De Panne: Lampaert využil prevahu tímu a triumfoval sólo, Van der Poel spadol

21.10.2020, 10:30 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
st 21.10. rovinata etapa ciel rovina Brugy > De Panne 201 km Lampaert
 
de panne 2020
profil pretekov, 236 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
 
 
44. ročník belgickej klasiky tento rok prakticky ukončil cyklistickú sezónu, ktorá bola významne ovplyvnená pandémiou koronavírusu. Na záver sezóny si chceli pripísať ešte jedno víťazstvo ľudia ako Caleb EwanSonny ColbrelliJohn DegenkolbAlexander KristoffBryan Coquard či Mathieu van der Poel. Nakoľko bol profil dnešnej klasiky rovinatý, o prvenstvo sa mali pobiť predovšetkým šprintéri.
 
Silný vietor sa postaral o preriedenie pelotónu veľmi skoro a už po deviatich kilometroch sa vzadu ocitol napríklad Oliver Naesen (AG2R La Mondiale). Belgičan sa navyše zamotal do pádu, kde skončili aj Michal Kwiatkowski (Ineos) a Sep Vanmarcke (EF Pro Cycling). Do problémov sa onedlho dostal aj Ewan a už 154 kilometrov pred cieľom sa vyprofilovala vedúca skupina, kde bol tucet cyklistov.
 
 
 
 
Zo známych mien tam bol Van der PoelAsgreenDruckerDegenkolbLaporte alebo Küng. Neskôr ich doplnil TrentinWalschied či Sénechal. Najväčšiu prevahu tam mal Deceuninck, okrem Asgreena a Sénechala tam mali ďalších troch ľudí. Po páde musel odstúpiť Frederik Frison (Lotto Soudal). V prvej skupine bol aj Guillaume van Keirsbulck, pre ktorého to bol už deviaty štart.
 
34 kilometrov pred páskou sa vedúca skupina zúžila na trinásť ľudí, Van der Poel mal k dispozícií ešte troch ľudí. K vetru sa pridal aj dážď a na zemi, bohužiaľ, skončil aj víťaz Okolo Flámska, ktorý to musel zabaliť. Deväť kilometrov pred cieľom bolo vpredu už len sedem ľudí a Deceuninck mal všetko vo svojich rukách. Okrem Asgreena tam bol aj Lampaert, Declerq a Van Lerberghe.
 
 
 
 
O chvíľu nato odišiel z vedúcej skupiny Lampaert a za ním sa začalo taktizovať, čo vlaňajšiemu víťazovi Okolo Slovenska nahrávalo do kariet. Zozadu sa do hlavnej skupiny vrátil Stefan Küng. Štyri kilometre pred cieľom mal Lampaert k dobru takmer polminútu, za ním pracoval Jonas Rickaert z Alpecinu. Belgičan v službách Deceunincku napokon dotiahol svoj únik do šťastného konca.
 
Silu jeho tímu podčiarkol druhým miestom Tim Declerq, stupne víťazov uzavrel Tim Merlier (Alpecin - Fenix). Na prvých troch priečkach sa tak umiestnili belgickí cyklisti. Pre Lampaerta to bolo vôbec prvé víťazstvo v tejto sezóne. Radoval sa po viac ako roku, keď bol úspešný na belgickom šampionáte. Na pódium sa tesne nedostal John Degenkolb (Lotto Soudal) a Top 5 uzavrel Jempy Drucker (Bora - hansgrohe). 
 
 
 
 
Smoliarom dňa bol jednoznačne Mathieu van der Poel. Pre špičkového cyklokrosára sa preteky vyvíjali veľmi dobre až do méty pätnástich kilometrov do cieľa. Vtedy skončil aj so svojim bicyklom v priekope a ratovať ho museli členovia jeho tímu. Po pár minútach sa Holanďan dokázal postaviť na nohy a nasadol do mechanického auta. Víťaz BinckBank Tour si takýto koniec sezóny určite nepredstavoval. Juraj Sagan v posledných pretekoch sezóny do cieľa neprišiel.
 
 
Výsledky
1. LAMPAERT Yves Deceuninck - Quick-Step link ikonka 3:57:12 300
2. DECLERCQ Tim Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:21 250
3. MERLIER Tim Alpecin-Fenix 00:22 215
4. DEGENKOLB John link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:22 175
5. DRUCKER Jempy BORA - hansgrohe link ikonka 00:22 120
6. TRENTIN Matteo CCC Team link ikonka 00:22 115
7. VAN LERBERGHE Bert Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:22 95
8. KÜNG Stefan Groupama - FDJ link ikonka 00:22 75
9. ASGREEN Kasper Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:22 60
10. RICKAERT Jonas Alpecin-Fenix 00:28 50
DNF SAGAN Juraj BORA - hansgrohe link ikonka odstúpil  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop