Do Burgosu mieri množstvo hviezd, v kopcoch sa ukážu Quintana, Carapaz či Landa

24.7.2020, 22:00 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
Španielske podujatie Okolo Burgosu signalizuje reštart sezóny a vzbudzuje veľké očakávania, akým spôsobom budú prebiehať preteky v čase pandémie. V akej forme sa predstavia cyklisti po dlhej prestávke, ako budú fungovať hygienické opatrenia a ako sa budú správať fanúšikovia, ktorých takisto čakajú obmedzenia.
 
 
landa 2017 triumf burgosf
Triumf Mikela Landu v roku 2017 (© Courtesy Vuelta a Burgos)
 
 
Ostrý test opatrení
 
Organizátori museli vytvoriť prísne hygienické opatrenia, aby sa mohli preteky uskutočniť. Každý tím zostane počas trvania podujatia v tom istom hoteli. Cyklisti budú celý čas v hoteli a budú sa presúvať len na štart etapy. Nemôžu vyjsť zo svojej "bubliny" a musia sa vyhýbať akýmkoľvek kontaktom s verejnosťou alebo pretekármi iných tímov. Vo vonkajších priestoroch musia nosiť rúška, dodržiavať časové harmonogramy pri podpise pred etapou, dezinfikovať si ruky, kedy to len bude možné, pravidelne si merať teplotu, snažiť sa dodržiavať rozostupy, vyhadzovať použité fľaše len vo vyhradených priestoroch alebo nezdieľať nápoje a jedlá s ostatnými jazdcami.
 
Kontakty s novinármi budú obmedzené a ani fanúšikovia nebudú mať možnosť stretnúť sa s cyklistami pred etapou a po jej skončení. Fanúšikovia budú musieť dodržiavať hygienické pravidlá, aby sa dostali na štart alebo finále etapy, kde bude obmedzená kapacita pre divákov. Povinnosť je nosiť rúško, dodržiavanie odstupu a dezinfekcia. Na kopcoch nebude obmedzená kapacita, ale organizátor tam nepustí motorové vozidlá, bude trvať na nosení rúšok a zabráni, aby sa priaznivci priblížili k pretekárom.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
doprava zdarma 560x300
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Baviť budú známe cieľové kopce 
 
Trasa využíva kopcovité príležitosti regiónu Burgos a počas piatich dní sú pripravené intenzívne profily, ktoré otestujú najmä vrchárov. Hneď na konci prvého dňa sa bude finišovať na tradičnom mieste, krátkom stúpaní Castillo (1 km; 6,1 %), kde sa predvedú najmä klasikári, no aj výbušní vrchári tu môžu získať potrebné sekundy, ak niektorí z ďalších favoritov zaváha. Druhá etapa bude záležitosťou pre najrýchlejších cyklistov v balíku, ale osem kilometrov pred páskou sa nahádza kopec (1,5 km; 5,2 %), ktorý môže niektorých šprintérov obrať o energiu. Jedným z vrcholov podujatia bude cieľové stúpanie Picón Blanco (8,5 km; 8,9 %), kde v minulosti vyhrali takí vrchári ako Landa, López či Sosa. Stúpanie celý čas osciluje v okolí desiatich percent a bude dôležitým testom pre všetkých jazdcov na GC. Po dlhej súťažnej prestávke budú všetci v očakávaní, ako si silné vrchárske mená poradia s takouto náročnou výzvou.
 
 
video v clanku ikonka ciernaNa Picón Blanco v minulom roku vyhral Iván Sosa
      
 
Na konci predposledného dňa bude pripravený hromadný dojazd pelotónu, no záverečný kilometer sa odohrá v miernom kopci, čo môžu využiť klasikári v dobrej forme. V programe nesmie chýbať charakteristický kopec pretekov Lagunas de Neila (4,2 km; 11 %), ktorý svojimi prudkými sklonmi vytiahne z pretekárov to najlepšie a prinúti ich bojovať až do samého konca. Záverečné kilometre celého podujatia budú tvrdou previerkou a dvojciferné sklony môžu vytvoriť nečakané prekvapenie alebo zaváhanie niektorého z favoritov. Na takomto strmom kopci bude dôležité načasovanie útoku.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© vueltaburgos.com)
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
 
Veľký počet vrchárov musí znamenať útočné divadlo
 
Šancu dostať sa do súťažného tempa využije v tunajších podmienkach vynikajúca konkurencia a pre každého z favoritov to bude vstup do neznáma, v akom stave sa nachádzajú po dlhej prestávke. Pozornosť bude smerovať na Naira Quintanu, ktorý na začiatku roka vyhral troje preteky a ukázal, že sa vie dostať rýchlo do formy, čo môže byť benefitom aj v tomto období. Na obidvoch cieľových kopcoch sa môže ukázať v silnom prevedení a nepochybne bude tým jazdcom, na ktorého si budú dávať konkurenti najväčší pozor. Jeho očakávané zrýchlenia v kopcoch v rozhodujúcich fázach môžu určiť charakter pretekov.
 
S tým najlepším prichádza Movistar. Valverde, Mas a Soler sú v tomto ročníku hlavní lídri zostavy a hneď nás môžu presvedčiť o svojej výkonnosti. S takouto trojicou jazdcov to musí španielsky celok zobrať útočným štýlom. Silné zloženie ponúkne aj Mitchelton - Scott. Súrodenci Yatesovci a Cháves si vychutnajú obe kopcovité etapy a takisto budeme od nich čakať aktívny prístup. O čosi lepšiu už musia ukázať Adam Yates a Cháves, ktorí mieria na TdF útočiť na etapové triumfy.
 
 
yatesovci 18 spolu burgos photogomez
Bratia Yatesovci (© Photogomez / Vuelta a Burgos)
 
 
V tíme Ineos zažije premiéru Richard Carapaz. Ekvádorský jazdec prišiel do britského celku s vysokými ambíciami a nepochybne sa bude chcieť ihneď ukázať v čo najlepšom svetle. Pomôže mu, že v predchádzajúcej sezóne skončil v Burgose tretí v poradí. V Ineose sa môže vytiahnuť Iván Sosa, ktorý prichádza obhajovať celkový titul, keď v minulom roku ovládol obidve cieľové kopce. Zástupcovia britskej zostavy tak môžu vyťažiť zo známosti terénu.
 
Hlad po úspechu budeme sledovať aj vo farbách Bahrajn - McLaren. Domáci Mikel Landa vyhral podujatie v roku 2017, jeho vrchárskym schopnostiam a nebojácnemu štýlu budú vyhovovať strmé úseky rozhodujúcich stúpaní, preto má šancu, aby úspešne odštartoval obnovenú sezónu. Spoločne s ním sa predstaví na podujatí aj Wout Poels a bude zaujímavé sledovať, ako sa bude vyvíjať ich vzťah priamo na trati. Do súťažného rytmu sa vráti aj Remco Evenepoel, ktorý je v plnej príprave na Giro, no už v Burgose môže ukázať svoju nezlomnú vôľu, ktorá si už trúfa aj na naozaj náročné stúpania. Výpočet kvalitných jazdcov dopĺňajú Majka, Gaudu, George Bennett, Aru, De la Cruz alebo Meintjes a v takejto početnej skupine jazdcov na celkové poradie očakávame dramatický a atraktívny súboj o celkový triumf.
 
Aj v tých jednoduchších etapách budú bojovať o víťazstvá silní pretekári. Zo šprintérov zaujmú Sam Bennett, Arnaud Démare, Alexander Kristoff, Nacer Bouhanni alebo Rick Zabel. Nie úplne rovinatý profil budú chcieť využiť Trentin, Cimolai, Nizzolo či víťaz jednej z minuloročných etáp Aranburu, takže deň by mal poskytnúť vítané vzrušenie.
 
 
1. 28.7. zvlnena etapa ciel rovina Burgos > Burgos 157 km cieľ: 16:45
2. 29.7. rovinata etapa ciel rovina Castrojeriz > Villadiego 168 km cieľ: 16:45
3. 30.7. rovinata etapa ciel rovina Sargentes Lora > Alto Picón 150 km cieľ: 16:45
4. 31.7. rovinata etapa ciel rovina Gumiel Izán > Roa Duero 163 km cieľ: 16:45
5. 1.8. rovinata etapa ciel rovina Covarrubias > Lagunas Neila 158 km cieľ: 16:45
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop