Gent - Wevelgem: Po skvelom výkone sa radoval Pedersen, ktorý porazil Sénechala

11.10.2020, 10:40 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
ne 11.10. zvlnena etapa ciel rovina Ieper > Wevelgem 232 km M. Pedersen
 
gent 20 profil
profil pretekov, 1307 nastúpaných metrov (© gent-wevelgem.be)
 
 
V tieni Gira d'Italia sa uskutočnil už 82. ročník jarnej klasiky Gent - Wevelgem, kde sa trikrát v kariére radoval aj náš Peter Sagan. Tento rok čakalo na všetkých zúčastnených jedenásť stúpaní. Na štarte nechýbal obhajca vlaňajšieho víťazstva Alexander Kristoff (UAE Team Emirates). Nórskemu klasikárovi chceli znemožniť obhajobu najmä ľudia z Deceunincku, no o víťazstvo chceli zabojovať aj Oliver Naesen (AG2R La Mondiale), Alberto Bettiol (EF Pro Cycling), Wout Van Aert (Jumbo - Visma) a ďalší.
 
Únik dňa utvorili Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Mark Cavendish (Bahrain - McLaren), Alexander Konychev (Mitchelton - Scott), Leonardo Basso (Ineos), Julien Morice (B&B Hotels - Vital Concept), Kenny Molly (Wallonie - Bruxelles) a Gilles De Wilde (Sport Vlaanderen - Baloise). 102 kilometrov pred páskou mali k dobru dve minúty a pätnásť sekúnd. V tom čase musel riešiť defekt ďalší favorit dnešného dňa Mathieu van der Poel (Alpecin - Fenix).
 
Z hlavnej skupiny zaútočil Johan Jacobs, ktorý si vybudoval polminútovú medzeru na pelotón. Únik sa už blížil k Scherpenbergu. Rozpis všetkých kockových úsekoch nájdete hneď pod článkom. Mladý Švajčiar v službách Movistaru sa čoraz viac vzdiaľoval od balíka. Mechanické problémy musela riešiť budúcoročná posila Bory Nils Politt (Israel - Start-Up Nation).
 
 
 
 
Pri prvom prejazde cez Kemmelberg sa trápil Molly, ktorý sa ledva držal na konci skupiny. V balíku diktovali tempo ľudia z Ineosu. Na dobrý výsledok si dnes mohli trúfať Michal Kwiatkowski alebo Owain Doull. Ruky k dielu priložil aj Trek - Segafredo a Alpecin - Fenix. Prví menovaní tu mali Madsa Pedersena a Jaspera Stuyvena. Nezaľáhali ani borci reprezentujúci Groupamu - FDJ. Z vedúcej skupiny zatiaľ nikto neodpadol.
 
78 kilometrov pred páskou chcel odísť z balíka Matteo Trentin (CCC). To sa, pochopiteľne, nepáčilo ostatným účastníkom pelotónu a Talian bol po chvíli späť. Jacobs sa postupne vracal do hlavnej skupiny. Zozadu sa blížili viaceré skupiny, ktoré na Kemmelbergu zaostali. V pelotóne udával tempo aj Mike Teunissen (Jumbo - Visma). Jacobs bol pohltený. Za únikom vznikli tri skupiny.
 
73 kilometrov pred cieľom skončilo na zemi viacero ľudí, napríklad Daniel Oss (Bora - hansgrohe) či Luke Rowe (Ineos). Na samom čele hlavnej skupiny jazdil aj Wout van Aert. Pretekárom znepríjemňoval život silný vietor. Neskôr sa ocitol na zemi aj írsky časovkár Ryan Mullen (Trek - Segafredo). Únik už nemal k dobru ani päťdesiat sekúnd. Problémy s prehadzovačkou musel riešiť Tom van Asbroeck (Israel Start-Up Nation).
 
 
 
 
Už 69 kilometrov pred cieľom zaútočil Mathieu van der Poel. Po chvíli ho docvakol Trentin a ďalších šesť ľudí. Bol tam aj Sénechal, Vanmarcke, van Aert a ďalší. Únik dňa bol dobehnutý. Vpredu nechýbali ani Küng či Pedersen so Stuyvenom. V prvej skupine ostalo zhruba tridsať pretekárov. Ďalší útok podnikol Florian Sénechal (Deceuninck - Quick Step), no Francúz sa neodtrhol. Z prokontinentálnych pretekárov sa tam otáčal napríklad Anthony Turgis (Total Direct Energie).
 
Druhá skupina zaostávala 35 sekúnd a tempo tam diktovali ľudia z Mitcheltonu. Vpredu sa poskladalo deväť ľudí, ktorí postupne odchádzali balíka. Bol tam Gougeard, Trentin, Vanmarcke, Rowe, Küng, Pedersen, Teunissen, Florian Vermeersch (Lotto Soudal) či Gianni Vermeersch (Alpecin - Fenix). V druhej skupine jazdil aj Zdeněk Štybar (Deceuninck - Quick-Step).
 
Vedúca skupina prešla pokope cez Kemmelberg. Za nimi jazdil osamotený Jasper Philipsen (UAE Team Emirates), ktorý ušiel z pelotónu. Z druhej skupiny sa na Kemmelbergu utrhol aj van der Poel, Bettiol, Sénechal a van Aert. Po chvíli ich doplnili Asgreen s Degenkolbom, Teunsom a na zemi skončili Dimitri Claeys (Cofidis) a Jonas Koch (CCC).
 
 
 
 
Okrem vyššie spomínaných borcov jazdil v druhej skupine aj Alberto Bettiol. Druhá skupina už mala vedúcu deviatku na dostrel, pred Scherpenbergom činil rozdiel medzi nimi dvadsaťpäť sekúnd. Pelotón, kde sa vrátil Philipsen, strácal minútu a viedli ho jazdci UAE Team Emirates. Ďalším kockovým úsekom bol Vidaigneberg. Po ňom nasledoval posledný prejazd cez Kemmelberg.
 
Práve v tom čase skončila ďalšia dnešná klasika Paríž - Tours, kde vyhral Casper Pedersen (Sunweb). Vo vedúcej skupine sa naďalej držal Gougeard, ktorý dnes predvádzal skvelý výkon. Na Kemmelbergu šli výborne najmä Trentin a Küng. Van der Poel a jeho kolegovia sa práve tu dotiahli do vedúcej skupiny a na čele sme tak mali sedemnásť borcov.
 
33 kilometrov pred cieľom sa na čele osamostatnil Stefan Küng. Naopak, problémy s tempom mali dvaja ľudia z Deceunincku a Teuns. Po chvíli sa však vrátili späť. Práve v tom čase nepríjemne spadol Gianni Vermeersch, našťastie sa to zaobišlo bez následkov. Belgičan sa následne spojil s Gougeardom, ktorý tesne predtým začal zaostávať. 
 
 
 
 
Küng vpredu vydržal sedem kilometrov, potom sa vrátil späť. Pelotón naďalej strácal viac ako minútu a bolo nepravdepoboné, že sa vráti do boja o víťazstvo. Početnú prevahu mohol v závere využiť Deceuninck. Ako jediný tím mal vpredu troch ľudí. Poltucet ľudí vo vedúcej skupine nemal na konte ani jedno víťazstvo v tejto sezóne - Vanmarcke, Teunissen, Trentin, Rowe, Lampaert a Florian Vermeersch.
 
Pätnásť kilometrov pred páskou sa začala vedúca skupina trhať. Zaostávať začali Asgreen, Vanmarcke, Vermeersch, Teuns a Rowe. Rozdiel medzi skupinami postupne začal narastať, jedenásť kilometrov pred cieľom to bolo 45 sekúnd. Teuns jazdil sám medzi dvoma skupinami. Bolo čoraz pravdepodobnejšie, že do vedúcej skupiny sa už nikto zozadu nedotiahne. Ku Asgreenovi a jeho kolegom sa dokonca začal blížiť pelotón.
 
Päť kilometrov pred cieľom nastúpil Bettiol, no nikoho neodtrhol a potom to pre zmenu skúsil Van Aert. Toho ale priviedol späť Van der Poel. Následne nastúpil Küng a zobral so sebou Bettiola, Van Aerta a Sénechala. Ani táto skupina to ďaleko nedotiahla a tak nastúpil Trentin s Bettiolom a Sénechalom. Za nimi dorazil ešte Pedersen a táto štvorica bojovala o výhru. V záverečnom šprinte sa napokon radoval Mads Pedersen.
 
 
 
 
Druhý skončil Florian Sénechal, tretie miesto pripadlo Matteovi Trentinovi. Bettiol sa musel uspokojiť so štvrtou priečkou a do Top 5 sa dostal aj Stefan Küng. Videli sme nádherné súboje na mačacích hlavách, ktoré sa naplno rozbehli už sedemdesiat kilometrov pred cieľom. Vtedy sa prvýkrát ukázal Mathieu van der Poel. Holanďan miešal kartami počas celého dňa, no nikdy sa mu nepodarilo zbaviť všetkých súperov a v závere nezachytil rozhodujúci únik, čo sa dá povedať aj o Woutovi van Aertovi.
 
Mads Pedersen predviedol skvelý výkon. Na kockách dokázal kopírovať útoky svojich protivníkov a v závere vystihol správny únik. Aj keď nezachytil Trentinov útok, bez problémov sa sám dotiahol do vedúcej skupiny a napokon mal najviac síl aj v záverečnom šprinte. Vlaňajší majster sveta jazdí po pandemickej prestávke vo skvelej forme, veď toto bolo už jeho tretie víťazstvo a v pozitívnom skvele sa ukázal aj na TdF.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár pretekov
 
 
Sklamaný bude Matteo Trentin, ktorý počas celého dňa neurobil prakticky žiadnu chybu a bol to práve Talian, ktorý rozhodol o tom, že o víťazstvo bude bojovať len kvarteto pretekárov. Zástupca CCC ale v závere nepotvrdil povesť najrýchlejšieho pretekára a napokon mu zostalo len tretie miesto, keďže okrem Dána ho prešpurtoval aj Florian Sénechal. Francúz skončil tretí na Bretagne Classic a toto je pre neho ďalší skvelý výsledok v tejto sezóne.
 
Milo prekvapil John Degenkolb, ktorý dal rýchlo zabudnúť na svoje zranenie zo Starej dámy a dnes sa podobal na Degenkolba z roku 2015, keď ovládol Peklo severu či Miláno - San Remo. Wout van Aert už nemal síl do záverečného špurte a pekne šiel aj Alberto Bettiol, ktorý potvrdil svoje schopnosti na eliminačných pretekoch. Štvrtý skončil aj na Strade Bianche.
 
 
Výsledky
1. PEDERSEN Mads Trek - Segafredo link ikonka 5:19:20 500
2. SÉNÉCHAL Florian Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00 400
3. TRENTIN Matteo CCC Team link ikonka 00:00 325
4. BETTIOL Alberto EF Pro Cycling 00:01 275
5. KÜNG Stefan Groupama - FDJ link ikonka 00:03 225
6. DEGENKOLB John link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:04 175
7. LAMPAERT Yves Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:04 150
8. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 00:07 125
9. VAN DER POEL Mathieu Alpecin-Fenix 00:08 100
10. TEUNS Dylan Bahrain - McLaren 01:40 85
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

 
 
Stúpania na trase (údaje v km do cieľa):
1. 97 km: Scherpenberg (1500 m; 4 %; 9 %)
2. 93 km: Vidaigneberg (1600 m; 5 %; 10 %)
3. 92 km: Baneberg (300 m; 10 %; 20 %)
4. 86 km: Monteberg (1000 m; 7,3 %; 13 %)
5. 84 km: Kemmelberg (530 m; 6,2 %; 19 %; kocky / celkovo 3000 m; 4 %; 22 %)
-. 66 km: Plugstreets - kocky a šotolina (spolu 4700 m)
6. 54 km: Monteberg (1000 m; 7,3 %; 13 %)
7. 52 km: Kemmelberg (530 m; 6,2 %; 19 %; kocky / celkovo 3000 m; 4 %; 22 %)
8. 45 km: Scherpenberg (1500 m; 4 %; 9 %)
9. 41 km: Vidaigneberg (1600 m; 5 %; 10 %)
10. 39 km: Baneberg (270 m; 9 %; 20 %)
11. 34 km: Kemmelberg (530 m; 6,2 %; 19 %; kocky / celkovo 3000 m; 4 %; 22 %)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop