V Orice sú s Ewanom maximálne spokojní, no Movistar rieši, čo bude s Izagirrem

19.1.2017, 15:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
U nás vládla ešte vládla hlboká noc, no u klokanov sa diali počas tretej etapy Tour Down Under zaujímavé veci. Do záverečného špurtu sa po prvý raz zapojil Peter Sagan, zaznamenali sme ale tiež pád pred koncom, na ktorý doplatil Gorka Izagirre.
 
Tretia etapa odštartovala z turisticky obľúbenej destinácie Glenelg. Merala 144 kilometrov a po dni oddychu sa k slovu opäť dostali rýchli muži. A najhlasnejšie sa ozval austrálsky rýchlik Caleb Ewan. Nejaký ten krik možno so seba vydal aj španielsky cyklista, ktorý sa najbližšie dni na chrbte nevyspí.
 
 
Zvíťazil aj oslabený
 
Okrem Gorku Izagirreho doplatil na pád v samom závere aj Daryl Impey, ktorý je vo vláčiku Orica - Scott tou poslednou inštanciou. "Stratil som posledného chlapíka vo vláčiku, čo bola veľká rana. Ale držal som sa vpredu ďalších kolies a v závere sa mi otvorila cesta," okomentoval dojazd šťastný víťaz. "Po včerajšku sa mi išlo dosť ťažko. Celý čas som sa držal v pelotóne veľmi hlboko. Po víťazstve ale prišlo na moje plecia definitívne upokojenie. Na konci to bolo hektické, bol som od čela dosť vzdialený, našťastie všetko dobre dopadlo," dodáva Ewan.
 
K etape sa vyjadril aj športový riaditeľ Orici - Scott Matt White. "Caleb ukázal obdivuhodný špurt. Finále bolo neprehľadné, no zvládli sme to. Celý tím odviedol presne to, čo mal. Každý vie, že Sagan je najlepší cyklista na svete, ale sme ešte len v januári, takže som zvedavý ako sa to všetko premietne potom ako sa vrátime do Európy," zamyslel sa. Pre austrálsky projekt ostáva otvorená šanca aj v GC. Po prvej včerajšej lezeckej previerke sa ocitol na čele Richie PorteBMC s celkom slušným 20-sekundovým náskokom, no priebežne tretí Esteban Cháves stále ostáva na tretej priečke.
 
 
tdu 2017 spurt 3 etapy cdtf
Špurtérsky záver tretej etapy (© Slipstream Sports)
 
 
Izagirre možno skončí
 
A možno nie. Po víťazstve sa spája druhá najzaujímavejšia udalosť dnešného dňa s menom 29-ročného rodáka z Baskicka. Približne tri kilometre pred páskou došlo k pádu. "Posledných osem kilometrov som bol v Top 20. O pár minút neskôr som mal Gorkeho stále za sebou, keď som zrazu počul náraz," opísal situáciu po etape Jasha Sütterlin. "Nemohol som počuť, kto spadol, kto to bol. Neviem, čo sa tam stalo" spomína ďalej nemecký cyklista. Nebol však jediný z Movistaru, ktorý si nevšimol, že ich tímový líder sa ocitol na zemi.
 
To, že majú cyklisti miestami hrošiu kožu a prach bolesti dosahuje závratné výšky, potvrdil aj samotný nešťastník. Po incidente sa zdvihol, posadil sa na bicykel a etapu dokončil. Okamžite potom bol prevezený do nemocnice, kde nebola nájdená našťastie žiadna zlomenina. To či bude v pretekoch pokračovať sa ale rozhodne až v piatok ráno pred štartom štvrtého dňa. "Stalo sa to v ochrannej zóne troch kilometrov, takže nestratil žiadny čas. Je ale pomliaždený a nevieme či bude pokračovať. Typická smola. V závere je to galúska na galúske, stačí mierne stlačenie bŕzd a ľudia padajú. Dnes si to odniesol Gorke. Nemal by mať otras mozgu, najväčším problémom bude ľavé rameno," podelil sa o svoje pocity hneď po odchode sanitky športový riaditeľ "energeťákov" José Luis Arrieta.      
 
 
bouwman 2017 tdu jazyk cptf
Koen Bouwman z LottaNL-Jumbo is užíva prvú účasť na TDU (© Slipstream Sports)
 
 
Sagan je rád, že obišiel bez pádu
 
Dvojnásobný majster sveta priznal, že ešte nie je v najlepšej forme, no sezóna netrvá pár dní a všetko je v procese riešenia. "Som rád, že som v poriadku. Myslím, že tri kilometre pred cieľom tam bol škaredý pád. Vyhli sme sa mu a potom sme už nechceli zlyhať. Išlo sa dosť rýchlo. Dúfam, že chlapci, ktorí spadli budú v poriadku. Stále to z mojej strany nie je v najlepšie, ale sezóna je dlhá. Musím myslieť pozitívne, ešte stále mám čas dostať sa do dobrej kondície," zamýšľal sa Peter Sagan, ktorý vzápätí pochválil svojho premožiteľa. "Caleb je doma, je na koni. Trénoval v Austrálii celú zimu. Ja som dokončil sezónu v októbri, dal som si čas na oddych a relax. Trénovať som začal niekedy v decembri, čiže mám v toho nohách o čosi menej. Aj tak som ale rád, ako to so mnou vyzerá. Každý kto preteká doma chce vyhrávať. Caleb je okrem toho naozaj veľmi motivovaný, skrátka je tu najlepší. Veľmi pekne ide ale aj náš tím, ktorý získava prvé súťažné kilometre. Cítime sa tu naozaj dobre až uvoľnene," dodal druhý muž dnešného dňa pre webovú stránku Bory – Hansgrohe.
  
Dnešný deň ale chýbalo pár centimetrov a vyhlásenie pre médiá by neposkytol Sagan, ale ktosi iný, pričom by bol Žilinčan v opatere lekárov. Pád Gorkeho Izagirreho sa totiž odohral len kúsok pred jeho predným kolesom. Majster sveta ukázal dobrý postreh a koordináciu svojho pohybu a padajúcemu cyklistovi sa vyhol.
 
Ostatní dvaja Slováci teda Michael Kolář aj Martin Velits dokončili etapu v hlavnom balíku. Púchovčan mal na starosti pokojný dojazd pre Petra Vakoča, ktorý podobne ako Ondřej Cink došli v pelotóne. Úloha teda splnená, jazdci sa už pripravujú na deň číslo štyri.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop