Najťažší týždeň v sezóne je za nami (sumár 1. týždňa TdF)

8.7.2013, 17:30 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor

Úvodné dni na Tour de France potvrdili jedinečnosť najväčšieho cyklistického podujatia na svete, kde je všetko väčšie ako na iných pretekoch. Stres, mediálny tlak, nervozita, pády, prekvapenia a výkony. V nedeľu 7. júla si určite všetci pretekári vydýchli, že najťažší cyklistický týždeň v sezóne je už za nimi. Prvých deväť súťažných dní na Starej dáme ponúklo napínavú bitku o zelený dres, ostýchavé vrchárske predstavenia najväčších favoritov na celkové poradie okrem Frooma a nemilosrdný rez v štartovom poli spôsobený hromadnými pádmi.

 

Šprintérske šialenstvo začalo hneď na začiatku pretekov a nervozita v štartovom poli ho poznačila mohutným pádom, ktorý sa potom stal jednou z hlavných čŕt úvodných dní. Padali takmer všetci. Jurgen van Den Broeck, Janez BrajkovičChristian Vande Velde patria k veľkým menám, ktoré opustili Tour kvôli ťažkým zraneniam. V pelotóne však zostalo množstvo cyklistov, ktorí napriek úrazom pokračujú v pretekoch. Gerraint Thomas, Ian Stannard alebo Ryder Hesjedal neodstúpili, ale hrdinsky bojovali ďalej. Tour de France pre nich znamená viac ako bolesť v sedle. Každý pád môže ovplyvniť psychiku pretekára, aj malá nepohoda môže poznačiť jeho výkon, preto sa v úvodných etapách všetci tlačili dopredu, kde sa chceli vyhnúť zrážkam. Bitka o výhodnú pozíciu na úzkych cestách však spôsobovala tlačenicu a strkanie, čo opäť len zvyšovalo napätie v pelotóne. Všetci boli naozaj spokojní, keď prekročili hranicu Pyrenejí.

 

Na začiatku Tour rozhodovali o úspechu nielen výkon, ale aj šťastie. Prvý šprint vyhral Marcel Kittel, pretože sa vyhol hromadnému pádu a v oslabenom záverečnom špurte bral okrem etapového víťazstva aj žlté tričko. Súboj o zelený dres mal byť najdramatickejší za posledné kittel-marcel-tdfroky. Množstvo rovinatých etáp favorizovalo Cavendisha, ale slovenský fenomén Peter Sagan začal svoju ofenzívu už v druhej korzickej etape. Náročné stúpania na francúzskom ostrove mu nerobili problémy, v druhej a tretej etape chýbalo veľmi málo, aby si otvoril víťazný účet. Svätá trojica šprintu Cavendish, GreipelKittel zatiaľ mohla dojazdy do cieľa na Korzike sledovať len v tímovej vysielačke. Možno bol Sagan trošku sklamaný, že z toho vyťažil len dve druhé miesta, ale dekorovanie do zeleného dresu po tretej etape jeho náladu určite zlepšilo.

 

Prvý naozajstný hromadný špurt sa odohral až v piatej etape, kde bral svoje prvé víťazstvo Cavendish. Pre slovenského šampióna bolo veľmi dôležité, že v tomto klasickom šprinte obsadil výborné tretie miesto, porazil Greipela a presvedčil sám seba a všetkých ostatných, že absolútna rýchlosť zostala v jeho pedáloch. Podobný scenár mala aj ďalšia etapa. Tentoraz vyhral Greipel, Sagan dorazil na druhom mieste, ale prekonal Cavendisha. Vynikajúcou pozičnou jazdou a skvelou akceleráciou Sagan v takýchto etapách minimalizoval bodové straty na svojich víťaziacich súperov, ktorí mali v týchto fázach pretekov ohroziť jeho pozíciu lídra bodovacej súťaže. Ale v siedmej etape sa všetko zmenilo.

 

Až príliš optimistická vyzerala byť predstava, že tím Cannondale odrhne všetkých šprintérov na náročnom stúpaní, ktorého vrchol bol 110 kilometrov pred cieľom, a pripraví svojej najväčšej hviezde pohodlný finiš. Kým dovtedy šéfovia tohto tímu riešili dilemu, že kto sa udrží v závere jednotlivých etáp so Saganom, v siedmom predstavení zelení machri vyrazili dych celému cyklistickému svetu a excelovali v kompletnom zložení. A Peter Sagan nemohol nevyhrať záverečný špurt. Cav, GreipelKittel opäť sledovali priebeh etapy len z úctivej vzdialenosti. Zároveň si slovenský borec vytvoril takmer stobodový náskok v bodovacej súťaži, čo momentálne znamená stav najvyššieho ohrozenia pre ostatných záujemcov o zelený dres.

 

Peter Sagan v prvom týždni dokonale potvrdil svoje schopnosti. Vo všetkých svojich piatich dojazdoch do cieľa určených pre rýchlych mužov neskončil horšie ako tretí! Napriek pádu v prvej etape, nemal slabú chvíľku, nepremárnil ani jednu šancu bodovať. Kým čistokrvní šprintéri boli sagan-suissepre Sagana nebezpeční len pri ideálnych podmienkach, dvadsaťtriročný talent nepotreboval byť rozmaznaný a dokázal bodovať takmer všade. Ak pred týmito pretekmi mnohí poukazovali na fakt, že Sagan zaplatil za svoju odolnosť v kopcoch miernou stratou rýchlosti, čo ho v siedmich rovinatých etapách môže stáť zelený dres, tak na Tour všetkých presvedčil, že odolnosť v kopcoch je naopak jeho obrovskou výhodou. Navyše za ideálnych podmienok môže Peter Sagan stále poraziť v klasickom špurte aj spomínaných rýchlikov.

 

Favoriti na celkové poradie prežili týchto sedem etáp bez zbytočných časových strát, vzrušenie priniesli len pády Alberta ContadoraTejay van Garderena a prvé menšie časové medzery po tímovej časovke v Nice. Pred ostrou vrchárskou previerkou v Pyrenejách boli lídri jednotlivých tímov zdržanliví vo vyjadreniach a túto rezervovanosť nakoniec preniesli aj na kopce. Teda okrem tímu Sky.

 

Ten začal v ôsmej etape nekompromisne búšiť do pedálov už na Col de Peilheres, čo ustáli len tí najsilnejší, ale keď na záverečnom kopci zavelil do útoku Porte, aj tí najvytrvalejší museli zvesiť nohy. Froomova päťkilometrová triumfálna jazda, ktorou nadelil Contadorovi takmer dve minúty, pripomínala  predčasne otvorenú fľašu šampanského, ktorá mala vybuchnúť len v treťom týždni na Alpe d'Huez alebo na Annecy - Semnoz. No hneď na druhý deň sme museli tieto tvrdenia takisto vyhlásiť za predčasné, aj keď si Chris Froome udržal náskok na čele pretekov.

 

Päť pyrenejských stúpaní prinieslo nečakané utrpenie pre britské zoskupenie a jeho lídra. Už na druhom kopci bol Froome izolovaný od svojich spolujazdcov, čo spôsobila aktivita tímov Garmin-SharpMovistar. Najmä Richie Porte prežíval ťažké chvíle až do samého konca. Nikdy predtým sme nevideli Sky tak rozbitý ako v tejto deviatej etape, ale ostatné tímy si nedokázali alebo nechceli vychutnať Frooma na zvyšných troch kopcoch. Keďže MovistarSaxo-Tinkoff nevyužili svoju presilu, rodák z Kene si mohol poriadne vydýchnuť. No Richie Porte bol odstrelený z najlepšej desiatky až do tej štvrtej.

 

V prvých horských etapách bol prekvapujúci konzervatívny štýl španielskych matadorov. Chris Froome si bol vedomý, že to bude v kopcoch súboj všetkých proti jednému, a tak sa na to dokonale pripravil. Očakával však neexistujúce útoky. Keď videl na Ax 3 Domaines svojich trpiacich súperov, sám zaútočil takým brutálnym spôsobom, že sa z toho konkurenti nespamätali ani na druhý deň, keď mu mohli odplatiť jeho poníženie. Ktovie, či budú mať ešte takúto šancu. Pravdepodobne Mont Ventoux a mimoriadna náročnosť tretieho týždňa spôsobili doterajšie striedme vrchárske predstavenia. Všetci sa rozhodli poraziť Frooma v Alpách, a preto šetria sily. Nesmú však zabúdať, že tam už nebude priestor na zaváhanie. Ak Richie Porte podnikne ešte jeden zo svojich demolačných útokov, nebude im v Alpách stačiť ani jeden mesiac. 

 

valverde-contadorNajprijateľnejší výsledok po Pyrenejách dosiahol Alejandro Valverde, ktorý sa usadil na druhom mieste v klasifikácii, čo je pre neho lichotivá, ale úplne zaslúžená pozícia. Najmä v deviatej etape Movistar robil preteky, perfektne pracoval, zbavil sa Porteho, no nedá sa nemyslieť na to, že mohli dokázať oveľa viac. Ale Nairo QuintanaRui Costa potvrdili vysoké kvality, čo bude v ďalšom priebehu pretekov obrovskou devízou pre tento španielsky celok.

 

Contador vyhlásil pred Tour, že do časovky jednotlivcov v jedenástej etape neplánuje útočiť a svojho plánu sa držal až veľmi striktne. Na Ax 3 Domaines sa len viezol v závetrí pokiaľ sa dalo, potom nasledoval len Kreuzigerov chrbát, takže pokoj zbraniam v deviatej etape mu istotne vyhovoval. Práve Contador je zatiaľ najväčším tajomstvom tohtoročnej Tour. Niekedy sa zdá, že sa až opovážlivo spolieha na zlepšenie v záverečnom týždni.

 

Cadel EvansJoaquin Rodríguez boli doteraz neviditeľní. Naopak chlapci z Garmin-Sharp podávali sympatické výkony a v ďalšom priebehu sa určite môžeme tešiť na festival útokov v horách, ako to sľúbili. Najväčším prekvapením je dvojica Bauke MollemaLaurens Ten Dam. V horách konkurujú najlepším a obidvaja majú pred sebou životné výsledky. Nesmieme zabudnúť ani Andyho Schlecka, ktorý si po skvelom vstupe do pretekov začal trúfať na jednu - dve etapy.

 

Michal Kwiatkowski tiež predvádza úžasnú fazónu. Zdá sa, akoby nemal žiadnu slabinu. Uvidíme, či vydrží trojtýždňovú záťaž. Výborným pomocníkom mu je Peter Velits, ktorý sa tiež rozjazdil k dobrým výkonom. Oceňujeme rozhodnutie tímu OPQS vytvoriť túto slovensko-poľskú dvojicu, ktorá skvele spolupracuje, čím zaniklo neprirodzené priradenie slovenského reprezentanta ku Cavendishovi, pri ktorom stratil v druhej etape nezmyslených sedemnásť minút. Vyzerá to tak, že stúpajúca forma Petra Velitsa nás poteší aj vydareným únikom.

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop