Vuelta: V ITT vyhral Roglič, vyzliekol z červeného Carapaza a získal pekný náskok

3.11.2020, 14:15 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
vuelta gt visual rev
13. 3.11. rovinata etapa ciel rovina Muros > Mirador Ézaro 33,5 km Roglič
 
 
01
profil etapy, 495 nastúpaných metrov (© lavuelta.com / Unipublic)
 
 
V kľúčovej etape tretieho týždňa sa mohlo rozhodnúť o celkovom titule. Primož Roglič ako výborný časovkár mal v tejto disciplíne jasne navrch oproti Richardovi Carapazovi a v pomerne dlhej ITT si mohol vybudovať definitívny náskok v klasifikácii. Prekvapiť mohol Hugh Carthy, ktorý mal príležitosť zabetónovať sa na stupňoch víťazov, a Enric Mas plánoval udrieť minimálne na Daniela Martina, ktorý neobľubuje túto disciplínu.

V štartovom poli nefigurovali takmer žiadni časovkárski špecialisti a okrem jazdcov na celkové poradie mohli bojovať o etapový triumf Rémi Cavagna alebo Nelson Oliveira a boli sme zvedaví na Chrisa Frooma, ktorý vytiahol v nedeľňajšej etape slušný výkon. Na cyklistov čakalo prijateľné počasie s teplotami do pätnásť stupňov, ale na trati mal väčšinou fúkať protivietor.

Včerajšie hromadné testovanie na koronavírus neobjavilo žiadne pozitívne prípady a preteky pokračovali bez akýchkoľvek prekážok. Medzi prvými štartujúcimi dosiahol najlepší čas Alex Edmondson (Mitchelton - Scott) a austrálsky jazdec dosiahol výsledok 48:24. So stratou pol minúty na neho nestačili Tanfield (Ag2r) a Oliveira (UAE Emirates).  Na začiatku sa objavil na trati aj Rémi Cavagna (Deceuninck - Quick-Step) a francúzsky jazdec potvrdil svoje kvality. Na prvom medzičase bol síce Edmondson rýchlejší o dve sekundy, ale Cavagna vystupňoval svoje tempo a na vrchole Mirador de Ézaro bol jasne rýchlejší. O 47 sekúnd. V cieli zastavil časomieru na úrovni 47:37 a jeho výkon dosahoval tie najvyššie parametre.
 
 
Jazda proti chronometru bola zakončená brutálnym stúpaním a mnohí pretekári zvolili výmenu časovkárskeho stroja za klasický cestný na jeho úpätí. Bicykel sa nemohol meniť priamo z tímového auta, ale zostava musela mať postaveného svojho zástupcu pri ceste a tak poskytnúť druhý bicykel pre cyklistu. Urobil tak aj Rémi Cavagna. Potom sa predviedol jeho kolega Jannik Steimle, nedávny víťaz na Okolo Slovenska, ktorý stratil v cieli 31 sekúnd a zaradil sa na priebežné druhé miesto. Chris Froome neprekvapil, celý čas strácal a napokon v cieli zaostal necelých päť minút. Britský jazdec nešiel naplno a šetril energiu na zvyšné etapy, kde bude podporovať Carapaza.
 
Na priebežné druhé miesto sa dostal Jasha Sütterlin (Sunweb), ktorý bol pomalší len o deväť sekúnd. Spoločne s Cavagnom predvádzali celý čas takmer identický výkon, ale francúzsky cyklista bol o čosi silnejší. Na siedmu priečku sa dostal Tim Wellens (Lotto-Soudal), ale strácal už 1:38. Potom zvládol perfektne rovinatú časť Nelson Oliveira (Movistar) a pred záverečným kopcom mal k dobru na Cavagnu 25 sekúnd. Portugalský jazdec ešte vyšperkoval svoj výkon v záverečnej časti a dostal sa vedúcu priečku so značným náskokom 48 sekúnd na dovtedajšieho lídra. Nelson Oliveira mohol dúfať, že uchmatne etapový triumf.
 
 
Potom si vynútili pozornosť Will Barta (CCC) a Bruno Armirail (FDJ). Prvý menovaný jazdil na oboch meraných úsekoch úplne rovnako ako Oliveira a boli sme zvedaví, ako si tento americký časovkársky špecialista poradí so záverečným kopcom. Po druhom medzičase mieril na vysoké priečky aj Armirail a na vrchole Mirador de Ézaro zaknihoval manko 31 sekúnd, čo ho vynieslo na druhú pozíciu. Náročný finiš ešte lepšie zvládol Will Baárta, ktorý bol na stúpaní o deväť sekúnd rýchlejší ako Oliveira a s výsledkom 46:40 sa musel pozerať už len na jazdcov na GC, ktorí ho mohli prekonať. Americký cyklista bol na prahu životného výsledku.
 
 
Keď sa dostali na trať favoriti na titul, už na prvom meranom úseku sme mohli sledovať zaujímavé výsledky. Dan Martin bol o osem sekúnd rýchlejší ako Enric Mas a výborne odštartoval Hugh Carthy, ktorý v tomto momente získal na Martina už 25 sekúnd. Aj Primož Roglič zaostával za britským pretekárom, ale iba dve sekundy, a slovinského pretekára nepotešila ani tá skutočnosť, že na prvom medzičase stratil na neho Richard Carapaz iba štyri sekundy.
 
Ani po druhom medzičase nedokázal Mas získať nejaký čas na Martina a stále za ním zaostával päť sekúnd. Španielskemu cyklistovi časovka nevychádzala. To sa nedalo povedať o Carthym, ktorý sa vyžmýkal k parádnemu výkonu a na obidvoch menovaných mal k dobru minútový náskok, čo mu zaručovalo stupne víťazov a mohol útočiť aj na etapový triumf. V hre o etapu zostával aj Roglič, ktorý bol rovnako rýchly ako Carthy, a zároveň už dostal za seba Carapaza. Líder pretekov zaostával devätnásť sekúnd a na záverečnom kopci sme medzi nimi očakávali vyrovnaný a napínavý súboj, čo hralo do kariet lídrovi tímu Ineos.
 
Pred brutálnym výstupom na Mirador de Ézaro všetci favoriti menili bicykle. Medzitým Poels bol v cieli silnejší ako Grossschartner zostal v klasifikácii na šiestom mieste. Vlasov zase získal nejaké sekundy na Valverdeho, ale v poradí sa nedostal cez španielskeho súpera. Potom prišiel na vrchol stúpania Mas, ale po dnešnom výkone len upevnil svoju pozíciu v klasifikácii, s čím nemohol byť spokojný. Vo výbornom výkone pokračoval Carthy a jasne zostal na stupňoch víťazov, čo bol jeho hlavný dnešný zámer. Na etapu to nevydalo, na Bartu stratil 24 sekúnd. Americký časovkár však zvádzal tesný súboj s Rogličom a slovinský pretekár ho dokázal poraziť o jednu sekundu, keď v závere ešte zvýraznil svoj výkon. Líder tímu Jumbo - Visma netrpezlivo čakal na výsledný čas Richarda Carapaza a mohol byť spokojný, lebo ekvádorský súper zaostal o 49 sekúnd.
 
 
roglic 20 vuelta itt zeleny asofv
Primož Roglič (©PHOTOGOMEZSPORT2021)
 
 
Jediná časovka na podujatí priniesla dramatický súboj o etapový triumf a aj v celkovej klasifikácii. V obidvoch prípadoch bol úspešný Primož Roglič, ktorý vyhral už štvrtú etapu na pretekoch a vybudoval si v poradí slušný náskok, ktorý sa bude súperom ťažko dobiehať. Slovinský pretekár obral o životný výsledok Willa Bartu, ktorý predviedol silný výkon nielen na rovine, ale aj na stúpaní a chýbalo mu skutočne málo, aby ukoristil prvé víťazstvo medzi profesionálmi v takejto silnej konkurencii. Veľmi dobre si viedol aj Nelson Oliveira a na časovku sa dobre zmobilizovali Armirail, Cattaneo alebo Cavagna, no Primož Roglič bol nekompromisný.
 
Jazdec tímu Jumbo - Visma predviedol skúsený výkon, keď si spomedzi všetkých jazdcov na GC najlepšie rozložil sily, aby na záverečnom kopci nevybuchol tak, ako na Tour de France. Na rovinatých úsekoch ho dostávali pod tlak Carapaz a aj Carthy, keďže na rovine nedokázal na nich získavať významný čas, ale obom došla energia na Mirador de Ézaro a práve tam si vybudoval rozhodujúci náskok. Vo vypätých momentoch si zachoval chladnú hlavu a perfektne využil záverečné prudké sklony, takže teraz musia jeho súperi hľadať spôsoby, ako ho dostať z červeného dresu. Nasledujúce dni neobsahujú nepríjemné stúpania, výnimku tvorí jedine Alto de la Covatilla na konci sedemnástej etapy a to nemusí stačiť, aby ho konkurencia dostala pod tlak, lebo má okolo seba silnú tímovú podporu.
 
 
video v clanku ikonka ciernaFiniš Primoža Rogliča
 
 
Očakávalo sa, že Richard Carapaz bude strácať na Rogliča, ale ekvádorský jazdec išiel výborne na rovine a Rogličovi nedával priestor, aby sa dostal do psychickej pohody. Vysoké tempo však neudržal až do cieľa a postupne prišiel o drahocenné sekundy, ktoré bude náročné zobrať si späť. Spoločne s tímom Ineos teraz musia využiť každú jednu kopcovitú príležitosť, aby zatlačili na červený dres a prinútili ho na trati chybovať. Po časovke síce prišiel Carapaz o líderskú pozíciu, ale jeho strata nie je taká fatálna, aby musel zvesiť nohy a stále môže vytvoriť nejakú zápletku. Na stupňoch víťazov sa udržal po parádnom výkone Hugh Carthy a dokonca v klasifikácii dýcha na chrbát Carapazovi. Britský pretekár má pred sebou životný výsledok na GT a podľa toho bude vyzerať aj jeho taktika v nasledujúcich dňoch.
 
Daniel Martin nesklamal a pevne sa usadil na štvrtej pozícii. Môže byť spokojný, že sa k nemu nepriblížil Enric Mas, ktorý to dnes nezvládol a ťažko bude hľadať ďalšie príležitosti, aby sa v poradí posunul vyššie. Na zvyšných miestach sa poradie významne nemenilo, jedine z Top 10 vypadol Nieve a nahradil ho De la Cruz, ktorý išiel v časovke tvrdo za týmto cieľom.
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Primoža Rogliča (víťaz)
"Je to už dlhá doba, čo som naposledy vyhral časovku. Teším sa z toho. Na moje prekvapenie som sa cítil veľmi silný, lebo som si myslel, že budem trpieť oveľa viac. Pocity boli príjemné. Všetci tvrdili, že získam čas na súperov, ale nikdy nemáte nič garantované. Nie je to jednoduchá pozícia, ale mal som dobré nohy a zvládol som to."
               
 
Výsledky
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 46:39 100
2. BARTA Will CCC Team link ikonka 00:01 40
3. OLIVEIRA Nelson Movistar Team link ikonka 00:10 20
4. CARTHY Hugh EF Pro Cycling 00:25 12
5. ARMIRAIL Bruno Groupama - FDJ link ikonka 00:41 4
6. CATTANEO Mattia Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:46  
7. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 00:49  
8. CAVAGNA Rémi Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:58  
9. DE LA CRUZ David UAE Team Emirates link ikonka 00:59  
10. SÜTTERLIN Jasha Team Sunweb link ikonka 01:07  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 49:16:16 20
2. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 00:39  
3. CARTHY Hugh EF Pro Cycling 00:47  
4. MARTIN Daniel link ikonka Israel Start-Up Nation 01:42  
5. MAS Enric Movistar Team link ikonka 03:23  
6. POELS Wout Bahrain - McLaren 06:15  
7. GROßSCHARTNER Felix BORA - hansgrohe link ikonka 07:14  
8. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 08:39  
9. VLASOV Aleksandr Astana Pro Team link ikonka 08:48  
10. DE LA CRUZ David UAE Team Emirates link ikonka 09:23  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 

 
 
Kopce na trase etapy:
ciel3 20 Cieľ - Mirador de Ézaro: dĺžka 1,8 km; sklon 14,8 %
 
 
Krátky úvod k etape:
Začiatok tretieho týždňa otvorí jediná časovka jednotlivcov na podujatí, ktorá po selektívnych horských etapách takisto vytvorí zmeny v celkovej klasifikácii. Trasa sa nachádza v regióne Galícia na severozápade krajiny. Štartovať sa bude v prístavnom meste Muros a odtiaľ sa vydajú pretekári severným smerom k atraktívnemu vyvrcholeniu etapy. Celý čas budú lemovať galícijské pobrežie Atlantického oceánu, čo vytvára potenciál na veterné podmienky. Vyše tridsať kilometrov prebehne na úplnej rovine a špecialisti na časovku v tejto pasáži maximálne využijú svoje schopnosti. Nebude to však stačiť, lebo na konci sa bude finišovať na prudkom kopci Mirador de Ézaro (1,8 km; 14,2 %), ktoré bolo doteraz na Vuelte dvakrát využité ako cieľový dojazd klasickej etapy. Kopec je mimoriadne prudký. Sklon nesklesne pod jedenásť percent a v druhej náročnejšej časti sa vyskytnú dlhé úseky atakujúce dvadsať percent. V nezvyčajnej jazde proti chronometru sa bude vytvárať rozdiel medzi cyklistami na tridsiatich rovinatých kilometroch a významný čas sa dá získať, ale aj stratiť na cieľovom stúpaní. Na takejto trati zažiaria univerzálni pretekári zo skupiny jazdcov na celkové poradie.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop