Okolo Poľska: V piatok sa supersilným záverom pripomenul Carapaz, zdolal Ulissiho

7.8.2020, 12:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
3. 7.8. zvlnena etapa ciel rovina Wadowice > Bielsko-Biala 203 km Carapaz
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
 
etapa 3
profil etapy, 3297 nastúpaných metrov (© tourdepologne.pl)
 
 
Tretí deň poľských pretekov odštartoval vo Wadowiciach, teda na počeť miestného rodáka Jána Pavla II. Karol Wojtyla sa tu narodil pred sto rokmi. Inak toto mesto v itinerári pretekov často nebýva. Po dvoch jednoduchých etapách sa už pretekári v piatok potrebovali vysporiadať s oveľa náročnejšou prekážkou. Úvodných sedem kopcov malo byť len predkrmom na unavenie nôh, aby sa veľké boje odohrali na cieľovom okruhu v Bielsko-Biala s krátkym stúpaním. V minulých edíciách sa tu špurtovalo, ale so všakovakou podobou Top 10 a triumfami Mezgeca, resp. Kwiatkowskeho.
 
Tak ako zvyčajne v pretekoch World Tour sa únik stvoril najjednoduchšie ako mohol. Bez bojov. Odišli Quentin Jauregui (Ag2r), Kamil Gradek (CCC), Taco Van der Hoorn (Jumbo) a Patryk Stosz (Poľsko). Posledný menovaný jazdí za Voster a minulý týždeň bojoval s Duklákmi na pretekoch Okolo Bulharska. Pred etapou títo pretekári nemali body vo vrchárskej súťaži, takže šli na férovku od nuly. Najväčší záujem mali, samozrejme, Poliaci. Prvú prémiu vyhral Gradek, nasledujúce dve ho ošpurtoval Stosz.
 
V jednom z kopcov na 60. kilometri prekvapujúco zaútočil z pelotónu Thomas De Gendt (Lotto). Po chvíli sa ho vydali stíhať Maciej Bodnar (Bora) a Jonas Rutsch (EF). Táto trojka sa medzi únikom a pelotónom pohybovala necelú hodinu a Trek ich ešte vyše sto kilometrov pred páskou dobehol. Nasledoval ďalší atak, tentoraz od Laurensa de Vreeseho (Astana). Nedoplnil ho nikto a príliš sa mu nedarilo odísť. Hlavné pole ho na dlhších rovinkách stále videlo. Po polhodinovom boji to vzdal.
 
 
polsko 20 ilustrak 2 etapa polf
Ilustračný záber (© Courtesy Tour de Pologne / Szymon Gruchalski)
 
 
Následne prišla pozitívna informácia z nemocnice, že Fabia Jakobsena sa podarilo úspešne prebudiť z umelého spánku. Musel podstúpiť aj tracheostómiu, má zapojenú umelú pľúcnu ventiláciu. Zatiaľ nemôže rozprávať. Stratil vraj všetky zuby. Jeden z ošetrujúcich lekárov sa nechal počuť, že ak Fabio preukáže obrovskú vôľu, bude sa možno môcť k súťažnej cyklistike vrátiť.
 
Čelná skupina brala prémiu za prémiou. Vyzeralo to tak, že najlepším vrchárom bude po etape Patryk Stosz. Z prvých piatich prémií vyhral tri, dve Gradek. Bolo to teda medzi nimi naďalej tesné. Rozhodli posledné kopce. Ten predposledný tiež vyhral Stosz, takže bol veľmi blízko. Tempo sa začalo zvyšovať a nejeden borec už mal problém držať sa v balíku. Dokonca sa zdalo, že aj samotný líder pretekov a majster sveta Mads Pedersen na tom nie je dobre, Trek prestal vehementne ťahať hlavné pole. To bolo prekvapujúce.
 
Potom prišla ďalšia zlá správa, že škaredo spadol Mickael Delage z Groupamy-FDJ. Vyzeralo to dosť vážne, sanitka ho musela hneď odviesť do nemocnice. Únik prišiel pomerne rýchlo o polovicu náskoku, ale potom si dlho držal dve minúty. Pelotón sa trochu upokojil. Všetci si šetrili sily na posledný prejazd kopcom Przegibek (4,2 km; 6,4 %). Tam sa to celé dnes malo začať. Hodinu pred cieľom.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
detske oblecenie biker
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Pelotón ťahali ľudia Deceunincku - Quick-Step a Bory-hansgrohe. Bol to signál, že v štartovej listine máme Remca Evenepoela i Maxa Schachmanna. Bolo otázkou, akých súperov budú mať. Či takých ako vlaňajší víťaz Mezgec, Stuyven či Philipsen, alebo Impeyho, Wellensa, Ulissiho, no možno i dokonca S. Yatesa, Fuglsanga alebo Poelsa. Bolo to postavené veľmi zaujímavo. Nevedeli sme odhadnúť, ako to bude v závere vyzerať. Cieľový kopec mal 2300 metrov so sklonom necelých päť percent. Šiel sa trikrát.
 
Ešte predtým tu bol ale Przegibek, ktorý rozdelil unikajúcu skupinu. Najviac síl mal Van der Hoorn. Z balíka nasadil Thomasz Marczynski z Lotta Soudal. Nikto ho ale nenasledoval a Deceuninck šiel veľmi pokojne ďalej svoje tempo. Zrýchlilo sa až úplne pod vrcholom, no bolo to len o pozícii do klesania, nič iného. Van der Hoornovi ostávalo 40 sekúnd. Po krátkom zjazde sa už prišlo k cieľovým okruhom. Presne v nájazde do nich 30 km pred páskou bolo po všetkých únikoch a na čele sa už objavil natiahnutý pelotón.
 
 
polsko 20 ilustrak 2 etapa polf
Van der Hoorn (© Courtesy Tour de Pologne / Szymon Gruchalski)
 
 
Ako prvý skúsil odísť v Bielsko-Biala Nathan Haas (Cofidis), pre ktorého to bolo dobrý terén. Určite skúšal to, či sa k nemu nedostane nejaká menšia skupina. Dlhšie vetranie osamote mu do karát nehralo. Nikto sa však nemal. Deceuninck stále ťahal hlavné pole, ktoré sa preriedilo asi na 70 ľudí. Potom sa však dosť spomalilo a Haas mal zrazu 50 sekúnd k dobru. Stále to pre neho nebolo ideálne, ale už nebol bez šance. Tento odstup si Austrálčan držal desať kilometrov. Vyzeralo to celkom zaujímavo. Bora, UAE a Deceuninck ho stíhali. V jednom momente Haasovi došli sily a bolo po jeho snahe.
 
V samom závere sa nešlo úplne najrýchlejšie, nebolo koho stíhať. Všetci sa zmierili so špurtom do kopca. Na začiatku cieľového stúpania to vyskúšal Rudy Molard (FDJ), ale ohrial sa tam len do flamme rouge. Sledovali sme teda špurt širokej zmesi pretkárov. Dobre to rozbehli v UAE pre Diega Ulissiho. Napokon ale prišiel parádny nástup Richarda Carapaza (Ineos), ktorý to napálil na skoro štyristometrový špurt do kopca, ktorý trval večnosť a tesne to udržal pred Diegom Ulissim, Molardom, Fuglsangom, Keldermannom a Mezgecom. Nebol tam však trápiaci sa Pedersen.
 
 
 
 
Carapaz sa tak dostal do dresu lídra pretekov a vlaňajší víťaz Gira si ho určite bude chcieť udržať po zvyšok pretekov. Ulissi je druhý, vďaka bonifikáciám z minulých dní Mezgec tretí. Doterajší líder Mads Pedersen prišiel do cieľa až s mankom jedenástich minút. Len dokumentoval, aká je cyklistika nevyspytateľná. Včera sa cítil skvelo, dnes otrasne. Zaujímavé bolo sledovať aj to, že zatiaľ čo včera si Wout Poels prišiel po bonifikácie, dnes v závere vytvrdol a dostal osem sekúnd. Podobne Lluis Más. Mimo poradia je napríklad po dnešku Rohan Dennis.
 
 
carapaz 20 pologne triumf sirsi polf
Carapazov triumf (© Courtesy Tour de Pologne / Szymon Gruchalski)
 
 
Výsledky etapy
1. CARAPAZ Richard Team Ineos link ikonka 5:04:54 50
2. ULISSI Diego link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00 20
3. MOLARD Rudy Groupama - FDJ link ikonka 00:00 8
4. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 00:00  
5. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:00  
6. MEZGEC Luka Mitchelton - Scott link ikonka 00:00  
7. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
8. GIBBONS Ryan NTT Pro Cycling 00:00  
9. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 00:00  
10. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. CARAPAZ Richard Team Ineos link ikonka 13:02:36 8
2. ULISSI Diego link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:04  
3. MALECKI Kamil CCC Team link ikonka 00:04  
4. MEZGEC Luka Mitchelton - Scott link ikonka 00:06  
5. MOLARD Rudy Groupama - FDJ link ikonka 00:06  
6. GIBBONS Ryan NTT Pro Cycling 00:10  
7. COSTA Rui link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:10  
8. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:10  
9. POWLESS Neilson EF Pro Cycling 00:10  
10. DUNBAR Eddie Team Ineos link ikonka 00:10  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
Krátke preview etapy:
Tretí deň je už profilovo zaujímavejší. Všetko odštartuje vo Wadowiciach, kde sa presne pred sto rokmi narodil Ján Pavol II a organizátori mu takto vyjadrili svoju poctu. 203-kilometrová etapa sa bude jazdiť na troch rôznych okruhoch s krátkymi kopcami. Najdôležitejšie budú logicky posledné dva prejazdy kopca Przegibek, ktorý má 4200 metrov a 6,4-percentný sklon. Aj posledný prejazd ale bude "iba" 39 km pred dojazdom, takže bude dostatok času na spájanie skupín. V cieľovom Bielsko Biala bude už len malý kopček v cieľovej rovinke. Môže ale vytvoriť menšie rozdiely medzi najlepšími, pretože má 2300 metrov a necelých päť percent. Tí najhladnejší po víťazstve si ho navyše budú môcť dvakrát otestovať, takže určite tu budeme svedkami napínavej koncovky. Pozor. Táto etapa ako jediná nebude finišovať až podvečer po 18:30, ale už o 16:30.
 
 
77 3 mapa
mapa etapy (© tourdepologne.pl)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop