Do World Tour smeruje bahrajnský tím, niektoré celky menili titulárnych sponzorov

8.12.2016, 19:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Cyklistika je stále obrovské marketingové lákadlo, ktoré ma celosvetový záber. Preto v nasledujúcej sezóne pribudol jeden nový tím vo World Tour, ktorým sa chcú zviditeľniť jeho podporovatelia. Na najvyššie pozície si robí zálusk aj vznikajúci čínsky celok TJ Sports, ale jeho budúcnosť je zatiaľ otázna.
 
 
Bolo otázkou času, kedy šejkovia vytvoria svoj tím
 
Na zelenej lúke vyrastie tím Bahrain Merida, ktorého iniciátorom je šejk Nasser Bin Hamad Al-Khalifa. Kráľovský syn je horlivý amatérsky športovec. Má veľmi rád kone a vytrvalostné jazdenie a venuje sa aj triatlonu. Okrem toho je prezidentom Bahrajnského olympijského výboru. V poslednom čase sa začal zaujímať o cyklistiku, ktorú považuje za obrovskú marketingovú príležitosť. Na oficiálnej stránke zoskupenia sa píše, že „cieľom tímu je ukázať Bahrajnské kráľovstvo ako poprednú obchodnú a turistickú destináciu a zároveň podporiť rozvoj cyklistiky v krajine a na Strednom východe.“

Prvé indície o vytvorení bahrajnského zoskupenia sa objavili už v roku 2014, keď sa šejk Al-Khalifa počas Dubai Tour ukázal v spoločnosti Vincenza Nibaliho. Potom sa v nasledujúcom roku objavil na Tour de France a bol svedkom sólového víťazstva talianskeho pretekára na La Toussuire, preto nebolo prekvapením, že hlavnou hviezdou novovzniknutého celku bude práve Nibali. Reálna tvorba tímu začala na jar 2016 a boli ňou zbahrainpoverený skúsený športový manažér Brent Copeland, ktorý pôsobil na riadiacej pozícii v tímoch MTN-Qhubeka a Lampre-Merida, a hlavným športovým riaditeľom sa stal bývalý slovinský jazdec Gorazd Štangelj, ktorý doteraz pôsobil v Astane. Postupom času sa na pozíciu športových riaditeľov dostali ostrieľaní stratégovia Tristan Hoffman, Philippe Maduit či Alberto Volpi.

Bahrain Merida bude patriť medzi finančne najlepšie zabezpečené zoskupenia, ale s predpokladaným rozpočtom 15 až 18 miliónov eur sa nepribližuje k tímu Sky. Hlavným donorom bude bahrajnská spoločnosť Bahrain Petroleum Company a titulárneho sponzora predstavuje aj taiwanská firma Merida. Pre druhého najväčšieho výrobcu bicyklov na svete je to veľká príležitosť dobyť trhy na Strednom východe a zároveň sa udržať na najvyššej pozícii vo World Tour. Nebude to teda projekt, ktorý je závislý od svojvôle bahrajnského šejka, ale bude podporovaný konzorciom sponzorov a investorov, ktorí dôverujú tejto myšlienke.

So skúseným manažmentom, s kvalitným materiálnym zabezpečením a finančnou stabilitou Bahrain Merida nemal problém poskladať veľmi zaujímavú zostavu. Lídrom bude Vincenzo Nibali, ktorý sa sústredí na získanie tretieho titulu na Giro d'Italia. V celku bude prítomná silná talianska stopa, Agnoli, Boaro či Visconti majú bohaté skúsenosti, ktoré sa zídu na tých najdôležitejších pretekoch. Šprintérske koncovky bude mať pod palcom Niccolo Bonifazio, na náročnejšie dojazdy si budú trúfať Sonny Colbrelli a Enrico Gasparotto.   

Na etapových pretekoch sa môže vytiahnuť Ion Izagirre, ktorý patrí v tomto smere medzi najlepších jazdcov na svete, z Movistaru ho nasledoval aj kvalitný pomocník Javier Moreno. S tímom má podpísanú zmluvu aj Joaquim Rodríguez, ktorý stále definitívne neuzavrel jazdeckú kariéru. Je veľká pravdepodobnosť, že ho ešte uvidíme na pretekoch, všetko bude závisieť od toho, ako sa bude cítiť počas zimnej prípravy. 
 
 
Do WT celkov pribudli firmy, ktoré chcú napredovať v biznise
 
zkatusaPred novou sezónou nemenili dresy len cyklisti, ale jeden zaujímavý pohyb sa odohral aj medzi sponzormi. Nemecká firma Alpecin, ktorá sa venuje výrobe šampónov, zanechala dvojročnú spoluprácu so spoločnosťou Giant, a pripojila sa k projektu Kaťuša, ktorý sa chce stať medzinárodnejším zoskupením. V novom ročníku tak bude na cestách jazdiť tím Kaťuša - Alpecin, ktorý bude registrovaný vo Švajčiarsku.
 
Obidve spoločnosti sa v svojich zámeroch vhodne dopĺňajú. Ruský magnát Igor Makarov nedokázal nájsť v Rusku potrebné finančné prostriedky, preto chcel zmeniť orientáciu tímu a zamerať sa na zahraničných partnerov. Silná a osvedčená nemecká značka Alpecin sa zase plánuje presadiť a zviditeľniť na medzinárodnom poli, preto je ich vzájomná spolupráca osožná pre obidvoch. V nasledujúcej sezóne tak zoslabne ruský akcent v tomto tíme.
 
Do najlepšej cyklistickej spoločnosti sa dostáva spoločnosť Sunweb, ktorá bude v ročníku 2017 pôsobiť po boku výrobcu bicyklov Giant. Sunweb je nemecká firma, dovolenkový online operátor, ktorá už pôsobí vo viacerých krajinách, ale svoje aktivity chce rozšíriť do celej Európy. A podpora profesionálneho cyklistického tímu je na to ideálnym prostriedkom.
 
Celok Sunweb - Giant je priamym nasledovníkom tímu Giant - Alpecin a partiu okolo Toma Dumoulina či Warrena Barguila potešila skutočnosť, že táto spolupráca je garantovaná na tri roky. Zoskupenie má nemeckú licenciu a bude sa zameriavať na talentovaných nemeckých jazdcov, ale nezatvára dvere ani pred zahraničnými posilami, veď do tímu pribudol Michael Matthews.
 
Zmenou prechádza aj tradičné belgické zoskupenie pod patronátom Patricka Lefevera. Na miesto hlavného sponzora sa opäť dostáva belgická spoločnosť Quick-Step a tím ponesie názov Quick-Step Floors. Doterajší najdôležitejší sponzor Etixx už nebude figurovať v názve, ale stále bude dodávateľom športovej výživy a doplnkov stravy. Firma Quick-Step vyrába podlahové krytiny a v tomto tíme je prítomná množstvo rokov. Ako hlavný sponzor tu pôsobila v rokoch 2003 až 2011, takže pre belgickú zostavu predstavuje zmena názvu len akúsi kozmetickú úpravu.
 
Už v polovici sezóny 2016 predstavili nových sponzorov Orica a Cannondale. Austrálsky tím začala podporovať spoločnosť BikeExchange, ktorá sa zaoberá tým, aby etablované značky, maloobchodníci a aj cyklisti mohli online po celom svete predať či kúpiť všetko ohľadom bicykla. BikeExchange podporuje tím už od roku 2011, ale teraz plánuje aktivitu v cyklistike zvýšiť, pretože to prospieva rastu firmy.
 
Americkú zostavu zase posilní silná austrálska spoločnosť Drapac Capital Partners, ktorá sa zaoberá investíciami a zveľaďovaním majetku. Táto firma bola dlhoročným podporovateľom menšieho austrálskeho celku, ktorý sa v roku 2013 dostal na pro-konti úroveň, a ich cieľom bolo preniesť filozofiu firmy do najlepšej cyklistickej spoločnosti a na Tour de France.
 
Tento zámer sa im nakoniec podaril zrealizovať spoluprácou s tímom Cannondale, ktorú bez váhania uzatvorili na päť rokov. Cannondale - Drapac tak bude patriť medzi najstabilnejšie celky vo World Tour. A z pôvodného pro-konti zoskupenia sa stal vývojový tím Drapac-Pat’s Veg. 
 
 
rolland 2016 zdravi gruber images
Pierre Rolland na Tour de France 2016 (© Gruber Images)
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop