Na šampionáte po dlhom úniku triumfovala Van der Breggenová, druhá Van Vleutenová

26.9.2020, 10:30 | Preteky vo svete | Jakub Andacký
ms imola cofidis banner 560x100
so 26.9. rovinata etapa ciel rovina Imola > Imola 143 km Van der Breggen
 
ms 2020 profil zeny
profil časovky, 3445 nastúpaných metrov (©uci.org)
 
 
V sobotu pokračoval svetový šampionát pretekmi žien s hromadným štartom. Tie si mali zmerať sily na 143-kilometrovej kopcovitej trati. Organizátori si pre pretekárky pripravili päť okruhov, počas ktorých mali prekonať až 3445 nastúpaných metrov, čo je pre ženské preteky nadpriemer. Jednotlivým okruhom dominovali najmä tri stúpania - Bergullo (2,2km; 3,2%), Mazzolano (2,2km; 6,6 %) a Cima Gallisterna (2,3km; 7%), ktorého vrchol sa nachádzal necelých 12 kilometrov pred cieľovou páskou. To ponúkalo dokonalú príležitosť pre kľúčové ataky.
 
Odštartovalo sa krátko pred trinástou hodinou. Počasie pretekárkam prialo o niečo viac ako mužom počas včerajšej časovky. Celý deň dnes svietilo slnko, ručička na teplomere sa vyšplhala na 21 stupňov, avšak priebeh pretekov, aj dnes, mal ovplyvniť vietor. Na Twitteri na to upozornil aj Michal Kwiatkowski, ktorý sa šiel pred nedeľou oboznámiť s okruhom.
 

 
 
Prvý okruh sa prešiel v relatívnom pokoji. Pretekárky nechceli prepáliť úvod náročných pretekov. Do úniku sa preto zatiaľ nik príliš nehrnul. Mechanické problémy musela riešiť Van der Breggenová, avšak s prispením svojich spojujazdkýň sa poľahky vrátila naspäť do balíka.
 
Prvý serióznejší útok prišiel až v druhom kole zo strany Valerie Demey z Belgicka, ktorá si osamotene vypracovala približne polminútový odstup pred zvyškom pelotónu. Keďže sa k nej nikto nepridal, rozhodla sa radšej vrátiť nazad do hlavnej skupiny.
 
 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
 
 
V treťom kole zaútočila Alison Jacksonová z Kanady, ku ktorej sa zakrátko pridala aj Grace Brownová z Austrálie. Pred balíkom si vypracovali sľubný náskok a vyzeralo to, že ich balík predsa len pustí. So situáciou vpredu však stále neboli spokojné viaceré celky, ktoré tam chceli mať svoje zástupkyne, a tak po chvíli dvojicu na čele doplnili Amy Pieters (Holandsko), Katia Ragusa (Taliansko), Hannah Barnes (Británia), Juliette Labous (Francúzsko), Susanne Andersen (Nórsko), Christine Majerus (Luxembursko) a Mavi García (Španielsko). 
 
73 kilometrov pred cieľom vypadla z vedúcej skupiny Grace Brownová a vrátila sa späť do balíka. V ňom pracovali najmä pretekárky Spojených štátov, ktoré vpredu nemali nikoho. Odstup vedúcej skupiny zatiaľ narástol na dve a pol minúty.
 
Po nájazde do predposledného kola sa v balíku značne zrýchlilo. Vpredu pracovali pretekárky Dánska a Austrálie. Na méte päťdesiatich kilometrov pred cieľom sa v zadnej časti balíku udiaľ pád, ktorý postihol dvojicu Nóriek. Náskok úniku medzitým klesol na menej ako minútu a v balíku sa diali zaujímavé pozičné súboje pred nájazdami na začiatok stúpaní.
 

 
 
V jednom z nich šikovne zaútočila Anna Van der Breggenová. Na jej útok zareagovala strieborná medailistka z Európskeho šampionátu Longo Borghini a pritiahla si za sebou aj ďalšie pretekárky. Holanďanky však pokračovali v aktívnej jazde a na predposlednom stúpaní na Cima Gallisterna zaútočila aj Marianne Vosová. Jej útok však slúžil len na pripravenie pozície pre Annemiek Van Vleutenovú, ktorá zakrátko zaútočila. Udržali sa jej iba tie najsilnejšie pretekárky. Menovite Ludwig, Longo Borghini a Van der Breggen. Elizabeth Deignan a Lisa Brenauer nestačili vysokému tempu Holanďanky.
 
Následne zaútočila Anna Van der Breggenová (Holandsko) a vypracovala si zaujímavý náskok pred svojimi prenasledovateľkami. K ním sa medzitým pridala aj Elizabeth Deignanová, no táto skupina strácala viac než polminúty a jej strata pomaly rástla, keďže pretekárky medzi sebou priveľmi nespolupracovali. Onedlho ich dostihol zvyšok hlavnej skupiny, ktorá pri predposlednom prejazde cieľom strácala už viac než minútu a pol. Nachádzalo sa v nej len približne 30 cyklistiek.
 

 
 
V hlavnej skupine medzičasom pracovali pretekárky Veľkej Británie, ktoré pripravovali pozíciu pre svoju líderku Lizzie Deignanovú. Náskok vedúcej pretekárky však každým šliapnutím narastal a vyzeralo to, že sa z hlavnej skupiny bude bojovať "len" o striebornú pozíciu.
 
15 kilometrov pred cieľom už bolo o víťazke takpovediac rozhodnuté. V hlavnej skupine pracovali Talianky a Britky, ale oproti vedúcej pretekárke boli, ako v stúpaniach, tak i v zjazdoch a na rovine pomalšie.
 
Na poslednom kopci Cima Gallisterna zaútočila z hlavnej skupiny Longo Borghiniová. Na jej útok okamžite zareagovali Cecile Ludwig a Lizzie Deignan, no Talianka vo svojom zvýšenom tempe pokračovala a obe pretekárky striasla. Na vrchole stúpania sa k nej však predsa len dotiahla Anemiek Van Vleutenová, ktorá pri začiatku nástupu talianskej cyklistky tak trochu zaspala.
 
 
- reklama -
ms imola cofidis banner 560x300
- reklama -
 
 
Za nimi sa sformovala pätica, kde boli Marianne Vos, Lizzie Deignan, Liane Lippert, Cecile Ludwig a Katarzyna Niewiadoma. Na dvojicu pretekáriek strácali 30 sekúnd a nádherná naháňačka pokračovala.
 
Anna Van der Breggenová dotiahla svoj fenomenálny, vyše 41-kilometrov dlhý únik do víťazného konca. Raduje sa tak z víťazného double, pretože už vo štvrtok sa jej podarilo triumfovať v časovke. V súboji o striebornú pozíciu bola tesne úspešnejšia Van Vleutenová, ktorá podčiarkla dominanciu Holandska na dnešných pretekoch. Pre Talianku Longo Boghiniovú sa napokon ušla bronzová medaila.
 
 
 
 
Dnes sme sledovali atraktívne preteky a galapredstavenie v podaní holandského celku, ktorý dokonale zrežíroval celý ich priebeh. Z víťazstva sa napokon tešila Anna Van der Breggenová, ktorá ukázala svoju ohromnú silu a svoje súperky porazila po viac než 40 kilometrov dlhom úniku. Holandská pretekárka, ktorá oznámila, že na konci budúceho roka ukončí svoju kariéru, si tak na seba zaslúžene oblečie dúhový dres. Po striebornú medailu si prišla Annemiek Van Vleutenová, ktorú nezabrzdila ani zlomenina zápästia. V záverečnom špurte sa popri bariérach pretiahla pred Elisu Longo Borghiniovú, pre ktorú sa ušiel tentoraz bronz. Výborným výkonom sa prezentovala aj ďalšia Holanďanka, Marianne Vosová, ktorá si napokon vybojovala štvrté miesto. Lizzie Deignan neukázala v kopcoch takú silu ako zvykne, a to ju napokon stálo medailové umiestenie. Jediná slovenská pretekárka, Tereza Medveďová, stratila kontakt s hlavnou skupinou ďaleko pred cieľom a do cieľa napokon došla na 95. mieste so stratou 26:47.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Van der Breggenovej (víťazka)
"Je to neuveriteľné. Boli to hneď od štartu ťažké preteky. Stúpania boli náročné a išlo sa v nich celkom rýchlo. V štvrtom okruhu som sa cítila dobre a po konzultácií so spolujazdkyňami som sa rozhodla zaútočiť. Chceli sme tie preteky spraviť čo najnáročnejšími. I keď to nebolo jednoduché, šla som naplno. Je to jedno z mojich najcennejších víťazstiev a som zaň veľmi rada. Zatiaľ sa mi v tejto zvláštnej sezóne darí. Aj s ostatnými dievčatami sa navzájom podporujeme. V týchto ťažkých časoch je to potrebné."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Jakuba Vanča (DS repre žien)
"Základ sme splnili. Tento okruh je už náročnosťou stúpaní a šírkou trate ťažší ako Innsbruck, ku tomu je takmer celý okruh otvorený, na silnom vetre. Tým, že šiel balík dlhú dobu relatívne pokope v ňom bola silná nervozita a veľa pádov. Dve kolá do cieľa sa balík rozdelil na viac skupín a už Tereze zostávalo len dokončiť."
 
 
Výsledky
1. VAN DER BREGGEN Anna Holandsko 4:09:57 600
2. VAN VLEUTEN Annemiek Holandsko 01:20 475
3. LONGO BORGHINI Elisa Taliansko 01:20 400
4. VOS Marianne Holandsko 02:01 325
5. LIPPERT Liane Nemecko 02:01 275
6. DEIGNAN Elizabeth Veľká Británia 02:01 225
7. NIEWIADOMA Katarzyna Poľsko 02:01 175
8. LUDWIG Cecilie Uttrup Dánsko 02:41 150
9. BRENNAUER Lisa Nemecko 03:08 125
10. REUSSER Marlen Švajčiarsko 03:08 100
95. MEDVEĎOVÁ Tereza Slovensko 26:47  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop