Týždeň: Paolinimu nadávali, Rosa sa učí po anglicky a Poels túži po Grand Tour

22.1.2017, 16:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Prinášame vám posledný sumár týždňa, ktorý od nasledujúceho týždňa vystriedajú krátke správy. Naplno sa rozbehla sezóna, ale my sme sa venovali ešte informáciám mimo Tour Down Under, ktoré už dostali veľký priestor. Dozviete sa o problémoch Diega Rosu, ale tiež o životnom reštarte Lucu Paoliniho či o tajných snoch Wouta Poelsa.  
 
Okrem iného sa k slovu prihlásil opäť Lance Armstrong. Ten spolu so svojimi bývalými kolegami Georgom Hincapiem, Christianom Vande VeldemDylanom Caseym absolvujú v Arizone preteky horských bicyklov. Podujatie v Old Pueblo absolvuje množstvo ďalších pretekárov. "Sú to cyklisti, ktorí majú tendenciu prilákať fanúšikov horských bicyklov," uviedol pre oficiálnu stránku podujatia jeho organizátor Todd Sadowy. Bývalý sedemnásobný víťaz Tour de France tieto preteky absolvovať môže, pretože oficiálne nie sú pod hlavičkou UCI. Neporušuje teda žiadne pravidlá. "Určite sa pokúsime zabojovať o víťazstvo, ale nejde len o to. Chceme stráviť príjemný čas a stretnúť sa s ostatnými jazdcami," zdôraznil Texasan.
 
Zaujímavá informácia prišla tiež z Francúzska. Po Katare sa zrušili aj ďalšie preteky. Podnik s krkolomným názvom La Méditerranéenne. Ešte vlani toto podujatie vyhral Andrej GrivkoAstany. Pozostávalo zo štyroch etáp. Už na konci roka 2016 organizátori ohlásili, že by sa malo skrátiť na etapy dve. Dôvodom bol nedostatok policajných motocyklov, ktoré majú za úlohu zabezpečiť hladký priebeh. Na podujatí sa mal predstaviť dokonca náš Erik Baška, ktorý preteky bral ako náhradu práve za Katar. Sezónu tu mal začať aj Romain Bardet, ale napokon ho po prvýkrát uvidíme až v Ománe. Na začiatku februára teda vzniká v kalendári čoraz väčšia a väčšia diera a hrozí, že náš mladý šprintér vo februári neabsolvuje žiadny etapák, čo by bola škoda.
 
 
baska 2017 bora veloimages
Erik Baška aj takto zapózoval fotografovi (© BORA - hansgrohe / VeloImages)
 
 
Poels túži po kapitánstve na Grand  Tour
 
Holanďan sa pomaly ale isto dostáva do najlepšieho cyklistického veku. Má 29-rokov a minulú sezónu zažil asi najlepší ročník v doterajšej kariére. To sú dve konštanty, ktoré ho možno predurčujú ku skutočnému vrcholu jeho snaženia sa. Pre mnohých je vrcholom práve vedúce postavenie vo svojom tíme na jednej z Grand Tours. Tu ale nastáva mierny problém. Wout Poels je zamestnaný asi v tom najnabitejšom tíme na svete. V britskom Sky. Pred koncom minulej sezóny sa nádejal, že by mohol zažiť svoju premiéru v tejto úlohe na Gire. To ale jubiluje, a tak sa Dave Brailsford rozhodol, že na Apeninský polostrov vyšle niečo lepšie. Líderskú pozíciu na prvej Grand Tour sezóny si vyskúša Mikel Landa, ktorý tu skončil v roku 2015 tretí a Geraint Thomas. "No áno, zatrhli mi to a hodili ma opäť k Chrisovi," reagoval žoviálne Poels na fakt, že sa opäť stane domestikom Chrisa Frooma na Tour de France. "Sky je neskutočne silný tím a ja sa chcem jeden deň pokúsiť o výsledok na Grand Tour. Ale Mikel už raz skončil na stupňoch pre víťazov, a tak je pre mňa ťažké vstať, zakričať hej, tiež by som tam chcel ísť. Zvlášť keď som nikdy pred tým nebol ani len v top 10. Musím počkať a dúfať v to, že jeden deň motyka vystrelí," dodal o niečo vážnejšie víťaz kráľovnej ardénskych klasík Liége-Bastogne-Liége.
 
Povedal tiež čosi viac k účinkovanie na Tour. "Ide skôr o mentálnu výdrž. Pokiaľ ste na týchto pretekoch s Chrisom, celé tri týždne idete na hrane svojich možností. Je ťažké uvažovať potom o Vuelte. Predstavte si tri týždne na pokraji svojich síl. Potom sa usmejte a idete fungovať takto ďalšie tri týždne. Nedá sa to," odpovedal tiež na nepriamu otázku o možnosti byť kapitánom v Španielsku. Rodák z mesta Venray tiež vie ako sa k jeho snu priblížiť. Postupnými krokmi. Mal by absolvovať Paríž-NiceOkolo Švajčiarska, teda menšie preteky, na ktorých by si mal "vydupať" väčšiu dôveru. "Ak sa ukážem na týchto podnikoch, získam väčšiu istotu k sebe samému. Potom budem sebavedomejší aj v otázke Grand Tour. Treba robiť krok za krokom," zamyslel sa na záver jazdec, ktorý v roku 2012 utrpel počas šiestej etapy na Tour de France veľmi nepríjemné zranenie. Poškodil si obličku, slezinu, pľúca a dolámal niekoľko rebier.
 
 
poels 2016 do ciela brit theo
Wout Poels na Tour of Britain (@ SweetSpot / Theo Southee photography)
 
 
Paolinimu nadávali do idiotov
 
Doping je pre cyklistu vo väčšine prípadov stopkou do konca kariéry. Samozrejme existujú aj "svetlé" výnimky, ale to je skôr dielom náhody. Taliansky pretekár Luca Paolini toľko šťastia nemal. Počas Tour de France 2015 ho pozitívne testovali. Nie na však na doping, ale na drogy! Na kokaín. Jazdil vtedy za ruskú Kaťušu, ktorá ho okamžite stiahla. Dostal zákaz činnosti na rok a pol. Veterán sa vyhováral na to, že sa len snažil zbaviť závislosti na liekoch. Užíval rôzne benzodizepíny. Skupina liekov s náročným názvom sa radí medzi sedatíva. Sú to látky, ktoré majú na organizmus uvoľňujúci účinok.
 
Športový dištanc sa pominul a Paolini sa chcel vrátiť späť. Chcel. "Tvrdo som trénoval, bol som späť vo forme, žiaľ, nebolo cesty späť," uviedol pred pár dňa pre talianske médiá. Skúšal viaceré možnosti, ale nepochodil nikde a u nikoho. "V Astane mi Vinokurov povedal, že kvôli môjmu zákazu ma zobrať nemôžu. Prišlo mi to akoby sa mi smial... Chcel som tiež pretekať v Bahrajne, ale arabská kultúra neprijíma nikoho kto mal čokoľvek dočinenia s alkoholom či drogami," vyrátaval možnosti. Asi najviac ho ale zaskočila domáca scéna. "Viackrát mi volal reprezentačný tréner Cassani, ale do kontaktu s federáciou som sa nedostal. Dokonca mi tam nadávali do idiotov. Povedal som si, že pokiaľ si niečo nenájdem do Vianoc, nechám to tak," povedal zronený Milánčan. Bývalému skvelému klasikárovi sa nájsť nepodarilo nič, a tak prišiel čas pohnúť sa ďalej.
 
Obrátil list a rozhodol sa ísť od profesionálneho pelotónu preč. Teraz ho už neťaží nič. Ani povinnosti pretekára, ani žiadna závislosť. Má mnoho nápadov, z toho takmer všetky sú spojené s bicyklom. "V hlave niečo mám, áno. Nejaké projekty spojené s cykloturistikou, turistikou alebo s oblečením. Bicykel ostane súčasťou môjho života už navždy. Premenná, ktorá sa zmenila je pretekanie," vyjadril svoju lásku k cyklistike Paolini. A lásku prechováva určite aj k rodine, ktorá ho podržala v tom najhoršom. "V tých najhorších chvíľach stála vždy za mnou. Najhoršie to bolo s mojou dcérou, ktorá má 16 a v tomto veku sú akékoľvek chyby neodpustiteľné. Našťastie je dosť múdra a pochopila to. Pomohla mi," uzavrel bývalý cyklista.
 
 
Rosa sa učí po anglicky
 
Človek by si myslel, že profijazdec ovláda anglický jazyk minimálne na takej úrovni, ktorá mu postačí na to, aby sa dohovoril. Nie je to však vždy tak. Žiarivým príkladom je taliansky pretekár Diego Rosa. Pred sezónou prestúpil z Astany do projektu Sky. Pred niekoľkými dňami sa dozvedel svoj sezónny plán. Samozrejme, papier znesie všetko, počas priebehu sa však môže veľa vecí zmeniť. Tak či onak veľa pretekov absolvuje na rodnej hrude. Pred Girom by to malo byť Tirreno – Adriatico a Strade Bianche. I napriek tomu sa ale musí najskôr naučiť po anglicky. "Nikdy som nepotreboval angličtinu. V Astane sa hovorilo po taliansky, takže teraz je to na explóziu mojej hlavy," smeje sa Talian. "Pomáha mi moja žena. Keď spolu hovoríme, hovorí pomalšie, aby som všetkému rozumel. Mojou najväčšou ambíciu je zlepšiť si tento jazyk. Najťažšie je to hlavne vtedy, keď hovorím do telefónu," pokračuje nadneseným tónom. Ten ale zmenil hneď potom ako sa britskí novinári vrátili k téme jeho cieľov a úloh. "Na Gire budem pomáhať Landovi. Sú to trojtýždňové preteky, môže sa stať čokoľvek, ale v prvom rade idem pomáhať. Druhým cieľom sezóny bude Lombardia," dodal jej druhý muž z minulej edície.  
 
Zmena životného štýlu možno nebola najjednoduchšia, možno aj vzhľadom na jazykovú bariéru, ale v Sky 27-ročného borca prekvapilo čosi iné. "Astana bola skutočne veľký tím. Ale Sky je oveľa väčší. Tím je organizovaný naozaj vo všetkom. Keď som sem prišiel, dali mi počítač, kde bolo napísané úplne všetko. Všetky tréningy, hodnoty, ktoré by som mal dosahovať, skrátka všetko. Bolo to až neuveriteľné," opísal strojové riadenie tohto zoskupenia Rosa.
 
 
rosa 2016 podium oslava
Diego Rosa na pódiu v Španielsku (© Astana Pro Team)
 
 
Pozzovivo príde na Giro čerstvejší
 
Ako Talian vo francúzskom tíme to možno nemá najjednoduchšie, ale národná Grand Tour je jeho srdcovkou a tohtoročná účasť bude už jeho jedenásta. Vlani tu skončil "až" na 20. priečke. I vzhľadom na túto skutočnosť, ale tiež na to, že sa pôjde cez jeho domov, sa na stý ročník Gira nesmierne teší. "Toto je veľmi dôležité Giro. Odjazdil som ich už niekoľko, ale nemyslím si, že počas mojej kariéry bolo nejaké dôležitejšie," nechal sa počuť.
 
Domenico Pozzovivo sa momentálne nachádza v Austrálii, kde preteká na Tour Down Under. Berie to však len ako prípravu. Apropo, k príprave na vrchol bude tento rok venovať o niečo menej pretekárskych dní. Vlani to "prepálil" a do Talianska prišiel unavený. "Vlani som Giro nemal príliš vydarené. Takže sa tam chcem vrátiť a napraviť to. Tiež som prišiel unavený. Tento rok mierne zmením prístup, takže budem určite čerstvejší," prezrádza svoje plány jazdec, ktorý na svojich obľúbených pretekoch doteraz vyhral len jednu etapu. Bolo to v roku 2012.
 
"Tento rok budú preteky s množstvom hôr. Tie prídu aj v poslednom týždni, rovnako náročná bude aj časovka. Pre vrchárov to nie je zlé," zamýšľa sa nad trasou rodák z mesta Policoro. Tiež sa teší na konkurenciu, ktorá sa tu zíde. A tá bude priam luxusná. Mien ako Vincenzo Nibali, Tom Dumoulin, Thibaut Pinot, Fabio Aru, Mikel Landa, Geraint Thomas, Leopold König, Tejay Van Garderen či Rui Alberto Faria da Costa sa však nebojí, naopak, ich prítomnosť na cestách berie ako pozitívum. "Pôjdem tam na GC a ak bude možné, pokúsim sa vyhrať čo najviac etáp. V minulosti tu štartovalo veľa dobrý pretekárov. Tento rok to ale bude ešte lepšie. Ale je to dobré, pretože ak tu uspejete, ak uspejete v tejto konkurencii, vaše víťazstvo bude o to vzácnejšie," predpokladá 34-ročný pretekár.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop