Vuelta: Po šiestich hodinách v daždi a vetre sa tešil Philipsen z UAE, zdolal Ackermanna

5.11.2020, 10:40 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
vuelta gt visual rev
15. 5.11. zvlnena etapa ciel rovina Mos > Puebla de Sanabria 230 km Philipsen
 
 
01
profil etapy, 4090 nastúpaných metrov (© lavuelta.com / Unipublic)
 
 
Štvrtková etapa bola zároveň najdlhšou previerkou v tohtoročnej edícií Vuelty. Pretekári museli nastúpať viac ako štyritisíc metrov, no dnešné kopce nemali urobiť rozdiely medzi kandidátmi na celkové poradie. O víťazstvo tak opäť mohol zabojovať únik alebo vrchári so silným šprintom ako Alejandro Valverde či Daniel Martin. Pre záujemcov o body do súťaže o bodkovaný dres bolo pripravených pätnásť bodov.
 
Ako prví si do úniku naskočili Stan Dewulf (Lotto Soudal) a Victor Lafay (Cofidis). Po chvíli ich doplnili Michael Valgren (NTT Pro Cycling), Alex Edmondson (Mitchelton - Scott) a Pim Ligthart (Total Direct Energie). So zložením vedúcej skupiny však neboli spokojní v Movistare ani v Caja Rural. Preto sa obidva celky poskladali na čelo hlavnej skupiny a po chvíli bola pätica zlikvidovaná.
 
Na zoznam odstupujúcich sa pridal aj Gerben Thijssen (Lotto Soudal), druhý muž deviatej etapy. Ďalší pokus o vytvorenie vedúcej skupiny podnikli Ivo Oliveira (UAE Team Emirates), Romain Sicard (Total Direct Energie) a Jetse Bol (Burgos-BH). Dopredu sa snažil dostať aj Edmondson a Juan Pedro López (Trek - Segafredo), debutant na Grand Tour. Hlavnej skupine táto situácia vyhovovala a uprchlíci si začali budovať náskok.
 
 
- ponuka nášho eshopu (pri nákupe uveďte, že máte záujem o rúško) -
santini rusko nad 100e 560x300
- ponuka nášho eshopu (pri nákupe uveďte, že máte záujem o rúško) -
 
 
Austrálčan doplnil zloženie vedúcej skupiny a z pelotónu vyrazil aj Aritz Bagües (Caja Rural). Španiel sa po chvíli vrátil späť a jeho tím preto začal stíhať únik. Podarilo sa im dobehnúť Lópeza a na vedúce kvarteto strácali len štyridsať sekúnd. Vpredu zaútočil Oliveira a na čele etapy sa osamostatnil. Zvyšok úniku bol pohltený a majster Portugalska v ITT mal len pätnásť sekúnd k dobru. Napokon bol dobehnutý aj on a po 39 kilometroch bol pelotón pohromade.
 
Priemerná rýchlosť bola po prvej hodine jazdy 42 km/h. Pred nájazdom na prvú horskú prémiu Alto de San Amaro (6 km; 6,2%) sa odčlenilo dvadsaťšesť cyklistov aj s Carapazom, Grossschartnerom, Bennettom, Solerom, Henaom a ďalšími. Táto skupina sa vpredu dlho neohriala a etapa tak naďalej pokračovala bez úniku. Tri kilometre pred vrcholom si s vidinou ďalších bodov do súťaže o bodkovaný dres nastúpil Guillaume Martin (Cofidis).
 
 
 
 
Tretí muž Critérium du Dauphiné prešiel prémiou ako prvý a pred druhým Carapazom zvýšil náskok na 49 bodov. Následne sa odtrhlo desať ľudí, medzi ktorými bol Robert Power, Mark Donovan (2x Sunweb), Alex Aranburu, Luis León Sanchéz (2x Astana), Nick Schultz, Robert Stannard (2x Mitchelton - Scott), Mattia Cattaneo (Deceuninck - Quick-Step), Rui Costa (UAE Team Emirates), Tim Wellens (Lotto Soudal), José Rojas (Movistar).
 
Štyridsať sekúnd na nich strácal Jonathan Lastra (Caja Rural), minútu a pol zaostávali Guillaume Martin a Julien Simon (Total Direct Energie). Pelotón rýchlo nabral dvojminútové manko a tak sme mohli konštatovať, že sa vytvoril únik dňa. G. Martin a Simon sa dotiahli na Lastru. Najvyššie postaveným mužom vo vedúcej skupine bol Cattaneo, po včerajšku mu patrilo osemnáste mieste. Počasie dnes cyklistike veľmi neprialo, pod poslednou horskou prémiou sa objavila hmla a teplota sa vyšplhala len na jedenásť stupňov.
 
 
 
 
Únik už začal stúpať na druhú HP Alto de Carcedo (6,5 km; 3,6%). Trojica prenasledovateľov sa priblížila k vedúcej skupine na tridsať sekúnd. Štrnásty muž Okolo Slovenska Robert Power chcel dnes okrem dobrého výsledku zabojovať aj o novú zmluvu. Tesne pred vrcholom sa G. Martin a jeho kolegovia dotiahli do vedúcej skupiny. Okrem Powera mali neistú budúcnosť aj Sanchéz, Stannard, Schultz a Lastra. Tri body na vrchole uchmatol opäť držiteľ bodkovaného dresu.
 
Spomedzi jazdcov v úniku bol veľkým favoritom na ďalšie víťazstvo vo forme jazdiaci Wellens. Ak by dnešné kopce nevystavili stopku v úniku Rojasovi, v rovinatom závere by mohol predviesť svoje šprintérske kvality aj univerzálny Španiel v službách Movistaru. Na etapové víťazstvo cielila aj dvojica z Astany a prekvapiť mohol Stannard. Jeho tím sa tento rok na Grand Tour z etapy neradoval. Treba dodať, že z Gira odišiel kvôli výskytu koronavírusu veľmi skoro. V balíku diktovali tempo kolegovia Primoža Rogliča.
 
 
 
 
Najtažším kopcom dnešného dňa bolo stúpanie na Alto de Furriolo (5,1 km; 7%). Náskok vedúcej skupiny sa zastavil na piatich minútach, viac im družina okolo majiteľa červeného dresu zatiaľ nedovolila. Ak by dnes zvíťazil Lastra, Donovan alebo Stannard, pre daného cyklistu by to bolo premiérové víťazstvo v kariére. Na druhej strane, aktuálny majster Španielska Luis León Sanchéz má na konte 44 víťazstiev. 
 
Aj tretiu prémiu dnešného dňa ovládol G. Martin. Spomedzi účastníkov dnešného úniku vyhral etapu na Vuelte len Wellens. Aranburu, Sanchéz, G. Martin, Rojas, Simon a Lastra boli najvyššie na druhom mieste. Najlepším výsledkom Costu bola pre zmenu tretia priečka. Mimochodom, v doterajšom priebehu španielskej Grand Tour musel za pokuty najviac zaplatiť Movistar.
 
 
 
 
Ďalšími odstupujúcimi pretekármi boli Harry Tanfield (AG2R La Mondiale) a Pim Ligthart (Total Direct Energie). Prvý menovaný celok tu reprezentovala už len trojica Champoussin, Godon a Peters. G. Martin sa virtuálne posúval na jedenáste miesto v GC, ale bolo otázne, či s takýmto náskokom príde aj do cieľa. Najdlhším kopcom dnešného dňa bol Alto de Fumaces (10,8 km; 4,5%).
 
103 kilometrov pred cieľom sa náskok úniku prestal pozdávať Bore, ktorá začala diktovať tempo hlavnej skupiny. Ľudia okolo Grossschartnera ihneď ubrali úniku minútu z náskoku. Ak by v závere ostali v pelotóne len ľudia na GC, Rakúšan by patril medzi favoritov. Siedmy muž celkového poradia sa pred etapou vyjadril, že si dnes želá hromadný dojazd nielen pre neho, ale aj pre Pascala Ackermanna.
 
 
 
 
Mimochodom, okrem G. Martina dnes bodoval na horských prémiach aj Wellens, ktorý sa tým pádom dostal cez Carapaza na druhé miesto v súťaži o bodkovaný dres. Pre jeho kolegov v úniku Donovana a Stannarda ide o premiérovú Grand Tour. Prvý menovaný bol vo vedúcej skupine aj v jedenástej etape a do cieľa prišiel na štvrtom mieste. Únik sa musel popasovať okrem blížiaceho sa pelotónu aj s vetrom, ten dosahoval rýchlosť 25 km/h.
 
81 kilometrov pred cieľom začal náskok úniku opäť narastať, čo nehralo do karát pelotónu. Ku Bore sa však pridali aj pretekári NTT. Tento tím naďalej hľadá sponzora pre budúci rok a jeho budúcnosť je tak neistá. Dnes mohol v jeho drese šprintovať Carlos Barbero. Ruky k dielu priložili aj cyklisti Treku - Segafredo. Aj štvrtú horskú prémiu uchmatol G. Martin. Pelotón na vrchole HP strácal tri minúty a päť sekúnd.
 
 
 
 
Primož Roglič šiel dnes v červenom drese už dvadsiaty deň na španielskej Grand Tour. Slovinec prechádzal dnešnou etapou bez komplikácií, čo si mohli povedať aj ostatní pretekári v Top 10. G. Martin mal momentálne už viac bodov ako vlaňajší víťaz bodkovaného dresu Geoffrey Bouchard (AG2R La Mondiale), ktorý tento rok uprednostnil Giro.
 
Pandémia koronavírusu má neželaný dopad aj na nasledujúcu sezónu. V januári neuvidíme cyklistov na Tour Down Under ani na Herald Sun Tour, kde naposledy vyhral jednu etapu jeden z dnešných protagonistov úniku Nick Schultz. 54 kilometrov pred páskou bola v meste A Gudiňa na programe rýchlostná prémia. Tesne pred ňou si z úniku vystúpil Wellens, ktorému po včerajšku chýbali sily.
 
 
 
 
Na prémií získal štyri body Cattaneo a polepšil si tak na dvadsaťštyri bodov. V úniku sa začalo taktizovať a aj vďaka tomu strácal balík čoraz menej. Wellens sa už nachádzal v pelotóne. Kvôli nebezpečnému vetru jazdili na čele pelotónu aj tímy s ľudmi v Top 10. EF Pro Cycling sa takto staral o Hugha Carthyho, ktorý mal na dosah životný výsledok. Jeho doterajším najlepším umiestnením na Grand Tour bolo jedenáste miesto na vlaňajšom Gire.
 
39 kilometrov pred cieľom klesol náskok vedúcej skupiny prvýkrát pod minútu. Z hlavnej skupiny začal odpadávať Sam Bennett. Ku zamračenému počasiu a vetru sa pridali aj kvapky dažďa. V úniku sa začalo nastupovať a ako prvý to skúsil Rojas s Donovanom. Napokon odišiel Cattaneo a do pelotónu sa začali prepadávať Lastra so Stannardom. Za Talianom pracovala najmä Astana a Sunweb.
 
 
 
 
Z hlavnej skupiny sa porúčal aj dvojnásobný víťaz Vuelty Chris Froome. Cattaneo na začiatku stúpania na poslednú HP Alto de Padornelo (6,4 km; 3,5 %) mal k dobru 1:45 na pelotón. Skupinu prenasledovateľov ťahal najmä Sanchéz. Z balíka sa utrhol Gino Mäder (NTT) a trielil ku Costovi a jeho kolegom. Mladý Švajčiar sa ani nezaradil ku prenasledovateľom, len ich obišiel a šiel ďalej.
 
Cattaneo si na poslednej prémií pripísal tri body a upaľoval do cieľa. Vo vrchárskej súťaži mal deväť bodov. Štrnásť kilometrov pred cieľom bol G. Martin a jeho kolegovia z celodenného úniku pohltení. Na poslednej horskej prémií si Francúz definitívne zabezpečil zisk bodkovaného dresu a tak sa môže tešiť na záverečný ceremoniál v Madride. Bora na čele balíka pohltila aj Mädera.
 
 
 
 
Ku Bore sa v závere pridal aj Caja Rural a UAE Team Emirates. Cattaneo definitívne kapituloval tritisíc metrov pred cieľom. O chvíľu nastúpil jeden z pretekárov Burgosu, no tento nástup akurát natiahol balík. Záverečný šprint otvoril Dion Smith (Mitchelton - Scott) a napokon sa radoval Jasper Philipsen. Budúcoročná posila Alpecinu - Fenix porazila Pascala Ackermanna. Tretie miesto obsadil víťaz Okolo Slovenska Jannik Steimle (Deceuninck - Quick-Step).
 
 
 
 
Štvrtok v Španielsku nám priniesol tvrdú cyklistiku. V počiatočných únikoch sa opäť objavili adepti na celkové poradie a na únik dňa sme si preto museli počkať. Napokon sa vo vedúcej skupine objavil aj Guillaume Martin, ktorý poctivo zbieral body a vďaka tomu mu stačí už len prísť do cieľa záverečnej etapy, aby si mohol domov odniesť bodkovaný dres. Pre Francúza je to ďalší skvelý výsledok od tretieho miesta na Critérium du Dauphiné.
 
Dnešná etapa spočiatku pripomínala včerajšiu previerku. Balík sa veľmi neponáhľal so stíhaním vedúcej skupiny a tá cítila šancu na víťazstvo. Napokon sa v hlavnej skupine poskladala trojkoalícia v zložení Bora - NTT - Trek, ktorá napokon splnila svoj cieľ a posledného uprchlíka dobehla tri kilometre pred cieľom. Do karát im zahral aj fakt, že Sam Bennett v priebehu etapy zaostal, ale Pascal Ackermann sa nestal víťazom etapy, pretože ho v závere predstihol Jasper Philipsen.
 
 
philipsen 20 vuelta triumf radost asofv
Jasper Philipsen (©PHOTOGOMEZSPORT2021)
 
 
Belgičan sa počas celej etapy správal nenápadne a prvýkrát sme ho na televíznych obrazovkách mohli vidieť aj v závere. Philipsen si výborne postrážil poslednú zákrutu a aj vďaka tomu sa radoval z premiérovej výhry na Grand Tour. Zároveň sa jeho tím zaradil medzi zoskupenia, ktoré uchmatli etapy na každej tohtoročnej GT. Bennetta v závere slušne nahradil Jannik Steimle. Mladý Nemec síce stratil zadné koleso Morkova, no napriek tomu sa nestratil a napokon to dotiahol aspoň do Top 3. Po triumfe na Okolo Slovenska je to pre neho ďalší cenný výsledok.
 
Dnešná previerka dala zabrať každému cyklistovi, no ponúknuté kopce nemali parametre na zmeny v celkovej klasifikáciu. Primož Roglič tak urobil ďalší krok ku obhajobe červeného dresu. Španielske dobrodružstvo pokračuje zajtrajšou etapou, kde by mali hrať prím univerzálni pretekári. Snáď si budú cyklisti merať sily v príjemnejšom počasí.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo záverečného kilometra
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaJasper Philipsen (víťaz)
"Nedokážem opísať, aký som šťastný. Je úžasné mať prvé víťazstvo na Grand Tour. Množstvo tímov dnes chcelo mať kontrolu nad únikom. Čakal som na správny okamih od začiatku Vuelty a ten prišiel dnes. Vedúca skupina bola veľmi silná, ale protivietor urobil ťažkú etapu aj pre nich. Keď ubiehali kilometre, myslel som na víťazstvo. Dúfam, že v budúcnosti získam ďalšie víťazstvá. Teraz sa pokúsim dokončiť túto Grand Tour. Som hrdý na seba."
 
 
Výsledky etapy
1. PHILIPSEN Jasper UAE Team Emirates link ikonka 6:18:57 100
2. ACKERMANN Pascal Bora - Hansgrohe link ikonka 00:00 40
3. STEIMLE Jannik Deceuninck - Quick-Step 00:00 20
4. WRIGHT Fred Bahrain - McLaren 00:00 12
5. SMITH Dion Mitchelton - Scott 00:00 4
6. JANSE VAN RENSBURG NTT Pro Cycling Team 00:00  
7. CORT Magnus EF Pro Cycling 00:00  
8. GODON Dorian Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00  
9. DEWULF Stan Lotto - Soudal 00:00  
10. MÖRKÖV Michael Deceuninck - Quick-Step 00:00  
 
Zobraziť kompletné poradie


Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ PrimoŽ Team Jumbo - Visma 60:16:02 20
2. CARAPAZ Richard Ineos Grenadiers 00:39  
3. CARTHY Hugh EF Pro Cycling 00:47  
4. MARTIN Daniel link ikonka Israel Start-Up Nation 01:42  
5. MAS Enric Movistar Team link ikonka 03:23  
6. POELS Wout Bahrain - McLaren 06:15  
7. GROßSCHARTNER Felix Bora - Hansgrohe link ikonka 07:14  
8. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 08:39  
9. VLASOV Aleksandr Astana Pro Team link ikonka 08:48  
10. DE LA CRUZ David UAE Team Emirates link ikonka 09:23  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Kopce na trase etapy:
3 20 175,8 km - Alto de San Amaro: dĺžka 6 km; sklon 6,2 %
3 20 158,3 km - Alto de Carcedo: dĺžka 6,5 km; sklon 3,6 %
3 20 137,6 km - Alto de Furriolo: dĺžka 5,1 km; sklon 7 %
3 20 78 km - Alto de Fumaces: dĺžka 10,8 km; sklon 4,5 %
3 20 18,8 km - Alto de Padornelo: dĺžka 6,4 km; sklon 3,5 %

 
Krátky úvod k etape:
Ani v pätnástej etape sa nenachádzajú obávané stúpania, ale na dĺžke 230 kilometrov absolvujú pretekári prevýšenie 4500 výškových metrov a to bude na konci pretekov poriadna vytrvalostná porcia. Pripravené stúpania a profil nič neriešia pre jazdcov na celkové poradie, preto znovu vyrazia do brejku odolní jazdci, ktorých cieľom sú etapové víťazstvá. V prvej polovici sa nachádzajú náročnejšie kopce a obe horské prémie dosahujú sklon v okolí šesť až sedem percent. Predposledné hodnotené stúpanie bude o čosi menej náročné a záverečná tretina etapy sa takisto odohrá na zvlnenom teréne, ktorému dominuje kopec Alto de Padornelo (6,8 km; 3,8 %). Posledný výstup poskytne sklony do štyroch percent, čo môže byť dostačujúce na útok vo vedúcej skupine po vyčerpávajúcom dni. Z vrcholu zostáva do cieľa osemnásť kilometrov, z toho šesť v klesaní. Úspech v etape zaručí potrebná vytrvalosť, aktívna jazda na poslednom kopci, ale vzhľadom na rovinatú koncovku bude musieť kandidát na víťazstvo vytiahnuť aj dobrý šprint.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop