Týždeň: Schumacher ešte nekončí a v Poľsku narastie česká enkláva

4.12.2016, 23:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Dopingový hriešnik a nemecký pretekár Stefan Schumacher sa vekovo nebezpečne približuje, ak už aj nie je, do rokov veterána. I napriek tomu sa ale ešte na žiadny odpočinok nechystá. Na ten sa ešte minimálne pár rokov chystať nebude ani nová česká posila poľského CCC Sprandi Polkowice František Sisr.
 
Posledných sedem dní bolo v porovnaní s tými predchádzajúcimi celkom pokojných. Okrem iného sa z veľkej časti predstavila trať špeciálu Petra Sagana, pretekov Okolo Švajčiarska a konečne sme sa dozvedeli, kde začne Tom Boonen. A síce na Blízkom východe.
 
 
Stefan Schumacher ešte nekončí
 
Nemecký cyklista, ktorý bol v roku 2008 v drese Gerolsteineru "odsúdený" na dva roky za doping, sa ani vo svojich 35 rokoch nechystá zavesiť svoj stroj kdesi na stenu garáže. Poslednú sezónu absolvoval po šiestich rokoch v Nemecku. A návrat to nebol zlý i napriek tomu, že ho ovplyvnilo zranenie alebo skôr zdravotné problémy. Pod odchode z poľského CCC ho prichýlil kontinentálny tím Christina Jewelry. Krásny názov, ktorý v preklade znamená Kristínine šperky. A dvojnásobnému víťazovi etapy na Tour či Gire sa niekoľko zaujímavých klenotov podarilo získať aj pre svojho nového zamestnávateľa. Tým najjagavejším bolo celkové víťazstvo na Okolo Maroka. Preteky boli v tomto roku extrémne zaujímavé aj pre slovenského fanúšika. Schumacher odsunul na druhé miesto Patrika Tybora. "Pred sezónou som bol veľmi motivovaný. Už po jednorazovkách v Taliansku v úvode sezóny som mal dobrý pocit. Ten vygradoval práve v Maroku," uviedol po triumfe v jednom z rozhovorov. Po tom ale nastal zlom. Minimálne v pohľade na zdravie. V polovici mája začal cítiť nepríjemnú bolesť v chrbte. Na podujatí v Azerbajdžane vraj nemohol vyvinúť skutočne silný tlak na pedále. A bolesť sa stupňovala. Dokázal ešte vydržať do národného šampionátu, kde získal v časovke solídne siedme miesto. Potom ale prišla na rad laserová operácia chrbtice, ktorá tlačila na nerv. Návrat na dve kolesá si odkrútil v Rumunsku na pretekoch Sibiu Cycling Tour. Nasledovalo Volta a Portugal, kde bol víťaz Okolo Poľska ešte z roku 2006 zo začiatku v najlepšej desiatke. Potom ale prišiel pád a prepad... I napriek nevydarenej druhej časti ročníka sa Schumacher pozerá na sezónu pozitívne. "Mal som okolo seba fakt super chlapíkov a prácu s nimi som si užil. Som rád, že som sa mohol podeliť o svoje skúsenosti. Po sezóne som chcel ukončiť kariéru, ale prišla jedna zaujímavá ponuka, takže akoby začína všetko opäť od začiatku," načrtol svoje ďalšie plány Stefan Schumacher, ktorý by tak mal ešte minimálne jeden rok pokračovať. 
 
 
Biele v závetrí žltého
 
Asi každý vie, že hovoríme o tričkách, ktoré sa rozdávajú na tých najslávnejších pretekoch sveta. Najsledovanejší je bezpochýb boj o to najcennejšie. Súboj o zelené sa stáva (našťastie) už nudným a bodkované získa väčšinou človek, ktorý je buď vysoko v celkovom hodnotení alebo má agresívny štýl jazdy. Svoje čaro má ale partia, ktorú rozohrajú tí najmladší o biely dres. Je to ako futbalový turnaj "dvadsaťjednotky". O pár rokov neskôr vzídu z neho tí najlepší futbalisti na svete. A podobne by sa dalo chápať aj biele tričko na Tour de France.
 
Práve oň sa budúcu sezónu pokúsi zabojovať Juhoafričan v drese bývalého tímu Lampre – Merida, ktorý ponesie meno Project TJ Sport Loius Meintjens. Vlani skončil v tejto klasifikácii druhý za Adamom Yatesom. "Myslím, že to bol dobrý rok. Naozaj som si ho užil. Vždy to môže byť lepšie, ale aj tak tie výsledky neboli zlé. Ak zoberiem do úvahy to, že som pred sezónou prišiel do nového tímu, spoznával som počas roka novú kultúru a ľudí, naozaj sa nemôžem na sezónu pozerať negatívne," zamyslel sa Luis Meintjens, ktorý pred sezónou 2016 opustil projekt MTN – Qhubeka a prešiel do Talianska.
 
Nová sezóna rovná sa nové výzvy. Tou najväčšou ostane Tour, kde už v tomto roku skončil ôsmy. A naďalej aj spomínaný biely dres. "Ak budem mať pred pretekmi a počas nich formu, som si istý, že súťaž o najmladšieho jazdca bude napínavá. Chcem ju vyhrať," dodal sebavedomo rodák z Pretórie. Sezóna by mu mala začať v Austrálii na Tour Down Under. Podľa jeho ďalších slov by mal mať pretekársky program na 90% rovnaký ako tento rok.
 
 
meintjes luis 2016 lamf
Luis Meintjes počas minulej sezóny (© Lampre-Merida / BettiniPhoto)
 
 
Česká enkláva v Poľsku
 
Poľský ProKonti projekt, ktorý je viditeľný v pelotóne nie len kvôli svojim výraznými oranžovými dresmi, podpísal v posledných dňoch ďalšieho českého pretekára Františka Sisra. Po Michalovi Schlegelovi je to teda už druhá česká posila. Obaja pred tým pôsobili na farme Etixxu – Quick-Step. Sisr dokonca v závere tohto roka obliekol aj dres "prvého tímu", keď absolvoval niekoľko belgických klasík. Z jeho minulosti môžeme spomenúť zaujímavé výsledky z dráhy. Stal sa juniorským majstrom sveta v disciplíne scratch, na juniorskom šampionáte získal aj striebro, tento raz v disciplíne madison. No a nesmieme zabudnúť ani bronz z ME v disciplíne team pursuit. Z cesty je výsledkov o niečo menej, minulý rok vyhral napríklad klasiku u našich severných susedov Korona Kocich Gor. Tento rok to bola hneď prvá etapa na East Bohemia Tour. Dosť úspešný je však v zbieraní bodovacích dresov. Vo východných Čechách ho získal v roku 2015, no a pamätať si ho budú aj Slováci, na Okolo Slovenska ho získal v tomto roku. Teraz je už pripravený na novú prácu. Prečo si ju našiel práve v Poľsku vysvetľuje Piotr Wadecki, športový riaditeľ CCC. "Je pre nás dôležité investovať do mladých cyklistov. Už sme k nám priviedli tých najtalentovanejších Poliakov a teraz u nás radi privítame mládež z Česka. Prvým bol Michal Schlegel, teraz František Sisr. Ten vie vyhrať špurt malej skupiny a je tiež dobý v etapových pretekoch so zvlneným profilom. Na nezaplatenie budú tiež skúsenosti z dráhy."
 
Kto vie či budú po Poliakoch a Čechoch nasledovať talentovaní Slováci. Možno o pár rokov. Teraz sú na programe dňa Česi. Tí budú v poľskom tíme traja. Okrem Sisra a Schlegela aj Jan Hirt. Rodák z Třebíča mal skvelú sezónu. Vyhral náročné podujatie Okolo Rakúska, kde pridal aj etapový vavrín a absolvoval aj klasiku padajúceho lístia, ktorú ale podobne ako vlani, nedokončil. O niečo slabšiu sezónu mal Jozef Černý, ktorý na súpiske tímu už nefiguruje.
 
 
sisr 2016 okolo slovenska
František Sisr na Okolo Slovenska (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Revízia Thomasovej sezóny
 
Brit získal v tomto ročníku životný víťazný zárez, no i tak mu dobrý pocit zo sezóny prekazila Stará dáma. Svoju krátku revíziu napísal pre webovú stránku zaoberajúcu sa poisťovaním, ktorej je tvárou a veľvyslancom. Či mal pri písaní dobrý pocit nevedno. V každom prípade bol spokojný minimálne s jarou. Sezónu začal v Austrálii a Dubaji, kde sa rozbiehal. Naplno to rozbalil v Portugalsku na podniku Volta ao Algarve. Preteky vyhral. No a na rovnakej vlne sa niesol aj na Paríž – Nice. "Tento rok to išlo celkom dobre. Obhájil som víťazstvo na Algarve a vybojoval som životný výsledok na Paríž – Nice! Nebola to ale hračka," písal rodák z Cardiffu. Ako generálka pred Tour mu poslúžilo Okolo Švajčiarska, kde patril k veľkým favoritom. Skončil sedemnásty, a to, že nevyhral považuje za sklamanie. To skutočné ale zažil práve vo Francúzsku. Konečné 15. miesto možno nie je také zlé, ale jazdec tímu Sky len zopakoval umiestnenie spred roka. A to ho mrzí. "Z Tour de France mám zmiešané pocity. Skončil som 15., rovnako ako v roku 2015. Vtedy to ale bolo úplne niečo iné. Vtedy som bol dva dni priebežne štvrtý a veril som si. Tento rok to bolo iné. Navyše mi prasklo rebro, čo znamenalo, že som po zvyšok pretekov nejazdil naplno," dopísal Geraint Thomas.
 
 
Odchod po piatich rokoch
 
Vicemajster sveta z roku 2015 Michael Matthews sa rozhodol po piatich rokoch opustiť slnečných klokanov a odísť do Nemecka. Oricu GreenEdge (od polovice minulej sezóny Orica – BikeExchange) vymenil za Sunweb – Giant. Prečo? "Orica je tím, kde som mohol ostať. Bolo by to pohodlné a čakal by som, čo sa stane. Ale vždy chcem vyhrávať a najlepší spôsob ako to urobiť je ten, že nastane zmena, že odídem do celku Sunweb. Podporili ma a pripravili pre mňa plán na najbližšie tri roky. Je pekné vedieť, že majú so mnou dlhodobý plán. Môžem sa tak ďalej rozvíjať. Štruktúram presne vyhovuje môj štýl, a preto sa neskutočne teším na našu novú spoluprácu," odpovedal Matthews, ktorý sa vlani oženil so Slovenkou Katarínou. A práve preto sme ho mohli nedávno vidieť aj v relácii RTVS Neskoro Večer, pod taktovkou Petra Marcina.
 
Pre rodáka z hlavného austrálskeho mesta Canberra bola posledná sezóna akousi katastrofou. Snažil sa, podľa jeho slov dal do toho všetko, no akoby mal pri všetkej tej snahe raz tak veľkú smolu. Až na to, že vyhral desiatu etapu na Tour de France, ktorá končila v Revel, sa mu nepodarilo naplniť zo zoznamu, ktorý si napísal pred sezónou takmer nič. "Na úvod to bolo dobré. Vyhral som prológ a aj druhú etapu na Paríž – Nice, navyše som si z Francúzska odniesol aj zelený dres, ale potom sa to začalo. Absolútne som nezvládol Miláno - San Remo a na Amstel Gold Race som nezachytil ten správny únik. Od tej doby to bolo pre mňa dosť ťažké obdobie. Príliš veľa nevyplnených cieľov. Príliš," spomína na sezónu. Jazdec si pred sezónou dal asi priveľké ciele, a  tak ostal sklamaný. Pretože keď s pozrieme na jeho ďalšie výsledky, vôbec nevyzerajú ako zo zlého sna. V Kanade vybojoval piate respektíve štvrté miesto. A relatívne úspešný bol aj v Katare. V tímovej časovke získal z Oricou bronz a v pretekoch s hromadným štartom bol štvrtý. A to ešte pred zbabraným AGR (kde končil piaty) vyhral menšie preteky Vuelta Ciclista a La Rioja v Španielsku.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop