Top udalosti týždňa 47/2011

27.11.2011, 08:40 | Aktuality zo sveta |

Počas posledného týždňa sa pozornosť sústredila predovšetkým na švajčiarsky Lausanne, kde vypovedal v dopingovej kauze Alberto Contador. Žiadne závažné rozhodnutie však nepadlo. Tento týždeň bol vôbec plný dopingových káuz, ale dozvedeli sme sa napríklad aj o politických ambíciách špičkového cyklistu a štarte Tour 2013.


Rozhodnutie v januári

Právnici El Pistolera sa pred Športovým arbitrážnym súdom (CAS) v Lausanne pokúsili presvedčiť, že klenbuterol sa do Albertovho tela dostal počas minuloročnej Tour v kontaminovanom mäse, ktoré zjedol počas voľného dňa v Pyrenejách. Na výsluch prišiel dokonca aj mäsiar Sabier Zabaleta, ktorý mäso predal. Ako už vieme z minulosti túto obhajobu prijala Španielska cyklistická federácia a zbavila Contadora obinenia. To sa však nepáčilo UCI a obrátila sa na CAS. Albertova strana bol príliš stručná a z jeho kruhov do médií preniklo len stručné "vyvíja sa to dobre".

Komisia CAS počas štvordňového konania krížovo vypočula Alberta ale aj jeho tímových kolegov. Jeho právnici informovali aj o výsledkoch vyšetrenia El Pistolera na detektore lži, ktoré prebehlo ešte v máji v Kalifornii. Alberto mal byť úspešný, aj keď testy na polygrafe nemajú v právnickom svete oporu. Ten mal údajne potvrdiť, že Contador neabsolvoval zakázanú transfúziu krvi. Pravosť vyšetrenia potvrdil aj John Palmatier z Floridskej univerzity.

giro-21-contador-celkovy-vitazSvetová antidopingová agentúra a Medzinárodná cyklistická únia svoje obvinenia a žiadosť o trest naopak postavili na tvrdení, že je len minimálna šanca, že mäso v Španielsku bolo kontaminované. Podľa experta Javiera Martina Pliega je pravdepodobnosť 1:20000. Alberto Contador pri odchode z rokovacej miestnosti pred novinármi neprehovoril a odišiel v tichosti. Teraz musí čakať na definitívny verdikt. Ten by mal byť známy najskôr v januári.

S Albertom súvisia aj problémy tímu Saxo Bank. V médiách sa už objavila informácia, že môže stratiť licenciu World Tour ak El Pistolera potrestajú. Bjarne Riis len nedávno dostal dobrú správu, že UCI mu obnovila licenciu na jeden rok, ale všetko sa môže zmeniť.

Práve Alberto priniesol tímu počas roka najviac bodov a najdôležitejšie víťazstvá. Hovorca UCI Enrico Carpani k problému povedal: "Vždy je možné, že tím môže stratiť licenciu. UCI môže kedykoľvek požiadať komisiu o prehodnotenie zmeny situácie, sponzorov, ekonomiky a organizačných podmienok ktoréhokoľvek tímu. Ak by sa situácia v Saxo Banku v januári úplne zmenila, môže stratiť licenciu." Uvidíme teda čo bude, počkáme si a o aktualitách vás budem informovať.

 

Ženské dopingové pletky

longova-zenaV dopingových podozreniach bola ja legendárna francúzska cyklistka Jeannie Longová. Nedávno padla do podozrení, pretože neposkytla informáciu o svojom pobyte pre potreby antidopingových komisárov a to dokonca až v troch prípadoch. Francúzska cyklistická federácia ju však v utorok zbavila akýchkoľvek podozrení a bývalej olympijskej víťazke a majsterke sveta tak už nehrozí žiadny trest.

Jeannie Longová má 53 rokov a stále aktívne preteká. Dokonca plánuje účasť aj na olympiáde v Londýne na budúci rok. Prvý titul majsterky sveta získala v roku 1985 a spomínanú olympijskú medailu v roku 1996.

 

Do tretice doping Ricca

Taliansky cyklista Riccardo Ricco dostal dvojmesačný podmienečný trest a pokutu 3000 eur. Francúzky súd mu ho prisúdil za to, že v roku 2008 na Tour de France požil EPO. Francúzska polícia ho zatkla na juhozápade krajiny pred etapou Lavelanet - Nrbonne. Polícia mu našla aj maskovacie produkty, striekačky a injekčné sady v spálni a mladá talianska nádej dostala 20-mesačný zákaz.

Pre pripomenutie, taliansky jazdec sa dostal do režimu s podmienečným oslobodením len pre núdzovú hospitalizáciu v Taliansku. 6. februára mu totiž zlyhali obličky. Po hospitalizácii sa priznal, že si chcel sám urobiť transfúziu krvi.

 

Vino do politiky?

vinokourov-liege-2010Kazašská politická strana Nur Otan, prezidenta Nursultana Nazarbajeva oznámila, že medzi 127 kandidátmi do predčasných parlamentných volieb, ktoré sú plánované na 15. januára 2012 je aj cyklista Alexander Vinokourov. Pretekár tímu Astana však na budúci rok chce aj súťažiť. Svoju pozornosť sústredí predovšetkým na Londýn. "V roku 2012 sa chcem zamerať na olympijské hry a potom môžem pomôcť Kazachstanu ako len budem schopný," vyhlásil Vino na kongrese Nur Otan.

Politický systém v Kazachstane funguje tak, že politické strany rozhodnú po voľbách o menách členov v dolnej komore zo zoznamu kandidátov. Môžu ich však meniť aj počas volebného obdobia. Vino by teda mohol do dolnej komory vstúpiť po olympiáde.

 

Tour konečne aj na Korzike

Na záver ešte jedna čerešnička. Storočnica Tour de France bude veľkolepá a etapy kráľovnej cyklistiky zavítajú konečne aj na Korziku. Práve na Korzike, kde pôjde Tour vôbec prvýkrát v histórii bude slávnostný štart. Doteraz organizátori uvádzali, že na ostrov Napoleóna zatiaľ nikdy neprišli preto, lebo je to logisticky náročné. Na ostrove by mali byť až tri etapy a prechádzať by mali mestami Porto Vecchio, Calvi, Bastia či Ajaccio. Bližšie informácie by sme sa mali dozvedieť 6. decembra.



Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop