Týždeň: Zmätky o počte WT licencií, nerozhodný Rodríguez či zatknutý víťaz Vuelty

30.10.2016, 17:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Ani tento týždeň nebol v cyklistike nudný. Udialo sa viacero zaujímavých vecí. Tie najzaujímavejšie sme pre vás pripravili v sumári týždňa. Onedlho sa dočkáme rozhodnutia koľko vlastne budeme vidieť celkov na podujatiach najvyššej kategórie, Purito je sklamaný zo svojho odchodu a v nasadení bola aj španielska polícia.
 
Posledné dni v cyklistickom svete sa niesli aj v duchu Gira. Prvú Grand Tour sezóny síce v predstavovaní  trasy na budúci rok predbehla Tour, no o to zaujímavejšie talianske týždne budú. Trasu sme vám už na našom portáli predstavili v samostatnom článku. V sumári sa jej teda venovať nebudeme. Za zmienku určite stojí aj víťazná bodka za najlepšou sezónou v podaní dvojnásobného majstra sveta. Išlo o exhibíciu v Japonsku, Saitama Criterium. Exhibíciám sa roky v spravodajstve nevenujeme.
 
 
Nerozhodný Rodriguez a jeho pokračovanie
 
Práve skončená sezóna mala byť záverečnou bodkou pre španielskeho Purita. Prišlo ale prekvapenie a veterán ešte bicykel na klinec zavesiť nemieni. Podpis zmluvy s celkom Bahrajn – Merida priniesol viacero skeptických hlasov. Prečo to urobil? Kvôli jeho UCI bodom v rebríčku a aby malo toto nové zoskupenie v konkurencii tímov bojujúcich o najvyššiu licenciu výhodnejšiu pozíciu? Mnohí fanúšikovia si dokonca myslia, že vôbec pretekať nebude. "Pretekať určite bude, nedávno som mu navrhol hrubý kalendár. I napriek tomu ale od neho nebudeme očakávať tie najlepšie výsledky aké kedy dosiahol. To nebolo cieľom jeho podpísania. Skutočným dôvodom, prečo sme ho tu chceli, bol ten, aby predal svoje skúsenosti mladým jazdcom a bol akousi vodcovskou osobnosťou," poskytol odpoveď skeptikom manažér rodiaceho sa tímu Brent Copeland.
 
Samotný Rodriguez je z tejto sezóny v rozpakoch. "Sú chvíle kedy si hovorím, že sa s plnou vervou opäť vrátim, no potom nastanú tie, kedy si poviem, že je čas na koniec. Každopádne, ak budem pretekať, budem pretekať na sto percent. Inak to nemá zmysel," zamyslel sa dvojnásobný víťaz klasiky padajúceho lístia v Lombardii.
 
 
rodriguez 2012 ms cauberg velka
Joaquim Rodríguez na MS 2012 (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Jeho motiváciou k pokračovaniu bol vlastne jeho odchod. "Mal som skončiť na Tour de France alebo po pretekoch v Riu. Mal som skončiť na vrchole, kedy to boli pre mňa najsladšie chvíle," pokračoval 37-ročný cyklista, jazdiaci dlhé roky za Kaťušu. A práve jeho zamestnávateľ mu vytúžený odchod nedoprial. Povolal ho ešte na jednorazovky Miláno - Turín, Giro del Piemonte a práve na jeho obľúbenú klasiku v Lombardii. Ani jednu však nedokončil. "Nebol som šťastný z toho, že som sa ešte musel vrátiť. Nebol som v najlepšej forme a predsa. Škoda," dodal.
 
Tu sa ukázal aj naštrbený vzťah medzi ním a Kaťušou. Pred tým silný a korektný vzťah sa dostal do slepej uličky. Podľa slov piateho muža z olympiády ho sklamalo aj to, že mu nebola ponúknutá žiadna ďalšia spolupráca na báze športového riaditeľa alebo akákoľvek iná práca v štruktúrach ruského celku.
 
 
Koľko bude napokon WT tímov?
 
Večná otázka, na ktorú hľadajú správnu odpoveď už niekoľko sezón. Počet sa mal znížiť z 18 na 16. To ale hovoríme až o roku 2019. Nasledujúcu sezónu to malo byť tímov sedemnásť. Začiatkom tohto týždňa ale prišla informácia hovoriaca o tom, že ostane ponechaný pôvodný počet. Takže 18 celkov s najvyššou licenciou. Údajne sa na tom dohodla A.S.O. spolu s UCI a zabránili tak možným právnym problémom, ktorými sa vyhrážali tri najohrozenejšie celky. Bora-HansgroheBahrajn - Merida a najmä Dimension Data. Oficiálne rozhodnutie má však ešte len prísť. Každopádne, v africkom Dimension Data sa už tešia na nový ročník. V štruktúrach ostávajú hlavní lídri, ktorými sú Mark Cavendish, Edvald Boasson Hagen, Tyler FarrarIgor Anton. "Som rád, že tu ostávam. Je to zvláštny tím s mnohými skvelými jazdcami. Pretekať za Dimension Data a pomôcť tak aj charite je naozaj skvelé," vyhlásil najmladší z trojice Hagen.
 
"Edvald, Tyler aj Igor sa osvedčili ako vyslanci nášho projektu. Počas pretekov, ale aj mimo nich si zastali svoje miesto. Sme radi, že budeme s nimi spolupracovať aj naďalej a veríme, že spolu dosiahneme vytýčené ciele. Všetci traja sú tiež mentormi pre našich mladých jazdcov. Na pretekoch majú v pelotóne svoj rešpekt, zastávajú hodnoty, ktoré zastávame aj my, a preto som rád za naše partnerstvo," povedal jeden z vedúcich mužov tímu Rolf Aldag.
 
 
hagen oss kocky dddf
Edvald Boasson Hagen (vpravo) (© Dimensions Data / StiehlPhotography)
 
 
Rok 2020 by mohol byť pre Holandsko historický
 
Až dve holandské mestá sa uchádzajú o usporiadanie svetového šampionátu v spomínanom roku. Sú to GröningenDrenthe. Okrem toho je však v hre aj mesto Utrecht. V tomto prípade ale už hovoríme o Vuelte. Podľa správ tamojšej televízie je cieľom, aby španielska Vuelta odštartovala v tomto 290-tisícovom meste už v roku 2019. "Chceli by sme skorší termín. V tomto roku sa totiž nekonajú žiadne ďalšie veľké športové podujatia, čo by zvýšilo sledovanosť. Každopádne ani rok 2020 nebudeme odmietať," povedal vysoko postavený podnikateľ pôsobiaci v meste Cor Jansen. Rok 2019 ale vyzerá ako cieľ s prívlastkom nereálny. Organizátori skôr uvažujú o "domácom" začiatku v meste Levante. Provincia Severného Brabanstka sa teda bude tešiť na Vueltu v roku 2020. Ak sa tak skutočne stane, Utrecht sa zapíše o histórie ako mesto, ktoré hostilo už všetky tri Grand Tours.
 
 
Víťaz Vuelty má problémy s políciou
 
Hovoríme o víťazovi ešte zo začiatku tretieho tisícročia. Bolo to v roku 2002, kedy oslávil ako blesk z jasného neba víťazstvo domáci pretekár Aitor González. O štrnásť rokov neskôr prišiel ďalší blesk. Alebo skôr kameň. A ten nešťastnou náhodou letel z ruky 41-ročného Španiela. Rozbil ním výklad obchodu s mobilnými telefónmi. Samozrejme, pár hodín na to bol zatknutý. Vinu víťaz aj Okolo Švajčiarska 2005 hádže na neznámeho muža, s ktorým sa stretol v tej noci na párty. Neznámy muž z miesta činu ušiel, zatiaľ čo on skončil s putami na rukách. González pri tom nie je žiadny svätec. Už pred tým mal so zákonmi problémy. A to hneď trikrát. Prvé zatknutie prišlo v roku 2007 za jazdu pod vplyvom alkoholu a drog, druhé o rok neskôr za násilné vymáhanie peňazí a tretie v roku 2011 za bankové podvody. Asi nikoho neprekvapí, že aj jeho blesková kariéra na bicykli bola spojená s dopingom a menom doktora Fuentesa. Kariéru aj vďaka dopingu ukončil v roku 2006. Okrem víťazstiev na Vuelte a vo Švajčiarsku si pripísal etapové zárezy aj na GireTour.
 
 
ilustrak 2016 vuelta director peloton cptfw
Scenéria Vuelty (© Courtesy Slipstream Sports / Graham Watson 2016)
 
 
Cancellara chce pomôcť
 
Pred sezónou mali skončiť dvaja veľkí cyklisti. Rodriguez napokon svoje rozhodnutie zmenil, no švajčiarsky Spartakus nie. Fabian Cancellara sa rozlúčil s cyklistikou vo veľkom štýle. So zlatou medailou v časovke jednotlivcov v Riu. O jeho kariére by sa dal napísal celý román, ale to robiť nebudeme. Ako "dôchodca" sa ale podľa jeho slov cíti výborne a hlavne slobodne, a tak môže povedať o cyklistike všetko tak, ako to je. "Ako cyklista to nie je ľahké. Akékoľvek vyhlásenie môže poškodiť vás, váš tím, sponzorov, skrátka príliš veľa ľudí. Ale ja už jazdec nie som. Myslím, že celý rad vecí funguje výborne, no je tu tiež veľa vecí, ktoré skrátka nefungujú," zamyslel sa na úvod teraz už bývalý skvelý cyklista. "Hovorím najmä o odchode mnohých veľkých sponzorov, ktorí majú pri svojej práci veľa prekážok. Chcel by som teda pomôcť tam, kde sa dá a kde je to možné," pokračoval. "Môže to znieť prekvapivo, ale nikdy pred tým som nenavštívil Aigle. Nikdy som nenavštívil kancelárie UCI. Ozval som sa teda Brianovi Cooksonovi a dohodli sme sa na stretnutí. Chcem vidieť veci také aké sú. Napokon, UCI je hlavou nášho športu, treba ju podporovať, ale tiež je nutné povedať si, čo treba zmeniť k lepšiemu," ukončil víťaz viacerých časoviek v tomto ročníku a držiteľ siedmych víťazstiev práve skončenej sezóny Fabian Cancellara.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop