa, ktorý bol už na tomto kopci dvakrát druhý. Deviaty muž GC nemal v tejto skupine šiesteho, siedmeho ani ôsmeho. Do Top 10 sa zasa chcel tlačiť pätnásty Vlasov.
 
Vynikajúcu robotu odvádzal 23-ročný málo známy Dán Vingegaard, ktorý stále ťahal favoritov. Ďalší zo skvostov holandského celku... Postupne odpáraval ďalších. Nebolo to napokon ani deň Poelsa. Zle vyzeral na chvoste skupiny Carapaz, ktorého mnohí označovali za najväčšieho favorita. Z rúk sa to vymykalo aj Movistaru. Nič sa ale nedialo, pretože to stále malo pevne v rukách Jumbo. Pomaly sa skupina blížila k najtvrdším pasážam.
 
 
 
 
Tesne pred nimi odbil neskutočného Dána zo skupiny atak Masa. Ten to ako prvý skúsil. Na chvíľu sa aj odpútal a zo skupiny vypadol Woods a problémy mal aj tretí muž GC Martin. Mas odchádzal čoraz viac, a tak Kuss zvýšil tempo, no na chvíľu stratil Rogliča. To bol jasný signál, že opäť nie je Slovinec na tom stopercentne, resp. veľmi verí počítaču a nechcel sa dať vyrušiť okolím. Ísť si za každých okolností svoje tempo. Za Masom sa tak vydali Carthy i Vlasov. Medzitým sa ku Kussovi s Rigličom a Carapazom vrátil Martin.
 
V šialených úsekoch cez 20 % držal Mas optickú výhodu, malý náskok. Za ním sa to znova pospájalo. Ale bolo jasné, že to opäť niekto skúsi. Každý vedel, že ak chce vyhrať Vueltu, musí dnes zlomiť Rogliča. Carapaz to skúsil a získal menšiu výhodu. Znova odišiel aj Carthy. Prebral sa bojovník Martin či Vlasov. Roglič s Kussom ostávali až na šiestom, resp. siedmom mieste. Bolo jasné, že dnes sa bude prezliekať a najväčší favorit stratí. Veľkou otázkou ale bolo koľko a či si to už hneď v utorňajšej časovke nevezme späť.
 
 
 
 
Hugh Carthy zo seba dokázal dostať ešte záverečný atak a povedal si, že on bude tým nesmrteľným hrdinom Anglíru. Mal len minimálnu šancu na la roja kvôli 58-sekundovej strate, ale takýto etapový triumf bol pre neho obrovskou motiváciou. Carapaz potreboval každú sekundu, aj tie bonifikačné, no v samom závere sa trápil a bolo zjavné, že veľa nezíska.
 
Úžasný triumf, suverénne najväčší v kariére, si zapísal Hugh Carthy. Vyhral o 16 sekúnd pred Vlasovom, Masom a Carapazom, ktorému sa teda neušli bonusové. Napokon "len" 26 zaostal Roglič, ktorého doviedol na pásku Kuss a svojmu tímu môže byť opäť mimoriadne vďačný. Poels s Woodsom dostali 1:35. Holanďan dokonca poskočil na šiestu priečku celkovo. Výborne si sily rozložil Grosschartner, ktorý napokon zaostal len o 2:15 a nepohol sa z výbornej siedmej priečky GC. Valverdeho fotobunka zachytila v cieli s odstupom 2:55. Za zmienku stojí absolútna katastrofa Solera, ktorého prudké pasáže úplne zastavili a napokon dostal skoro štvrťhodinu. Teda padol zo šiesteho až na devätnáste miesto.
 
 
carthy 20 vuelta triumf asofv
Triumf Carthyho (©PHOTOGOMEZSPORT2021)
 
 
Richard Carapaz sa ako po prvom, tak aj po druhom týždni dostal do najcennejšieho dresu. Dnes však zďaleka nebol taký nadšený, dokonca by sa dalo hovoriť o sklamaní, ktoré ním v cieli lomcovalo, čo je v tejto situácii veľký paradox. Nevyhral, nedostal sa ani k bonusu a hlavne - na najväčšieho soka získal len slabých desať sekúnd. Ako dobre vie, to mu zďaleka stačiť nebude. Časovkársky rozdiel medzi nimi nebude zásadný, ale rozhodne by sa malo späť prezliekať. Keď nie najlepší dojem opadol, pre médiá sa už vyjadroval pozitívne.
 
Hrdinom dňa bol 26-ročný Brit Hugh Carthy, ktorý záver šiel v neuveriteľnom nasadení a pravdepodobne bol aj v najlepšom psychickom rozpoložení, čo mohlo v tej tortúre zohrať kľúčovú rolu. Po vlaňajšej jedenástej priečke celkovo na Gire prišiel sem s jasným cieľom skončiť vyššie, no zároveň na neho nie je zďaleka vyvíjaný taký tlak ako na ľudí okolo. V celkovom poradí sa dostal cez Daniela Martina, no medzi prvými štyrmi ľuďmi je po takto náročnom priebehu zanedbateľných 35 sekúnd.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo záverečného kilometra
 
 
Roglič dnes úspešne limitoval straty. Dá sa povedať, že aj keď prišiel o dres, je jedným z víťazov dňa. Už pred týždňom sme videli, že v najťažších dojazdoch nemá formu z Tour, ale pri sebe najsilnejší tím a fanúšikovia sa z toho určite len tešia, pretože dramatizuje preteky. Po Gire, ktoré šlo do posledného týždňa s očakávaním nevyspytateľného záveru, je na tom podobne aj Vuelta. Tušíme, že Rogličovci to majú pod kontrolou, veď už pelotón čaká len jedno mega stúpanie - Alto de la Covatilla budúcu sobotu, no Madrid je ešte predsa len ďaleko.
 
Slovinec má takmer istú bodovaciu súťaž, kde by mal v utorok pridať ďalšie body. G. Martin má pred Carapazom v bodkovanom dres náskok až 46 bodov, takže je to tam prakticky vybavené. U mladých to má jasne v rukách Mas. V tímovej súťaži dostal veľkú ranu Movistar, keď prišiel o vyše šesť minút náskoku. Dokonca Verona dostal pokyn vykašľať sa na Solera a upašovať do cieľa, lebo prišli by o líderstvo. Ostala im len minúta a pol, ale príležitosť asi dostanú v záverečnom týždni cez úniky.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Hugha Carthyho (víťaz)
"Každé preteky, ktoré vyhrám, sú splneným snom. Ale vyhrať na Grand Tour a na takom mýtickom stúpaní... to už nemôže byť lepšie. Boj o celkové poradie je vzrušujúci, hlavne pre publikum. Spolu so zajtrajšou časovkou je všetko otvorené. Ešte je o čo zápasiť."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Richarda Carapaza (staronový líder)
"Už včera sme minuli veľa energie a dnes bola opäť ďalšia ťažká etapa. Snažil som sa na konci zaútočiť, no rovnako sa tak rozhodli aj Mas a Carthy. Moje úsilie mi dalo desať sekúnd. Toto stúpanie bolo skutočne ikonické. Náskok je pre nás skvelý. Budeme na ňom stavať aj v časovke. Vydáme zo seba maximum a ubránime náskok. Je super opäť mať na sebe červenú. Som za to rád a vďačný môjmu tímu."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Primoža Rogliča (5. miesto)
"Pre jazdca typu ako ja to bolo príliš ťažké stúpanie. A nemal som ani svoj najlepší deň, ale koniec-koncov, všetko je dobré. Som rád za tento výsledok. V utorok popracujeme v časovke. Bude ťažká, ale pokúsim sa zajazdiť čo najlepšie. Potom uvidíme, ako na tom budeme."
 
 
Výsledky etapy
1. CARTHY Hugh EF Pro Cycling 3:08:40 100
2. VLASOV Aleksandr Astana Pro Team link ikonka 00:16 40
3. MAS Enric Movistar Team link ikonka 00:16 20
4. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 00:16 12
5. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 00:26 4
6. KUSS Sepp Team Jumbo - Visma link ikonka 00:26  
7. MARTIN Daniel link ikonka Israel Start-Up Nation 00:26  
8. POELS Wout Bahrain - McLaren 01:35  
9. WOODS Michael EF Pro Cycling 01:35  
10. GROßSCHARTNER Felix BORA - hansgrohe link ikonka 02:15  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 48:29:27 20
2. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 00:10  
3. CARTHY Hugh EF Pro Cycling 00:32  
4. MARTIN Daniel link ikonka Israel Start-Up Nation 00:35  
5. MAS Enric Movistar Team link ikonka 01:50  
6. POELS Wout Bahrain - McLaren 05:13  
7. GROßSCHARTNER Felix BORA - hansgrohe link ikonka 05:30  
8. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 06:22  
9. VLASOV Aleksandr Astana Pro Team link ikonka 06:41  
10. NIEVE Mikel Mitchelton - Scott link ikonka 06:42  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape


video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Kopce na trase etapy:
3 20 80,1 km - Alto del Padrún: dĺžka 3 km; sklon 6,6 %
3 20 66,4 km - Alto de San Emiliano: dĺžka 5,8 km; sklon 4,9 %
1 20 49,1 km - Alto de la Mozqueta: dĺžka 6,6 km; sklon 8,4 %
1 20 21,2 km - Alto del Cordal: dĺžka 5,4 km; sklon 9,3 %
cielhc 20 modre Cieľ - Alto de l'Angliru: dĺžka 12,4 km; sklon 9,9 %
 
 
angliru profil
profil cieľového kopca (© lavuelta.com / Unipublic)
 
 
Krátky úvod k etape:
Po predchádzajúcej mimoriadne náročnej horskej previerke sa musia pretekári vysporiadať s najťažším dojazdom na podujatí. V krátkej etape najskôr zaujmú dve svižné horské prémie a potom si otestujú cyklisti svoje pocity na stúpaní Alto de la Mozqueta, kde vyskočí šesť kilometrov na deväť percent. Potom dostane pelotón na zotavenie niečo cez dvadsať kilometrov a po príchode na Alto del Cordal (5,6 km; 8,8 %) sa už rozbehne parádne vyvrcholenie etapy. Na tomto kopci sa nachádzajú svižné úseky s desiatimi či dvanástimi percentami, ale všetci sa budú koncentrovať len na cieľový kopec. Alto de L'Angliru patrí k tomu najťažšiemu, čo môže cyklistika ponúknuť. Na značnej dĺžke atakuje priemerný sklon desať percent, ale táto hodnota by bola vyššia, ak by sa v polovici nenachádzala krátka plochá pasáž. Po nej zostáva do cieľa šesť kilometrov, tých najobávanejších, ktoré majú priemerný sklon trinásť percent a do nôh sa zarežú nemilosrdné úseky v okolí dvadsiatich percent. Koncovka dvanástej etapy je určená na vytvorenie kľúčových rozdielov v klasifikácii a každý favorit sa bude obávať únavy či zlyhania, ktoré budú na mimoriadne prudkom Anglíru sprevádzať každé jedno šliapnutie.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop