Sagan sa teší na "detské prekvapenie", Boonen na svoje posledné Flámsko

1.4.2017, 20:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Druhý monument sezóny konajúci sa v Belgicku je pre tamojších obyvateľov posvätnejšou športovou udalosťou ako sú futbalové majstrovstvá. Ľudia s pretekmi žijú, sledujú ich a milujú. No a ich už 101. ročník bude mať kvôli posledným udalostiam vo svete na dvoch kolesách ešte pikantnejšiu atmosféru.
 
 
Kinder Überraschung
 
Peter Sagan sa pravdepodobne učí no nemecky. Minimálne sa naňho čosi lepí, lebo na otázku, ako budú vyzerať preteky odpovedal novinárom svojsky. "Bude to veľké Kinder Überraschung." V preklade to znamená detské prekvapenie a Sagan tým mienil detské čokoládové vajíčko. Potom ale prešiel k vážnejším otázkam. Na preteky Okolo Flámska vstupuje ako najväčší favorit pravdepodobne Greg Van Avermaet. "Je veľmi silný a je to celkom dobý jazdec," znela ďalšia stručná odpoveď z úst pretekára Bory - Hansgrohe. Žilinčan tiež upozornil, že to nebude celé len o ňom a Belgičanovi. "Je tu veľa dobrých cyklistov. Nie sme v pelotóne len on a ja. Budeme si musieť dávať veľký pozor na mnohých jazdcov, ktorí tvrdia, že je to ich obľúbený podnik. Skutočne to nie je len o dvoch jazdcoch. V nedeľu budeme potrebovať aj kus šťastia," pokračoval Sagan.
 
Slovenská superstar sa po náročnom programe zahrňujúceho E3 HarelbekeGent - Wevelgem, na týždeň vrátil domov. Nie však na Slovensko do Žiliny, ale do Monaka.  "Spal som, jedol som, pil som a jazdil na bicykli. Čo viac sa dá robiť?" odpovedal na otázku, ako trávil voľný čas. "Urobil som to tak už aj vlani a predvlani. Myslím si, že je dobré na chvíľu opustiť atmosféru pretekania a na chvíľu relaxovať v pohodlí domova. Pripravoval som sa doma, v domácom prostredí a myslím si, že je to dobré. Vrátim sa sem aj po Flámsku," opisoval ďalej svoj mimo pretekársky život.
 
Na záver sa Turminátor pozrel aj na svoj tím. "Cítim sa veľmi dobre. Podobne ako chlapci v tíme. Je tu super atmosféra, necítime žiadny tlak a chceme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme uspeli. Všetci pracujú tvrdo. Lukas (Pöstlberger) nás zachraňoval na E3. Posledných 50 či 40 kilometrov na Gent - Wevelgem mi zas neskutočne pomohli Bodie (Maciej Bodnar) a môj brat. Ušetrili mi mnoho energie. Opäť zopakujem, že sa všetci budeme snažiť o čo najlepší výsledok," dokončil Sagan.
 
 
sagan 2017 vychadza z kamiona bohf
Peter Sagan na tlačovej konferencii (© BORA - hansgrohe / VeloImages)
 
 
Kopec Muur nerozhodne
 
Aspoň to tvrdí jazdec BMC Greg Van Avermaet. "Myslím si, že je pekné keď sa vrátil. Ale podľa mňa nebude mať rozhodujúci vplyv," začal Avermaet, podľa ktorého je dostať sa do úniku s Petrom Saganom zábava. Aspoň tak cyklistika dostáva "šmrnc".
 
"Trať s Muur nie je atraktívna. Takto nie. Je príliš skoro a jazdci tak ešte stále budú mať šancu zmazať prípadné náskoky," zamyslel na tlačovej konferencii pred pretekmi. Muur Geraardsbergen (Kapelmuur) bude ôsmym stúpaním s dĺžkou 1075 metrov. Víťaz oboch podnikov z už spomínaného belgického tripu pokračoval v kritike tohtoročnej trasy. "Pre mňa osobne je to trochu ťažké. Trať sa mi páčila taká, aká bola. Vložiť tam Muur znamená, že budeme musieť byť úplne fit a bez technických problémov. Ten, kto robí trať, je asi trochu mimo. Je to miesto, kde sa nič nestane."
 
Omnoho väčšiu dôležitosť prikladá k Oude Kwaremont. "Keď sa tadiaľ pôjde druhý raz, bude to asi tá najpodstatnejšia časť celých pretekov. Určite prídu nejaké útoky už skôr, ale myslím, že to skutočne celé začne až na Kwaremonte," vyjadril názor 31-ročný jazdec. Kwaremont sa pôjde celkovo trikrát. Čiže dokopy strávia cyklisti na tomto kopci viac ako šesť a pol kilometra. Greg má tiež jasno vtom, kto by mal vyhrať. "Favoriti sú traja. Peter, Philippe a ja. Chlapci sú v dobrej forme a už ukázali, že na to majú v mnohých iných prípadoch. Okrem toho sú tam ďalší jazdci, ktorí sú vodcami svojich tímov, ale pokojne môžem povedať, že hlavní favoriti sú traja."
 
Na záver tlačovky vyjadril nádej, že vyhrá práv on. "Už vlani tu bola veľká šanca, tento rok je to ale ešte reálnejšie. Som spokojný s výsledkami na E3 a Gent - Wevelgem. Pre mňa to boli vždy najťažšie preteky, ktoré som túžil vyhrať. Teraz ale prichádza Flámsko. Za posledné roky som tu ma vždy dobré výsledky. Ak sa v nedeľu nič nestane, nadviažem na ne, no tajne dúfam, že ich konečne vyhrám."
 
 
van avermaet 2017 z profilu rcsf
Greg Van Avermaet (© LaPresse/GM D'Alberto)
 
 
Miesta celebrita sa prišla rozlúčiť
 
Nie je ňou nikto, ako Tom Boonen. Jazdec Quick-Stepu Floors tieto preteky vyhral už trikrát a domáci fanúšikovia ho zbožňujú. Po pretekoch bude istá jedna vec. Päťkrát ich už nevyhrá. Po "pekle severu" totiž ukončí kariéru. A keby sa mu aj podarilo tento rok vyhrať, počet vavrínov sa zastaví na čísle štyri. Belgický pretekár sa preto nedokázal vyhnúť sentimentu. "Je to zvláštne, aj keď som ešte stále schopný zachovať pokoj. Neviem však ako to bude na štarte, ktorý nie je ďaleko od môjho domu. Uvidíme, nie som si istý. Pravdepodobne sa v cieli rozplačem," začal sklesnutým tónom Boonen.
 
Hoci sa lúči, určite nechce, aby ukončil kariéru len tak. Chce ešte zabojovať. A to hlavne na Paríž - Roubaix. "Samozrejme, som si vedomý toho, čo sa deje. Čítam predsa noviny. Niekedy ale potrebujete svoj pokoj. Jazda na bicykli bola veľmi náročná. Hlavne z časového hľadiska. Bol som dosť zaneprázdnený, no i tak som si vždy našiel čas na pokoj. A vtedy som sa sústredil. Presne tak, ako sa teraz sústredím na Paríž - Roubaix. Možno sa všetky city prejavia potom, teraz ich ale ignorujem," vyhlásil hrdinsky. Posledná veta ale hovorí za všetko. "Život cyklistu sa mi skončí v Roubaix. Presne tam mi ale začne úplne iný, nový život."
 
O svoje názory sa podelil aj športový riaditeľ "podlahárov" Wilfried Peeters. "Mierime na preteky so siným tímom. Chlapci v posledných týždňoch ukazovali, že na to majú. Nie je žiadnym tajomstvom, že Flámsko je pre nás extrémne dôležité. Sme si ale vedomí, akej konkurencii čelíme. Sagan a Avermaet sú dvaja hlavní favoriti. My sa ale pokúsime jazdiť agresívne a hrať vo finále dôležitú úlohu. Najdôležitejšie bude sústrediť sa a nerobiť chyby. Na konci dňa nechceme žiadne výčitky svedomia."
 
 
boonen 2017 tlacovka v kamere
Tom Boonen pred novinármi (© Quick-Step Floors Cycling Team / Tim de Waele)
 
 
Svoje plány kujú vo Flámsku aj v tíme Kaťuša. Rusi vysielajú na klasiku Nóra a Nemca. Alexander Kristoff je jeho jednotkou, no a Tony Martin pridáva do celku onú dimenziu. "Martin je viac ofenzívny typ. Môže ísť do úniku, no pre mňa je lepšie, ak zostane skupina spolu. Uvidíme, čo bude pre náš tím najväčším prínosom. Musíme pretekať šikovne. Len vtedy máme šancu na výhru," Načal Viking. "Dúfam, že budem o jedno, možno dve percentá lepší ako počas prvého dňa na De Panne. Bude to stačiť na to, aby som vydržal na všetkých stúpaniach a hlavne na to, aby som získal dobrý výsledok. Som istejší. Viem, čo príde. A môžem sa tak zamerať na konkrétne veci," dodal 29-ročný jazdec.
 
Na Okolo Flámska na plne sústredí aj Sep VanmarckeCannondalu. Tu je však obmedzenie v podobe choroby a zranenia. Dokonca kvôli tomu vynechal aj Gent - Wevelgem. Chce byť plne pripravený. Nevie však, ako to vypáli. "Spolu s lekárskym tímom sme urobili všetko preto, aby som nastúpil. Uvidíme až v nedeľu. Celé to hádzanie na pavé je ťažké a sám neviem, či som dostatočne silný na to, aby som to zvládol," uviedol pre tím Vanmarcke. Plnú podporu pre Belgičana vyjadril aj športový riaditeľ Andreas Klier. "Celý tím mu verí a je pripravený poskytnúť mu plnú podporu. Máme plán, aby sa  Sep udržal v strategických momentoch na strategických miestach. Urobíme všetko, čo je v našich silách."
 
Zraneniami trýznený je tiež jazdec Lotta-Soudal Tony Gallopin. Ten spadol na E3, a to už po 30 kilometroch. "Za ten pád som naozaj zaplatil vysokú cenu. Mal som mimo celé telo. Mal som odpísané nohy, chrbát, všetko bolo na nič. Spočiatku som najviac pozornosti venoval zranenému zápästiu a kolenu. To potom prešlo. Horšie to bolo s chrbtom, ktorý zostal úplne zablokovaný. Do Flámska ale ešte ostáva niekoľko dní, takže verím, že bude všetko dobré," povedal počas pretekov De Panne Francúz. Na štartovej listine jeho meno svieti, ako ale bude vyzerať jeho výkon, je otázne.
 
 
trasa pretekov priprava cdtfbeduin
Takto sa v Cannondali pripravujú na preteky (© Matthew Beaudin)
 
 
Medzi širší okruh favoritov patrí aj Luke DurbridgeOrica - Scott. O cieľoch austrálskeho projektu porozprával opäť  športový riaditeľ Laurenz Lapage. "Keď sa pozriete na náš tím, neuvidíte tam príliš veľa skúseností s kockami. Nájdete tam ale veľký potenciál a ešte väčšiu chuť. Títo chlapci potrebujú získať skúsenosti, práve preto sem prichádzame v takomto zložení. Luke a Jens (Keukeleire) budú našimi chránencami. Ani ostatní však nebudú hádzať flintu do žita priskoro. Každý jeden z nich je ochotný zabojovať."
 
Ako poslednému sa pozrieme na zúbok ďalšiemu domácemu pretekárovi, ktorý si ale cyklistikou zarába vo Francúzku. Oliver Naesen preteká za tím Ag2r. Z posledných belgických klasík má viacero solídnych umiestnení, najviac sa ale cení tretie miesto z E3 Harelbeke. "Na Gent - Wevelgem som mal perfektné nohy. Žiaľ, výsledok sa nedostavil. I napriek tomu som ale spokojný. Tajne som dúfal, že moja forma bude taká, aká momentálne je. Na Okolo Flámska je všetko pripravené a ja verím, že môj stav po šiestich hodinách v sedle bude dobrý. Bude to naozaj dlhý deň."
 
Na záver krátka informácia z tábora Bahrajn - Merida. Taliansky šprintér Sonny Colbrelli mal v sobotu počas tréningu nehodu. Trénoval za autom, keď to muselo náhle zabrzdiť a siedmy muž E3 Harelbeke to neubrzdil. Po nepríjemnom páde má početné odreniny, ale vyhlásil, že určite nastúpi.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop