UAE Tour: V piatej etape triumfoval prekvapivo Vingegaard, Pogačar si postrážil GC

25.2.2021, 11:00 | Preteky vo svete | Jakub Andacký
5. 25.2. rovinata etapa ciel rovina Fujairah > Jebel Jais 170 km Vingegaard
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
uae 5
profil etapy, 2581 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
 
 
Vo štvrtok bola na programe druhá horská skúška, na ktorej konci sme už mohli spoznať aj víťaza celkového poradia. Najlepšiu pozíciu mal pred štartom jednoznačne Tadej Pogačar. V celkovom poradí mal pred druhým Adamom Yatesom pohodlný 43-sekundový náskok a dnešný dojazd mu mal vyhovovať. Mladému Slovincovi nahrával do pohody aj fakt, že túto etapu ovládol už vlani. Na druhé miesto sa chcel posunúť motivovaný Joao Almeida.
 
Vrchárskemu finišu predchádzala zvlnená časť etapy, ktorá mala pretekárov doviesť až pod stúpanie  Jebel Jais (21,5 km; 5,4 %). Počasie bolo priaznivé, počas celého dňa svietilo slnko a teplota vystúpila na 29 stupňov Celzia. Narozdiel od prvej etapy nemal fúkať ani vietor. Medzi najväčších favoritov sa radili už spomínaní Tadej Pogačar, Adam Yates a Joao Almeida. Prekvapiť ich chceli najmä Emanuel Buchmann či Sergio Higuita, ktorí, pre zmenu, nefigurovali v celkovom poradí.
 
 

 
 
Krátko po štarte zaútočila štvorica pretekárov, medzi ktorými sa nachádzal aj úradujúci majster Európy Giacomo Nizzolo. Tento únik však dlhé trvanie nemal. Následne to skúšal osamotene Mathias Frank (AG2R). Pelotón ho prekvapivo pustil až na tri a pol minúty a nezdalo sa, že by sa k nemu mal chuť ktokoľvek pridať. Švajčiarsky pretekár ovládol aj prvú šprintérsku prémiu na 33. kilometri.
 
Následne však pelotón zrýchlil, zapracovali najmä menšie tímy a onedlho sa z neho odpojila ďalšia, tentokrát početnejšia, skupinka jazdcov. Boli to Alex Dowsett, Omer Goldstein (2x Israel), Thomas De Gendt, Robert Kluge (2x Lotto), Alexey Lutsenko (Astana), Larry Warbasse (AG2R), Kevin Colleoni (BikeExchange), Lasse Norman Hansen (Qhebeka). Onedlho sa pripojili k Frankovi na čelo pretekov. Ich náskok činil tri a pol minúty. V pelotóne pracovali najmä borci Ineosu.
 
 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
 
 
Druhú šprintérsku prémiu získal Thomas De Gendt. Unikajúca skupina doposiaľ dobre spolupracovala, no s pribúdajúcimi kilometrami jej náskok postupne klesal. Postarala sa o to najmä dvojička britského tímu Filippo Ganna a Andrey Amador. Pred nájazdom do záverečného stúpania sa ich časová rezerva scvrkla pod dve minúty. Počas celého dňa si jazdci príliš neodfúkli, priemerná rýchlosť hlavnej skupiny sa pohybovala na úrovni 43,6 km/h.
 
Hneď na začiatku stúpania neudržali tempo vedúcej skupiny Hansen, Warbasse, Dowsett a Kluge. Krátko na to ich nasledoval aj taliansky mladík Kevin Colleoni. Na opačnej strane si po celodennej práci vystúpil Filippo Ganna. Následne zaútočil Alexey Lutsenko a odpútal sa od trojice svojich súperov. Na jeho útok nedokázal zareagovať nik. Thomas De Gendt na neho strácal približne pol minúty a ostatných členov denného úniku postupne dobiehala hlavná skupina. Na jej čele diktoval tempo Brandon Rivera z Ineosu.
 
Ako prvý zaútočil Ben Zwiehoff z Bory, ale neuspel. Na jeho útok následne nadviazal Daniel Felipe Martínez, ktorý výrazne zvýšil tempo. Obeťou mu boli viacerí pretekári, vrátane Chrisa Frooma a Fausta Masnadu. Náskok Lutsenka výrazne poklesol. Hlavná skupina bola len pár sekúnd za ním.
 
To využil Vincenzo Nibali, ktorý si veril na etapový úspech. V celkovom poradí nefiguroval, a preto ho pelotón pustil. Útoky však neprestávali. Pridali sa aj Wout Poels a Harm Vanhoucke, ktorý sa dotiahol k Nibalimu.
 
Z favoritov následne zaútočil Almeida, no Yates s Pogačarom boli pripravení. Kilometer pred cieľom zrýchlil Jonas Vingegaard. Približne 250 metrov pred cieľom sa  dotiahol k dovtedy vedúcemu Lutsenkovi a v samom závere mal napokon viac síl. Mladý dánsky pretekár si na svoje konto pripísal len druhé profesionálne víťazstvo vo svojej kariére. Druhú priečku vybojoval v špurte s Adamom Yatesom Tadej Pogačar, ktorý si napokon poistil svoj náskok v celkovom poradí o ďalšie dve sekundy. Hrdina dnešného dňa Alexey Lutsenko skončil napokon až jedenásty.
 
 

 
 
V celkovom poradí napokon nenastali žiadne zásadné zmeny. Na prvej priečke zostáva Tadej Pogačar. Slovinský cyklista si v závere napokon ešte trochu polepšil a je veľmi blízko celkovému prvenstvu. Miestni sponzori s ním zatiaľ musia byť veľmi spokojní. Druhý zostáva Adam Yates pred Joaom Almeidom. Damiano Caruso preskočil Mattiu Cattanea na siedmej priečke. Iné zmeny v poradí nenastali a v ďalších dňoch sa už ani neočakávajú. V piatok a sobotu sú totiž na programe posledné dve etapy rovinatého charakteru. K slovu sa opäť dostanú šprintéri. Na čelo bodovacej súťaže sa bude chcieť dostať 23-ročný pretekár Jumba, David Dekker, ktorý sa v predchádzajúcich šprintérskych etapách umiestnil zhodne na druhom mieste.
 
 
Výsledky
1. VINGEGAARD Jonas Team Jumbo - Visma 4:19:08 40
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 00:03 15
3. YATES Adam link ikonka Ineos Grenadiers 00:03 6
4. HIGUITA Sergio EF Education - Nippo 00:05  
5. ALMEIDA JoAo Deceuninck - Quick-Step 00:06  
6. SCHULTZ Nick Team BikeExchange 00:06  
7. KUSS Sepp Team Jumbo - Visma 00:08  
8. POELS Wout Bahrain Victorious 00:08  
9. HERMANS Ben Israel Start-Up Nation 00:08  
10. BOUCHARD Geoffrey Ag2r Citroën Team 00:08  
 
Zobraziť kompletné poradie


Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 17:09:26 6
2. YATES Adam link ikonka Ineos Grenadiers 00:45  
3. ALMEIDA JoAo Deceuninck - Quick-Step 01:12  
4. HARPER Chris Team Jumbo - Visma 01:54  
5. POWLESS Neilson EF Education - Nippo 01:56  
6. SKJELMOSE Mattias Trek - Segafredo link ikonka 02:47  
7. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 02:49  
8. CATTANEO Mattia Deceuninck - Quick-Step 04:03  
9. FERNÁNDEZ RubÉn Cofidis 04:23  
10. MASNADA Fausto Deceuninck - Quick-Step 06:40  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
Cieľový kopec:
Jebel Jais: 21,5 km; 5,4 %
 
 
Krátke preview etapy:
Druhá horská skúška na Blízkom východe definitívne určí poradie v Top 10. V červenom drese sa vyhrieva Tadej Pogačar a Slovinec doposiaľ prechádzal pretekmi ako nôž maslom. Víťaz Tour de France navyše vyhral túto etapu vlani a ak udrží svoju doterajšiu formu, s udržaním prvej priečky by nemal mať problém. Solídne výkony predvádza aj vlaňajší víťaz Adam Yates, no Brit stráca už 43 sekúnd a ak chce dostať do úzkych Pogačara, musí podať mimoriadny výkon. Posunúť sa bude chcieť aj Joao Almeida, ktorý na druhé miesto stráca len dvadsať sekúnd a to nie je pre vlaňajšiu kométu Gira neriešiteľná úloha.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop