Týždeň: Diskusia o Tour, krach v Argentíne či koniec kariéry čínskeho priekopníka

23.10.2016, 22:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Blíži sa koniec sezóny, no a s ním vyplávajú na svetlo sveta zaujímavé informácie, ktoré výrazne ovplyvnia rok 2017. Medzi tie najzaujímavejšie prvého týždňa po svetovom šampionáte určite patria predstavenie trasy Tour de France, ohlásený koniec pretekov v Južnej Amerike a tiež ukončenie kariéry pretekára, ktorý otvoril cyklistiku silnej a bohatej Číne. Čítate prvý posezónny sumár udalostí.
 
 
Veľa adeptov na jeden dres
 
Počas týždňa organizátori predstavili trať, po ktorej povedie dvadsaťjeden etáp najslávnejších pretekov. O tejto udalosti sme vás už pochopiteľne informovali. A reakcie viacerých očakávaných protagonistov na seba nenechali dlho čakať. Takmer všetky reakcie hovorili o atraktívnej, agresívnej a napínavej Tour. Pochopiteľne jazdci nevyrukovali na svetlo sveta so všetkými pocitmi, dôležitú úlohu tu zohrala mediálna taktika, no i tak je zaujímavé vedieť, čo si myslia viacerí favoriti. Tým najväčším bude pravdepodobne Chris Froome, ktorý vystríha pred malým počtom dojazdov na vrchole. "Naozaj ťažkých dojazdov na záver etapy bude skutočne málo, čo urobí z pretekov nepredvídanú záležitosť. Ľudia nebudú čakať na kopce, budú útočiť inde," zamyslel sa trojnásobný víťaz trička, ktoré si po prvýkrát v histórii v tomto roku obliekol aj Slovák. Veľmi atraktívnu Tour predpovedá aj Alberto Contador. "Myslím, že to môže byť zaujímavé. Začíname krátkou časovkou, ktorá môže vytvoriť prvé rozdiely, čo určite zmení taktiku. Nemáme veľa náročných dojazdov, no nájdeme tu aj ťažké etapy, no a nezabúdajme na záverečnú časovku. Nie je úplne plochá, čo pri 23 kilometroch môže zohrať dôležitú úlohu," uviedol ešte stále jazdec Tinkoffu.
 
Na prvý pohľad môže skutočne boj proti chronometru rozhodnúť, no časovkársky špecialista Tom Dumoulin ma na to iný názor. Dokonca uvažuje o tom, že sa na to "vykašle". "Pre mňa to teda ideálna Tour nie je. Chcel som viac časovkárskych kilometrov. Či získam v Düsseldorfe žltý dres? Uvidím ako sa rozhodnem. Možno vo Francúzsku štartovať ani nebudem," povedal mierne nahnevaný Holanďan, ktorý v Katare obsadil v ITT až jedenáste miesto. Uvažuje nad tým, že v sezóne 2017 pôjde kombináciu Giro - Tour, pričom raz by chcel ísť na GC. A podľa jeho slov ho Stará dáma nepresvedčila.
 
Ak sa trasa nepáčila Dumoulinovi, dvojica D. Martin - AlaphilippeEtixxu – Quick-Step, sa priamo na prezentácii trasy usmievali. "Pre náš tím je trasa skvelá. Máme tu veľa vhodných príležitostí na šprintérske koncovky. Mne osobne vyhovuje menej kilometrov časovky, no bude potrebné uchovať si nejakú energiu na tú druhú. Celkovo mi to vyhovuje ešte viac ako v tomto roku. Očakávam agresívny priebeh s mnohými možnosťami na útoky," zamyslel na írsky pretekár, ktorý tento rok skončil deviaty.
 
Na prezentácii trasy sa prvýkrát v živote objavil aj Francúz Julian Alaphilippe, ktorý by mal s Martinom vytvoriť údernú dvojicu belgického zoskupenia, ktoré je čoraz viac a viac komplexnejšie. "Trasa vyhovuje aktívnym jazdcom, ktorí sa neboja zaútočiť. Teda aj mne. Nájdeme tam ale aj ťažké kopce, ktoré môžu zmariť plány viacerým ľuďom," dodal francúzsky reprezentant.
 
 
alaphilippe 2016 kalifornia vitazstvo eqsf
Julian Alaphillippe si podmanil Kaliforniu (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Saganova destinácia na úvod sezóny zrušená
 
Atmosféra pokoja, akési rúško tajomstva pred novým ročníkom, a hlavne príjemné počasie, tak to všetko lákalo mnohých cyklistov na začiatok sezóny do Argentíny. Lákalo. Preteky Tour de San Luis oslavovali v polovici januára tohto ruku svoje okrúhle desiate narodeniny, no jedenásta edícia v roku 2017 sa neuskutoční. Hovorí sa, že za všetkým hľadaj ženu alebo peniaze, v tomto prípade nastal problém v peniazoch. "Bohužiaľ, preteky musíme pozastaviť. Dôvodom sú ekonomické problémy, nakoľko sme nedostali prisľúbené peniaze tak ako zo súkromného sektoru, tak aj zo štátu," povedal minister športu v krajine Diega Maradonu Juan Pablo Funes. Vo všetkom ale treba hľadať pozitívum. Peniaze, ktoré sa predsa len na preteky vyčlenili, pôjdu podľa slov Funesa na podporu klubov či rôznych združení. Dostanú sa tak k deťom a pomôžu im k ich športovému vývoju.
 
Posledný ročník sa odohral v réžii Kolumbie, "takmer domáci" pretekári obsadili polovicu z prvých desiatich priečok. Vyhral ich brat Naira Quintanu, Dayer. Aktuálny majster sveta na nich vybojoval v tomto roku štyri umiestnenia v najlepšej päťke, vrátane úvodnej tímovej časovky.
 
 
Bývalí kolegovia sa pobijú v Taliansku
 
Astane im bolo pritesno, a tak Vincenzo Nibali odišiel do ambiciózneho projektu v Bahrajne. Bledomodrý dres bude naďalej obliekať Fabio Aru. Cyklistika je v prvom rade biznis, a tak sa stáva, že pred tým kolegovia sa môžu na pretekoch stretnúť už ako súperi. V prípade dvojice Talianov bude mať tento súboj špecifickú príchuť. Stý ročník domácej Grand Tour mu bezpochýb tú správnu atmosféru určite dodá. Starší z dua skúšal v tomto ročníku kombináciu Giro – Tour, pričom bol úspešný len z polovice. Giro vyhral, na francúzskych cestách skončil na konci tretej desiatky. "Ide o stý ročník! Som posledný víťaz týchto pretekov a tiež v budúcom roku zavítajú do Messiny, kde som sa narodil. Takže by som tu chcel určite štartovať. Nemám však ešte program. Po Abu Dhabi budeme mať sústredenie a až potom budem s manažérom hovoriť o budúcej sezóne," uviedol Nibali.
 
 
aru fabio valverde vuelta 2015 movfv
Fabio Aru s Alejandrom Valverdem (© Movistar Team)
 
 
Druhý Talian Fabio Aru zažil v tomto roku na Tour de France svoj debut. Pre Astanu celé preteky však nevyšli a Aru ich podčiarkol symbolickým trinástym miestom. "Giro začína v blízkosti Fabiovho domova. Tohtoročná Tour bola preňho miernym sklamaním, a tak si myslím, že sa vráti k Giru. Nie že by na Tour zanevrel, ale predsa si myslím, že pôjde domácu Grand Tour," nechal sa počuť jeho tímový kolega Jakob Fuglsang. Ten pravdepodobne narážal na sezónu minulú, kedy bola pre Arua kombinácia Giro – Vuelta ako z ríše snov. Na prvej menovanej sa musel skloniť len pred umením Alberta Contadora, druhú dokonca vyhral. Slová dánskeho pretekára napokon potvrdzuje aj športový riaditeľ Alexandr Shefer, ktorý sa pre médiá vyjadril rovnako. Na Gire sa tak črtá pekný súboj dvoch bývalých kolegov z Astany. Môžeme predpokladať, že celé tri talianske týždne budú v réžii domácich pretekárov. A to nie len v podaní tejto dvojice. Veď výhra na okrúhlom Gire, by pre akéhokoľvek Taliana znamenala nesmrteľnosť.
 
 
Dave Brailsford očisťoval Sky
 
V posledných dňoch či týždňoch vyplávali na povrch isté informácie týkajúce sa dopingu. Ide o Bradleyho Wigginsa, ktorý mal v minulých rokoch požiť zakázanú látku, a to priamo so súhlasom vysoko postavených  funkcionárov. Už len fakt, že UCI o všetko vedela, hovorí za všetko... Cyklistika je ale v týchto otázkach naveky pošpinená, a tak je potrebné brániť ju na všetkých frontoch. Podobný krok nedávno učinil aj športový riaditeľ tímu Sky Dave Brailsford. V rozsiahlom rozhovore, v ktorom bránil aj svoj tím, hovoril o aktuálnom vyšetrovaní UKAD (antidopingová organizácia na Ostrovoch), ale aj o aktuálnych problémoch, ktorým musí nie len cyklista momentálne čeliť. "Jediná vec ktorú o našom tíme viem je tá, že je to čistý tím! A som si tým absolútne istý. Nemáme totiž záujem víťaziť prostredníctvom podvádzania. Uznávam, že niektorí ľudia môžu pociťovať zlosť alebo byť sklamaný. Chápem. Ľudia majú však právo na vytvorenie si vlastného názoru," načrtol v rozhovore Brailsford. Tiež povedal, že vyšetrovanie aktuálnych problémov privítal. "To, čo všetci chceme, je pravda. A najlepšie sa dokáže práve vďaka práci UKAD. Verím, že vyšetrovanie bude dôkladné a nezávislé," ukončil. 
 
 
wiggins 2016 casovka brit theo
Bradley Wiggins na Tour of Britain (@ SweetSpot / Theo Southee photography)
 
 
Čínsky priekopník sa bude venovať rodine
 
Desať rokov je až príliš. Asi to si povedal čínsky pretekár v službách tímu Giant – Alpecin Cheng Ji. Po pretekoch Tour of Hainan, ktoré momentálne prebiehajú v jeho domovine, sa rozhodol ukončiť kariéru. To všetko vo veku 29 rokov. "Predovšetkým sa chcem poďakovať môjmu tímu, celému personálu a tiež sponzorom za ich podporu počas celého toho obdobia. Byť Číňanom a súťažiť na tých najväčších podujatiach, má obrovský vplyv na celú moju krajinu. Som rád, že som v tom hral dôležitú úlohu. Tie roky boli skvelé a neľutujem ich. Fyzicky by som ešte pár sezón bol schopný pretekať s tými najlepšími, no nedávno som sa stal otcom. Som starší, skúsenejší životom, a tak mám iné životné ciele – postarať sa o rodinu," zamyslel sa Cheng Ji. Jeho služby si vážili aj v celku, za ktorý jazdil. "Jeho skúsenosti, sebavedomie, ale aj samotná prítomnosť boli pre mladších chlapcov na nezaplatenie. Cheng odovzdával počas celých desiatich rokov pre cyklistiku všetko a my plne rešpektujeme jeho rozhodnutie," povedal tréner tímu Rudi Kemna. Tiež mu zaželal veľa úspechov v jeho budúcich záväzkoch. "Sme si istí, že bude pokračovať vo všetkom s takým nadšením, ako to robil na bicykli," dodal Kemna. Cheng Ji síce nikdy v profi pelotóne nikdy nevyhral, no do histórie sa zapísal hlavne v roku 2014, kedy ako prvý Číňan štartoval na Tour de France. S viac ako šesť hodinovou stratou na Nibaliho skonči posledný. Okrem toho v tomto roku tiež skompletizoval účasti na všetkých Grand Tours pretekoch. Už v roku 2012 štartoval na Vuelte, o rok neskôr na Gire. V tomto roku absolvoval taliansku Grand Tour, kde skončil na 154. mieste.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop