UAE: Filippo Ganna zvíťazil v ôsmej časovke v rade, do červeného dresu ide Pogačar

22.2.2021, 11:00 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
2. 22.2. rovinata etapa ciel rovina Hudyriat Island 13 km Ganna
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
uae 2
profil etapy, 90 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
 
 
Po včerajšej veternej etape sa dnes činili predovšetkým špecialisti na boj proti chronometru. Podobne ako včera, aj dnes spríjemňovalo život pretekárov slnečné počasie. Najväčším favoritom dnešného dňa bol jednoznačne Filippo Ganna. Ďalšími adeptami na najvyššie priečky boli Mikkel Bjerg, Joao Almeida, Alex Dowsett alebo víťaz poslednej etapy na Gire 2017 Jos van Emden.
 
Bohužiaľ, po vlaňajšku sa opäť zopakovali problémy s koronavírusom a tentoraz na to doplatil tím Alpecin - Fenix. Jeden z ich zamestnancov mal pozitívny test a tak musela partia okolo Mathieua van der Poela putovať do karantény. Do červeného dresu sa tak nečakane obliekol David Dekker (Jumbo - Visma). Prvým pretekárom na štarte bol dnes Matthieu Ladagnous (Groupama - FDJ).
 
 
 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
 
 
 
Trojnásobny majster sveta v ITT do 23 rokov šiel ako tretí v poradí a do cieľa prišiel za štrnásť minút a sedemnásť sekúnd. Dán sa ale na prvom mieste dlho neohrial, pretože ho odtiaľ vyhodil Stefan Bissegger (EF Education - Nippo). Švajčiar viedol už po medzičase a v cieli mu zostalo sedem sekúnd k dobru. Následne sa pozornosť sústredila najmä na kandidátov v GC, ktorí včera výrazne zaostali.
 
Solídny výkon podal taliansky veterán Domenico Pozzovivo (Qhubeka Assos), ktorý stratil na vedúceho muža 38 sekúnd. Rýchlejší bol Mattia Cattaneo (Deceuninck - Quick-Step), ktorý včera takmer prekazil záverečný šprint. Niekdajší jazdec Androni - Giocattoli stratil na Švajčiara dvadsaťpäť sekúnd. Na priebežné tretie miesto sa zaradil Luis León Sánchez (Astana). Majster Španielska v pretekoch stratil len šestnásť sekúnd.
 
 
 
 
Keďže tu pretekári neštartujú podľa poradia v GC, na trati sa skoro objavil aj obhajca titulu Adam Yates (Ineos). Brit v cieli stratil 44 sekúnd a musel čakať na časy konkurentov. Lepšie si počínal šprintér Max Walscheid (Qhubeka Assos). Nemec stratil len dve sekundy na tretieho Sanchéza. Ku adeptom na dobrý výsledok patril aj majster Kolumbie Daniel Felipe Martínez (Ineos). Nová posila britského tímu bola po prvom medzičase na druhom mieste.
 
Martínez v druhej polovici časovky mierne spomalil a v cieli mu patrila šiesta priečka. Na trati sa už nachádzal aj deviaty muž vlaňajšieho Gira Fausto Masnada (Deceuninck - Quick-Step), ktorý včera finišoval vo vedúcej skupiny. Talianovi dnešná časovka nevyšla a v cieli stratil rovnú minútu. Identický čas zaznamenal aj Alejandro Valverde (Movistar) a ešte horšie šiel Chris Froome (Israel Start-Up Nation), ktorý bol o dvadsaťdva sekúnd pomalší.
 
 
 
 
Nepríjemný pád mal tesne pred cieľom Antonio Tiberi (Trek - Segafredo). Taliansky mladík s bicyklom „preletel" cieľovou páskou a po chvíli sa doudieraný postavil na nohy. Jeho dnešný výkon bol solídny, v cieli ho klasifikovali na priebežnom dvanástom mieste. O pár minút neskôr sa na trať vybral Filippo Ganna. Talian zvíťazil v posledných siedmich časovkách, v ktorých nastúpil. 
 
Zaujímavú dvojicu poslal na trať tím Jumbo - Visma. Najprv odštartoval už spomínaný Van Emden a hneď po ňom zišiel zo štartovacej rampy aj Chris Harper, ďalší z víťazov včerajšieho dňa. Za nimi šiel desiaty muž vlaňajšej Tour Damiano Caruso (Bahrain - Victorious). Majster sveta v ITT potvrdzoval úlohu favorita a už na prvom medzičase získal na Bisseggera sedem sekúnd.
 
 
 
 
Ganna pred cieľom takmer dobehol Nibaliho a v cieli bol oproti Bisseggerovi rýchlejší o štrnásť sekúnd. Ôsma víťazná časovka v rade tak bola veľmi blízko. Ohroziť ho mohol Van Emden, no Holanďan sa po prvom medzičase nenachádzal ani v Top 10. V tom čase sa už na štarte nachádzal Tadej Pogačar a hneď po ňom vyrazil aj Joao Almeida. Slovinec šiel výborne a na medzičase bol tretí. Portugalčan strácal na neho osem sekúnd.
 
Víťaz Starej dámy bol v cieli štvrtý a čakal na výsledok Almeidu, nakoľko Michael Morkov aj David Dekker mali už na medzičasoch výraznejšie straty. Štvrtý muž vlaňajšieho Gira stratil na Pogačara len šesť sekúnd, ale Slovinec sa mohol radovať z červeného dresu. Už tretie tohtoročné víťazstvo získal Filippo Ganna pred Stefanom Bisseggerom. Tretí skončil Mikkel Bjerg.
 
 
 
 
Časovka poriadne zamiešala celkovým poradím. Ako najväčší konkurent Pogačara sa zatiaľ javí Joao Almeida, Portugalčan stráca len päť sekúnd a zajtra ponesie zelený dres. Vďaka skvelej časovke poskočil na tretie miesto jeho kolega Mattia Cattaneo, štvrtý je austrálsky talent Chris Harper a Top 5 priebežne uzatvára Adam Yates. V Top 10 sa udržal aj Dekker s Morkovom, ale zajtrajší výstup na Jebel Hafeet je pre obidvoch ťažký a preto by sa do Top 10 mohli zajtra vrátiť vrchári ako Masnada či Caruso. Obidvom dnešná časovka príliš nechutila. Biely dres v zajtrajšej etape ponesie Neilson Powless (EF Education - Nippo), ktorý dnes stratil 57 sekúnd.
 
vyjadrenie ikonky ciernaFilippo Ganna (víťaz)
"Každé preteky sú ťažké a nie je jednoduché prísť na ne s dobrými nohami. Našťastie, moje telo dnes bolo pripravené a dokázal som získať skvelý výsledok pre mňa a môj tím. Je to tu zvláštne uprostred púšte, ale je tu pekne. Som prvýkrát na Abú Dhabí Tour. Som naozaj šťastný a dúfam, že budem pokračovať v takýchto výkonoch aj na ďalších pretekoch, napríklad na Tirreno-Adriatico, kde pôjdem o mesiac. Každá ITT je pre mňa skúškou. Snažím sa byť čoraz lepší. Bolo to dnes naozaj ťažké, ale som rád, že som vyhral."
 
Výsledky etapy
1. GANNA Filippo Ineos Grenadiers 0:13:56 40
2. BISSEGGER Stefan EF Education - Nippo 00:14 15
3. BJERG Mikkel UAE Team Emirates link ikonka 00:21 6
4. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 00:24  
5. SÁNCHEZ LuisLeÓn Astana - Premier Tech 00:30  
6. ALMEIDA JoAo Deceuninck - Quick-Step 00:30  
7. WALSCHEID Max Team Qhubeka Assos 00:32  
8. BOD Stefandede Astana - Premier Tech 00:33  
9. MARTÍNEZ Daniel Ineos Grenadiers 00:36  
10. BRÄNDLE Matthias Israel Start-Up Nation 00:38  
 
Zobraziť kompletné poradie


Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 4:00:05 6
2. ALMEIDA JoAo Deceuninck - Quick-Step 00:05  
3. CATTANEO Mattia Deceuninck - Quick-Step 00:18  
4. HARPER Chris Team Jumbo - Visma 00:33  
5. YATES Adam link ikonka Ineos Grenadiers 00:39  
6. POWLESS Neilson EF Education - Nippo 00:41  
7. ROUX Anthony Groupama - FDJ link ikonka 00:45  
8. DEKKER David Team Jumbo - Visma 00:46  
9. MÖRKÖV Michael Deceuninck - Quick-Step 00:47  
10. SKJELMOSE Mattias Trek - Segafredo link ikonka 00:48  
 
Zobraziť kompletné poradie


 
 
Krátke preview etapy:
Po úvodnej šprintérskej etape čaká na cyklistov boj proti chronometru. Keďže sa na trati nenachádzajú žiadne kopce, navrch by mali mať čistokrvní časovkári. Časovka sa pôjde na špeciálnom cyklistickom okruhu, ktorý môže pripomínať okruh pre formuly. Trinásť kilometrov nie je závratná dĺžka, ale môže vytvoriť rozdiely medzi kandidátmi na celkové poradie. O slovo sa môže prihlásiť vietor, nakoľko sa okruh nachádza na nezastavanom území.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop