Na Vuelte dominovala aktivita, Carapaz nedokázal zlomiť všestrannejšieho Rogliča

11.11.2020, 06:00 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
Aj tretia Grand Tour sezóny napriek pandémii koronavírusu prebehla takmer v kompletnom zložení a v netradičnom termíne mohla poskytnúť tradičnú vrchársku šarvátku. Primož Roglič predviedol po sklamaní na Tour víťaznú mentalitu a Richard Carapaz potreboval na červený dres odvážnejšie výkony v kopcoch. Hugh Carthy konečne naplnil svoj potenciál a medzi šprintérmi predvádzali vyrovnané výkony Ackermann s Bennettom, ku ktorým sa pridal Philipsen.
 
 
roglic 20 vuelta trofej asofv
Primož Roglič (©PHOTOGOMEZSPORT2021)
 
 
Súboj o titul zúžený na dvoch favoritov
 
Od prvej etapy sa odohrával hlavný súboj o celkový triumf medzi Primožom Rogličom a Richardom Carapazom. Jazdec tímu Jumbo - Visma po vyčerpávajúcej Starej dáme zacielil na obhajobu titulu na Vuelte aj s otáznikom, či dokáže absolvovať v krátkom čase na najvyššej úrovni aj ďalšie trojtýždňové podujatie. Líder tímu Ineos využil TdF ako prípravu na španielsku GT a na konci pretekov mal mať viac energie ako Roglič, ale v prospech slovinského cyklistu zase hovorila časovka jednotlivcov. Obaja chceli vyhrať, priebeh pretekov potvrdil očakávania a ich vyrovnaný vzájomný súboj vyvrcholil až v predposlednej etape.
 
Primož Roglič bral každú jednu etapu ako klasiku a bolo to správne rozhodnutie. Keď sa mu naskytla možnosť, vo finále sa natlačil dopredu, útočil na etapové triumfy a týmto spôsobom získaval kúsok po kúsok relevantný čas na konkurenciu, čo je vždy dôležité vo vyrovnaných pretekoch. Jeho dynamická a výbušná koncovka bola údernejšia ako Carapazove možnosti. Slovinský cyklista to predviedol svojmu hlavnému rivalovi najmä na vrchole Alto de Moncalvillo, kde mu ušiel na tvrdých sklonoch, a potom definitívne získal červený dres v ITT. Nebola to však z jeho strany demonštratívna jazda proti chronometru, ktorá by uzavrela bitku o titul, a musel sa ešte tvrdo brániť na Alto de la Covatilla, kde musel ukázať mentálnu odolnosť. V týchto etapách stratil cenné sekundy, ale nikdy to reálne neohrozilo jeho ambície na celkové víťazstvo. Najťažšie momenty prežil na Aramón Formigal. Pred týmto výstupom musel riešiť technické problémy a už sa nedokázal vrátiť späť do skupiny favoritov. Titul obhájil po aktívnej jazde počas celých pretekov, veľmi dobrej časovke a vďaka koncentrácii až do konca podujatia, že nikto zo súperov ho neoberie o celkovú výhru tak, ako sa to stalo na TdF.
 
 
video v clanku ikonka ciernaO sekundy sa bojovalo až do samého konca
 
 
Richard Carapaz mal výkonnosť, aby porazil Primoža Rogliča, ale musel by predviesť útočnejší výkon v horách. Na Anglíru bol dravejší, ale jeho nástup mu prihral iba desať sekúnd. Takisto bol dynamickejší aj v poslednej horskej etape, ale na konci pretekov by potreboval náročnejší cieľový kopec, aby zmazal významné manko na červený dres. Ekvádorský borec vôbec potreboval oveľa ťažšie etapy tretieho týždňa, lebo na konci pretekov bol v kopcoch silnejší ako Roglič. Slovinský pretekár sa však vyznačuje mimoriadnou odolnosťou a aj keď nedokáže vždy reagovať na zrýchlenie konkurencie, vie sa výborne brániť. Richard Carapaz by potreboval aj lepšiu tímovú podporu, aby na spomínaných Anglíru alebo na Covatille udrel na Rogliča tvrdým tempom ešte predtým, ako sám zaútočí. V každom prípade Richard Carapaz potvrdil status jedného z najsilnejších jazdcov na GC súčasnosti a pre tím Ineos sa stal hodnotnou posilou. Okrem výbornej vrchárskej formy na konci GT ho povzbudí aj výsledok z ITT, kde najmä v rovinatej časti predvádzal výborný výkon a v tejto disciplíne by sa mal pod britským vedením naďalej zlepšovať.
 
 
Na pódiu Carthy, odrazil skúsenejších súperov
 
Aj Hugh Carthy pricestoval na Vueltu po Starej dáme a na francúzskych cestách nič nenasvedčovalo tomu, že na španielskej GT bude patriť k najlepším pretekárom a dostane sa na stupne víťazov. Od začiatku podujatia sa pohyboval na čele klasifikácie, jeho výkonnosť neklesala a po vynikajúcom predstavení na Anglíru a v časovke jednotlivcov sa zabetónoval na tretej priečke v poradí. V najťažších etapách vždy finišoval medzi najsilnejšími a čerešničkou na torte bol jeho triumf na Anglíru, kde dokázal pred vrcholom atakovať na brutálnych sklonoch a všetkým utiecť. Vytiahol sa aj v ITT a vybojoval prelomový výsledok v kariére. Doteraz nikdy nefinišoval v Top 10 na podujatí WT. Jeho maximum bolo jedenáste miesto na minuloročnom Gire, ale tam stratil v klasifikácii vyše šestnásť minút. Britský pretekár už potreboval takýto výsledok a potvrdenie toho, že má výdrž na trojtýždňové súboje. V kopcoch bol nebojácny, keď mal naozaj dobré nohy, snažil sa atakovať, a predviedol aj dobrú časovku, čo ešte zvyšuje jeho hodnotu jazdca na GC.
 
 
- ponuka nášho eshopu (pri nákupe uveďte, že máte záujem o rúško) -
santini rusko nad 100e 560x300
- ponuka nášho eshopu (pri nákupe uveďte, že máte záujem o rúško) -
 
 
Daniel Martin po dvoch rokoch dosiahol ďalší úspešný výsledok na Grand Tour, ale môže ho mrzieť, že zahodil jedinečnú šancu získať stupne víťazov na trojtýždňovom podujatí, čo sa mu v kariére ešte nepodarilo. Írsky borec zvládal všetko výborne až do Anglíru. V tretej etape vyhral šprint do kopca a v poradí sa pohyboval hneď za Rogličom a Carapazom. Na najťažšom cieľovom dojazde však na neho získal dôležitý čas Hugh Carthy a potom ho prevalcoval aj v ITT, čo znamenalo koniec Martinových ambícii dostať sa na pódium. Znovu sme ho videli ako cyklistu, ktorý zvláda záťaž troch týždňov, v kopcoch je odolný a stále môže vytiahnuť svoju výbušnosť pred cieľovou páskou. Tradičným problémom zostáva jeho časovka.
 
Enric Mas prišiel bojovať o stupne víťazov a Movistar to dával jasne najavo od úvodných etáp. Po piatom mieste na Tour však tento výsledok zopakoval aj na Vuelte, čo je v kontexte náročnosti oboch pretekov veľmi dobrý výkon, ale 25-ročný cyklista chcel dosiahnuť viac. Od šiestej etapy zostal zakliesnený na piatej pozícii a už sa odtiaľ nepohol. Skúšal to na Anglíru dlhým útokom, ale ten mu nepomohol, a potom nevytiahol svoj najlepší výkon v ITT. V treťom týždni nedostal vhodnú príležitosť ukázať svoju vytrvalosť a dôležité sekundy strácal aj v koncovkách horských etáp, kde súperi pôsobili pred cieľom výbušnejším dojmom, čo nie je jeho parketa. V minulej sezóne sa nedokázal presadiť na GT a výsledky na Tour a Vuelte ho museli povzbudiť, že minimálne stupne víťazov sú v jeho možnostiach.
 
 
vuelta 20 dresy asofv
Držitelia dresov (©PHOTOGOMEZSPORT2021)
 
 
Traja jazdci s dvomi etapami
 
V priebehu pretekov sa zlepšoval Wout Poels. Po Anglíru sa dostal na šiestu pozíciu, ktorú udržal až do cieľa. Po zranení utrpenom na TdF sa dostal do formy v krátkom čase a vyrovnal svoj najlepší výkon na GT. V roku 2017, po boku Chrisa Frooma, takisto skončil na šiestej pozícii. Podobný prípad je David de la Cruz. Aj španielsky borec vyrovnal svoje maximum, ktoré dosiahol pred štyrmi rokmi takisto na Vuelte. Podarilo sa mu to útokom v poslednej horskej etape. V najlepšej desiatke na GT sa ešte nikdy neumiestnili David Gaudu a Felix Grossschartner. Francúzsky borec sa dostal medzi najlepších po dvoch triumfoch v úniku a jazdec tímu Bora koncentrovanou jazdou v priebehu celých pretekov. Nemecký celok zaznamenáva progres u ďalšieho svojho jazdca na celkov poradie. Alejandro Valverde sa dostal do Top 10 na španielskej GT už dvanásty raz v kariére, tentoraz ubránil desiate miesto o dve sekundy pred Alexandrom Vlasovom, ale svoj hlavný cieľ nesplnil. Nezískal trinásty etapový triumf na Vuelte.
 
Dve víťazstvá vybojoval Tim Wellens. Vždy v úniku a vždy po vynikajúcom šprinte do mierneho kopca. Dvakrát ovládol hromadné dojazdy Pascal Ackermann, aj keď úspech v deviatej etape ukoristil po potrestaní Sama Bennetta, ktorý bol na páske rýchlejší. Nemecký šprintér si počkal až na úplne poslednú previerku, aby sa tešil priamo na páske, ale v tomto prípade musel rozhodnúť v jeho prospech foto-finiš. Svoju rýchlosť posledný krát v sezóne vytiahol aj Sam Bennett, no írsky jazdec sa musel uspokojiť "len" s jedným triumfom zo štvrtej etapy. Pretekár tímu Deceuninck - Quick-Step sa nezapojil do koncovky pätnásteho dňa a náročné podmienky na trati využil Jasper Philipsen, aby vo veku 22 rokov získal zatiaľ najdôležitejšie víťazstvo v kariére. Pascal Ackermann so Samom Bennettom zvádzali vyrovnané šprintérske súboje a ťažká, kopcovitá Vuelta poriadne preverila ich odolnosť. Vrchársku súťaž ovládol Guillaume Martin. V priebehu celých pretekov skákal do únikov a pri každej príležitosti zbieral vrchárske body. Túto klasifikáciu vyhral suverénne a k maximálnej spokojnosti mu chýbal už len etapový triumf. Až v šiestich etapách skončil v najlepšej desiatke.
 
 
Konečné poradie Vuelta a Espaňa 2020
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 72:46:12 850
2. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 00:24 680
3. CARTHY Hugh EF Pro Cycling 01:15 575
4. MARTIN Daniel link ikonka Israel Start-Up Nation 02:43 460
5. MAS Enric Movistar Team link ikonka 03:36 380
6. POELS Wout Bahrain - McLaren 07:16 320
7. DE LA CRUZ David UAE Team Emirates link ikonka 07:35 260
8. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 07:45 220
9. GROßSCHARTNER Felix BORA - hansgrohe link ikonka 08:15 180
10. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 09:34 140
 
 
 
Konečné poradie bodovacej súťaže
1. ROGLIČ Primož Team Jumbo - Visma link ikonka 204
2. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 133
3. MARTIN Dan Israel Start-Up Nation 111
4. CARTHY Hugh EF Pro Cycling 96
5. MARTIN Guillaume Cofidis, Solutions Crédits 87
6. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 84
 
 
Konečné poradie vrchárskej súťaže
1. MARTIN Guillaume Cofidis, Solutions Crédits 99
2. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 34
3. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 30
4. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 29
5. KUSS Sepp Team Jumbo - Visma link ikonka 27
6. ROGLIČ Primož Team Jumbo - Visma link ikonka 24
 
 
Konečné poradie súťaže do 25 rokov
1. MAS Enric Movistar Team link ikonka 72:49:48
2. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 04:09
3. VLASOV Aleksandr Astana Pro Team link ikonka 06:00
4. MÄDER Gino NTT Pro Cycling 40:03
5. ZIMMERMANN Georg CCC Team link ikonka 42:04
6. BARTA Will CCC Team link ikonka 46:28
 
         

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop