Brabant: Alaphilippe si už pripísal víťazstvo v dúhovom pred VDP, Sagan bol v úniku

7.10.2020, 10:00 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
st 7.10. zvlnena etapa ciel rovina Leuven > Overijse 196 km Alaphilippe
 
brabant 19
profil pretekov, 1986 nastúpaných metrov (© debrabantsepijl.be)
 
 
V tieni talianskej Grand Tour sa uskutočnil jubilejný šesťdesiaty ročník Brabantského šípu. O víťazstvo sa chceli pobiť viaceré hviezdne mená. Na štarte nechýbal ani obhajca vlaňajšieho triumfu Mathieu van der Poel (Alpecin - Fenix). Hviezdemu cyklokrosárovi chcel sekundovať napríklad Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step), ktorý si prišiel napraviť chuť po nevydarenom finiši na Liege - Bastogne - Liege.  
 
Únik dňa tvorilo poltucet pretekárov. Dopredu sa dostal Juraj Sagan (Bora - hansgrohe), Clement Chevrier (AG2R La Mondiale), Michael Storer (Sunweb), Mattias Jensen (Trek - Segafredo), Andrea Peron (Novo Nordisk) a Thomas Sprengers (Sport Vlaanderen - Baloise). V balíku začali pracovať ľudia z Alpecinu. 86 kilometrov pred páskou sa na zemi ocitlli Ilan Van WilderJarno Mobach (2x Sunweb) a Pieter Vanspeybrouck (Circus - Wanty Gobert).
 
61 kilometrov pred cieľom menil bicykel jeden z potenciálnych favoritov Dylan Teuns (Bahrain - McLaren). Krátko nato zaútočili z hlavnej skupiny Zdeněk ŠtybarJulian Alaphilippe (2x Deceuninck) a Michal Kwiatkowski (Ineos). Tento atak prakticky zrušil celodenný únik a 56 kilometrov pred cieľom bol pelotón pohromade. Tempo balíka udával aj Deceuninck a na pár kilometrov bol pokoj zbraniam. 
 
 
 
 
39 kilometrov pred páskou pre zmenu zaútočili Tosh van der Sande (Lotto Soudal), Marcus Burghardt (Bora - hansgrohe) a Laurens Huys (Bingoal - Wallonie Bruxelles). Táto partia bola čoskoro chytená a vpredu ich vymenil Alaphilippe, Štybar a Van der Poel. Čech sa prepadol dozadu, ale vedúcu dvojicu doplnili aj Benoit Cosnefroy (AG2R), Omar Fraile (Astana) a Sonny Colbrelli (Bahrain - McLaren). 
 
22 kilometrov pred cieľom však bolo aj po náskoku tejto skupiny. Osemtisíc metrov pred cieľom vpredu jazdil Cosnefroy, Alaphilippe a Van der Poel. Hlavná skupina strácala len dvadsať sekúnd. Za ním jazdilo asi desať ľudí, táto skupina sa dva kilometre pred cieľom priblížila na pätnásť sekúnd. Napokon to táto skupina dotiahla do cieľa a najviac síl mal v závere Julian Alaphillipe. Van der Poel skončil druhý, Cosnefroy si prišiel po tretie miesto.
 
 
 
 
Špurt hlavnej skupiny vyhral Sonny Colbrelli pre Warrenom Barguilom (Arkéa Samsic). Alaphilippe si teda napravil chuť po nevydarenom finiši na L-B-L a pripísal si svoje tretie tohtosezónne víťazstvo. Mathieu van der Poel len tesne neobhájil vlaňajší triumf, no potvrdil, že jeho forma je pred severskými klasikami na vysokej úrovni a právom sa bude radiť medzi najväčších favoritov nielen na Okolo Flámska, ale aj na Pekle severu.
 
Na pódiu ich doplnil Benoit Cosnefroy. Francúz patrí medzi príjemné prekvapenia sezóny. Na začiatku sezóny vyhral GP Marseille, potom ovládol Etoile de Bességes, na La Route d'Occitanie vyhral etapu, na Tour de France nosil bodkovaný dres a naposledy skončil druhý na Valónskom šípe. Spokojný so svojim výkonom môže byť aj Sonny Colbrelli, ktorý častokrát skákal do atakov a napokon mu zostali sily aj na záverečný špurt. Z prokontinentálnej scény sa najvyššie umiestnil Warren Barguil, ktorému ardénske klasiky zatiaľ vychádzajú. Po L-B-L a Valónskom šípe sa aj tu zmestil do Top 10.
 
 
Výsledky
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 4:36:52 200
2. VAN DER POEL Mathieu Alpecin-Fenix 00:00 150
3. COSNEFROY Benoît Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00 125
4. COLBRELLI Sonny Bahrain - McLaren 00:13 100
5. BARGUIL Warren link ikonka Team Arkéa Samsic 00:13 85
6. KWIATKOWSKI Michal link ikonka INEOS Grenadiers 00:13 70
7. BAGIOLI Andrea Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:13 60
8. TURGIS Anthony Team Total Direct Energie 00:13 50
9. COVI Alessandro UAE Team Emirates link ikonka 00:13 40
10. DEVENYNS Dries Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:13 35
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Kopce na záverečnom okruhu, ktorý sa ide trikrát:
Hagaard - dĺžka 700 m, 4,5 %
Hertstraat - dĺžka 725 m, (300 m pavé), 3,5 %, max. 11 %
Holstheide - dĺžka 955 m, 5,4 %
IJskelderlaan - dĺžka 450 m, (150 m pavé 2x), 7 %, max. 11 %
Schavei - dĺžka 700 m, 6,2 %, max. 12 %
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop