Mamutia časovka vytvorila v Katalánsku zaujímavé rozdiely

21.3.2017, 21:30 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Boj proti chronometru, ktorý meral viac ako 41 kilometrov, sa uskutočnil v okolí mesta Banyoles. Najviac sadol domácemu Movistaru, výrazne ale stratili ľudia ako D. Martin, Majka, Zakarin či Atapuma. Všetci favoriti majú v celkovom poradí dnešné straty.
 
 
Penalizovaný Movistar, Froome čaká sneh
 
Alejandro Valverde sa obliekol do dresu určujúceho lídra. Bolo to ale až po penalizácii jeho kolegu Josého Rojasa, ktorý počas etapy očividne potlačil svojich kolegov. "Valverde je nový líder. Jasne sme videli, ako Rojas tlačí svojich kolegov Amadora a Oliveiru, čo je zakázané," povedal po dojazde hlavný komisár UCI pre tieto preteky Ernesto Maggioni. Pravidlá hovoria, že by mal byť penalizovaný každý jeden jazdec v tíme. No nestalo sa tak. Hlavný vinník "vyfasoval" tri minúty. Nelson Oliveira jednu a Andrej Amador dve. Ostatní jazdci ostali bez trestu. Okrem penalizácii by mal tím dostať aj pokutu, a to 200 frankov za každého zapojeného jazdca. V tomto prípade by to teda malo byť 600 švajčiarskych frankov.
 
Valverde sa počas pretekania obával, že ich zastihne dážď. "Bola to dosť náročná časovka, ale vedeli sme, že taká bude. Opakovali sme si to posledných pár dní. Išlo o veľmi technickú trať a každý úsek mohol byť kľúčový. Mali sme strach z dažďa, ale našťastie to dopadlo dobre," uviedol Alejandro Valverde. "Pôjdeme na to deň po dni. Dnešný deň vytvoril rozdiely, ktoré mnohým skomplikujú život. Zajtra bude náročný deň a ja sa pokúsim urobiť všetko tak, ako by som mal. Dlhšie som nepretekal, naposledy ešte v Andalúzii, ale mám dobré pocity. Som si tiež vedomý, že Froome a Contador urobia všetko preto, aby to zvrátili," dodal jazdec Movistaru. Španielsky projekt zašiel dlhokánsku trať za takmer 49 minút.
 
Najväčší favorit pretekov, ale tiež ich najväčšia hádanka Christopher Froome finišoval so svojím tímom tretí. "Dnešná etapa bude asi viac rozhodujúca ako ktorákoľvek iná. Dali sme do toho všetko a tretie miesto je fajn. Boli to veľmi technické kilometre, takže asi každý nejaké tie rozdiely aj očakával," načal Froome. Pochválil tiež Movistar. "Pre mňa je to prvá veľká snaha na pretekoch WT a bolo by dobré, ak by sa mi podarilo udržať krok s ostatnými chlapcami. Movistar dnes jasne určoval tempo a vytvoril celkom veľké časové rozdiely," dodal Froome. Jeho Sky stratil konkrétne 46 sekúnd. "Nie sme jediní, kto stratil nejaký čas. Takže je v našom vlastnom záujme jazdiť najbližšie dni agresívne. Svoju rolu môže zohrať aj počasie a sneh! Myslím si, že to do tohto bodu skutočne aj zájde," zamyslel sa na záver rodák z Nairobi.
 
Svoj pohľad na časovku ponúkol aj športový riaditeľ "neba" Nicolas Portal. "Skončili sme tretí. Nie sme nejako extra šťastní so straty, ale uvidíme, čo sa stane počas zajtrajšej tvrdej etapy. Máme silný tím, ktorý zajtra môže nazbierať nejaké sekundy k dobru."
 
 
katalansko 2017 etapa 2 movistar catf
Cyklisti Sky pred štartom (© Volta Ciclista a Catalunya / Namuss Films)
 
 
Spokojné aj hnevajúce sa BMC, Contador sa nevzdáva
 
Jazdci amerického projektu musia byť po dnešnom dni druhí najspokojnejší. Nie len preto, že skončili na pomyslenej striebornej priečke, ale hlavne preto, že ich pocity sú viac ako pozitívne. "Máme k dobru skoro minútu. Budeme akýmsi nárazníkom, no nám toto postavenie vyhovuje. Ideme sa pobiť o GC. Myslím si, že celý tím dnes jazdil výborne. Klobúk dole pred ním. Dne sme boli skrátka najsilnejším tímom, ktorý neporušil pravidlá," vypovedal líder číslo dva Rohan Dennis. Zostrenú rétoriku použil aj Tejay Van Garderen. "Cítil som sa dnes skvelo. Celý tím išiel hladko. Bola to celkom aj zábava. Ako jazda na horskej dráhe. Keď idete TTT s takým silným tímom akým je BMC, môžete sa spoľahnúť a zabaviť sa zároveň. Hrali sme podľa pravidiel, preto sme boli najsilnejší!"
 
V rovnakom duchu pokračoval aj športový riaditeľ Jackson Stewart. "Keď sme videli, čo Rojas urobil, podali sme sťažnosť. Cítime sa dotknutí, dnes sme boli totiž najsilnejší my!" Už diplomatickejšie hovoril o svojich dvoch lídroch. "Tejay aj Rohan sú v dobrej pozícii. Asi nikto nečakal, že sa vytvoria také veľké rozdiely. To ale predurčuje ostatné etapy k tomu, že budú extrémne zaujímavé. Máme veľa skúseností, veľa dobrých jazdcov a dnes sme robili presne to, čo sme si povedali, že robiť budeme."
 
Asi najsmutnejším človekom po dojazde bol Alberto Contador. Trek - Segafredo skončil štvrtý. Strata minúty a pätnástich sekúnd už vyzerá hrôzostrašne, no Contador nie je typ človeka, ktorý sa vzdáva. "Som rád, že sme dali do toho všetko. Aj tak nám to veľmi nevyšlo. Náskok Valverdeho je už dosť veľký. Musíme sa sústrediť na nadchádzajúce etapy a bonusové sekundy. Preteky budú zložitejšie, Garderen, Froome s Thomasom sú pred nami. Budeme musieť popremýšľať, čo s tým môžeme urobiť. Predsa len, nemôžeme tvrdiť, že tieto rozdiely budú rozhodujúce. Už v minulosti Katalánsko ukázalo, že rozdiely medzi jazdcami až také veľké neboli. Rozdiely, ktoré sú dnes, sa ešte zmenšia. Pre mňa je dôležité to, že sa cítim dobre. Musím pogratulovať ostatným tímom, ktoré boli skrátka silnejšie ako my. Musíme si oddýchnuť a pripraviť sa na ostatné dni," nechal sa počuť bývalý kolega slovenskej enklávy.
 
Dosť zle je na tom aj Poliak Rafal MajkaBory - Hansgrohe. I napriek dvanástemu miestu a strate takmer dve a pol minúty, sú však v tíme s výkonom spokojní. "Neboli sme zlí. Na to, že to bol naša vôbec prvá tímová časovka, je to dobré. Ostatné celky tu majú omnoho väčšie množstvo špecialistov. Snažili sme sa najviac, ako to len šlo," pochválil spolujazdcov líder Nemcov. Spokojný je aj športový riaditeľ Enrico Poitschke. "Chlapci pošetrili včera dosť energie a dnes vybojovali pekný výsledok. S priečkou, ktorú máme, môžeme byť spokojní. Veľké tímy ako BMC a Movistar sú známe svojimi TT schopnosťami. Solídny výsledok, ktorý nás bude motivovať pracovať pre Rafala, aby dopadol v GC čo najlepšie."
 
 
bora 2017 ttt finis katalansko bohfst
Jazdci Bory prichádzajú do cieľa (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Výsledky:
1. Movistar 48:55
2. BMC Racing Team +00:02
3. Team Sky +00:46
4. Trek-Segafredo +01:15
5. Orica-Scott +01:24
6. FDJ +01:44
7. Lotto NL-Jumbo +01:48
8. Astana +02:05
9. Lotto-Soudal +02:10
10. Quick-Steep Floors +02:13
11. AG2R-La Mondiale +02:15
12. Bora-Hansgrohe +02:27
13. CCC Sprandi Polkowice +02:37
14. Katusha-Alpecin +02:47
15. UAE Team Emirates +02:58
16. Team Sunweb +03:04
17. Bahrain-Merida +03:26
18. Cannondale-Drapac +03:30
19. Dimension Data +03:31
20. Roompot-Nederlandse Loterij +03:45
21. Wanty-Groupe Gobert +04:04
22. Manzana Postobón +04:24
23. Cofidis +04:27
24. Caja Rural +04:36
25. Soul Brasil +05:19
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop