Krátky boj o víťazstvo, dlhý o pódium

24.7.2013, 11:30 | Aktuality zo sveta | Lukáš Timko
Boj o celkové víťazstvo je, samozrejme, najdôležitejšou súčasťou etapových pretekov a o žltom drese snívajú mnohí. Na tohtoročnej Tour de France ho nosilo päť cyklistov, no z vrchárov, ktorí mali aspoň teoretickú šancu udržiavať si ho počas náročných etáp, iba jeden. Christopher Froome jasne dominoval a súperom dal tvrdo pocítiť, kto je kráľom stého ročníka. Kenský rodák znížil mieru dramatizácie pretekov, no za ním sa odohrávala napínavá bitka o druhé miesto a oproti TdF 2012 priniesla v Top 10 deväť nových mien. Viaceré, ktoré by sme tam pred Tour pri masívnej konkurencii nečakali. Poďme sa na nich pozrieť. Najprv Top 5.
 
 

O Chrisovi Froomovi sa popísalo veľa. Je to bezosporu momentálne najväčší cyklistický hrdina, ktorého sprevádza pútavý príbeh afrického rodáka s ťažkými, až úsmevnými začiatkami ako stvorený na celosvetový obdiv a reklamu tomuto športu.
froome-movistarJeho neprajníci sa v rámci obvinení z dopingu vzrušujú nad tým, odkiaľ sa vzal, že zrazu začal tak triumfálne víťaziť. Neznámy Chris bol lepší ako jeho líder na Vuelte 2011. Tu je nutné povedať, že veľmi veľa hrdinov minulosti aj súčasnosti sa takto "vyskytlo". Iba príklady z posledných rokov. Alberto Contador v roku 2007 z ničoho nič vyhral Tour de France, Andy Schleck pár mesiacov po podpise prvej profesionálnej zmluvy atakoval víťazstvo na Giro d'Italia tiež v sezóne 2007.
Froome má obrovský talent a dokáže na sebe vynikajúco pracovať. Až keď sa dostal do Sky, jeho potenciál dokázali naplno využiť. Rozpočet celku Davida Brailsforda podľa našich zákulisných informácií atakuje hranicu 80 miliónov eur, takže nás neprekvapuje Chrisova dominancia. Cyklistiku posúvajú do nových dimenzií. Pracujú ako stroje a dokážu sa vyrovnávať s enormným psychickým tlakom.
Ich taktika bola jasná, ihneď v prvej pyrenejskej etape rozbiť konkurenciu, dostať ju pod tlak a vyvolať frustráciu. To sa im podarilo zásluhou fantastickej práce celého tímu. Takého vynikajúceho pomocníka ako Richieho Porta mal už iba Contador. A napokon, nebola to iba "horolezecká" forma Frooma, ktorá zdeptala ostatných. Bola to aj časovka, ktorá u komplexného cyklistu dokáže urobiť veľké rozostupy v celkovom poradí. V tejto disciplíne nemal, najmä na rovine, konkurenta. Ak by bol niekto z Top 10 porovnateľným časovkárom a štartoval by na Tour aj Vincenzo Nibali, Froome by od zvyšku sveta predsa len výrazne neodskakoval.


Nairo Quintana vlani šokoval už na Critérium du Dauphiné, kde vyhral horskú etapu s cieľom v stúpaní s náskokom pred Evansom, Wigginsom a Froomom. Vlani bol na svojej prvej Grand Tour, Vuelte, celkovo 36., pomaly sa rozbiehal, stratil v prvom a druhom týždni veľmi veľa času, ale potom bol vynikajúcim pomocníkom pre Valverdeho v treťom týždni. Tu predviedol čosi podobné. Druhé miesto však asi málokto čakal.
Prvú horskú etapu s cieľom v stúpaní na Ax 3 Domains nezvládol až tak, ako by si predstavoval, prišiel do cieľa deviaty so stratou 1:45 na Frooma. Lepší boli aj Porte, Valverde, Mollema, Ten Dam a Nieve. Na Mont Ventoux bol 29 sekúnd za Froomom, jednoznačne druhý najlepší. Alpe quintana-froome-ridriguezd'Huez a Semnoz už zvládol lepšie ako Brit. Bez časoviek by vyhral pred Quintanom iba o 19 sekúnd, teda jeho vrchárske kvality boli iba o 19 sekúnd lepšie. Strata Kolumbijčana z bojov proti chronometru predstavovala 4:44.
Dobrou správou pre mladíka je aj pohľad do jeho rodného listu. Narodil sa 4. februára 1990, v bielej súťaži teda môže bojovať ešte dva roky. Na obe sezóny má zmluvu s Movistarom. Vyrovná historický rekord Andyho Schlecka a Jana Ullricha s troma bielymi tričkami doma na stene? Uvidíme, nie je to nemožné.



Joaquim Rodríguez sa tiež rozbiehal pomalšie, veľmi dlho bol nenápadný. Kaťuša nebola najlepšia v tímovej časovke a na Ax 3 Domaines bol až jedenásty. Stratil na všetkých z vtedajšej Top 6, nedarilo sa mu ani v časovke, čo je u neho už stará klasika. Skončil 56. a na svojich konkurentov stratil zhruba minútu. Po časovke v 11. etape bol v GC jedenásty so stratou 5:48 na Frooma. Ak sa pozrieme na jeho konečný výsledok, je tretí s totožnou stratou 5:47. Purito mal vynikajúcu druhú polovicu pretekov a šiel takmer zhodne s rodákom z Kene.
Kým vlani mu víťazstvo na Gire a Vuelte vzali Hesjedal, resp. Contador v záverčných etapách a musel sa vyzliekať z dresu lídra, teraz na Tour predviedol opak, k vrcholu sa približoval on.
34-ročný Purito teda stále čaká na víťaznú Grand Tour, čo je v jeho veku pomaličky dôvod na paniku. Toto je jeho ôsme umiestnenie v Top 10, štvrté na pódiu (iba druhá TdF po siedmom mieste v roku 2010).
Purito ostáva favoritom na titul majstra sveta. Španieli budú mať jasne najlepší tím. Odhadujeme, že Contador svoju účasť napokon odriekne, no spolu s Valverdem, Morenom, Sánchezom, Nievem či Navarrom budú veľmi ťažko poraziteľní.


Alberto Contador sa touto Tour naučil, čo to znamená prehrať. Po siedmich víťazstvách na GT (nerátame unavený výkon na Tour 2011 po jednom z najťažších Gír histórie a piate miesto) teda prvý raz okúsil trpkosť prehry, a to výraznej, keďže sa nedostal ani na pódium, o čo ho pripravili Quintana s Rodríguezom v poslednej horskej etape.
Diagnóza jednoznačná, na najlepších jednoducho nemal. Ak ho porovnáme s Froomom, stratil na neho v tímovej časovke sedem sekúnd, na Ax 3 Domains 1:45, v časovke na Mont-st-Michel dve froome-contador-tdfminúty, v 13. etape získal na vetre 1:09, na Mont Ventoux opäť strata tentoraz 1:40. V druhej časovke deväť sekúnd, na Hueze minútu a Semnoze dve. V každej dôležitej etape stratil, dokonca v každej horskej etape s cieľom na kopci aj na Quintanu. Až na Ax 3 Domains všade aj na Rodrígueza.
Končí éra El Pistolera? Začína Froomova? Poslední víťazi TdF Cadel Evans s Bradleym Wigginsom sú na sklonku kariéry, takže využili jedinečnú chvíľu a ostanú navždy zapísaní v histórii ako jednonásobní víťazi, no Froome ma 28 rokov, teda kariéru pred sebou. My odhadujeme, že pri extrémnej vyrovnannosti tohto náročného športu Merckxa, Anquetila, Hinaulta a Induraina atakovať určite nebude.


V podaní Romana Kreuzigera sme videli životnú Grand Tour, nie len Tour de France. Zlepšil deviate a ôsme miesto ešte z rokov 2009 a 2010. Pred dvoma rokmi absolvoval Giro a na Tour mal zlomeninu v zápästí. Vlaňajšok vynechal, sústredil sa opäť na Giro, kde skončil dvanásty, ale mal v jednej etape krízu. O dva dni neskôr však vyhral etapu na Pampeagu. Doteraz bolo jeho najväčším počinom piate miesto na spomínanom brutálnom Gire 2011. Bral tam aj biely dres.
Roman šiel úplne rovnako ako Contador všetky ťažké etapy, máličko na neho stratil v časovkách, 16 sekúnd na Hueze a 27 na Semnoze. Dá sa uvažovať o tom, že ak by neplnil úlohy pomocníka Contadorovi, bol by zhruba na jeho úrovni. Na Pistolera v konečnom zúčtovaní stratil minútu, takže o tých 60 sekúnd by lepšie zrejme šiel. S víťazstvom na Amstel Gold Race je to jeho životná sezóna. Prospel mu prestup k Bjarnemu Riisovi a výkonnostné maximum súvisí aj s jeho vyrovnanou psychikou. V zákulisí sa vraví o jeho prelomení vzťahu s otcom a vykročení do novej etapy života s manželkou po boku.


Druhú časť Top 10 budeme publikovať dnes o polnoci...


Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop