Týždeň: Zranený Van Avermaet, pokuta pre Gilberta a kávo-variči ostávajú v cyklistike

20.11.2016, 17:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
O mesiac už budeme finišovať s prípravami na najkrajšie sviatky roka, no ešte stále si fanúšikovia nájdu cestu aj do sveta na dvoch kolesách. Tento týždeň sa v ňom udialo viacerých zaujímavých vecí od zranenia cez pokuty až po predĺženie zaujímavej spolupráce.
 
Za najdôležitejšiu udalosť uplynulého týždňa môžeme označiť zranenie olympijského víťaza Grega Van Avermaeta. Zlomil si kosť na ľavej nohe. Už je po operácii a čaká ho niekoľko týždňová rekonvalescencia.
 
 
Ohrozí zlomená noha Van Avermaetovi novú sezónu?
 
Vyzerá to tak, že nie. Greg Van Avermaet, ktorý bude chcieť mať najbližšie štyri roky bicykel ozdobený zlatou farbou, si počas tréningu na horskom bicykli zlomil lýtkovú kosť na ľavej nohe. Zranenie si vyžiadalo aj operáciu, ktorú po dohode s tímovým lekárom BMC Maxom Testom vykonal v Antverpách doktor Tim Leenders. To by skutočne nemalo Belgičanovi ovplyvniť nasledujúcu sezónu, no ovplyvní pokračovanie príprav na ňu. Začne opäť o tri či štyri týždne. "Zranenia sú súčasťou cyklistiky, a to je niečo, čomu rozumie aj Greg. V tejto sezóne sa už po čomsi takom vrátil. Po zákroku mu upravia aj plán príprav na nový ročník," povedal na margo zranenia rodáka z Lokerenu doktor Testa.
 
Belgický pretekár zaznamenal v tomto ročníku šesť víťazstiev. Bola to preňho jedna z najlepších, ak nie aj najlepšia sezóna v kariére. A mohla byť ešte lepšia, nebyť spomínaného zranenia. To prišlo po páde na monumentálnej klasike Okolo Flámska. Zlomil si kľúčnu kosť. Pre 31-ročného pretekára to bolo asi ako oneskorený prvoaprílový vtip, pre slovenského fanúšika pri pohľade na cieľovú bránu jeden z najkrajších dní celej uplynulej sezóny...
 
"Cítim sa dobre, ale samozrejme by som bol radšej, keby som nebol práve na začiatku prípravy. Nikdy som nemal počas kariéry nič zlomené a v tomto roku hneď dve kosti. A čo ma mrzí najviac je to, že ten pád bol dosť hlúpy. Vyhýbal som sa len mláke vody," stručne opísal svoj pád víťaz piatej etapy na Tour de France. "Príprava je ale ešte dlhá. Dúfam, že na začiatku sezóny bude všetko dobré. Zoberiem si teraz dva, tri možno štyri týždne oddychu a potom budem pokračovať v práci," nádejal sa veľký sok aktuálneho majstra sveta Petra Sagana. Ich rivalita sa snáď najviac potvrdila na severe Ameriky, kde v Kanade na klasikách v MontrealeQuebecu zhodne vybojovali víťazstvo a druhé miesto. 
 
 
van avermaet 2016 montreal triumf lamf
Greg Van Vaermaet ovládol klasiku v Montreale (© Lampre-Merida / BettiniPhoto)
 
 
Schleck vstupuje do nového sveta
 
Éra luxemburských bratov Schleckovcov sa po tomto ročníku definitívne skončila. Andy skončil ešte po sezóne 2014, jeho brat Frank teraz. Luxemburská cyklistika teda skutočne zatvorila jednu fantastickú kapitolu. Pamätným ostane rok 2011, kedy síce celkovo vyhral Cadel Evans, no bratia skončili hneď za ním na druhom a treťom mieste. Zaujímavý je aj predchádzajúci ročník Starej dámy, ktorý vyhral Andy, no až po odobratí titulu Albertovi Contadorovi po dlhých mesiacoch kauzy Clenbuterol. Samotný Frank tento ročník nedokončil, zvládol len tri etapy kvôli pamätnému pádu na kockách. Ďalšiu šancu na reparát už mať nebude. "Všetko je pre mňa nové. Samozrejme, stále trénujem ako profík, aj keď som si uvedomil, že nie úplne. Definitívne to bude asi potom, ako začnú tímové stretnutia a napokon aj preteky," zamyslel sa rodák z hlavného mesta najmenšej krajiny Beneluxu. "Mám pocit akoby som odložil na poličku mojich posledných šestnásť rokov. Musím si zvyknúť na nové veci. V budúcnosti by som chcel pomôcť čo najväčšiemu množstvu ľudí. Chcem odovzdať moju vášeň k cyklistike ostatným. Nie hneď ako športový riaditeľ, ale nejakým iným, vhodnejším spôsobom. Každý by mal totiž jazdiť na bicykli. Či už zo zdravotných alebo ekologických dôvodov," predstavil trochu zo svojich plánov do budúcnosti Schleck.
 
Starší zo súrodeneckej dvojice absolvoval svoju posledné sezónu bez víťazstva. To posledné sa datuje ešte do roku 2015, kedy ovládol 16. etapu Vuelty. "Posledná sezóna bola ťažká. Bolo v nej veľa vzostupov aj pádov. Zlomená kľúčna kosť bola jedným z pádov. Celkom spokojný som ale z Tour de France. Tajne som dúfal, že zajazdím lepšie klasiky v Ardenách, ale žiaľ, zlomená kľúčna kosť po páde na Valónskom šípe mi to nedovolila. Napokon však musím byť spokojný. Okrem toho už na tom až tak nezáleží," ukončil s úsmevom na tvári bývalý jazdec Treku-Segafredo.    
 
 
Gilbert bude chudobnejší
 
Ešte na chvíľu ostaneme v BMC. Asi každý si spomenie na rok 2011 a na skvostné ťaženie Philippa Gilberta v Ardenách. Vyhral všetky štyri tamojšie klasiky, za čo si vyslúžil bonus 715-tisíc eur. Pekné peniaze navyše k jeho ročnému príjmu 1,2 milióna eur. Celkovo bol pre Belgičana tento rok úžasný. Vyhral 18-krát a na zoznam víťazstiev si napísal i názvy jednorazoviek v San Sebastiane Quebecu či hneď prvú etapu na Tour de France. Pochopiteľne ovládol aj rebríček UCI World Tour.
 
Po sezóne sa mu lukratívne ponuky len tak hrnuli. Mohol si vyberať, a aj tak urobil, pričom voľba padla na BMC. Marc Sergeant mu pritom ponúkol až tri milióny eur! Taký štedrý bol preto, lebo ešte v roku 2010 podpísal belgický národný šampión zmluvu s tímom Omega Pharma-Lotto na dve sezóny s opciou na ďalší rok. Tú si ale neuplatnil a uskutočnil sa jeho prestup do BMC.
 
Samozrejme, nikomu zo starého tímu sa to nepáčilo a začali sa dlhé súdne spory. Počas štyroch rokov sa vyniesli dva rozsudky, ktoré tvrdili, že belgický pretekár zmluvu neporušil. No prišiel súd s poradovým číslom tri, ktorý dal za pravdu Belgickej cyklistickej spoločnosti (BCC). A tak musí Philippe Gilbert zaplatiť pokutu 300-tisíc eur. Proti rozhodnutiu súdu v Gente sa ešte môže odvolať, a tak môžeme očakávať to, že sa všetko ešte natiahne. Navyše sa spoločnosť BCC stihla predať firme Perrigo, čo  všetko ešte skomplikuje. Doplňme, že populárny Phil už z BMC odišiel a kariéru zrejme ukončí v Quick-Stepe.
 
 
gilbert 2016 triumf luxemf
Philippe Gilbert v Luxembursku (© Serge Waldbillig / Luxemburger Wort)
 
 
Kombinácia kávy a bicyklov funguje
 
Podobne ako sme sa v úvode sumára zdržali v BMC, aj v jeho pokračovaní sa zastavíme v jednom z tímov o niečo dlhšie. Tento raz je to Trek-Segafredo. Úprimne, koľko ľudí si vie predstaviť ráno bez kávy? Taliansky podnikateľ Massimo Zanetti a majiteľ jednej z najväčších súkromných kávových spoločností na svete, si už nevie predstaviť bez kávy cyklistiku. "Prvá sezóna Treku-Segafredo nám priniesla presne to, o čo sme sa usilovali. Možno dokonca o čosi viac, preto sme neváhali predĺžiť spoluprácu s tímom do roku 2020," vyhlásil prezident spoločnosti MZB Group Zanetti. Pred sezónou 2016 podpísali zmluvu, ktorá hovorila o dvojročnej spolupráci. Po nej sa predstavitelia MZB Group rozhodli pridať ďalšie tri roky. Spokojní so spoluprácou sú aj zástupcovia spoločnosti Trek. "V posledných mesiacoch sa ukázalo, že káva a bicykle k sebe idú. Značky Trek a Segafredo do seba zapasovali viac ako sme dúfali. Obaja sme špičky vo svojich sférach a my sme radi, že duch tých najlepších sa odráža aj v samotnom tíme," povedal viceprezident Treku Joe Vadeboncoeur.
 
Hovorí sa, že kde sa dvaja bijú, tretí víťazí. Ak to premeníme na kde dvaja spolupracujú, tretí víťazí absolútne, táto situácia kopíruje tú, ktorú majú v tíme. "Sme spokojní, že Segafredo pri nás ostane až do roku 2020. Investícia svedčí o dôvere v tento projekt. V minulej sezóne nám zo spoločnosti pomohlo veľa ľudí. Pre nás je najdôležitejšie vedomie, že budeme mať aj najbližšie štyri roky stabilitu, ktorú každý športovec tak potrebuje. Potrebujú ju tiež mladí jazdci, ktorí ju aj vďaka Segafredu budú mať,“ dodal generálny manažér tímu Trek-Segafredo Luca Guercilena. Tím, ktorý vlastní licenciu z USA podpísal pred novou sezónou nových lídrov Alberta Contadora a tiež Johna Degenkolba, ktorý nahradí Fabiana Cancellaru. Na šprint by mal byť k dispozícii Giacomo Nizzolo. Projekt patrí medzi najmedzinárodnejšie v pelotóne.
 
 
Landa predstavil svoj plán
 
Oranžový, bledomodrý, tmavomodrý. Tak znie vo farbách doterajšie pôsobenie Španiela v profesionálnom pelotóne. Poslednú sezónu obhajoval farby britského Sky. Čaká ho to aj v sezóne nasledujúcej, pričom sa chce primárne zamerať na Giro. Tour de France je pevne v rukách Chrisa Frooma, a tak v podstate Baskovi ani nič iné neostáva. I napriek tomu je jubilujúce Giro, na ktoré si brúsi zuby hneď niekoľko domácich pretekárov veľkou výzvou. A Mikel Landa tomu podriadi celú zimnú prípravu. Momentálne sa nachádza v blízkosti jeho rodného mesta Murgia, kde si čistí hlavu dlhými horskými túrami. Tiež sa zameriava na plávanie a posilňovanie. Ostrá príprava na bicykli mu začne až v decembri.
 
Jarná časť sezóny preňho v posledných dvoch rokoch začala neskôr ako tomu bolo po iné roky. Dôvodom bolo rôzne zdravotné problémy, ktorým by sa chcel Landa v tomto roku vyhnúť. Nevie ešte presne kde začne, no určite absolvuje Tirreno – Adriatico, Okolo Katalánska a generálkou pred Maglia rosa mu budú preteky Giro del Trentino. Tento 26-ročný cyklista sa tak rozhodol, že vynechá domáce preteky Okolo Baskicka, na ktorom vyhral posledné dva roky po etape.
 
 
landa 2016 podium baskickof
Mikel Landa v Baskicku
(© Itzulia Basque Country / Gomez Sport)
 
 
Mýtický kopec je späť
 
Na záver krátka správa o Vuelte. Spomínali sme už Tour či Giro, a tak nemôže bez povšimnutia ostať ani posledná Grand Tour počas sezóny – španielska Vuelta. V tamojších médiách sa objavila informácia, že sa budúci rok na španielske cesty opäť dostane k slovu legendárny kopec Alto de l'Angliru. Ide o jeden z najobávanejších kopcov v Európe vôbec. V doterajšej histórii sa s ním mohli cyklisti stretnúť len šesťkrát. Po prvý raz to bolo v roku 1999, keď tu vyhral José Maria Jiménez. Naposledy to bolo v roku 2013, vtedy tu ukázal najväčšiu silu Kenny ElissondeFDJ. Medzi tým sa víťazstvom na tomto kopci môžu pochváliť aj Gilberto Simoni (2000), Roberto Heras (2002), Alberto Contador (2008) a Juan José Cobo (2011). Posledný menovaný tu dokonca položil základ k celkovému úspechu. Bližšie informácie o trase španielskych pretekov o červený dres sa dozvieme v polovici januára 2017, kedy je naplánovaná jej oficiálna prezentácia. No kto ďalší pokorí toto mýtické stúpanie sa dozvieme až začiatkom septembra.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop