Sumár týždňa: Quintanov nejasný plán i Contador vracajúci úder

16.1.2017, 13:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Už zajtra sa začína prvé veľké podujatie sezóny 2017. Naplno sa to roztočí v Austrálii na Tour Down Under. To hrá pochopiteľne prím, no v minulom týždni sa udialo mnoho iných vecí. Tie najzaujímavejšie si môžete prečítať v našom predposlednom sumári týždňa.
 
Začneme Alejandrom Valverdem. Španielsky matador spadol počas tréningu priamo na bariéry. Inštinkt mu počas pádu zavelil "zachyť sa rukami". A Valverde svoj vnútorný hlas poslúchol. Cez bariéry prepadol a zranil si hrudník s hornými končatinami. Podľa informácií z Movistaru je zranenie dosť bolestivé a Valverde príde o pár dní tréningu. Nemal by však prísť o začiatok sezóny. Tú absolvuje na Malorke na tamojších menších pretekoch. Rodák z Murcie sa predstavil aj na prezentácii Vuelty, kde bola jeho účasť pre zranenie taktiež ohrozená. To všetko teda nasvedčuje tomu, že by to nemalo byť nič vážne.   
 
 
Quintanov plán zatiaľ záhadou
 
Kolumbijčan začínal posledných pár sezón pretkať v Argentíne na dobrodružstve Tour de San Luis. Tieto preteky ale zrušili, a tak sa chcel Nairo Quintana rozjazdiť na Tour de San Juan. I tu nastal problém, počas konania pretekov sa totiž odohrá oficiálne predstavenie tímu Movistar. Napokon teda uvidíme víťaza Vuelty spred roka v Európe o čosi skôr, ako sme boli zvyknutí. Nohy si súťažne rozhýbe na menších jednorazovkách na Malorke už koncom januára. Tak ako sa menil plán pretekania tohto "drobčeka" na začiatku ročníka, pravdepodobne sa bude meniť aj počas celej sezóny. Aspoň to tak vyzerá.
 
Okolo Vianoc vyšla na svetlo sveta informácia, že sa rodák z mesta Cómbita pokúsil o double Giro-Tour. Tieto fámy potvrdzovali ako Quintana, tak aj generálny manažér jediného španielskeho WT zoskupenia Eusebio Unzué. Teraz ale čoskoro 62-ročný manažér vyvracia akékoľvek presné ciele. "Neviem prečo táto správa vyšla von. Zatiaľ sme si plány presne nezadefinovali. Existuje šanca, že Nairo pôjde Giro a Tour, ale tiež existuje šanca, že pôjde Tour a Vueltu. Pre túto chvíľu je ale ťažké povedať, ku ktorému riešeniu sa prikláňame skôr," rozvíril prach Unzué.
 
Isté zatiaľ ostáva len to, že sa Nairo Quintana pokúsil znepríjemniť život Chrisovi Froomovi na Tour de France. Francúzske cesty ostávajú preňho prioritou číslo jeden. A či sa dočkáme ďalšieho Pantaniho v roku 1998 sa uvidí už na prelome jari a leta. 
 
 
quintana 2016 tdf atak movf
Nairo Quintana na Tour de France 2016 (© Movistar Team)
 
 
Contador má šampanské rád
 
Avšak pije ho len so svojimi priateľmi. Slová, ktoré možno nezainteresovanému človeku nedávajú zmysel, no fanúšikom alebo aj kritikom či už Alberta Contadora alebo Olega Tinkova, dodávajú len ďalšiu muníciu, do už aj tak tvrdej vojny. A tá má svoje počiatky v nezmieriteľnej averzii jedného voči druhému. Španiel s Rusom si skrátka nesadli.
 
Po odchode z cyklistiky sa kontroverzný boháč nechal počuť, že Contador je smutný človek, ktorý nemá rád šampanské. A presne takýto nudní chalani majú otrasný život. Španielsky pištoľník sa dlho nechcel zapliesť do slovnej vojny s jeho bývalým zamestnávateľom, ale nedávno pre jedno španielske médium úsečne povedal, že bublinky v šampanskom má rád, no dokáže si ich vychutnať len v spoločnosti svojich priateľov.
 
Vzťah týchto dvoch mužov sa vyostril v roku 2015. "Hlavným problémom bolo, že som predĺžil zmluvu. Čoskoro sa totiž v tíme zbavili človeka, ktorého som rešpektoval. Bjarneho Riisa. Vlastne len vďaka nemu som do tímu prišiel. Vedel som, že po jeho odchode sa všetko zmení. A ako to dopadlo vieme. V tíme odrazu nebol žiadny vodca, nikto, kto by dokázal riadiť skupinu 70 ľudí. Môžete mať veľa peňazí, ale musíte mať aj zručnosti na to, aby ste to zvládli. Riis ich mal, Tinkov nie," osvetlil problémy Contador. To, že títo kohúti asi už nikdy na pivo či spoločnú večeru nepôjdu potvrdil aj Oleg Tinkov. "Nemám s ním žiadny vzťah. Rešpektujem ho ako jazdca, hlavne pre jeho minulosť, no nemám ho rád."
 
Už v ďalšej sezóne, ktorá naplno odštartuje v Austrálii uvidíme, či sa Alberto Contador skutočne stane milovníkom šampanského. Mnohí však hlavne kvôli zamestnávateľovi Treku-Segafredo tipujú skôr kávu.  
 
 
Boonen potvrdzuje svoj odchod
 
Informácia o tom, že Belgičan ani len nedokončí tento ročník bol známa už dávnejšie. Fanúšikovia "holohlavca" ale možno ešte verili, že si to rozmyslí. Očividne je ale skalopevne presvedčený o tom, že je toto rozhodnutie správne.
 
Po zimnej prestávke a príprave sa cíti výborne, je zdravý a podľa jeho vlastných slov má výkonnosť ako v jeho najlepších rokoch. Primárnym cieľom je získať rekordný piaty triumf na Paríž-Roubaix. A potom skončí. "Musel som si zvoliť presný čas, presný dátum kedy skončím. Je lepšie nechať to tak takýmto spôsobom ako skončiť preto, lebo to už nie je také aké to bývalo," povedal muž, ktorý Peklo severu schladil už štyrikrát. Chce skrátka skončiť na vrchole, podobne ako to vlani urobil Fabian Cancellara. Ktovie či by Tom Boonen ešte pretekal, ak by sa mu podarilo v minulej sezóne vo Francúzsku poraziť Mathewa Haymana, ktorý v prvej polovici apríla pripravil pre fanúšikov jedno z najväčších prekvapení celej sezóny.  Nestalo sa tak a 36-ročný veterán sa pokúsi o víťazstvo v roku 2017. "Mám za sebou veľmi dobrú zimnú prípravu. Končene som ju absolvoval bez zranení a som skutočne v dobrej kondícii. Myslím si, že som schopný zabojovať o víťazstvo. Stále mám dosť cieľov. Chcem sa dobre prezentovať v Argentíne na Tour de San Juan, chcel by som vyhrať aj na Okolo Flámska i keď tam bude dosť výbušne finále. No a samozrejme sa teším na Paríž-Roubaix, tieto preteky budú pre mňa posledné v kariére," dodal na záver Tom Boonen, ktorého si mnohí fanúšikovi spoja aj s Petrom Saganom, ktorému nezištne gratuloval po zisku titulu majstra sveta ako v Richmonde, tak aj v Katare.
 
 
boonen 2017 akcia brakethroughmedia
Tom Boonen pred sezónou (© BrakeThrough Media)
 
 
 
Britský šampionát v rodisku Cavendisha
 
Národné šampionáty sú pre jazdcov vždy vecou prestíže a hrdosti. A tieto cnosti hodné každého športovca, cyklistov nevynímajúc, sa znásobujú pokiaľ sa "majstrák" uskutočňuje v ich rodnom meste. V prípade Marka Cavendisha na jeho rodnom ostrove. Ako je o 30-násobnom etapovom víťazovi z Tour de France známe, narodil na ostrove Man. A teraz trochu geografie. Ostrov sa nachádza v severnej časti Írskeho mora, približne rovnako vzdialený ako od Británie, tak aj od Írska. Má asi 85-tisíc obyvateľov, čo je rovnako ako rodisko aktuálneho majstra sveta. Mark Cavendish sa narodil v jeho hlavnom a najväčšom meste Douglas. To má približne 28-tisíc obyvateľov. Čiže rovnako ako náš Lučenec alebo Piešťany.
 
O tom, že sa majstrovstvá Veľkej Británie odohrajú na ostrove sa rozhodlo len pred pár dňami. Uskutočnia sa počas posledného júnového mesiaca a s výberom sú tamojší predstavitelia viac ako spokojní. "Sme nadšení, že prichádzame práve sem. Ostrov bol vybratý za dejisko najväčšieho britského cyklistického podujatia! Ostrov nesie svoje cyklistické dedičstvo a tradície. A to ho robí tým ideálnym miestom pre preteky," uviedol dôvody výberu bývalý britský cyklista s bohatou dráharskou minulosťou a súčasný funkcionár tamojšej cyklistiky Jonny Clay. Radosť z privilégia usporiadať takýto vzácny podnik neskrýval ani najvyšší ústavný činiteľ ostrovčeka Howard Quayle. "Bude to skvelá príležitosť prilákať k nám našich najlepších cyklistov a ukázať tak ostrov širokej verejnosti. S organizovaním podobným podujatí máme bohaté skúsenosti a preto verím, že to bude jeden z najprestížnejších šampionátov vôbec."
 
Na ostrove Man sa okrem hviezdy afrického Dimension Data narodil aj jazdec tímu Sky Peter Kennaugh, ale tiež jazdec celku Aqua Blue Sport Mark Cristian, ktorý sa vlani predstavil aj na Slovensku. Na našom najväčšom podujatí skončil v drese Team Wiggins celkovo šiesty.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop