UAE: Na Zelenej hore profesorská jazda Pogačara, Yates robil, čo mohol, no neuspel

23.2.2021, 11:00 | Preteky vo svete | Redakcia C-I.sk
3. 23.2. zvlnena etapa ciel rovina Al Ain > Jebel Hafeet 166 km Pogačar
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
uae 2
profil etapy, 1430 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
 
 
Rukopis organizátorov Giro d'Italia je vidieť na UAE Tour každý rok viac a viac. Spomedzi všetkých podujatí v arabskom svete maju jasne najpestrejší itinerár a darí sa ich dostávať aj zo širokých dialnic na cesty, kde sa dá dobre pretekať. Po výbornej veternej úvodnej etape prišla včerajšia časovka a dnes dojazd na známu Zelenú horu Jebel Hafeet, ktorú roky poznáme z pretekov Okolo Ománu, ktoré sa už ale boria s problémami a neuvidíme ich ani tento rok. Zelená hora zo strany Spojených arabských emirátov mala 10 600 metrov pri 6,8-percentnom sklone.
 
Vrchárskemu vyvrcholeniu etapy predchádzalo 155 kilometrov úplnej roviny po vnútrozemí od mesta Al Ain, ktoré je najväčším mestom SAE mimo pobrežia. Do úniku dnes pelotón pustil veľmi známu dvojicu nezbedníkov a tempárov Tonyho Gallopina s Thomasom De Gendtom. Proti nim, samozrejme, hovorilo cieľové stúpanie. Preto im tímy dnes dovolili až sedem minút, čo by sa na nejakom zvlnenom klasikárskom teréne niekde v Belgicku určite nestalo.
 
 
 
 
Teplota sa pohybovala na veľmi príjemnej hranici 30 stupňov a vývoj etapy bol veľmi pokojný. Pelotón mal iba pár okamihov, kde sa zdalo, že by sa mohol deliť. Dnes bol konvoj UAE Tour ďaleko od pobrežia a rôzne sa točil len v okolí Al Ain, takže nebol to deň, v ktorom by mohol výraznejšie zaúradovať vietor a ani šťastie, lebo v závere bola potrebná čistá vrchárska sila.
 
Aj keď sa preteky v pondelok vyvíjali atraktívnejšie ako sa čakalo, paradoxne v tomto uškodili boju v celkovom poradí, pretože v hre o najcennejší dres prakticky ostala len dvojica Tadej Pogačar - Joao Almeida, medzi ktorou bolo po včerajšku len päť sekúnd. Adam Yates strácal 39, čo bolo už dosť veľa. V Ineose si ale uvedomuje obrovskú konkurenciu, takže napríklad etapový triumf pred Pogačarom ho mohol motivovať. No z britského tímu tu bol ešte Ramiro Sosa, ktorý už bol mimo poradia a mohol v závere hrať inak. Zabúdať sme nemali na Sepa Kussa z Jumba. Bol tu aj Emanuel Buchmann z Bory, takže mohol prekvapiť. To sa už veľmi nečakalo od Chrisa Frooma (Israel).
 
 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
 
 
Čelná dvojica šla podľa očakávania veľmi dobre a bolo jasné, že začne stúpať pred pelotónom. Veď desať kilometrov pred začiatkom kopca mala ešte tri minúty k dobru. Už to potom veľmi rýchlo klesalo a pod kopcom to bola minúta. Predtým ešte bola na trati rýchlostná prémia, kde si po pár bodov prišiel z pelotónu len Morkov z Deceunincku, ktorý je vysoko v bodovacej súťaži, keďže v tej prvej etape na rozdiel od Bennetta ostal vpredu. Dlhšie sa vpredu držal Gallopin, ale už vyše osem kilometrov pred vrcholom nebol vpredu nikto.
 
Všetko mali pod kontrolou pretekári UAE Team Emirates. Pracoval najmä Jan Polanc. Bolo však otázne, či zvládnu reagovať na akýkoľvek atak niektorého zo silných súperov. Čakalo sa to najmä zo strany Ineosu. Zadné koleso Pogačara si ale vyhliadol Buchmann. Už sa tam ale tlačili aj ľudia z Ineosu. Skoro odtiaľ vypadol aj Rafal Majka, ktorý pred sezónou posilnil UAE. Už šesť kilometrov pred páskou vypadol Pogačarovi posledný kolega Formolo a Ineos výrazne zrýchlil. Okamžite nastal trhací kalendár a ostalo tam len pätnásť ľudí.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
rusko satky 560x300
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Prvý nastúpil Sep Kuss (Jumbo), ktorého si hneď dolepil Adam Yates (Ineos). Tadej Pogačar bol blízko (UAE). Táto trojka vytvorila slušnú dieru, no nemal tam akoby kto ísť, kto ťahať a znova sa to na chvíľu pospájalo. O minútu znova nastúpil Kuss. Joao Almeida (Deceuninck) nemal dobré nohy. Nevyzeralo to tak, žeby mal mať šancu konkurovať víťazovi Tour. Následne zaútočil Yates a chytil sa ho už len Pogačar. Ten šiel pekne za vlaňajším víťazom tejto etapy. Bol to Brit, ktorý musel útočiť, mladý Slovinec sa len potreboval držať. Za nimi bojovali so stúpaním Almeida, Harper, Kuss, Powless, Buchmann, Vanhoucke či Higuita.
 
Yates to z času na čas skúšal, ale Pogačara neprekvapil. Zároveň si vybudovali veľký náskok. Yates už virtuálne šiel cez Almeidu na druhú priečku GC. Nemal na výber, musel ísť päť kilometrov v čele. Tadej nemal prečo mu vystriedať. V samom závere bol už Yates nahnevaný a zvoľnil. To, samozrejme, Pogačara nevyrušilo a v správnom momente nastúpil. Dostal sa cez súpera, na prvej priečke prešiel poslednú zákrutu a nováčik v Ineose už nemal ako reagovať. 47 sekúnd za nimi  prišli na pásku Higuita (EF), Buchamnn (Bora), Vanhoucke (Lotto) a Almeida (Deceuninck).
 
 
 
 
V celkovom poradí to získalo jasnejšiu podobu v tom, že Pogačar má už 43-sekundový náskok na Yatesa, a to je luxusný stav, hoci najmä kvôli vetru v Emirátoch nie je dobré nič hovoriť s veľkou istotou. Almeida už stráca minútu a asi bude rád aj za to tretie miesto, ktoré ešte bude treba obhájiť pred zaujímavou dvojicou Chris Harper (Jumbo) - Neilson Powless (EF). Najmä Austrálčan je ďalším príkladom, že kto v tomto období príde do Jumba, okamžite vyrastie v silného pretekára. Higuita i Buchmann si budú musieť počkať na štvrtkovú etapu s ďalším cieľovým stúpaním.
 
 
Výsledky
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 3:58:35 40
2. YATES Adam link ikonka Ineos Grenadiers 00:00 15
3. HIGUITA Sergio EF Education - Nippo 00:48 6
4. BUCHMANN Emanuel Bora - Hansgrohe link ikonka 00:48  
5. VANHOUCKE Harm Lotto - Soudal 00:48  
6. ALMEIDA JoAo Deceuninck - Quick-Step 00:48  
7. STORK Florian Team DSM 00:54  
8. POWLESS Neilson EF Education - Nippo 00:54  
9. HARPER Chris Team Jumbo - Visma 01:00  
10. BOUCHARD Geoffrey Ag2r Citroën Team 01:09  
 
Zobraziť kompletné poradie


Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 7:58:30 6
2. YATES Adam link ikonka Ineos Grenadiers 00:43  
3. ALMEIDA JoAo Deceuninck - Quick-Step 01:03  
4. HARPER Chris Team Jumbo - Visma 01:43  
5. POWLESS Neilson EF Education - Nippo 01:45  
6. SKJELMOSE Mattias Trek - Segafredo link ikonka 02:36  
7. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 02:38  
8. CATTANEO Mattia Deceuninck - Quick-Step 02:39  
9. FERNÁNDEZ RubÉn Cofidis 03:32  
10. MASNADA Fausto Deceuninck - Quick-Step 04:47  
 
Zobraziť kompletné poradie

 
Cieľový kopec:
Zelená hora: 10,6 km 6,8 %
 
 
Krátke preview etapy:
Tretia etapa na prvých tohtoročných World Tour pretekoch ponúka tradičný výstup na Zelenú horu. Do začiatku cieľového kopca sa pôjde výlučne po rovine a všetky tímy si určite dajú pozor na bočný vietor, ktorý narobil neplechu v úvodnej previerke. Minulý rok tu zvíťazil Adam Yates a Brit bude patriť medzi favoritov aj v utorok. Nakoľko prvá etapa nevyšla množstvu favoritov na celkové poradie, v úniku sa môžu objaviť aj zvučnejšie mená. Do červeného dresu sa oblečíe Tadej Pogačar a Slovinca čaká kľúčový test v boji o celkové víťazstvo. Vlani sa tu darilo Majkovi a Lutšenkovi a obidvaja by mohli dostať voľnú ruku, nakoľko v prvej etape zaostali.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár vlaňajšej etapy
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop