Porteho výrazný krok k víťazstvu dodal ostatným odhodlanie, aspoň podľa vyjadrení

18.1.2017, 15:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Druhá etapa bola oproti včerajšku prechádzka ružovou záhradou. Aspoň čo sa počasia týka, teplota bola takmer o polovicu nižšia. Pre cyklistov bol ale v jej závere pripravený zaujímavý kopec, ktorý mohol a v konečnom dôsledku aj napovedal viac o víťazovi celého podujatia. Viacerí analytici rozprávali o tejto etape ako najťažšej v histórii týchto rovinatých pretekov.
 
Deň číslo dva a jeho takmer 150 kilometrov bol pripravený už pre lídrov na celkové poradie. Zuby si brúsili mnohí, no najväčšiu radosť po dojazde mali "červenočierni" jazdci BMC zásluhou Richieho Porta.
 
 
Porte sa túži presadiť
 
Dvojnásobný víťaz pretekov Paríž-Nice by chcel zažiť pocit víťazstva aj na domácej pôde. A práve tento rok by to mohlo klapnúť. Má formu, motiváciu a okolo seba dobrú a silnú partiu. "Celý tím bol dnes skrátka neuveriteľný. Pracovali počas celej etapy a práve preto som veril, že môžem vyhrať. Je pekné zdolať Paracombe ako prvý, teraz ale budeme musieť obrániť líderský dres," uviedol rodák z Tasmánie. Podobne ako včera Caleb Ewan ďalej uviedol, že je rád z prvého víťazstva aj preto, lebo už nenesie na pleciach nervozitu z čakania.
 
Spokojný bol po etape aj športový riaditeľ celku Fabio Baldato. "Nebol to ľahký deň, ale za to bol perfektný. Našim zámerom bolo udržať Richieho vpredu a potom nemal na nič čakať. Mal zaútočiť čo najskôr, čo aj urobil. Ukázal veľkú lezeckú silu. Teraz nemôžeme poľaviť, musíme každý jeden deň pretekať tak ako dnes. Tím je silný, motivovaný, verím, že vydržíme až do nedele."
 
 
V Bore kujú plány na pódium
 
Aj v slovanskom nemeckom celku sú zatiaľ všetci s priebehom pretekov Tour Down Under spokojní. Včera chýbalo k víťazstvu možno len trošku šťastia, no a po dnešnej etape je ich líder Jay McCarthy len dve sekundy od pomyselného pódia. Všetko sa ale ešte pravdepodobne pomení, Austrálčan navyše priznal, že ho posledné dni trápia menšie zdravotné patálie. "Dnes sme odviedli ako tím perfektnú robotu. Celý čas som mal pri sebe aj Petra, čo je super. Chlapci ma priviedli do dobrej pozície, no Richie bol dnes nesmierne silný a ja som chcel pošetriť čo najviac energie. Za seba ale môžem povedať, že som odviedol maximum, ktoré som mohol," povedal štvrtý muž celkového poradia, ktorý dnes finišoval v hlavnej skupine. Svoje si odpracovali aj Slováci Michael KolářPeter Sagan, ktorý došiel záverečný kopec vo svojom vlastnom tempe.
 
Spokojné bolo aj vedenie. Prvé dva dni pretekov boli skutočne pre tím dobrými. "Bolo to dnes zaujímavé. Vedeli sme, že to bude ťažké, preto sme dbali na presne stanovené úlohy. Všetci to zvládli a odviedli dobrú robotu. Jay bol vo finále vo veľmi dobrej pozícii, ale skrátka asi potreboval lepšie nohy. Napriek tomu je v GC stále vysoko a je tiež veľmi blízko pódia," dodal na záver svoj triezvy pohľad športový riaditeľ tímu Bora - Hansgrohe Patxi Vila.
 
 
tdu 2017 sceneria klokan ilustrak cdptf
Scenéria etapy Tour Down Under (© Slipstream Sports)
 
 
V permanencii opäť aj Orica, pridal sa Movistar
 
Včera išli Austrálčania na Caleba Ewana, dnes sa počas tímovej porady pred etapou skloňovalo meno Esteban Cháves. Krajan speváčky Shakiri finišoval dnes tretí a rovnako je na tom aj priebežnom hodnotení. "Je to dvadsať sekúnd. Je to veľký či malý rozdiel? Človek nikdy nevie. Najdôležitejšie je teraz to, aby sme sa snažili až do samotného finále a uvidíme," povedal po etape vlaňajší 27-ročný víťaz v Lombardii. "V niekoľkých posledných rokoch som v tejto fáze sezóny nezaznamenal nejaký výraznejší výsledok. Nejazdil som zle, ale výsledok neprichádzal. Teraz som ale na pretekoch WT skončil tretí v jednej z etáp, okrem toho môžem zabojovať aj o výsledok v GC. Takže som veľmi rád," dodal skromne jazdec, ktorý chytil výbornú formu v závere minulého roka. Okrem Lombardie vyhral aj menšiu klasiku Giro dell'Emilia a na Vuelte skončil celkovo tretí za Quintanom a Froomom.
 
Zatiaľ čo Bora a Orica mali plné ruky práce už včera, španielsky projekt Movistar oddychoval. Dnes sa to ale zmenilo. Z jazdeckého zastúpenia sa k etape vyjadril Jasha Sütterlin, ktorý absolvoval dlhý samostatný únik. "Únik nebol v tímovom pláne, ale dlho sa nikto z pelotónu do toho nehrnul. Tak som v ňom skončil ja. V posledných desiatkach kilometrov som ešte ostal v pelotóne, aby som pomohol chalanom. Cítil som sa úplne skvelo a dnešný deň mi pomôže aj v otázke morálky," povedal  mladý Nemec. No a výkon Gorkeho Izagirreho zhodnotil športový riaditeľ Movistaru José Luis Arrieta. "Od Gorkeho to bola dobrá snaha, ale Porte bol skrátka dnes silnejší. Urobil pár záberov a už ho nemohol prenasledovať. Tak či onak je to ale dobré znamenie pre celý tím a budeme pokračovať. Čakajú nás ešte iné stúpania, na ktorých by sme chceli minimálne udržať pódium." 
 
Zo Slovákov a Čechov je na tom najlepšie Petr Vakoč. Dnes finišoval na 27. priečke, pričom stratil 35 sekúnd. Celkovo je na 25. mieste. Počas etapy sa mohol spoľahnúť aj na Martina Velitsa, ktorý dnešný záver vypustil. Zaujímavý deň zažil aj Ondřej Cink, ktorý krátko pobudol v úniku. Debutant na ceste dnes skončil tri miesta za svojim krajanom Vakočom.
 
 
Výsledky 2. etapy
1. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 3:46:06 60
2. IZAGIRRE Gorka Movistar Team link ikonka 00:16 25
3. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA-Scott 00:16 10
4. DENNIS Rohan link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:19  
5. HAAS Nathan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:19  
6. ULISSI Diego UAE Abu Dhabi 00:19  
7. GUERREIRO Ruben Trek - Segafredo link ikonka 00:19  
8. STORER Michael UniSA-Australia 00:19  
9. WOODS Michael Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:19  
10. SÁNCHEZ Luis Leon Astana Pro Team link ikonka 00:19  
76. SAGAN Peter Bora - Hansgrohe 03:42  
83. VELITS Martin Quick-Step Floors 05:33  
108. KOLÁŘ Michael Bora - Hansgrohe 10:56  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po 2. etape
1. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 7:10:14 10
2. IZAGIRRE Gorka Movistar Team link ikonka 00:20  
3. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA-Scott 00:22  
4. McCARTHY Jay Bora - Hansgrohe 00:24  
5. HAAS Nathan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:27  
6. ULISSI Diego UAE Abu Dhabi 00:29  
7. EARLE Nathan UniSA-Australia 00:29  
8. DENNIS Rohan link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:29  
9. SÁNCHEZ Luis Leon Astana Pro Team link ikonka 00:29  
10. VALLS Rafael Lotto Soudal link ikonka 00:29  
76. SAGAN Peter Bora - Hansgrohe 03:52  
83. VELITS Martin Quick-Step Floors 05:43  
109. KOLÁŘ Michael Bora - Hansgrohe 11:22  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop