Po Het Nieuwsblad: "Spolupáchatelia" o sile i plytvaní Sagana, Boonen mlčal u otca

25.2.2017, 23:00 | Aktuality zo sveta | Rastislav Boris
Susedia z pódia na Omloop Het Nieuwsblad Greg Van Avermaet a Sep Vanmarcke ocenili silu a ľahkosť Petra Sagana, ale spomenuli aj jeho plytvanie energiou. Niektorí ďalší súperi volajú po diskvalifikácii top trojice, pretože jazdili aj vedľa dlažobných kociek.    
 
Sobotňajšia prvá dlažobná klasika, zároveň prvé európske WT podujatie, začalo pokojne a desiatky kilometrov ubehli bez úniku. Postupne sa zvyšovala nervozita a kľúčový bol najťažší kopec Taaienberg približne 57 kilometrov pred cieľom. Hromadný pád približne 30 jazdcov pred ním a ofenzíva na ňom roztrhali pelotón na márne kúsky. Náskok získala takmer nedostihnuteľná a spolupracujúca, aktuálne zrejme najlepšia trojica klasikárov.
 
Z takto rozdaných kariet vyťažil obhajobu víťazstva Greg Van Avermaet (BMC). 
"Bol som skôr najšikovnejší jazdec ako najsilnejší. Najsilnejší bol dnes Peter Sagan a na Eikenbergu som siahol hlboko, aby som ho udržal. S pribúdajúcimi kilometrami mi rástla sebadôvera. Sagana je ťažké poraziť v šprinte, ale nebolo to prvýkrát, čo zaplatil cenu za predošlú iniciatívu," povedal otvorene Belgičan, ktorý začal sezónu "ideálne". Uspel napriek viacerým nepriaznivým okolnostiam.
 
Zimnú prípravu začal o vyše mesiac neskôr po zranení nohy. Potom pretekal vo Valencii a v Ománe, ale triumf ho po skomplikovanej príprave "trochu prekvapil". Počas otváracej klasiky zažil viackilometrový nedostatok vody, keď ju nezvládol zobrať v občerstvovacej zóne. Okrem toho, mechaničák BMC jazdil podľa vylosovania až na chvoste s číslom 24, takže v prípade technických problémov by zrejme stratil šancu na úspech. 
 
Na druhej strane, belgický univerzál potvrdil, že tunajší finiš so zátačkou a do mierneho kopca mu sedí na mieru. Na pódiu opäť oslavoval spoločne s dcérkou Fleur. Van Avermaet sa pokúsi o výsledok aj na nedeľňajšej klasike v okolí Kuurne, ideálne s pomocou vetra. Jeho hlavným cieľom jari je Okolo Flámska, i keď zatiaľ nikto nevyhral tento monument, keď viac ako mesiac predtým ovládol práve Omloop Het Nieuwsblad. 
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih Omloop Het Nieuwsblad 2017
 
 
Van Avermaet odpovedal aj na otázku, čo by poradil Petrovi Saganovi: "Nemôžeme ho urobiť príliš šikovným, pretože potom by sme nevyhrali veľa pretekov," reagoval víťaz. Žilinčan si naopak myslí, že jeho porážku nespôsobila taktická chyba, ale vo finiši mu jednoducho nestačili nohy: "Nemôžete vyhrať každý deň. Počas pretekov som tvrdo pracoval a minul veľa energie. Keď sme prišli do cieľa v trojčlennej skupine, nemal som nohy na porazenie Grega," zhodnotil dianie na trati. Energiu mu ubralo aj dobiehanie čela pretekov, keď sa iba tesne vyhol hromadnému pádu.
 
Slovenský fenomén síce po dojazde vyzeral sklamane, ale v televíznom rozhovore pre Sporzu v štúdiu už predvádzal zábavné kúsky. Spustil si stoličku nižšie, a tak mu spoza pultíku vytŕčala iba hlava s krkom. Položil otázku prísediacemu Sepovi Vanmarckemu: "Prečo si nezaútočil? Mohol si. Neviem prečo si neútočil." Vanmarcke s úsmevom reagoval, že sa dohodli na šprinte. Niekto to môže vnímať ako zábavnú a niekto ako neúctivú vsuvku do cyklistického športu. Podobne diskutabilne sa dá vnímať Žilinčanova taktika. Z vedúcej trojice bol najaktívnejší, ale možno zbytočne míňal energiu.  
 
Spomenul to aj Sep Vanmarcke (Cannondale - Drapac), ktorý po vybudovaní významného náskoku dostal do vysielačky príkaz a spolupracoval menej. Takto opísal vývoj na trati pre tímový web:  "Keď sme sa dostali dopredu ako trojica, bol som na mojom maxime. Musel som sa zasmiať, keď Sagan žiadal, aby sme ťahali. Išiel tak ľahko. Postupne som sa cítil lepšie a veril som si aj do šprintu. Keď Sagan 300 metrov pred cieľom zatočil vľavo, to pokazilo môj šprint. Ocitol som sa vedľa Grega a už bolo neskoro."
 
V tíme Cannondale boli s prvým klasikárskym vystúpením Belgičana v ich drese spokojní. "Samozrejme, bolo ťažké poraziť majstra sveta a olympijského víťaza v jednej skupine. Ale verili sme mu a aj on si veril. Aj preto bol trochu sklamaný a stále je. To je dobré preto, aby sa naďalej zlepšoval. Takže som spokojný s jeho výkonom a som rád, že vníma kriticky jeho finiš," vyhlásil pre tímový web športový riaditeľ Andreas Klier. "Myslím si, že Sep bol na dlažobných kockách supersilný. Pred monumentmi ešte zapracujeme na tom, aby mal vo finiši trochu chladnejšiu krv," dodal manažér tímu Jonathan Vaughters
 
 
omloop 2017 pad cdtf
Kľúčový pád, ktorý rozdelil pelotón (© Slipstream Sports)
 
 
Sobotňajšie zápolenie klasikárov tradične ovplyvnili pády, najvážnejší bol ten spomínaný pred Taaienbergom. Tom Boonen spadol ešte skôr, keď sa obzrel dozadu a mladý jazdec pred ním práve zmenil "jazdný pruh ako kamión". Druhýkrát už nespadol, ale pri kolízii mu poškodili bicykel, a tak stratil rozhodujúce minúty. Ocitol sa v kolóne mechanických aút, čo bolo na úzkych cestách nebezpečné. "Tomeke" nechcel riskovať a radšej odstúpil.
 
Kuriózne nasadol prvýkrát v kariére do mechanického auta, ktoré šoféroval jeho otec. Prevažne mlčali, keďže belgický miláčik ešte cítil hnev a sklamanie. "Som sklamaný z pádov. Spôsobila ich neskúsenosť mladých jazdcov. V pelotóne bolo veľa nervozity a mali sme smolu. Okolnosti nás zatlačili do defenzívy," vyhlásil pre Sporzu po poslednej účasti na Omloope. Ani jedno z pätnástich vystúpení na tejto klasike nepremenil na triumf.
 
Okrem Boonena nedokončili úvodnú veľkú klasiku ani Lars Boom, Tiesj Benoot, Alexander Kristoff, Jens Keukeleire, Daniel Oss či Bryan Coquard. Niki Terpstra to zvládol, i keď cez bolesť s udretým kolenom. Jazdci Quick-Stepu tak opäť doplatil na okolnosti a ako papieroví favoriti neboli v žiare reflektorov. Najvyššie skončil deviaty Matteo Trentin. Útočný štýl ukázal Zdeněk Štybar, ktorý skončil štrnásty, hneď za tímovým kolegom Philippom Gilbertom.
 
"Štyby" musel dobiehať zameškané. Z
držal ho pád, a potom celý čas bojoval a posúval sa cez skupinky dopredu: "Celý deň sme išli rýchlo. Aj na kockách, kde je to prvýkrát v sezóne vždy divný pocit. V tejto klasike býva veľká nervozita, čo vyústilo do viacerých pádov. Snažil som sa prepracovať dopredu, ale traja jazdci boli jednoducho príliš silní," zhodnotil dianie český cyklista na jeho oficiálnom webe.  
 
 
omloop 2017 unik cdtf
Najsilnejšie trio Vanmarcke - Sagan - Van Avermaet (© Slipstream Sports)
 
 
Návrat z úzadia po zabrzdení pádmi zvládol najlepšie štvrtý Fabio Felline, ktorý dosiahol dosiaľ životný výsledok na dlažobných klasikách. Jeho tím Trek - Segafredo prevýšil Quick-Step, keď získal aj ôsme miesto zásluhou Jaspera Stuyvena, ktorý zároveň ukážkovo vyprovokoval ofenzívu na Taaienbergu. Členovia tímu sa však hnevali na rozhodcov a hviezdnu trojicu na pódiu. Prečo?
 
Rozhodcovia pred súťažou a počas nej upozorňovali tímy, aby cyklisti nevyužívali priľahlé chodníky a cyklotrasy, ale v súlade s pravidlami dlažobné kocky. Na jednom z úsekov prešla prvá skupina s Van Avermaetom, Saganom a Vanmarckem vedľa dlažobných kociek, no ďalšie skupiny už zablokovala motorka rozhodcu. To kritizovali po dojazde i športoví riaditelia Dirk Demol (Trek - Segafredo) a Marc Sergeant (Lotto - Soudal). Ich cyklisti takto stratili zrejme viac ako desať sekúnd. 
  
"Dva kilometre išli po bočnej cestičke. Pred dvoma dňami bol míting s UCI a jasne povedali, že už budú presadzovať pravidlo. V piatok informáciu zopakovali s tým, že skontrolujú aj zábery z televízneho vysielania," vysvetlil svoje rozhorčenie Demol. "Felline vyhral, pretože ostatní išli po cestičke vedľa kociek, ktorá sa nemala používať," povedal Jasper Stuyven. Podľa Fellineho by "pravidlá mali platiť pre každého a mohli byť aj diskvalifikovaní". Otázku o diskvalifikácii položil na Twitteri voči UCI aj jeho kolega Edward Theuns.
 
Z pohľadu víťaza Van Avermaeta však podobné pravidlo nie je realizovateľné: "Niečo sa o tom hovorilo a je ľahké urobiť rozhodnutie, ale v takýchto pretekoch to nie je uskutočniteľné. Takéto pravidlo musia zaviesť vhodným spôsobom, ale vo Flámsku sa to nedá. Polovica pelotónu by musela ísť preč, pretože cyklotrasy potrebujete pri posune vpred alebo obchádzaní pádov." 
 
 
sagan van avermaet podium ruky bohfst
Peter Sagan s Gregom Van Avermaetom (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Okrem Fellineho zaujal aj ďalší Talian, piatym miesto Oscar Gatto (Astana). Klasikársky ožil a s bývalým pomocníkom Petra Sagana preto treba rátať aj na ďalších pretekoch s pavé. Dodajme, že do top desiatky sa dostal jeden zástupca pro-konti scény, Adrien Petit (Direct Energie) na desiatom mieste. Nevýrazne dopadla klasikárska premiéra pre Israel Cycling Academy, keď až šiesti odstúpili a najlepší Van Winden skončil na 85. mieste. Najlepším kolegom Petra Sagana bol podľa očakávania skúsený Marcus Burghardt na 17. mieste. Michael Kolář odstúpil.
 
Výkon Bory zhodnotil i športový riaditeľ Steffen Radochla: "Sme veľmi spokojní s takýmto štartom do klasikárskej sezóny. Peter bol naozaj impozantný. Po troch týždňoch strávených vo vysokej nadmorskej výške môžete byť vždy porazení Van Avermaetom. Myslím si, že je to celkom normálne, pretože Petrovi ešte chýba pretekárky rytmus a rýchlosť. Dobrú prácu takisto odviedli ostatní členovia tímu. Traja z nich sa zaplietli do veľkého pádu, ale sú v poriadku. Marcus mal smolu, pretože sa neudržal v druhej skupine."
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop