Sumár: Príbeh o Nibalim pokračuje a ruský manažér zostal prekvapený

25.1.2016, 17:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Možno to znie až neuveriteľne, ale opäť raz sa špekuluje o budúcnosti Vincenza Nibaliho. Spoločnosť RCS Sport rozdeľovala divoké karty na Giro a so svojím rozhodnutím zaskočila jedného ruského manažéra. Tieto, ale aj ďalšie informácie uzreli svetlo sveta tak trochu v tieni začiatku novej sezóny.
 
 
Kiryienka túži po zlate
 
Posledné dni pribudol do hitparády uchádzačov o zisk zlata z olympiády ďalší jazdec. Tentoraz je to však predsa len niečo inom. Tí predchádzajúci by radi videli na svojich krkoch zlatý lesk medaily z pretekov v hromadnom štarte. Nenápadný Bielorus túži po zisku zlata v časovke. Po uchmatnutí najcennejšieho kovu v tejto disciplíne zo svetového šampionátu, na ktorý budú slovenskí fanúšikovia spomínať ešte dlho, sa rozhodol zamerať i na brazílske Rio.
 
"Vzhľadom na náročnosť trasy sa domnievam, že okrem obvyklých favoritov, tu bude širší okruh jazdcov, ktorí sa pokúsia o víťazstvo," uvažuje jazdec britského Sky. Medzi jedného z hlavných ašpirantov na najvyšší stupienok radí svojho kolegu z celku Chrisa Frooma. Pred hrami pod piatimi kruhmi sa však ešte predstaví na Gire, kde sa pokúsi vyhrať všetky tri časovky, v celkovej dĺžke viac ako 60 kilometrov.
 
"Tento rok nie je pre mňa ničím zvláštny. Podobne ako po minulé roky na sebe tvrdo pracujem. Pracujem tvrdo, aby som dokázal splniť ciele, ktoré mi určili. Samozrejme, olympijská časovka je pre mňa zvláštnou výzvou, no teším sa tiež na dosiahnutie tímových cieľov," dodáva Kiryienka a upiera tak pozornosť skôr na celok ako na seba.
 
Rodák z mesta Rečyca ešte ani nevie, ako bude uňho bude vyzerať príprava na najdôležitejšiu jazdu proti chronometru v sezóne.  "Všetko bude záležať od toho, aké preteky absolvujem po Gire. Tiež bude záležať na tom, akú a koľko absolvujem odbornej prípravy," uzatvára Vasil Kiryienka.
 
 
Sága Nibali pokračuje
 
O tom, že Vincenzovi Nibalimu po sezóne končí zmluva, sme vás už informovali. A nie raz. V posledných dňoch sa v cyklistickom svete objavilo pokračovanie príbehu s názvom Nibali.  A ten by sa mal v roku 2017 odohrávať na Apeninskom poloostrove v tíme Lampre-Merida. Podľa viacerých médií už prebiehajú aj rokovania medzi tímom a jazdcovým agentom.
 
nibali-vincenzo-zlty
"Bola by to pre nás obrovská česť a návratnosť investícií pre oboch našich hlavných sponzorov. Mať v jedinom talianskom tíme vo WT domáceho jazdca jeho kvalít, by bolo jednoducho skvelé," potvrdil informáciu o záujme Talianov tímový manažér Brent Copeland. "Samozrejme, momentálne musíme rešpektovať predpisy a pravidlá UCI, no pokojne môžem hovoriť o záujme z oboch strán," dodal jedným dychom juhoafrický rodák. 
 
Podľa vedúcich predstaviteľov "ružových" je v súčasnej dobe nájsť jazdca ako je víťaz Tour de France 2014 veľmi ťažké. Dokáže jazdiť na veľkých podujatiach, no dokáže zabojovať i na klasikách. Navyše by ponúkol tamojším mladým jazdcom skúsenosti, ktoré sú na nezaplatenie.  Samotný jazdec začal sezónu v Argentíne, kde v celkovej klasifikácii skončil na 14. mieste s viac ako päť minútovým mankom na víťaza. 
 
 
Divoké karty na Gire prekvapili
 
A to minimálne generálneho manažéra ruského proKonti celku Gazprom-Rusvelo Renata Chamudulina. Žiadosť o predstavení sa na prvej Grand Tour sezóny zaslali na základe viacerých talianskych sponzorov, ktorí sú v tíme prítomní. V ruskom projekte zastrešujú najmä technické veci, a tak sa jeho predstavitelia rozhodli pokúsiť šťastie. Vyšlo im to. "Naša dokumentácia, ktorú sme posielali organizátorom, bola vypracovaná naozaj precízne. No ak mám byť úprimný, v silnej konkurencii talianskych celkov na našej úrovni, sme si neboli vôbec istí," uviedol vraj zaskočený Chamudulin.
 
Okrem talianskych sponzorov priniesol však svoj podiel na pozvánke aj ruský sponzor gigant Gazprom. A uvedomuje si to aj šéf tímu. "Sponzorstvo Gazpromu je pre cyklistiku extrémne dôležité. Spoločnosť patrí medzi najväčšie na svete vôbec, zamestnáva viac ako 300 000 ľudí!" hovorí o svojom hlavnom "chlebodárcovi" generálny manažér Rusov. V súčasnej dobe, keď je v cyklistike čoraz menej a menej sponzorov, a tým pádom priamoúmerne menej peňazí. Niet teda pochýb o význame takéhoto sponzora. A vie to i spoločnosť RCS Sport, ktorá okrem Gazpromu-Rusvelo, pozvala na talianske cesty ďalšie tri domáce celky. Divokú kartu okrem ruského zoskupenia získali Nippo-Vini Fantini, Bardiani CSFSoutheast Venezuela.
 
V tomto prípade sa otvára i ďalšia zaujímavá otázka. Okrem ProKonti celku z najväčšej krajiny sveta, bude na Gire automaticky štartovať aj Kaťuša. Oba celky patria do veľkého ruského projektu zameraného na podporu tamojšej cyklistiky. Nenastane konflikt záujmov? "Nie! Kaťuša je úplne iný, od nás nezávislí tím. Jazdíme a pozeráme sa výlučne na seba. UCI odviedla veľa práce, aby sa čosi podobné nestalo. Nikdy nebudeme jazdiť v službách iného tímu," odpovedal rázne a trochu nahnevane generálny manažér tímu, ktorý sa bude okrem iných spoliehať aj na ruského šampióna v časovke spred roka Artema Ovečkina.
 
 
Okrem Gira sa rozdávali aj ďalšie divoké karty
 
Svoju dôveru odovzdali taktiež organizátori podujatí Okolo Flámska a etapákov Paríž - Nice a Critérium du Dauphiné
 
bennett-sam-katar-2015Belgickí organizátori najväčšieho cyklistického podujatia v krajine čokolády pozvali k 18 tímom z WT taktiež sedem projektov z nižšej kategórie. Sú nimi nemecká Bora-Argon 18, holandský Roompot, poľské CCC Sprandi Polkowice, domácie celky Topsport VlaanderenWanty-Groupe Gobert, taliansky Southeast a napokon francúzsky Direct Energie. "Sme hrdí, že môžeme byť medzi 25 tímami, ktoré budú na štarte týchto pretekov. Je to legendárna akcia a budeme sa snažiť podať skvelý výkon," uviedol hlavný športový riaditeľ poľského CCC Piotr Wadecki.
 
Atmosféru francúzskych etapových pretekov Paríž - Nice zažije kvarteto výlučne francúzskych tímov, čo A.S.O. praktizuje už roky. K dvojici Direct EnergieCofidis sa pridá projekt z juhu Francúzska Delko MarseilleFortuneo.
 
Druhý etapák, ktorý mnohým cyklistom slúži ako generálka pred Tour, okúsi dvojica Direct EnergieCofidis. Okrem domácich projektov sa na francúzske cesty pozrie tiež Bora-Argon 18Wanty-Groupe Gobert.  Spoločnosť A.S. O. často "využíva" Critérium du Dauphiné ako test pre tímy, s ktorými ráta na Tour de France. Môže sa teda pokojne stať, že Belgičania sa v roku 2017 premiérovo predstavia i na Starej dáme.
 
 
Sagan sa o svoju budúcnosť neobáva
 
A nemusí sa. Hovoríme totiž o jednom z najlepších cyklistov v súčasnom pelotóne, ktorý začal sezónu tréningovým 98. miestom na Tour de San Luis. Po sezóne mu síce nekončí momentálne platná zmluva, ale po medializovanom odchode ruského boháča Tinkova z cyklistky, sa o budúcnosť neobáva. "Strach z toho, čo bude ďalej nemám. Tinkov oznámil svoje rozhodnutie dostatočne vopred, takže mám veľa času na to, aby som mohol nájsť to najlepšie riešenie. Podobne aj celý môj tím," odpovedá pre médiá na otázku, čo bude ďalej. "Oleg dal do cyklistiky veľmi veľa peňazí. Chcel zmeniť veci, no nebolo to možné. Nemyslím si, že si svoje rozhodnutie rozmyslí," dodáva.
 
"Je to iný pocit. Doteraz som nikdy nič podobné nezažil, je to ťažké vysvetliť. Aby to človek dokázal, musel by to zažiť. Ktosi povedal, že len samotný fakt, že má na sebe dúhový dres, mu dodá o 50 wattov navyše," odpovedal žilinský rodák na otázku, aký je to pocit nosiť ten najkrajší dres. Taktiež sa snaží nemyslieť na olympijskú trať. "Olympiáda je až o šesť mesiacov. Neviem však, kde budem o tri. Chcem si len užívať pretekanie a nie premýšľať príliš ďaleko," uzatvára Peter Sagan.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop