V novom ročníku musia mladíci potvrdiť výsledky, Alaphilippe môže obhájiť dúhový dres

10.1.2021, 07:00 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
V nasledujúcej sezóne bude patriť medzi hlavné očakávania, či pandémia koronavírusu znovu ovplyvní súťažný kalendár výrazným spôsobom. Zvýšená pozornosť bude smerovať na mladých jazdcov, ktorí sa vytiahli v minulom ročníku, ale motiváciu má stále aj generácia skúsených cyklistov. Na Grand Tours sa  zopakuje veľký stret medzi Jumbo - Visma a Ineosom, na klasiky zaútočia Van Aert s Van der Poelom a medzi šprintérmi sa potrebujú dostať na pozitívnu vlnu Viviani či Gaviria. Ostať na nej chce Démare.
       
 
demare 20 giro cyklemenovy podium rusko rcsfa
Arnaud Démare s rúškom (© LaPresse/Marco Alpozzi)
 
 
Pandémia
 
Cyklistika by sa mala postupne dostávať do normálnych koľají, ale pretekári sa budú pravdepodobne naďalej pohybovať v uzavretej „bubline“, ktorá sa všetkým osvedčila počas predchádzajúcej jesene. Minuloročné Grand Tour poskytli dostatočný vzor aj pre ostatné podujatia, ako zvládnuť pandémiu, umožniť súťažiť a zároveň neohroziť cyklistov. Ako bude vyzerať pretekársky program závisí vo veľkej miere od rozhodnutia organizátorov, či dokážu zabezpečiť uzavretú „bublinu“. Najmä menšie februárové preteky slúžiace na rozbeh cyklistov môžu mať v tomto smere problémy.
 
Jasný súťažný výpadok zatiaľ predstavujú januárové austrálske podujatia Tour Down Under a s tým spojené jednorazovky, ale žiadne ďalšie preteky nesignalizujú problémy s organizáciou. Aj keď sa bude môcť súťažiť, otázkou zostáva, dokedy sa podujatia budú odohrávať bez divákov. Jarné kockové klasiky už dopredu signalizujú, že fanúšikovia nebudú mať prístup na trať počas kampane 2021, a je takmer isté, že aj ostatné podujatia budú prinútené zvoliť rovnaký prístup. Pre organizátorov to nie je ľahké rozhodnutie, ale voľba bude jasná. Radšej pretekať bez divákov, ako vôbec. Návrat divákov na trať umožní iba zlepšujúca sa pandemická situácia.

 
demare 20 giro cyklemenovy podium rusko rcsfa
Peter Sagan s rúškom (© LaPresse/Marco Alpozzi)

 
Mladá generácia
 
Po mimoriadnych úspechoch dosiahnutých v minulom ročníku budú kladené na mladých borcov vysoké nároky, aby potvrdili svoje predchádzajúce výsledky. Tadej Pogačar už viac-menej potvrdil, že bude obhajovať titul na Starej dáme a môže si byť istý, že na trati mu nikto nedopraje ani meter slobody. Jazdec tímu UAE Emirates udivuje stabilitou formy a vysokou výkonnosťou. Na Tour či predtým Vuelte sa presadil výlučne vlastnými schopnosťami, ale tentoraz už bude jazdiť pod mimoriadnym drobnohľadom súperov a na GT bude potrebovať silnejšiu tímovú podporu. Bude silným hráčom aj na týždňových etapových pretekoch či klasikách, kde môže tlačiť na konkurenciu univerzálnymi schopnosťami. Náročná úloha čaká na Egana Bernala, aby zabudol na nevydarenú predchádzajúcu sezónu a vrátil sa v najlepšej forme. Na prelome rokov ešte nebol úplne vyliečený zo zranení, ktorého ho limitovali na TdF. Kolumbijský cyklista je typickým jazdcom na GT, ale nepotešil ho pohľad na trasu nasledujúcej Tour. Príliš veľa časoviek a málo náročných horských dojazdov môže presmerovať jeho zameranie na Giro, kde sa črtá niekoľko vrchárskych lahôdok. Potrebuje znovu zabrať, lebo po výsledkovej stránke stratiť dva ročníky po triumfe na Tour musí zamávať sebavedomým aj takým veľkým talentom, akým je samotný Egan Bernal.
 
 
video v clanku ikonka ciernaTadej Pogačar na Tour de France 2020
 
 
Ťažký pád zastavil v predchádzajúcej sezóne v nevídanom rozlete Remca Evenepoela, ale vyzerá to tak, že belgický pretekár sa z toho dostal a je ešte viac motivovaný. Schudol niekoľko kilogramov, v kopcoch by mal byť ešte odolnejší a už sa nemôže dočkať, kedy znovu vytiahne svoje majstrovstvo v pretekoch. Časovky, týždňové etapové podujatia a aj klasiky už patria do jeho víťazného portfólia, ale jeho ambície už v mladom veku siahajú na GT. Jazdec tímu Deceuninck - Quick-Step musel byť veľmi potešený pohľadom na trasu Tour a je veľmi pravdepodobné, že prvýkrát v kariére sa hneď rozhodne bojovať o stupne víťazov na najväčšom podujatí na svete bez toho, aby si predtým vyskúšal Giro alebo Vueltu, ako to mal predtým v pláne. Ak by sa tento zámer napokon neuskutočnil, ak bude v plnej forme, aj na Gire by mal bojovať o stupne víťazov. Tak to naznačujú jeho doterajšie výsledky.
 
Uvidíme, akú úlohu dostane jeho kolega Joao Almeida,  štvrtý muž minuloročného Gira. Či opäť dostane voľnú ruku a bude budovať svoju kariéru lídra tímu, alebo sa z neho stane elitný pomocník Remca Evenepoela. Rovnaká starosť čaká na Tao Harta v tíme Ineos, aby v nabitej zostave dostal príležitosť na etapových podujatiach bojovať o vlastný výsledok. Výhra na Gire by mu mala pomôcť minimálne v tom, že v britskom celku bude zdieľať líderskú pozíciu spolu s inými kolegami. Jai Hindley bude mať v tíme DSM ľahšiu pozíciu, ale o to väčšie očakávania budú smerovať na jeho výsledky na etapových pretekoch, čo po vydarenom minuloročnom Gire nemusí byť pre neho jednoduchá úloha.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
kalendar c i 2021 website
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Generácia skúsených
 
V pelotóne sa naďalej pohybujú aj skúsení a úspešní cyklisti, ktorým stále nechýbajú potrebné ambície, ale ich suverenita na trati postupne upadá. Chris Froome prestúpil do celku Israel Start-Up, aby sa pokúsil získať legendárnu métu piatich titulov na Tour de France. Vedenie izraelského tímu jeho odhodlanie podporuje, ale je otázne, či 35-ročný britský borec ešte dokáže po fyzickej stránke súperiť o žltý dres v silnej konkurencii. Po zranení sa síce dokázal vrátiť späť do pretekárskeho rytmu, ale od roku 2018, kedy naposledy triumfoval na Gire, sa situácia na GT výrazne zmenila. Výkony favoritov stále napredujú. Misiu piatich titulov však nechce zavrhnúť a zaručene ho povzbudí, že pripravená trasa na Tour by bola presne podľa jeho gusta, ak by sa objavila v ponuke v jeho najlepšom období.
 
Vincenzo Nibali sa presvedčil na predchádzajúcom Gire, že mladší súperi sú v kopcoch mimoriadne agresívni, a vo veku 36 rokov bude mať čo robiť, aby sa ešte dostal na stupne víťazov na GT. Talianskeho pretekára cyklistika stále baví a jeho zameranie bude postupne mieriť na klasiky a etapové triumfy, kde môže udrieť na výsledok svojimi skúsenosťami a stále dobrou formou. Vroku 2021 si vyhliadol najmä olympijské hry. V pelotóne zostáva aj Alejandro Valverde. Španielsky jazdec znovu zameria svoju pozornosť na Vueltu, ale na GT už ťažko dosiahne úspech v klasifikácii, ale podobne ako Nibaliho ho naďalej budú vábiť klasiky či etapové víťazstvá na prijateľných profiloch, ale jeho vek už nepustí. Na úspech bude musieť mať naozaj vynikajúci deň.
       
 
nibali 20 giro rcsfg
Vincenzo Nibali (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Dôležitá sezóna čaká na Toma Dumoulina. Od druhého miesta na TdF  v roku 2018 sa mu vôbec nedarí na GT. Nevyhnutne potrebuje tento trend zastaviť a práve na Starej dáme sa mu znovu ponúka výborná príležitosť s dostatkom časovkárskych kilometrov. Ak bude v maximálnej forme, stane sa kandidátom na stupne víťazov, a to je nepochybne fakt, ktorý ho bude mimoriadne motivovať. V celku Jumbo - Visma však bude mať rovnaké ambície aj Primož Roglič, ktorému sa otvára skvelá šanca, aby konečne získal titul na Tour, preto bude zaujímavé sledovať, ako sa budú rozdávať líderské úlohy v holandskej zostave. Podobné manažérske rozhodnutia čakajú aj na tím Ineos. Bernal, Carapaz, Thomas, Hart, Adam Yates, Sosa, Martínez predstavujú ohromnú silu a bude náročné zosúladiť ich súťažný program, aby boli všetci spokojní. Ak partia okolo Davida Brailsforda dokáže zharmonizovať ambície všetkých elitných jazdcov, Ineos môže byť najdominantnejším celkom na všetkých troch GT.
 
             
Klasiky s novým impulzom
 
Kockové klasiky sľubujú atraktívnu konfrontáciu medzi Woutom van Aertom a Matthieu van der Poelom. Obaja si už vybudovali potrebný rešpekt na ceste a teraz chcú získavať tituly na najslávnejších klasikách. Po výkonnostnej stránke budú merítkom pre ostatných klasikárov. Belgický cyklista dostane potrebnú sebadôveru od tímu Jumbo - Visma a aj Alpecin - Fenix už disponuje kvalitnými menami (Vakoč, Modolo, Dilier), aby Van der Poel nezostal vo vypätých momentoch izolovaný. Ako ukázala predchádzajúca jeseň, obaja sú nastavení na vzájomné súboje a to môže byť výhoda ich konkurencie. Najmä Deceuninck - Quick-Step má potenciál využiť plejádu borcov, aby nabúrali očakávaný priebeh a zaskočili alebo vyhodili z rytmu oboch spomínaných cyklistov. Aj Peter Sagan môže vyťažiť z tejto situácie, keď hlavná pozornosť bude smerovať na Van Aerta s Van der Poelom. Slovenský borec sa tak bude môcť na trati pohybovať o trochu viac slobodnejšie a jeho stále vysoká klasikárska kvalita môže dosiahnuť ďalšie pekné úspechy.
 
 
video v clanku ikonka ciernaParádny útok Juliana Alaphilippa v Imole
 
 
Na jarných klasikách bude zaujímavou postavou aj Julian Alaphilippe. V minulom ročníku predviedol, že dokáže podať perfektný výkon aj na kockách, preto sa bude chcieť vrátiť na Ronde s cieľom vybojovať titul. Navyše získal sebavedomie, že na mačacích hlavách môže konkurovať Van Aertovi a Van der Poelovi. Pretekár tímu Deceuninck - Quick-Step sa bude sústrediť aj na ardenské klasiky, preto musí zvoliť racionálny program. Pri mene francúzskeho pretekára stojí za zmienku aj olympiáda, ktorá mu profilovo sedí, a nepochybujeme, že bude maximálne motivovaný, aby sa pokúsil získať olympijské zlato ako úradujúci majster sveta. Vyhovovať mu bude aj trasa svetového šampionátu, ktorá sa odohrá na teréne podobnom Brabantskému šípu, a po Petrovi Saganovi sa môže stať ďalším cyklistom, ktorý obháji dúhový dres. Na svetovom šampionáte ešte nepovedal posledné slovo ani slovenský pretekár a v druhej časti sezóny bude smerovať svoje zameranie práve na MS.
 
        
Šprintéri potrebujú zabrať
 
Medzi šprintérmi musí mať aktuálne najlepšiu pohodu Arnaud Démare. V uplynulej sezóne dosiahol najväčší počet výhier spomedzi všetkých cyklistov a teraz so svojím zohratým lead-outom smeruje na Tour de France, kde zatiaľ uchmatol dve výhry a tento rezultát bude chcieť navýšiť. V drese Deceuninck - Quick-Step sa darí Samovi Bennettovi a jeho pozíciu by nemal ohroziť ani príchod Marka Cavendisha. Britský jazdec už nedosahuje najvyššiu výkonnosť, ale na konci kariéry by chcel ešte ukoristiť nejaké výsledky. Uvidíme, či skúsenosti belgickej zostavy mu k tomu pomôžu.
 
Dôležité obdobie má pred sebou Elia Viviani. Po prestupe do Cofidisu, ktorý do neho vkladal veľké nádeje, nevybojoval ani jeden triumf a v šprintoch sa dostal len trikrát na stupne víťazov. Taliansky jazdec má pri sebe dobrú podporu pre šprinty, ale musí začať vyhrávať, inak nebude pre neho ľahké získať nový kontrakt. Fernando Gaviria síce v minulom ročníku vyhrával na menších podujatiach, ale veľký výsledok nedosiahol, čo spôsobila aj smoliarska skutočnosť, že sa dva razy nakazil koronavírusom. Najmä na Gire bolo vidno, že mu chýbajú rýchlostné parametre a práve toto ho muselo nabudiť v príprave, aby sa opäť objavil v najlepšom prevedení, čo bude jeho hlavným cieľom pre sezónu 2021.  Zvedaví budeme na Dylana Groenewegena. Ten sa musel vysporiadať  s dlhým zákazom súťaženia, čo mu zoberie pretekársku istotu, a jeho kolízia s Jakobsenom musela naštrbiť aj jeho psychiku, preto nebude mať jednoduché, aby sa opäť dostal do svojho predchádzajúceho suverénneho modu.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop