Top udalosti týždňa 44/2011

6.11.2011, 12:30 | Aktuality zo sveta |

Aj keď sa sezóna skončila, uplynulý týždeň bol bohatý na udalosti v cyklistike. My sme vybrali tie, ktoré súvisia so Španielskom. Poznáme prvé čriepky Vuelty 2012, El Pistolero išiel pod chomút, a ďalší zo skvelých tímov má finančné suchoty. Nechýba však ani exhibičný úspech bratov Saganovcov.

 

Žilinčania hviezdili

V našich flashkách sme vás informovali, že bratia Saganovci pôjdu na exhibičné preteky na ostrove Curacao. Chlapcom sa darilo veľmi dobre. Peťo skončil na 10. mieste a jeho brat Ďuro na peknej 17. pozícii. Hoci boli na súťaži aj zvučné mená treba povedať, že z 253 pretekárov bola väčšina amatérov. Aj tak však môžeme predovšetkým v Ďurovom prípade hovoriť o slušnom výsledku, takže bratská dovolenka vyšla na jednotku.

Špurt a víťazstvo si v trojčlennom úniku vybojoval Marcel Kittel. Druhý skončil Andy Schleck, ktorý bol aj iniciátorom rozhodujúceho úniku v katastrofálnom dažďovom počasí, pre ktoré museli dokonca štart odložiť o tri hodiny. Tretí skončil Holanďan Johnny  Hooglerland.


Náznaky Vuelty 2012

Január 2012 je ďalším očakávaným mesiacom nás všetkých cyklistických fanúšikov. Po tom ako, sme si nedávno vychutnali predstavenia trás Gira a Tour, práve v prvý mesiac budúceho roka majú organizátori predstaviť aj trasu Vuelty 2012. Už tradične sa tajomstvo neudržalo až dokonca, preto vám môžeme predstaviť prvé chuťovky.

pamplona-bykTretie najdôležitejšie preteky sezóny má otvoriť tímová časovka. Navyše by to malo byť v slávnej Pamplone, takže pretekári môžu od začiatku doslova bojovať s býčou vervou. Údajne existujú tri možné trasy časovky, ale takmer istý je 852 metrový úsek najslávnejšej cesty, kde každoročne býva beh býkov ulicami. Dúfajme, že tento raz to prežijú všetci, narozdiel od niektorých nešťastníkov, ktorí nestihli utiecť pred rohmi rozzúreného zvieraťa.

Objavili sa aj ďalšie zaujímavé informácie, že Vuelta napríklad zavíta na Kanárske ostrovy. Niektoré médiá to však už stihli aj dementovať. Známy ostrov si údajne bude musieť počkať ešte minimálne ďalší rok.

Naopak na záver pretekov sa plánuje návrat na Bola del Mundo. Cieľ na kopci neďaleko Madridu máme všetci dobre v pamäti. Minulý rok sa na ňom odohral rozhodujúci súboj medzi Mosquerom a Nibalim. Mosquera zo všetkých síl bojoval a snažil sa utiecť Nibalimu, čo sa mu aj podarilo a etapu vyhral. Maximálny náskok však dosiahol len 20 sekúnd. Záverečný kilometer ale išiel Nibali skvelo a stiahol Mosqueru na cieľovú jednu sekundičku a nenechal si vziať životný úspech. Nehovoriac o dopingu Mosqueru, ktorý stále nie je doriešený. Pamätnú hodnotu má aj pre nás, lebo Peťo Velits prišiel do cieľa na 8.mieste s 52 sekundovou stratou, čo znamenalo aj jeho životný úspech. Udržal celkovú tretiu priečku. Bodaj by to ďalšie del Mundo bolo pre Slovensko rovnako radostné.

 

Ženáč Alberto

contador-svadba-Včera večer obletela svet správa, že veľký Alberto Contador sa oženil. Vo svojom rodnom meste Pinto si zobral za ženu snúbenicu Macarenu Pescador. Tak mu želáme, aby tak ako si už trikrát zopakoval víťazstvo na Tour de France, bola svadba v jeho živote len jediná. Bude tiež zaujímavé sledovať, či mu stav „ženatý" v občianskom preukaze, dodá dostatok síl a aj šťastie v jeho dopingovom prípade.

Rozuzlenie záhady, či klenbuterol v jeho tele pochádzal naozaj z kontaminovaného steaku sa totiž blíži. 21.-24. novembra by mal Arbitrážny súd pre šport (CAS) rozhodnúť. Španielska cyklistická federácia ho už vo februári očistila, čo sa nepáčilo UCI a Svetovej antidopingovej agentúre WADA a dali prípad posúdiť práve CAS.

 

Problémy Euskaltelu

Baskický tím má za sebou asi najlepšiu sezónu v histórii, ale jeho budúcnosť je neistá. Tím čaká na rozhodnutie UCI 10. decembra či bude súčasťou Word Tour 2012. V prvom kole už pridelených 15 licencií neuspel. No ani vyhliadky na rok 2013 nie sú najlepšie. Charakteristické krikľavo oranžové dresy má tím vďaka podpore regionálnej telefónnej spoločnosti Euskaltel. Tá podpisuje sponzorskú zmluvu s tímom vždy koncom sezóny ale objavili sa informácie, že by sa tak mohlo stať už počas Tour de France 2012.

Chmáry pre sezónu 2013 sa však zbiehajú preto, lebo druhý sponzor Euskadi, čo je Baskická kultúrna inštitúcia v dôsledku krízy znížila výdaj verejných financií a upravila tak tímu rozpočet o 20 percent. Žiaľ smerom dolu, čo znamená zo siedmich na šesť miliónov. Tím preto musí hľadať aj podporu za hranicou Baskicka, prakticky v celom Španielsku. Dúfajme teda, že víťaz vrchárskej súťaže tohtoročnej Tour de France a olympijský víťaz Sami Sánchez nezostane bez práce. Toto všetko ale určite nehrá do karát tímu pri udeľovaní licencie do World Tour a môže to znamenať pád o poschodie nižšie do prokontinentálnej kategórie.



Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop