Na Paríž - Nice bude obhajovať titul Schachmann, favoritom na zelený dres je Bennett

5.3.2021, 12:30 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Od nedele uvidíme už 79. ročník tradičných etapových pretekoch vo Francúzsku, kde sa v minulosti tešili také hviezdy ako Alberto Contador, Davide Rebellin alebo Sean Kelly. Posledný menovaný tu zvíťazil hneď sedemkrát po sebe. Tento rok na francúzskych cestách uvidíme množstvo zvučných mien, po roku bez slovenskej účasti. Peter Sagan sa tento rok sústredí na Tirreno - Adriatico, no aj bez jeho prítomnosti prekypuje štartová listina kvalitnými pretekármi do šprintov aj kopcov.   
 
 
nice 20 podium asofb
Vlaňajšie pódium (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Opäť nechýba krátka časovka, príležitosti budú mať šprintéri aj vrchári
 
Úvodná previerka začína aj končí v meste Saint-Cyr-l’École. Cyklistov čakajú dva okruhy okolo mesta a na konci by sa mal obliecť do žltého dresu jeden zo šprintérov. Podobný charakter mala aj minuloročná prvá etapa, no vtedy sa pred cieľom nachádzala nepríjemná horská prémia, čo vtedy využil Dylan Teuns a ďalší. Najrýchlejší muži v pelotóne by mali byť v permanencii aj nasledujúci deň. V pondelok sa balík vyberie z obce Oinville-sur-Montcient a etapa bude finišovať v obci Amilly, pričom sa celý deň až na jednu horskú prémiu pôjde po rovine. Utorok už prinesie prvé rozdiely aj medzi kandidátmi na celkové poradie, pretože sa pôjde časovka jednotlivcov, ktorá bude oproti minulému roku o deň skôr. Boj proti chronometru sa odohrá na rovinatom profile s dojazdom do mierneho stúpania. Na svoje si tak prídu najmä špecialisti v tejto disciplíne. V stredu sa konečne pôjde do kopcov.
 
Cyklisti budú musieť prekonať sedem horských prémií a v cieli ich čaká sedemkilometrové stúpanie, na ktorom sa sklon šplhá k desiatim percentám. Nasledujúci deň si vrchári oddýchnu a poslednú príležitosť na zisk etapy budú mať šprintéri, ktorých by nemalo dostať do úzkych ani krátke stúpanie pred cieľom v obci Bolléne. Šiesta etapa opäť zavedie pretekárov do kopcov, no posledná horská prémia je zhruba päťdesiat kilometrov pred cieľom a na konci by sa tak mohli činiť aj odolní klasikári. Predposlednú previerku môžeme označiť ako kráľovskú. Najprv prejdú cyklisti cez tri horské prémie, pričom ani jedna nemá menej ako sedem kilometrov. Na konci čaká všetkých vyčerpávajúce stúpanie Valdeblore La Colmiane, ktoré má viac ako šestnásť kilometrov. Ani na konci pretekov si cyklisti neoddýchnu, pretože ich čaká etapa s piatimi horskými prémiami. Totožná posledná previerka sa šla pred dvoma rokmi a vtedy ešte pretekár Movistaru Nairo Quintana dlho podkuroval Eganovi Bernalovi. Vlani sa kvôli koronavírusu šlo len sedem etáp a preto veríme, že pandémia tento rok neovplyvní itinerár pretekov. 
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© paris-nice.fr)
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
 
Víťazstvo bude obhajovať Schachmann, DSM so silnou dvojicou
 
Ako obhajca titulu sa na štart postaví Maximilian Schachmann. Pre nemeckého borca ide o premiéru v tejto sezóne a tak je jeho forma otázna. Na tréningovom kempe bol súčasťou skupiny, ktorú „zostrelil“ automobil, no patril medzi šťastlivcov, ktorí obišli bez zranení. Tretiemu pretekárovi vlaňajšieho Strade Bianche bude, podobne ako vlani, pomáhať najmä Felix Grossschartner. Rakúsky vrchár sa vo Francúzsku už dvakrát dostal do Top 10, tento rok zatiaľ jazdil v pozícií domestika. Bora tento rok zatiaľ čaká na etapový triumf a zmeniť to môže aj Pascal Ackermann. Víťaz dvoch etáp na vlaňajšej Vuelte vybojoval v tomto roku len dve tretie miesta.
 
Výborne výkony vlani podával aj Tiesj Benoot a Belgičan by chcel po roku toto umiestnenie zopakovať. Benoot začal sezónu na kockových klasikách a výraznejší výsledok tam nezaznamenal. Zakaždým prišiel do cieľa v hlavnej skupine. Tím DSM má v talóne ešte jedného kandidáta na celkové poradie a tým je jeden z hrdinov vlaňajšieho Gira Jay Hindley. Pre druhého muža talianskej Grand Tour to bude premiéra v tomto kalendárnom roku a uvidíme, kto bude v niekdajšom Sunwebe lídrom číslo jeden. Chýbať tu nebude ani Soren Kragh Andersen, ktorý tu vlani vyhral časovku a prekvapil výkonmi v horách, čo mu vynieslo umiestnenie na konci Top 10. V boji proti chronometru by mohol zajazdiť dobrý výsledok aj Jasha Sütterlin a v záverečných šprintoch by mal mať hlavné slovo Cees Bol. Podobne ako Bora, aj DSM tento rok čaká na víťazstvo a nikto z pretekárov sa nedostal dokonca ani do Top 3.
 
 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
 
 
Domáci tím Groupama – FDJ potiahne v celkovom poradí David Gaudu, ktorý tu prichádza ako čerstvý víťaz Faun-Ardéche Classic. Pre ôsmeho pretekára minuloročnej Vuelty to bude premiérová účasť na týchto pretekoch. Gaudu sa okrem spomínanej jednorázovky prezentoval solídnymi výkonmi aj na Tour des Alpes, kde v GC skončil na šiestom mieste a uchmatol biely dres. Zverenci Marca Madiota budú mať ambície aj v šprintérskych etapách, kde bude tím zastupovať najlepší šprintér uplynulej sezóny Arnaud Démare. Vlaňajší víťaz cyklámenového dresu na Gire na tohtoročné víťazstvo zatiaľ čaká. Démare jazdil na P-N aj pred dvoma rokmi a jeho najlepším výsledkom bolo druhé miesto v šiestej etape.
 
Zoskupenie UAE Team Emirates povolalo do služby viacerých vrchárov, ktorí môžu potiahnúť tím v GC. Vlani bola družina z Blízkeho východu jedným z tímov, ktoré tu vinou pandémie nepricestovali. Na francúzske cesty má príjemné spomienky Španiel David de la Cruz. Siedmy muž vlaňajšej Vuelty tu vyhral dve etapy a v roku 2018 sa dokonca dostal do Top 10. V kopcoch mu môže sekundovať Rui Costa. Majster sveta z roku 2014 sa tu naposledy predstavil pred troma rokmi, no v druhej etape predčasne skončil. Ďalším kvalitným vrchárom na súpiske tímu je aj Brandon McNulty, ktorý sa môže predviesť aj v časovke. V hromadných dojazdoch sa Arabi budú spoliehať na Alexandra Kristoffa Mattea Trentina.
 
Ďalším tímom, ktorý sem prichádza po ročnej pauze, je Astana. Kvalitné výkony tu v minulosti podal Ion Izagirre. Španiel tu v roku 2017 skončil na celkovom siedmom mieste, o rok neskôr ešte zlepšil svoje umiestnenie a po poslednej etape mu patrila štvrtá priečka. Naposledy sa na P-N predstavil pred dvoma rokmi a vtedy zvíťazil v záverečnej previerke. Zvedaví budeme aj na prekvapenie minuloročnej sezóny Aleksandra Vlasova, pre ktorého to bude premiéra na týchto pretekoch.
 
 
schachmann 20 nice triumf bohfb
Max Schachmann minulý rok (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
V hromadných dojazdoch množstvo silných koní
 
Do Francúzska príde aj kvalitná várka najrýchlejších mužov v balíku. Spomínali sme mená ako Ackermann, Bol, Démare či Kristoff, ale v najlepšej forme tu prichádza Sam Bennett. Ír začal sezónu vo veľkom štýle, keď uchmatol hneď dva víťazné zárezy v Spojených Arabských Emirátoch. Na P-N už v minulosti víťazil ešte ako pretekár Bory a k dispozícií tu bude mať svojho superdomestika Michaela Morkova, ktorý zohral dôležitú rolu pri jeho posledných víťazstvách.
 
Proti Bennettovi sa postaví aj Giacomo Nizzolo. Aj Talian už v tejto sezóne dvíhal ruky nad hlavu. Vo februári zvíťazil na Clasica de Almeria, ale na UAE Tour sa ani raz nedostal do Top 5. Dvojnásobný držiteľ cyklámenového dresu na Gire má príjemné spomienky na minulý rok, keď v druhej etape nechal za sebou Ackermanna a ďalších. Na P-N sa predstaví po tretíkrát a jeho tím Qhubeka Assos má pripravené aj alternatívy v podobe Mattea Pelucchiho Maxa Walscheida.
 
Prvýkrát sa v novom drese predstaví aj víťaz troch etáp na P-N Michael Matthews. Austrálčan nepretekal od vlaňajšieho Gira a vlani bol jeho najlepší výsledok druhé miesto zo šiestej etapy, keď sa ako jediný šprintér udržal v skupine s kandidátmi na GC. Posledné dve víťazstva tu bývalý pretekár Sunwebu zaznamenal ešte ako zástupca Oricy v roku 2016. Matthews vie kvalitne zajazdiť aj časovky a patrí tak medzi pretekárov, na ktorých bude v boji proti chronometru upriamená pozornosť.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop