LBL: V kurióznom finiši triumf Rogliča, Alaphilippe sa tešil predčasne, ešte dostal aj trest

4.10.2020, 10:30 | Preteky vo svete | Jakub Andacký
ne 4.10. rovinata etapa ciel rovina Liége > Liége 257 km Roglič
 
lbl 2020
profil pretekov, 4375 nastúpaných metrov (© liege-bastogne-liege.be)
 
 
Prvú októbrovú nedeľu bol na programe tretí monument tejto sezóny. Zmena dátumu i mierna úprava trate oproti minulému roku prinášala veľké očakávania. Kľúčové stúpania, ako Côte des Forges (1,3 km; 7,8%) či Côte de La Roche-Aux-Facons (1,3km; 11%) sa tentoraz nachádzali bližšie k cieľovej páske, a to o približne tri kilometre.
 
Dúhový dres si na seba práve dnes prvýkrát obliekol čerstvý majster sveta Julian Alaphilippe, ktorý sa v ňom chcel vytiahnuť. Víťazný zárez mu na týchto pretekoch zatiaľ stále chýbal, i keď v roku 2015 od neho nebol vôbec ďaleko. V záverečnom špurte vtedy nestačil len na Alejandra Valverdeho a skončil druhý. K hlavným favoritom sa, okrem neho, radili aj Michal Kwiatkowski, Primož Roglič, Marc Hirschi, Michael Woods, Greg Van Avermaet či Mathieu Van der Poel, ktorý si včera pripísal fenomenálny triumf na pretekoch Binck-Bank Tour po dlhom úniku. Bolo preto zaujímavé sledovať, ako si mladý Holanďan poradil s pomerne krátkou regeneráciou po tak náročnom dni.
 
Odštartovalo sa o pol jedenástej v oblačnom počasí. Ručička na teplomere ukazovala 15 stupňov celzia. Tvorba úniku netrvala napodiv vôbec dlho. Po približne desiatich kilometroch sa pred pelotónom usadila desiatka pretekárov. Boli tam Paul Ourselin, Valentin Ferron (2x Direct Energie), Mathijs Paaschens, Kenny Molly (2x Bingoal), Gino Mäder (NTT)Iñigo Elosegui (Movistar), Omer Goldstein (Izrael), Kobe Goossens (Lotto), Alexander Kamp (Trek) a Michael Schär (CCC). Technické problémy musel riešiť medzičasom Julian Alaphilippe. Defekt predného kolesa však vyriešil pomerne rýchlo a vrátil sa späť do hlavného poľa, ktoré v tom čase ťahal najmä tím Ineos.
 
 
 
 
Z prvej skupiny následne vypadol Alexander Kamp. Na svedomí to mal defekt zadného kolesa. V hlavne skupine sa medzitým vytvorila spolupráca. K tímu Ineos sa pridali aj pretekári Quick-Stepu, Jumbo-Visma a Sunwebu, menovite Tim Declercq, Tom Leezer a Thymen Arensman. Náskok čelnej skupiny udržiavali na úrovni štyroch minút.
 
Na vrchole Côte de Saint Roch (1km; 11,2%) bol ako prvý Kobe Goossens. Únik zatiaľ vzorne spolupracoval a udržiaval si stabilný náskok pred hlavným poľom. Rigoberto Uran bol ďalším jazdcom, ktorý dostal defekt, avšak bolo to v čase, kedy sa ešte nešlo vo veľmi vysokom tempe a Kolumbijčan nemal problém dolepiť si medzeru.
 
96 kilometrov pred cieľom sa v pelotóne udial nepríjemný pád. Na zemi sa ocitla trojica cyklistov. Jay McCarthy (Bora), Greg Van Avermaet (CCC) a Adam Yates (Mitchelton) narazila do zle označenej prekážky na ceste a privodili si nepríjemné zranenia. Iba prvý menovaný bol schopný vysadnúť späť na bicykel. Van Avermaet i Yates boli nútení odstúpiť. Práve olympijský víťaz sa zo zeme zdvíhal len veľmi ťažko a s bolestivou grimasou. Jeho pád mala na svedomí chyba organizátorov a traťových komisárov, ktorí danú prekážku nijako neoznačili a ani na ňu nik neupozornil pískaním a mávaním žltej zástavky, tak ako to býva zvykom. Van Avermaet, Yates ani McCarthy teda za daný pád nemohli.
 

 
 
Nasledovalo stúpanie Côte de Stockeu (0.9km; 12.3%). Tu sa delila aj unikajúca skupina. Vypadli z nej Goldstein, Paaschens a Ourselin. Defekt v tom čase musel opäť riešiť Julian Alaphilippe. Ešte väčšie selekcie v úniku aj hlavnom poli ponúklo stúpanie Côte de la Haute-Levée (6.8km; 3.3%). Náskok úniku dňa medzitým klesol pod dve minúty. Vrcholom kopca prešiel ako prvý Michael Schär. Tesne za ním prešiel jeho krajan Gino Mäder. V zjazde sa spojili a pokračovali osamotene. Štvorica Goosens, Molly, Ferron a Elosegui strácali približne minútu. 
 
Veľkú smolu mal Julian Alaphilippe, ktorý musel meniť celý bicykel a následne mal ešte problém s tretrami a musel meniť aj tie. Pre majstra sveta to muselo byť veľmi frustrujúce. Veľkú silu v kopci ukazoval Michael Schär, ktorý odpáral Mädera a pokračoval ďalej sám. Gino Mäder nad silou svojho krajana len pokrútil hlavou.
 

 
 
Michael Schär prešiel Col du Rosier s náskokom 2:25 pred skupinou prenasledovateľov. Pelotón strácal tri a pol minúty. Na jeho čele pracovali pretekári Treku, ktorí boli tam boli dokonca v šestici. Na jeho konci sa, pre zmenu, pohyboval Julian Alaphilippe. 50 kilometrov pred cieľom už bola väčšina úniku minulosťou. Vpredu zostával len osamotený jazdec poľského tímu CCC. Jeho náskok pred pelotónom sa však každým ďalším šliapnutím znižoval. 
 
Pod stúpanie Côte de La Redoute (2km; 8,9%) prišiel Schär s len dvadsaťsekundovým náskokom. V pelotóne neúnavne pracovali borci Sunwebu, ktorí sa postarali o dostihnutie švajčiarskeho pretekára. Na najprudších sklonoch, ktoré dosahovali 13 % sa hlavná skupina značne vyselektovala, avšak zostávala kompaktná. Na jej úplnom čele sa pohybovali Alaphilippe aj Hirschi.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
doprava zdarma 560x300
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Dries Devenyns (Quick-Step) previedol hlavnú skupinu bezpečne klesaním. Na jej čelo následne prišli jazdci Alpecinu-Fenix pre Mathieu Van der Poela. Krátko nato zaútočil Michael Albasini. Jeho útok však nemal dlhé trvanie. Na vrchole kopca Côte de La Redoute bol dôsledkom útoku Ruia Costu a Luisa Leona Sáncheza dostihnutý. Tejto dvojice sa chytil aj Julian Alaphilippe, avšak túto trojicu hlavná skupina nikam nepustila. 
 
Pod posledné stúpanie Côte de La Roche-Aux-Facons (1,3 km; 11 %) prišla hlavná skupina pohromade. 500 metrov pred vrcholom zaútočil podľa očakávania Julian Alaphilippe. Výborne na neho zareagoval Marc Hirschi a po chvíli si túto dvojicu docvakli aj Slovinci Primož Roglič a Tadej Pogačar. K tejto štvorici sa v zjazde pripojil aj Michal Kwiatkowski. Podobný kúsok sa nepodaril Michaelovi Woodsovi, ktorý si radšej počkal na druhú skupinu, ktorú ťahal Mathieu Van der Poel. Táto skupina strácala približne dvadsať sekúnd.
 
 
alaphilippe 20 lbl triumf skoro asofd
Atak Alaphilippa (© ASO / Gautier Demouveaux)
 
 
Následne zaútočil Marc Hirschi. Podarilo sa mu odpárať Michala Kwiatkowskeho. Ostatní súperi boli schopní zareagovať. Líder Ineosu sa postupne precedil do druhej skupiny, kde pracoval najmä Mathieu Van der Poel. Ten však po včerajšku nemal sily na to, aby sám dolepil dvadsaťsekundovú medzeru.
 
V strhujúcom šprinte napokon senzačne triumfoval Primož Roglič. Julian Alaphilippe zdvíhal ruky nad hlavu predčasne a napokon z toho pre neho bolo len druhé miesto. Nedal si totiž pozor na Rogliča, ktorý ho na posledných metroch z pravej strany prešpurtoval a až fotofiniš mu napokon prisúdil cenné víťazstvo. Na treťom mieste preťal cieľovú pásku Marc Hirschi.
 
Rozhodcovia sa napokon rozhodli pre nebezpečný šprint penalizovať Juliana Alaphilippa. Presunuli ho preto z druhého miesta na konečné piate. Druhé miesto dodatočne prisúdili Hirschimu.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo posledného kilometra
 
 
Sledovali sme krásny záver belgického monumentu. Ako prvý sa rozhodol započať súboj favoritov Julian Alaphilippe, ktorý zaútočil približne 500 metrov pred vrcholom posledného stúpania. Udržali sa ho len tí najsilnejší. Útočilo sa aj v následnom zjazde, ale napokon sa o všetkom podstatnom rozhodlo až v záverečnom šprinte. Do neho sa na poslednú chvíľu zapojil aj Matej Mohorič, ktorý ho dokonale rozbehol pre Juliana Alaphilippa. Ten však v istej chvíli spravil nebezečný manéver smerom doľava, ktorým ohrozil zozadu špurtujúceho Hirschiho s Pogačarom. V samom závere potom úplne predčasne dvíhal ruky nad hlavu a celkom nepochopiteľne si nedal pozor na Primoža Rogliča, ktorý ho z pravej strany predbehol a ukoristil pre seba cenný monumentálny skalp. Alaphilippa však toto zlyhanie napokon až tak mrzieť nemusí. Rozhodcovia totiž jeho predchádzajúci manéver/skrat vyhodnotili ako nebezpečný a presunuli ho preto na koniec prvej skupiny, teda na piate miesto. Na druhom mieste sa tak po novom umiestnil Marc Hirschi a tretia priečka pripadla Tadejovi Pogačarovi. Preteky vôbec nevyšli Bore, ktorá vsádzala na Maxa Schachmana. Ten napokon preteky nedokončil. Najvyššie sa z nemeckého celku umiestnil Lennard Kämna, a to na 21. mieste. Juraj Sagan, ako jediný slovenský zástupca, preteky nedokončil.
 
 
alaphilippe 20 lbl triumf skoro asofd
Bez komentára... (© ASO / Gautier Demouveaux)
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Primoža Rogliča (víťaz)
"Je to neuveriteľné. Bolo to take tesné. Nikdy nesmiete prestať veriť a bojovať až do úplného konca. Je to skvelý pocit. Som veľmi šťastný, že sa mi podarilo opäť zvíťaziť a som veľmi hrdý na svoj tím. Tom Dumoulin bol na poslednom stúpaní veľmi silný a aj ostatní kolegovia odviedli dobrú prácu. Je to prvýkrát, čo som tu v Liegi štartoval. Vždy som sníval o monumentálnom víťazstve a dnes sa mi to podarilo."
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Juliana Alaphilippa (5. miesto)
"Dnes som sa cítil veľmi dobre. Mal som okolo seba silný tím, ktorý odviedol výbornú prácu. Zaútočil som na najprudších úsekoch Roche-aux-Faucons a spravil kľúčovú selekciu. So súpermi sme potom dobre spolupracovali a podarilo sa nám udržať medzeru medzi nami a druhou skupinou až do konca. Svoj šprint som započal 200 metrov pred cieľom, ale potom som spravil chybu, za ktorú beriem plnú zodpovednosť. Uvedomujem si, že som zavinil problém, ktorý ohrozil druhých jazdcov a ospravedlňujem sa za to. Chcel by som však podčiarknuť, že som tak nespravil úmyselne. Rozhodnutie rozhodcov rešpektujem a sústredím sa odteraz na ďalšie preteky."
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Marca Hirschiho (2. miesto)
"Dnes to bol ďalší skvelý deň. Celý tím odviedol skvelú prácu. V kľúčových okamihoch som mal vždy dobrú pozíciu. Pelotón bol pohromade až do posledného stúpania. Cítil som sa tam veľmi dobre a bol som schopný reagovať na Alaphilippov atak. V závere som si veril, že môžem vyhrať. Vybral som si zadné koleso Alaphilippa. Chcel som ho potom obehnúť zľava, ale Alaphilippe spravil prudký pohyb, čoho dôsledkom som si vypol tretru z pedálu. Je to škoda, lebo to mohlo dopadnúť inak, ktovie ako. Je to však ako je. Som šťastný aj za druhé miesto. Cítil som sa veľmi dobre a to mi dodáva patričné sebavedomie do budúcna."
 
 
Výsledky
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 6:32:02 500
2. HIRSCHI Marc Team Sunweb link ikonka 00:00 400
3. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 00:00 325
4. MOHORIČ Matej Bahrain - McLaren 00:00 275
5. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00 225
6. VAN DER POEL Mathieu Alpecin-Fenix 00:14 175
7. WOODS Michael EF Pro Cycling 00:14 150
8. BENOOT Tiesj Team Sunweb link ikonka 00:14 125
9. BARGUIL Warren link ikonka Team Arkéa Samsic 00:14 100
10. KWIATKOWSKI Michal link ikonka INEOS Grenadiers 00:14 85
DNF SAGAN Juraj BORA - hansgrohe link ikonka odstúpil  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Kopce na trase pretekov:
182 km - Côte de la Roche-en-Ardenne: dĺžka 2,8 km; sklon 6,2 %
135 km - Côte de Saint Roch: dĺžka 1 km; sklon 11,2 %
94 km - Côte de Mont-Le-Soie: dĺžka 1,7 km; sklon 7,9 %
86 km - Côte de Wanne: dĺžka 3,6 km; sklon 5,1 %
79 km - Côte de Stockeu (prémia Eddyho Merckxa): dĺžka 1 km; sklon 12,5 %
73 km - Côte de la Haute-Levée: dĺžka 3,6 km; sklon 5,6 %
60 km - Col du Rosier: dĺžka 4,4 km; sklon 5,9 %
48 km - Col du Maquisard: dĺžka 2,5 km; sklon 5 %
36 km - Côte de La Redoute: dĺžka 2 km; sklon 8,9 %
24 km: Côte des Forges (sklon: 7,8 %; dĺžka: 1,3 km)
14 km - Côte de La Roche-Aux-Facons: dĺžka 1,3 km; sklon 11 %
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop