Vuelta: Štrnásta etapa sa stala korisťou úniku, druhý etapový triumf získal Tim Wellens

4.11.2020, 12:20 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
vuelta gt visual rev
14. 4.11. zvlnena etapa ciel rovina Lugo > Ourense 206 km Wellens
 
 
01
profil etapy, 2851 nastúpaných metrov (© lavuelta.com / Unipublic)
 
 
Etapa s poradovým číslom štrnásť dávala šancu na etapový triumf ľudom z úniku alebo klasikárom so silným finišom. Medzi nich sa radil napríklad Čech Zdeněk Štybar, Dán Magnus Cort či jeho krajan Michael Valgren. V prípade hromadného dojazdu by bol najväčším favoritom legendárny Alejandro Valverde. Na horských prémiach sa dnes dalo získať len deväť bodov, čo bola dobrá správa pre Guillaumeho Martina. Narodeniny dnes slávili Jasha Sütterlin a Carlos Verona.
 
Už po troch kilometroch sa vpredu objavila osmička cyklistov. Tvorili ju Gorka Izagirre (Astana), Gino Mäder (NTT Pro Cycling), Nans Peters (AG2R La Mondiale), Jonas Vingegaard (Jumbo - Visma), Stan Dewulf (Lotto Soudal), Rémi Cavagna (Deceuninck - Quick-Step), Martin Salmon (Sunweb) a Michael Schwarzmann (Bora - hansgrohe). Prvému menovanému patrilo priebežné devätnáste miesto v GC.
 
 
 
 
Pelotón vedený Mitcheltonom ich však dopredu nepustil a po chvíli bolo všetko pokope. Ďalší únik utvorilo 26 pretekárov a bola to poriadne silná skupina, ktorú tvorili Robert GesinkSepp Kuss, Lennard Hofstede, Jonas Vingegaard (4x Jumbo - Visma), Robert Power, Jasha Sütterlin, Michael Storer, Max Kanter (4x Sunweb), Marc SolerCarlos Verona, Nelson Oliveira (3x Movistar), Mattia Cattaneo, Ian Garrison (2x Deceuninck - Quick-Step), Felix Grossschartner, Ide Schelling (2x Bora - hansgrohe), Guillaume Martin, Victor Lafay (2x Cofidis), Juan Pedro López (Trek - Segafredo), Alex Aranburu (Astana), Dylan van Baarle (Ineos), Esteban Chaves (Mitchelton), Michael Woods (EF Pro Cycling), Wout Poels (Bahrain - McLaren), Dorian Godon (AG2R La Mondiale), Tim Wellens (Lotto Soudal) a Julien Simon (Total Direct Energie).
 
Vedúcej skupine aj s ľudmi v Top 10 pelotón, pochopiteľne, nedal pokoj a po 35 kilometroch etapy bol rozdiel medzi nimi len dvadsaťsekundový. Hlavná skupina únik naozaj pohltila a vpredu ostal len Van Baarle s Lafayom. Túto dvojicu však postihol podobný osud ako zvyšných ašpirantov na únik. Ďalší pokus o únik predviedli Soler, Woods, van Baarle, Wellens, Štybar. Táto partia si po chvíli vybudovala polminútu k dobru a vyzeralo to tak, že hlavná skupina ich nechá odísť.
 
 
 
 
Snahu dostať sa dopredu predviedli aj Reinard Janse Van Rensburg (NTT Pro Cycling) a Willie Smit (Burgos - BH), no pelotón už dopredu nikoho nepustil. Išlo sa rýchlo, priemerná rýchlosť sa vyšplhala na 49 km/h. Malý rozdiel medzi skupinami chceli využiť Thyman Arensman (Sunweb), Pierre-Luc Périchon (Cofidis) a Carlos Barbero (NTT Pro Cycling) na rozšírenie vedúcej skupiny a preto utvorili skupinu prenasledovateľov.
 
Tejto trojici sa to podarilo a o podobný kúsok sa pokúšali aj Ion Izagirre a Lennard Hofstede. Pridal sa k ním aj Barbero, ktorý odpadol z vedúcej skupiny a všetci traja sa vrátili do pelotónu. V dennom úniku sme videli troch pretekárov, ktorí si už po jeden etapová triumf prišli. Ak by sedmička vpredu bojovala o etapový triumf, záverečný šprint do kopca by bol vhodný pre Wellensa, Woodsa alebo Štybara.
 
 
 
 
V pelotóne začali pracovať borci z Astany. Luis León Sanchéz bol jedným z pretekárov, ktorým mohol vyhovovať dnešný záver. Tim Wellens pred dnešnou etapou povedal, že dnešný záver mu sedí a dnes, zajtra aj pozajtra podľa neho vyhrá niekto z úniku. Najvyššie postaveným pretekárom vo vedúcej skupine bol Marc Soler, ktorému po včerajšej ITT patrila osemnásta priečka.
 
123 kilometrov pred páskou prekročil náskok úniku päť minút a Soler sa virtuálne posúval na štrnáste miesto. Ak by dnes zvíťazil Thyman Arensman, bolo by to pre mladého Holanďana vôbec prvé profesionálne víťazstvo. V Sunwebe jazdí iba od júla a predtým reprezentoval SEG Racing Academy, pravidelného dodávateľa mladých cyklistov do WT tímov.
 
 
 
 
Dnes už nepríde do cieľa jeho kolega Martin Salmon, ktorý zosadol z bicykla a odstúpil. Jeho tím tak pokračuje už len v šestici. Ku Astane sa v balíku pridali aj zástupcovia Bory. Nemecký celok mohol v závere okrem Grossschartnera použiť aj Pascala Ackermanna. Cyklisti sa už blížili na Alto de Eschairón (8,7 km; 3,3%). Pre Michaela Woodsa sú etapy na Vuelte posledné v ružovom drese. Budúci rok ho uvidíme po boku Chrisa Frooma v Isreal Start-Upe.
 
Ku odstupujúcim pretekárom sa pridali aj Alexis Renard (Israel Start-Up Nation) a Alexander Kamp (Trek - Segafredo), dvaja debutanti na Grand Tour. Na prvú HP prišiel bez boja Périchon, ktorý tak bránil bodkovaný dres svojho kolegu a zároveň pridal ďalšie body na svoje konto. Momentálne ich mal pätnásť. Pokojný priebeh etapy narušila kolízia v pelotóne, po ktorej skončili na zemi Niki Terpstra (Total Direct Energie) a Max Kanter (Sunweb).
 
 
 
 
Tím CCC predáva na budúci rok svoju licenciu do Belgicka a vo World Tour tak uvidíme celok Circus - Wanty Gobert, kde bude pokračovať aj druhý Čech na Vuelte Jan Hirt. Spolu s ním aj Georg Zimmermann a Jonas Koch. Zimmermann je v GC na 21. mieste a patrí medzi debutantov na GT. Štyri body na rýchlostnej prémií v Monforte de Lemos získal Štybar. Predtým nemal v súťaži o zelený dres ani bod. 
 
Únik sa začal šplhať na druhú HP Alto de Guitara (8,7 km; 3,3%). Za Astanu dnes mohol okrem Sanchéza šprintovať aj Alex Aranburu, ktorý bol vlani na Vuelte dvakrát druhý. Náskok vedúcej skupiny však výraznejšie neklesal. Pelotón vplyvom vetra jazdil natiahnutý a do udávania tempa sa pustil aj Pim Ligthart (Total Direct Energie). Na druhej HP vzal tri body Wellens a v súťaži o bodkovaný dres preskočil Rogliča.
 
 
 
 
Ku Ligthartovi sa pridali aj jeho kolegovia a tak vystriedali Astanu s Borou. Za prokontinentálny tím sa zoradili ľudia z Lotta Soudal, ktorí chceli brániť akémukoľvek znižovaniu náskoku. Meniť bicykel musel Primož Roglič (Jumbo - Visma) a Slovinec mal dvadsaťsekundové manko na pelotón. Víťaz Liége - Bastogne - Liége bol po pár minútach späť.
 
37 kilometrov pred cieľom klesol náskok vedúcej skupiny prvýkrát pod tri minúty. Pred cyklistami bola posledná horská prémia Alto de Abelaira (7,6 km; 3,8%). Tím Total Direct Energie stiahol viac ako dve minúty z náskoku úniku a tak sme mali postarané o napínavý záver dnešnej etapy. Šancu vycítili aj ostatné tímy a do čela sa tak posunuli aj ľudia okolo Rogliča.
 
 
 
 
Na poslednej HP neudržal tempo pelotónu ani Pascal Ackermann. V úniku si ako prvý nastúpil Woods a dostal do problémov Périchona. Za Kanaďanom vyrazil Soler a tak šiel Wellens. Zbytok úniku ťahal Arensman, v pelotóne naďalej makal jeden zo zástupcov Direct Energie. Woods, Soler a Wellens sa tesne pred vrcholom spojila a za chvíľu ich dobehli aj van Baarle, Arensman a Štybar. Horskú prémiu vyhral Woods a po dnešnej etape bude mať devätnásť bodov.
 
Ľudia vo vedúcej skupine si začali pravidelne nastupovať. Strata pelotónu prestala klesať a bolo jasné, že o víťazstvo bude bojovať niekto z úniku. Štrnásť kilometrov pred páskou odskočili v zjazde Štybar a Soler, hneď ich začal stíhať Wellens. Belgičan odišiel zvyšku skupiny a osamote si docvakol vedúcu skupinu. Táto trojica mala desať sekúnd na druhé trio.
 
 
- ponuka nášho eshopu (pri nákupe uveďte, že máte záujem o rúško) -
santini rusko nad 100e 560x300
- ponuka nášho eshopu (pri nákupe uveďte, že máte záujem o rúško) -
 
 
Skupina prenasledovateľov nedokázala znižovať náskok na vedúce trio. Z pelotónu odišiel jeden zo zástupcov Burgosu-BH. 1300 metrov pred cieľom sa Woods, Arensman a van Baarle dotiahli späť. Tesne pred koncom odpadol Arensman a z víťazstva sa napokon radoval Tim Wellens. Belgičan pokoril Michaela Woodsa, tretie miesto pripadlo Zdeněkovi Štybarovi.
 
Hlavná skupina stratila 3:45 a do cieľa ju priviedol Dan Martin (Israel - Start-Up Nation). Dnešná etapa mala od začiatku nervózny priebeh, nakoľko sa do úniku chceli prepracovať aj ľudia z Top 10 ako Poels alebo Grossschartner. Takýto borci sa, pochopiteľne, vpredu dlho neohriali a napokon sa vyprofilovala skupina siedmich utečencov. Šesť z nich to napokon dotiahlo do samého cieľa a spomedzi nich mal najsilnejšie nohy v závere Tim Wellens. Belgičan prežíva vydarenú Grand Tour a dnes si pripísal druhé víťazstvo na Vuelte. Na GT to bolo pre neho štvrtý víťazný zárez.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo záverečného kilometra
 
 
Tesne pred cieľom sa do boja o víťazstvo vrátil Michael Woods, no sily minuté na stíhanie Wellensa, Štybara a Solera ho v závere pripravili o druhý triumf na tohtoročnej Vuelte. Zdeněk Štybar bol dôležitým protagonistom dnešného úniku a bol to práve on, kto sa postaral o rozdelenie úniku pred cieľom. Na konci ostal zatvorený za Solerom a aj vďaka tomu nepridal Čech svoj druhý tohtoročný triumf.
 
V celkovom poradí zmeny nenastali, ľudia z Top 10 prišli do cieľa spoločne. Na mále mal jedine Aleksandr Vlasov, ktorý v závere trochu zaspal, no Rus napokon zalepil vzniknutú medzeru a do cieľa prišiel v rovnakom čase ako zvyšok favoritov. Posledné preteky tejto sezóny pokračujú zajtrajšou previerkou, kde by sa opäť mohli presadiť jazdci z úniku alebo klasikári.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaTim Wellens(víťaz)
"Vyhrať dnes nebolo ľahké. O únik sa veľmi bojovalo a všetci moji kolegovia v úniku boli veľmi dobrí. Celý deň sme udržiavali slušné tempo a na konci sme traja zaútočili. Myslel som si, že nám to vydrží do cieľa, ale ostatní sa vrátili. Vedel som, že v poslednej zákrute musím byť na čele. V závere som cítil, že Woods je za mnou, ale videl som cieľovú čiaru a vedel som, že vyhrám."
 
 
Výsledky etapy
1. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 4:37:05 100
2. WOODS Michael EF Pro Cycling 00:00 40
3. ŠTYBAR Zdeněk Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00 20
4. VAN BAARLE Dylan INEOS Grenadiers 00:00 12
5. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 00:11 4
6. ARENSMAN Thymen Team Sunweb link ikonka 00:13  
7. PÉRICHON Pierre-Luc Cofidis, Solutions Crédits 03:11  
8. MARTIN Daniel link ikonka Israel Start-Up Nation 03:44  
9. SERRANO Gonzalo Caja Rural - Seguros RGA 03:44  
10. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 03:44  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 53:57:05 20
2. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 00:39  
3. CARTHY Hugh EF Pro Cycling 00:47  
4. MARTIN Daniel link ikonka Israel Start-Up Nation 01:42  
5. MAS Enric Movistar Team link ikonka 03:23  
6. POELS Wout Bahrain - McLaren 06:15  
7. GROßSCHARTNER Felix BORA - hansgrohe link ikonka 07:14  
8. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 08:39  
9. VLASOV Aleksandr Astana Pro Team link ikonka 08:48  
10. DE LA CRUZ David UAE Team Emirates link ikonka 09:23  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape


Kopce na trase etapy:
3 20 92 km - Alto de Escairón: dĺžka 8,7 km; sklon 3,3 %
3 20 61,9 km - Alto de Guitara: dĺžka 7,8 km; sklon 3,8 %
3 20 22,7 km - Alto de Abelaira: dĺžka 7,6 km; sklon 3,8 %
 
 
Krátky úvod k etape:
Pelotón bude prechádzať po vyzývavom galícijskom teréne aj v štrnástej etape. Profil je dlhý vyše dvesto kilometrov a v druhej časti sú pripravené tri horské prémie, ale na trati nájdeme rovinaté pasáže len zriedka a cyklisti prekonajú vyše tritisíc výškových metrov. Okamžite po štarte sa vynoria dve nehodnotené stúpania, ktoré vyskočia na štyri až päť percent, a toto bude charakteristický ráz celého dňa. Pretekárov čaká zvlnený profil s mnohými nenápadnými kopcami, ktorý v druhej polovici mierne povolí, ale objavia sa tam hodnotené kopce, takisto s priemerným sklonom do päť percent. Zaujímavá bude aj koncovka v meste Ourense. Posledných 1600 metrov sa odohrá v kopci so sklonmi štyri percentá a na konci vyčerpávajúcej jazdy bude potrebné vytiahnuť aj výbušnosť. Druhá etapa tretieho týždňa je jasnou voľbou pre únik a odolných jazdcov, najmä klasikárov, s agresívnym štýlom jazdy a silnou koncovkou.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop