Giro plné prekvapení. Dominovali nenápadní mladí cyklisti, boli najsilnejší na konci

26.10.2020, 09:00 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
Omladzovanie pokračuje. Generácia jazdcov do 25 rokov zatienila na Gire skúsených matadorov, ktorých jasne porazila v druhej časti pretekov v kľúčových horských etapách. V súťaživej edícii nečakane dominovali Tao Hart s Jaiom Hindleym a obaja presvedčivo demonštrovali svoj veľký talent. Atraktivitu podujatia zvýšil Peter Sagan a najmä v desiatej etape predviedol skvelý výkon hodný trojnásobného majstra sveta.
 
 
sagan 20 giro usmev po dojazde rcsff
Peter Sagan po dojazde víťaznej etapy (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Typické Giro umocnené koronou
 
Na priebehu talianskej Grand Tour sa naplno prejavila nevyspytateľnosť súťaženia v pandemickom období. Neistota ohľadom výkonu sprevádzala aj osvedčených jazdcov na GC a pomery v klasifikácii rozmetali záverečné horské, ktoré nebrali ohľad na to, čo sa dovtedy dialo na trati. V náročnom období nebolo jednoduché nastaviť formu tak, aby sa dostala na najvyššiu úroveň v treťom týždni a túto úlohu zvládli najlepšie mladí borci.
 
Konkurencia bola dostatočne silná, ale boli to nečakané obrázky vidieť tím Sunweb rozbiť pelotón na kopci Pinacavallo a vypojiť z hry Nibaliho s Fuglsangom alebo sledovať mimoriadnu prácu Rohana Dennisa na Stelviu či na Sestriere, kde vytiahol taký výkon, za ktorý by sa nehanbili ani Froome s Contadorom vo svojich najlepších časoch. Tieto predstavenia nabúrali osvedčený stereotyp, priniesli nový závan na GT a bude prospešné, keď sa to zopakuje aj v "normálnej" sezóne.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
ebikes banner 560x300 v2
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
V otváracej časovke sa vytvorili veľké rozostupy medzi favoritmi s dôležitou pomocou poveternostných podmienok, keď niekoľkí jazdci na GC podcenili meniace sa počasie na trati. O dva dni neskôr stúpanie na Etnu naznačilo, že Giro bude jedinečné, keď zoznamovací sopečný cieľový kopec sa zmenil na bitku o prežitie hlavných favoritov. Ešte predtým šokujúco odstúpil Geraint Thomas, talianske podujatie si vždy nájde nejakú nevinnú obeť, a favoriti na titul ešte viac znervóznili. Po prvom voľnom dni odstúpili kvôli koronavírusu tímy Mitchelton - Scott s Jumbo - Visma, s dvomi dôležitými pretekármi Simonom Yatesom a Stevenom Kruijswijkom, a bez týchto silných tímov sa preteky stali razom chudobnejšími, ale zároveň ešte viac otvorenejšími. To si užíval najmä Joao Almeida, ktorý bez akéhokoľvek tlaku viezol ružový dres po akomkoľvek teréne.
 
Druhá časovka vytvorila pozíciu na kľúčové súboje v horách, ale čo sa odohralo na kopcoch Piancavallo, Stelvio a Sestriere prekonalo všetky očakávania. Skvelé výkony Harta, Dennisa, Hindleyho a Keldermana nadviazali na to najlepšie, čo v predchádzajúcich ročníkoch predvádzali víťazi Grand Tour. Bolo prekvapujúce, že na takejto úrovni sa ukázali títo borci, a nie skúsení pretekári ako Nibali, Majka, Fuglsang. Napokon mal tím Sunweb smolu, že Tao Hart bol príliš silní. Najlepší vrchár nemeckého celku Hindley sa ho nedokázal zbaviť v kopcoch a Kelderman nemohol proti nemu využiť časovku, lebo na neskoršieho víťaza nemal v horských etapách.
 
 
giro 20 etapa 21 trofej ineos rcsfg
Tao Hart a Ineos (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Sunweb nestačil na Harta
 
Počas leta zostal Tao Hart sklamaný, že nebol vybraný na Tour de France, kde sa chcel ukázať ako lojálny pomocník v kopcoch, a v tejto úlohe sa predstavil až na Gire.  Nebol nastavený na klasifikáciu, jeho výkon v úvodnej ITT a stúpanie na Etnu to dokazujú, ale postupne sa skoncentroval a v druhej časti predviedol skvelý vrchársky koncert. "V cyklistike musíte byť prispôsobiví a flexibilní, pretože sa často stávajú neočakávané skutočnosti. Po odstúpení Gerainta sme museli resetovať naše pôvodné ciele, zmeniť prístup a napokon sme vyhrali Giro. Nemôžem tomu uveriť, ale som neuveriteľne šťastný. V predchádzajúcom období som mal častokrát smolu, ale teraz sa to všetko zmenilo na niečo neskutočné, čo sme si nedokázali ani predstaviť. Chcem si to užiť, ale nemyslím si, že ma to nejako zmení. Zostanem rovnaký a oddaný, akým som vždy bol," povedal 25-ročný jazdec, ktorý výrazne stúpol v tímovej hierarchii. Stal sa skutočným jazdcom na GC, lebo dokáže jazdiť naplno počas celých troch týždňov a má aj kvalitnú časovku.  
 
Slová Vincenza Nibaliho pred kráľovskou etapou, že Keldermanovým hlavným súperom môže byť jeho tímový kolega Jai Hindley neboli len taktickým manévrom, ale mali v sebe dávku proroctva. Austrálsky jazdec patril k najlepším vrchárom na podujatí a z domestika pre Keldermana sa stal naozaj líder, lebo ako jediný sa vyrovnal Hartovi v kopcoch. "Momentálne je pre mňa trpké akceptovať prehru, ale postupom času si uvedomím, čo som vlastne dosiahol. Predviedol som najlepšiu časovku, akú som mohol, ale nestačilo to, no je neuveriteľný pocit dostať sa na stupne víťazov na Gire. Ľudia nám možno vyčítajú, ako sme jazdili, ale podľa mňa sme neurobili žiadnu chybu ako tím. Po taktickej stránke sme odviedli pekné výkony s takými jazdcami, akých sme mali a takou výkonnosťou, akú sme si udržali do tretieho týždňa. Viac sme asi nemohli dosiahnuť," nič neľutuje Hindley. Možno by to chcelo od neho odvážnejšiu jazdu na Lagho di Cancano, ale v každom prípade ukázal obrovský vrchársky potenciál a zaradil sa do novej generácie jazdcov na GC.
 
 
video v clanku ikonka ciernaOsemnásta etapa všetko zmenila
 
 
Wilco Kelderman definitívne vybojoval stupne víťazov, ale dokázal to na podujatí, keď bol veľmi blízko k celkovému triumfu. V treťom týždni našiel svoje výkonnostné limity a v horách jednoducho nebol taký silný ako jeho hlavní konkurenti. "Myslím si, že môžeme byť všetci šťastní, že sme sa dostali spoločne s Jaiom na stupne víťazov. Ak by sme to tvrdili pred pretekmi, hovorili by nám, že sme sa zbláznili. Môžeme byť hrdí na to, že sme boli asi najsilnejší tím na Gire. V predchádzajúcich ročníkoch sme boli niekoľkokrát blízko k tejto méte a až teraz sa to konečne podarilo. Jai môže byť na svoje výkony hrdý. Dostal sa na novú úroveň a aj keď bude určite sklamaný, dostane ďalšie príležitosti, aby ukázal, aký je kvalitný cyklista," hovorí holandský jazdec s evidentnou dávkou spokojnosti.
 
 
Nibali uznal kvality mladíkov, Sagan na najvyššej úrovni 
 
Medzi najväčšie prekvapenia pretekov patril Joao Almeida. V tretej etape nekompromisne vyštartoval za najcennejším dresom a zostal v ňom až na Stelvio, čo bol obdivuhodný výkon. Portugalský pretekár vytiahol veľkú súťaživosť a to je vždy želanou stránkou jazdca na celkové poradie. "Nedokážem opísať, aký som šťastný. Mojím cieľom bolo skončiť v najlepšej desiatke a mám štvrté miesto a väčšinu etáp som bol oblečený v ružovom drese. Objavil som o sebe mnoho nových vecí. Každý jeden deň som nechal na trati maximum a po mentálnej stránke som bol veľmi silný. Najkrajšia spomienka je tá, keď som na Etne vybojoval maglia rosa. Som ešte mladý, kariéru mám pred sebou a chcem sa vrátiť na Giro, aby som si znovu obliekol ružový dres," vyjadril sa zástupca tímu Deceuninck - Quick-Step, ktorý zaujal na Gire svojou univerzálnosťou.  
 
 
almeida 20 giro ruzovy profilova rcsfa
Joao Almeida (© LaPresse/Marco Alpozzi)
 
 
V klasifikácii si výborne viedol Pello Bilbao, hoci mal v nohách náročnú Tour. Na talianske preteky prišiel bez tlaku a zvládol ich výborne, čo mu pomôže v ďalšej kariére na etapových pretekoch. "Po Tour ma požiadal môj tím, aby som prišiel na Giro bez akéhokoľvek výsledkového tlaku alebo zodpovednosti. Nikto na mňa netlačil. Brali sme to deň za dňom a sledovali sme, či budem schopný bojovať v klasifikácii. Podarilo sa mi to, ale našiel som svoje limity. V Sestriere som už trpel a takmer som vybuchol. Mladým cyklistom sa podarilo urýchliť generačnú výmenu, ale neviem zdôvodniť, prečo práve im pomohla niekoľkomesačná súťažná prestávka počas sezóny kvôli pandémii," nechal sa počuť španielsky jazdec, ktorý bol kvalitný nielen v kopcoch, ale aj v časovkách.      
 
Domáca nádej Vincenzo Nibali nenaplnil predpoklady. Mladší súperi boli silnejší, o čom sa prvýkrát presvedčil na Piancavallo. Po tejto etape povedal, že niekomu sa môže zdať, že konkurencia nie je príliš silná, ale výkon Sunwebu a Harta na tomto stúpaní bol mimoriadny a Nibaliho víťazné čísla z roku 2017 na Gire na to teraz nestačili. "Máme za sebou netradičnú sezónu, v ktorej sme museli všetko prispôsobovať novým okolnostiam a pri tom všetkom urobiť potrebnú prípravu na Giro. Výsledok musím prijať, ale bol odlišný od toho, čo som očakával. Bojoval som proti mladým vrchárom, ktorých musím pochváliť za ich krásne výkony," hovorí Nibali a táto nastupujúca generácia možno zmení jeho priority v nasledujúcich rokoch. Namiesto GT ho možno zlákajú klasiky.  
 
 
nibali 20 giro rcsfg
Vincenzo Nibali (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Výkony na Gire tímu Bora - hansgrohe zhodnotil hlavný šéf  Ralph Denk: "Patrick Konrad splnil svoj cieľ a skončil v Top 10. Sme veľmi spokojní s jeho výkonom. Rafal Majka bojoval o najlepšiu päťku, ale v treťom týždni ochorel. Peter Sagan dosiahol pôsobivé víťazstvo v desiatej etape a štyrikrát skončil druhý. Neovládli sme však bodovaciu súťaž ako v minulej edícii. Preto mám zmiešané pocity. V predchádzajúcich dvoch ročníkoch sme získali po tri etapové výhry a preto musíme nájsť dôvody, prečo sme neboli tak úspešní aj tentoraz. Na druhej strane stále to bolo pre nás dobré Giro a môžem byť hrdý na náš tím." Keďže nemecká zostava sa radí medzi najlepšie celky vo WT, chce dosahovať vždy najlepšie  výsledky a tento maximalizmus vyžadoval Ralph Denk aj na talianskej GT.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPeter Sagan úraduje v desiatej etape
 
 
Peter Sagan prišiel na taliansku GT s rovnakými cieľmi ako na TdF. Vyhrať etapu a pokúsiť sa ovládnuť bodovaciu súťaž. Už na konci druhého dňa na výbušnom cieľovom stúpaní sa predviedol vo výbornom svetle a aj keď skončil na druhom mieste, bol to povzbudzujúci výsledok. Jediný etapový triumf mu zariadili práve výbušné kopce, keď v úniku desiatej etapy na nich exceloval a pohral sa so svojimi súpermi. Nikto z utečencov mu nestačil na strmých sklonoch s dvojciferným prevýšením a sólovým spôsobom ukoristil premiérový triumf na Gire.
 
V bodovacej súťaži ho porazil Arnaud Démare, ktorý bol veľmi rýchly a mal pri sebe zohratý lead-out. Francúzsky jazdec mu nedal šancu v hromadných špurtoch, s výnimkou štvrtej etapy, kde vyhral o milimeter. Slovenský jazdec sa presvedčil, že na Gire sa bojuje inak na rýchlostných prémiách ako na Tour a nemal na nich šancu vylepšovať si skóre. Po desiatej etape si trúfal na úspech aj na konci trinásteho dňa, ale na záverečných kopcoch rozohrali hru vrchári a Sagan vypadol z vedúcej skupiny. Slovenský jazdec bol istejší ako na Starej dáme a v obnovenej sezóne sa dostal na najvyššiu úroveň len po francúzskej GT, keď nabral potrebný počet súťažných dní. Svedčili mu krátke, prudké kopce, a rýchlostné kvality s dravosťou predvádzal aj v hromadných dojazdoch, ale v nich sa mu bude čoraz náročnejšie presadzovať, lebo klasickí šprintéri sú húževnatejší a aj rýchlejší. Trojnásobný svetový šampión zaujal na Gire svojou odolnosťou po náročnom programe a schopnosťou stále podať maximálny výkon na ťažkom profile, čo vytvára najvyššie predpoklady pre nasledujúcu sezónu.  
 
 
demare 20 giro milano podium rcsfp
Arnaud Démare (© LaPresse/Massimo Paolone)
 
 
Konečné poradie Giro d'Italia 2020
1. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 85:40:21 850
2. HINDLEY Jai Team Sunweb link ikonka 00:39 680
3. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:29 575
4. ALMEIDA João Deceuninck - Quick-Step link ikonka 02:57 460
5. BILBAO Pello Bahrain - McLaren 03:09 380
6. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 07:02 320
7. NIBALI Vincenzo link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 08:15 260
8. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 08:42 220
9. MASNADA Fausto Deceuninck - Quick-Step link ikonka 09:57 180
10. PERNSTEINER Hermann Bahrain - McLaren 11:05 140
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 233
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 184
3. ALMEIDA João Deceuninck - Quick-Step link ikonka 108
4. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 87
5. ČERNÝ Josef CCC Team link ikonka 78
6. VENDRAME Andrea Ag2r La Mondiale link ikonka 78
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop