Poľsko: V 2. etape parádne zašpurtoval dúhový Pedersen, zdolal aj Ackermanna

6.8.2020, 15:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
2. 6.8. rovinata etapa ciel rovina Opole > Zabrze 151 km M. Pedersen
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
 
etapa 2
profil etapy, 751 nastúpaných metrov (© tourdepologne.pl)
 
 
Po veľmi nešťastnom závere včerajšej etapy sa dnes už všetci modlili, aby všetko dopadlo v poriadku. Na štart nastupovali pretekári s vedomím, že stav Fabia Jakobsena sa veľmi pomaly zlepšuje, hoci sa napokon lekári rozhodli prehodnotiť plán, že sa ho už dnes pokúsia prebudiť z umelého spánku. Naďalej ostáva v kóme. Zatiaľ lekári prišli s pozitívnymi správami, že nemá poškodený mozog ani miechu, no stále ešte ostáva otázna nervová sústava.
 
Verejnosť veľmi dlho čakala na vyjadrenie vinníka hororového incidentu v Katowiciach Dylana Groenewegena. Ten sa napokon vyslovil cez sociálnu sieť dnes na obed. Napísal to len v holandčine. V našom voľnom preklade cez angličtinu napísal toto: "Nenávidím to, čo sa stalo včera. Nemôžem nájsť slová, ktorými by som vyjadril ako ma mrzí, čo sa stalo Fabiovi aj ďalším, ktorí spadli. V tomto momente je zdravie Fabia najdôležitejšie. Celý čas na neho myslím." Podľa manažéra Jumbo-Visma Richarda Pluggeho sa o celom incidente s Groenewegenom ešte budú rozprávať na úrovni vedenia tímu. Videli sa iba krátko v nemocnici, kde Dylana ošetrovali a veľmi rýchlo odletel do Amsterdamu.
 
 
 
 
Dnes bolo na programe len 151 kilometrov z Opole do Zabrze, teda trasa veľmi blízko Kysúc i Oravy, no tento rok fanúšikom príliš nepraje. Etapa bola prakticky rovinatá, zaradili aspoň jeden kopec, aby sa mohli rozdať ďalšie vrchárske body. Veľmi špecifické bolo to, že nevieme, či sa už niekedy v histórii stalo, žeby do etapy nenastúpil ani jeden pretekár v drese, ktorý mu patril. Prví traja pretekári zo včera - Groenewegen, Jakobsen aj Sarreau skončili v nemocnici. Fabio a Marc dnes pokračovať nemohli, Dylana vylúčili. V žltom drese sa teda objavil Kamil Malecki z CCC, ktorý získal včera v úniku bonifikácie. Dres mu teda nepatril, len ho mal oblečený. Lenže Kamilovi mal patriť bodkovaný dres. Žltý je však najprioritnejší, takže musel byť v ňom. No a lídrom bodovacej súťaže mal byť tiež Jakobsen, a tak biely dres obliekal Luka Mezgec.
 
Štartová procedúra sa mierne predĺžila, organizátori napokon posunuli predpokladaný čas dojazdu niekam k 18:40. Do úniku sa natlačili dvaja pretekári zo včerajška - Maciej Paterski (Poľsko) a Julius Van den Berg (EF Pro Cycling). Holanďan vyhral jedinú vrchársku prémiu, a tak sa dostal do čela vrchárskej súťaže, hoci sám dnes tento dres nosil. Dohodli sa, že Paterskimu nechá šprinty a bude tak zrejme vyhlásený za najbojovnejšieho jazdca etapy. Zaujímavosťou bolo, že na prvej prémii si po tretie miesto a jednu sekundu z pelotónu vyšiel Wout Poels z Bahrainu-McLaren, ktorý veľmi jednoducho odkryl karty, že chce bojovať o GC.
 
 
paterski 20 pologne polf
Maciej Paterski (© Courtesy Tour de Pologne / Szymon Gruchalski)
 
 
Vzhľadom na včerajší záver a zranenia najlepších šprintérov sa dnes vo veľmi podobnej etape prekopal menoslov favoritov. Z hviezdnych mien ostal už iba Pascal Ackermann, ktorému včerajšok vôbec nevyšiel a štyristo metrov pred páskou špurt vypustil. Nedozvedeli sme sa, čo sa mu stalo, pretože Bora nemala po nešťastných okolnostiach chuť komunikovať s verejnosťou o poslednom kilometri v ich podaní. Zdolať sa ho chceli aspoň pokúsiť ľudia ako Philipsen (aj keď včera spadol), Bauhaus, Mezgec, domáci Sajnok či aj včera neviditeľný Cavendish, ktorý sa lietajúcim dňom na jeho pomery zázračne vyhol, a to hlavne preto, lebo finišoval vzadu.
 
Včera sa v závere neodohral len tento pád, ale na zemi sa ocitlo v rôznych momentoch vyše pätnásť ľudí. Dnes sa šlo akoby tak trochu pokojnejšie, aspoň do méty tridsiatich kilometrov pred páskou sa neudialo nič. V pelotóne bolo aj množstvo vrchárskych hviezd, ktoré sa chystajú na Giro, takže tímy o nich určite mali strach. No až osemnásť kilometrov pred páskou prišli na cieľový okruh, ktorý sa šiel trikrát a ten vzbudzoval najväčšie riziko problémov.
 
 
paterski 20 pologne polf
Jeden z pokusov o únik (© Courtesy Tour de Pologne / Szymon Gruchalski)
 

Cieľová rovinka dnes bola veľmi dlhá a široká, takže rýchlosti sa očakávali vysoké, ale snáď už bez problémov. Koniec-koncov, je to najmä o chovaní pretekárov v danom krízovom momente. 16 km pred páskou bola dostihnutá dvojička, ktorá dnešok strávila v úniku. Na širokých cestách mali tímy veľa možností na preskupenie a nájdenie si správnej pozície. Našťastie, nič problémové sa neudialo a sledovali sme klasický pekný špurt. Rozbiehal ho Trek-Segafredo pre Madsa Pedersena. Ten nasadil na najdlhší špurt zo všetkých a hoci sa veľmi dlho zdalo, že ho niekto zdolá, Dánova sila bola obdivuhodná a svetový šampión to o galusku udržal. Tak to bola veľká paráda Treku v závere. Zaslúžený triumf.
 
 
 
 
Prvým porazeným bol Pascal Ackermann, ktorý akoby v Poľsku nemal úplne stopercentné nohy. V záverečných dvesto metroch sa nedokázal dostať cez svetového šampióna, ktorý musel byť v posledných metroch už úplne na dne síl. Získal prvý triumf od jeho dekorácie v Harrogate. Tretí skončil Davide Ballerini z Deceunincku, ktorý dostal možnosť vyskúšať si to namiesto Jakobsena. Mimo pódia, ktoré tu ale po včerajšku ani nepostavili, skončili Rudy Barbier (Israel) a Alberto Dainese (Sunweb). Vôbec tieto dva dni nevyšli Bahrainu-Mclaren, ktorý sa narobil počas etapy, ale Bauhaus aj Cavendish dopadli tragicky. Prakticky vôbec sa do špurtu nezapojili ľudia, ktorí boli najbližšími svedkami včerajšej pohromy. Mezgec, Gibbons i Hofland ostali dnes mimo diania.
 
 
paterski 20 pologne polf
Dojazd (© Courtesy Tour de Pologne / Szymon Gruchalski)
 
 
V celkovom poradí to vyzerá veľmi podobne ako dnes. Pedersen si prvý raz vyzlečie dúhový dres, ktorému dnes urobil naozaj peknú reklamu. Mnohí sa neprestávajú čudovať, ako sa mu mohlo podariť vyhrať vlani v Yorkshire, pretože nepatril do absolútnej svetovej špičky medzi šprintérmi, klasikármi ani vrchármi. Tiež bol zatracovaný, že v dúhovom drese možno ani nič nevyhrá. Dnes to 24-ročný borec neprajníkom pekne spočítal.
 
Zajtra to už v Bielsko-Biala bude veľmi zaujímavé a očakáva sa triumf veľmi silného jedinca, buď vrchára, alebo možno aj práve typologicky pretekára akým je nový líder pretekov Mads Pedersen. Zajtrajšia etapa ako jediná končí už skôr, okolo 16:30.
 
 
Výsledky etapy
1. PEDERSEN Mads Trek - Segafredo link ikonka 3:26:02 50
2. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 20
3. BALLERINI Davide Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00 8
4. BARBIER Rudy Israel Start-Up Nation 00:00  
5. DAINESE Alberto Team Sunweb link ikonka 00:00  
6. TORRES Albert Movistar Team link ikonka 00:00  
7. SAJNOK Szymon CCC Team link ikonka 00:00  
8. PHILIPSEN Jasper UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
9. ALLEGAERT Piet Cofidis, Solutions Crédits 00:00  
10. ROELANDTS Jürgen Movistar Team link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. PEDERSEN Mads Trek - Segafredo link ikonka 7:57:42 8
2. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 00:04  
3. MALECKI Kamil CCC Team link ikonka 00:04  
4. MEZGEC Luka Mitchelton - Scott link ikonka 00:06  
5. BALLERINI Davide Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:06  
6. POELS Wout Bahrain - McLaren 00:09  
7. PHILIPSEN Jasper UAE Team Emirates link ikonka 00:10  
8. SAJNOK Szymon CCC Team link ikonka 00:10  
9. DAINESE Alberto Team Sunweb link ikonka 00:10  
10. CAVENDISH Mark link ikonka Bahrain - McLaren 00:10  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
Krátke preview etapy:
Ani druhý deň v Poľsku neprináša náročnú trasu. Pretekári na krátkej trase nenastúpajú ani 800 výškových metrov. Opäť sa očakáva únik viacerých, najmä domácich, borcov, ktorý sa presunú z Opole bližšie ku Krakovu, do Zabrze, kde ich klasicky čakajú krátke okruhy. V závere je trasa jednoduchá, posledná zákruta vľavo je ďaleko od cieľovej pásky.
 
 
77 2 mapa
mapa etapy (© tourdepologne.pl)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop