Tím Sky sa nenechal rozladiť a Froome panuje ďalej (sumár 2. týždňa Tdf)

15.7.2013, 12:30 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor

Ani druhý týždeň na francúzskych cestách nemôžeme označiť za suchopárny, veď namiesto dvoch etáp určených pre GC sme videli hneď tri. Zároveň sme boli svedkami potvrdenia dominancie Chrisa FroomaPetra Sagana a nakoniec aj v zdanlivo jednotvárnych etapách sme mohli vidieť nečakané a dramatické situácie.

 

V druhom týždni našťastie ubudlo hromadných pádov v pelotóne, ale tie dve kolízie však naozaj cavendish-mark-profilova-2013stáli za to. Najskôr Mark Cavendish bodyčekoval Toma Veelersa v cieľovej rovinke, ktorý vo veľkej rýchlosti zletel dolu. Aj keď vyviazol rozbiehač špurtu pre Marcela Kittela bez vážnejších zranení, tento incident vyvolal mnohé diskusie ohľadom Cavendishovej túžbe víťaziť, ktorá sa nezastaví asi pred ničím. Rovnaké vášne následne rozvíril aj verdikt rozhodcov, ktorí neudelili žiadny trest pre britského šprintéra. Tým najlepším spôsobom - športovým - sa mu však pomstil Marcel Kittel, ktorý v tomto týždni uchmatol Manxmannovi dve etapové víťazstvá a s tromi prvenstvami začal kraľovať  v tejto disciplíne.

 

Druhá kolízia zastihla celý šprintérsky vláčik tímu Lotto-Belisol okrem jeho najväčšej hviezdy Andrého Greipela. Najsilnejšia zbraň tohto belgického zoskupenia na Tour sa v dvanástej etape rozsypala, ale s menšími poraneniami pokračovala ďalej, no svojho elitného špurtéra už nechala bez víťazstva. Tomu sa musí máliť len jedno druhé miesto z troch – štyroch šprintérskych ponúk v tomto týždni, a preto teraz všetku svoju energiu vrhne do sledovania časových limitov v horských etapách, aby si mohol v Paríži napraviť chuť. Naopak Mark Cavendish si zlepšil náladu po prehrách s nemeckými šprintérmi v trinástej etape, keď sa udržal v rozhodujúcom momente v rozhodujúcej skupine, kde v cieli porazil Petra Sagana a týmto pre neho netypickým víťazstvom si vynahradil to, čo sa mu nepodarilo v hromadných dojazdoch.

 

Samotný Peter Sagan neohrozene smeroval k obhajobe zeleného dresu a v tomto svojom ťažení neurobil žiadnu chybu. Bodoval na rýchlostných prémiách, v záverečných dojazdoch obsadil druhé, tretie a štvrté miesto, ktoré mu pohodlne zaručovali primát v bodovacej súťaži. Dokonca v ikonickej etape na Mont Venotoux sa predstavil takmer v dvestokilometrovom úniku, aby mohol pozbierať dvadsať bodov na prémii, čo sa mu podarilo. Odvážny atak kvôli niekoľkým bodom pri už aj tak veľkom náskoku svedčí o neutíchajúcom obrovskom odhodlaní nášho reprezentanta  získať zelené tričko.

 

Koncentrovaná jazda a perfektný pohyb v pelotóne držali tento nevšedný talent od problémov, ktoré môžu v jednom momente zničiť všetko vynaložené úsilie. Keby pridal ešte jedno etapové sagan-tdf-2013víťazstvo, museli by sme jeho výkon označiť za dokonalý. Aj Sagan by si určite vedel predstaviť viac víťazných zárezov na svojom konte, ale zisk zeleného dresu je tak dôležitá vec, ktorá môže v niektorých prípadoch cyklistovi podvedome zväzovať nohy, aby nešiel do priveľkého rizika. Všetky jeho špurty boli bezpochyby stopercentné, ale môžete si byť istí, že v poslednej etape na Champs-Élysées predvedie Peter Sagan najagresívnejší šprint v tejto sezóne!

 

Zraky všetkých favoritov pre celkové poradie sa upierali na jedenástu etapu a časomieru, ktorá zaznamenávala výkon Chrisa Frooma počas časovky jednotlivcov. Len jeden cyklista z neho nemal strach, Tony Martin, ale aj ten si prežil napäté chvíle, keď bol Froome na trati. Nemecký majster sveta v tejto disciplíne nakoniec potvrdil svoju povesť a po prekonaní ťažkých zranení z prvej etapy sa stal jedným z hrdinov druhého týždňa. Martinov výkon bol o triedu lepší ako všetkých ostatných, ale keď sa oprel do pedálov dvadsaťosemročný Brit, lídri všetkých tímov len s nemým úžasom sledovali jeho narastajúce skóre. A výsledok? Jeho najväčší konkurenti dostali minimálne dve minúty. Druhý v celkovom poradí Alejandro Valverde strácal na Frooma takmer tri a pol minúty a nikto už asi neveril vyhláseniam cyklistov, že tohtoročná Tour sa rozhodne v Alpách, že tam sa sústredia útoky všetkých favoritov. Výborne zajazdil aj Michal Kwiatkowski, ktorý si po etape prevzal biely dres od Naira Quintanu. Obrovsky však prekvapil Peter Sagan, keď sa výkonom udržal na úrovni najväčších tempárov. Jedinou pozitívnou správou časovky jednotlivcov pre porazených pretekárov bol fakt, že Froome nedokázal udržať pekelné tempo až do konca a v závere mu dochádzali sily. Malo to znamenať jeho upadajúcu formu?

 

Ešte pred Mont Ventoux, kde sme si to mohli overiť, sa však tímu Sky stal podobný trapas ako v prvom týždni, keď po neuveriteľnom výkone nasledoval otrasný. Veterné podmienky znepríjemňovali cestu francúzskym územím v rovinatých etapách tak šprintérom, ako aj favoritom na GC. Vo vetre jazdil každý tím s vlastnými ambíciami, preto v relatívne v jednoduchej trinástej etape OPQS odpárala Kittela, Belkin Valverdeho a prekvapujúco Saxo-Tinkoff Frooma. Kittel napokon nemohol bojovať o svoje štvrté víťazstvo, Valverde po neuveriteľnej smole a prehnanej aktivite tímu Belkin mohol zabudnúť nielen na pódium, ale asi aj na prvú desiatku, Froome a jeho minútová strata s neschopnosťou odpovedať na atak Saxo-Tinkoff zas rozprúdila debatu, že tím Sky sa zďaleka nevyrovná najsilnejším zoskupeniam v štartovom poli, čo môže ohroziť Froomovu pozíciu a jeho najvyššiu ambíciu. Naopak v náročnej etape sa opäť majstrovsky zachoval Peter Sagan a keby nebolo Cavendishovej obrovskej frustrácie po predchádzajúcich zlých výsledkoch, ktorý sa zubami-nechtami dokázal predrať do kľúčového úniku, slovenský borec mohol mať o jedno víťazstvo viac.

 

Pred úžasným výstupom na Mont Ventoux narážali na seba vyhlásenia o slabej Froomovej tímovej podpore, čo by mala konkurencia využiť, s dookola opakovanými tvrdeniami jeho súperov, že útoky prídu až v Alpách. Cyklistický svet však sledoval s údivom, že ani jedna strana froome-contador-tdfnemala pravdu, pretože útočil Chris Froome, a to opäť demonštratívnym spôsobom! Scenár bol podobný ako na Ax 3 Domaines. Sky rozpútal brutálne tempo na začiatku stúpania. Potom zobral do rúk opraty desať kilometrov pred vrcholom Richie Porte a pri Froomovi zostal naraz len Contador. Sedem kilometrov pred cieľom už ani on nestačil reagovať na Froomovu akceleráciu. Na čele etapy osamotený Quintana potom vydržal sekundovať Froomovi nejaký čas, ale aj mladý Kolumbijčan sa musel skloniť pred výkonom jednoznačne najsilnejšieho pretekára v štartovom poli. Ale aj tak si tento pretekár vydobyl biely dres.

 

Chris Froome si tak výrazne upevnil vedenie na Tour, ktoré sa zdá byť v tomto momente neohroziteľné. Jeho verný pobočník Richie Porte dokáže vyšachovať jeho súperov v horách, ale aj tak udivuje Froome svojou výkonnosťou. Táto dvojica nemá v kopcoch konkurenciu, takže aj bez skvostnej podpory celého tímu drží Froome aj vďaka Portovi všetky tromfy v rukách. Treba však priznať, že kontrola pätnástej etapy bola jednoduchšia, pretože na cyklistov čakalo len jedno stúpanie, aj keď brutálne. V Alpách však bude profil etáp kopcovitejší, čo môže nahrávať ostatným tímom, aby rozhodili najväčšieho favorita pretekov. Ten sa však momentálne nemusí báť nikoho a ničoho. Len sám seba. 

 

A ako sú na tom jeho súperi po druhom týždni? Zúfalo. Podľa prognóz jeho najväčší konkurent Alberto Contador sa stále trápi a zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že tretí týždeň bude z jeho strany lepší. Navyše od Frooma už schytal trikrát debakel. Jeho ťažkopádny prejav v horách je zatiaľ na míle vzdialený od tancujúcej baletky. V jeho prospech hovorí silný tím, ktorý môže ešte narobiť problémy priebežnému lídrovi klasifikácie, ale strata je už veľmi veľká. Dvojica Bauke MollemaLaurens Ten Dam je určite prešťastná, že je tam, kde je. Na prahu životného výsledku môžeme asi ťažko očakávať ohrozenie jeho pozície, ale skôr sa zamerajú na obhajobu svojho doterajšieho umiestnenia. Roman Kreuziger má tiež na dosah životné umiestnenie na Tour a v určitých okamihoch pripomína pozíciu Frooma z vlaňajška. Z tohto pohľadu musíme ľutovať, že v 13. etape zničili Valverdeho pódiové ambície, pretože španielsky lišiak by bol v poslednom týždni určite väčšou hrozbou pre Frooma ako holandské duo.

 

Jediným doterajším vyrovnaným súperom bol pre neho Nairo Quintana. Skvelý vrchár sa pokúšal útočiť bez rešpektu, ale Froome si ho vždy ustrážil. Ako jediný mal odvahu a potrebný výkon, aby niečo urobil z horskou etapou. Napriek tomu, že mu nie všetko vyšlo, zreteľne ukázal, že je druhým najlepším vrchárom v pelotóne. Pretekári ako Fuglsang, Kwiatkowski, Talansky či Daniel Martin hlavne zbierajú skúsenosti, ako sa vysporiadať s vysokými pozíciami v tak náročných pretekoch. Joaquim Rodríguez ukázal na Mont Ventoux tak potrebné zlepšenie, ale v celkovom poradí je v dostatočnej vzdialenosti od Frooma. Valverde, Evans už môžu zohrávať len podpornú úlohu pri jeho zosadzovaní v Alpách. Napriek tomu posledný týždeň na Tour de France zaručuje určite skvelú cyklistiku, preto budeme s napätím sledovať, aké esá v rukáve si nechali niektoré tímy na to, aby sme o týždeň nevideli dekoráciu premiérového víťaza Starej dámy.

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop