Sagan a Avermaet si verili, že dobehnú Gilberta, ten rozpráva o bláznivom útoku

2.4.2017, 20:50 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Po druhom monumente sezóny všetci vyzdvihujú odvážny atak Philippa Gilberta, ale len málokto si myslel, že to dokáže dotiahnuť až do cieľa. Cestu za víťazstvom mu uľahčil pád Petra Sagana, ktorý zastavil jeho najsilnejších prenasledovateľov. Svetový šampión a Greg van Avermaet si verili, že jazdca tímu Quick-Step Floors by dokázali vo finále eliminovať.     
 
Peter Sagan patril k najsilnejším jazdcom v skupine favoritov. Práve on zavelil vo finále do útoku a vydal sa stíhať osamoteného lídra pretekov. Vytvoril silnú skupinu, ale všetko prekazil jeden nešťastný moment. "Myslím si, že by sme chytili Gilberta. Vzhľadom k tomu, že sme boli silná trojica, by sa nám pravdepodobne podarilo dobehnúť Gilberta. Ale osud to nechcel. Ten pád bola moja chyba. Bol som blízko pri bariérach. Asi som niečo zachytil, pretože ak by som narazil do nejakej prekážky, bol by som okamžite na zemi. Ale ja som nezastal hneď. Potom do mňa zozadu narazili, zlomil som koleso, prehadzovačku a nemohol som ísť ďalej."
 
Bolo prekvapujúce, že svetový šampión si nepostrážil na Muure aktivitu Quick-Stepu, ale Sagan na ten okamih podal detailný pohľad. "Na Muure boli nejaké pády, preto som sa nemohol dostať dopredu. Myslel som, že Quick-Step tu niečo vymyslí, ale bol som vzadu, lebo cesta bola blokovaná niektorými jazdcami. Po tomto bergu som nebol ďaleko od Gilbertovej skupiny, chcel som sa tam dostať, ale Trek začal tvrdo jazdiť v hlavnej skupine. Chytili ma, tak som si myslel, že budú pokračovať v stíhacej jazde. Ale oni prestali ťahať. Neviem prečo. Bola to chyba, lebo sme boli blízko, a oni to neurobili."
 
 
van avermaet 2017 sagan flamsko kocky cdtf
Greg Van Avermaet a Peter Sagan (© Slipstream Sports)
 
 
Spokojný nemohol byť športový riaditeľ Bora - Hansgrohe Enrico Poitschke, ktorého mrzelo, že Saganova forma nezožala potrebný úspech. "Je to veľká škoda, ako pre nás skončili tieto preteky. Vyvíjalo sa to dobre, vpredu sme mali Macieja Bodnara a Petra Sagana. Ten sa cítil sebavedomý a myslím si, že sme mali dobú pozíciu, aby sme mohli myslieť na víťazstvo. Ale všetko zmenil ten pád. Je však pravda, že Gilbert bol veľmi silný, a Quick-Step Floors mal excelentnú taktiku."
 
Philippe Gilbert jazdil na mačacích hlavách ako pokropený živou vodou a jeho 55-kilometrový sólový atak bude patriť k tým momentom, o ktorých sa bude rozprávať ešte veľmi dlho. "Aj ja som si myslel, že je to bláznivý útok. Na Kwaremonte sme išli naplno. Najskôr Tom rozbehol tempo, potom som išiel dopredu ja. Keď som zostal sám na čele pretekov, najskôr som nevedel, čo mám robiť. Udržal som si rýchlosť a spýtal som sa, čo ďalej. Bolo mi povedané, aby som pokračoval. Išiel som rýchlo, ale rozumne, pretože do cieľa zostávalo veľa kilometrov. Bola to veľmi dlhá cesta a mal som strach, aby ma v závere neprepadol hlad, lebo nebolo veľa času, aby sme sa najedli. Je to víťazstvo celého tímu, pretože som počul vo vysielačke, že za mnou všetci kolegovia pracovali a pomáhali mi. Od začiatku roka sa cítim výborne. Získal som ďalší monument, už mi chýbajú len dva - Roubaix a San Remo. Kariéru ešte nekončím, takže mám šancu, že naozaj vyhrám všetky monumenty."
 
 
gilbert terpstra 2017 ronde objatie qstf
Philippe Gilbert a Niki Terpstra na pódiu (© Quick-Step Floors Cycling Team / Tim de Waele)
 
 
Po triumfoch na E3 a G-W sa ocitol na tomto podujatí v úlohe hlavného favorita Greg van Avermaet. Belgický cyklista ukázal naozaj výbornú výkonnosť, ale okolnosti boli proti tomu, aby získal prvé víťazstvo na monumente. "Som sklamaný, lebo som sem prišiel vyhrať. Aj také veci sa stávajú, ale podal som svoj najlepší výkon. Bola to smola. Myslím si, že Peter Sagan bol blízko bariéry alebo narazil do nejakého diváka. Ja som bol hneď za ním, nemohol som sa tomu vyhnúť. Stalo sa to presne v tom momente, keď sme mohli ešte niečo urobiť s pretekmi. Dobre sme spolupracovali, ale potom sme stratili okolo tridsať sekúnd, a bolo hotovo. Podľa mňa dovtedy nebolo rozhodnuté, keď sa pozrieme na to, s akou stratou sme  prišli do cieľa. Gilbert zaútočil veľmi skoro, ale bol veľmi silný. Bolo náročné stíhať vedúcu skupinu, nie všetci chceli spolupracovať. Na Muure som nechcel riskovať, navyše, situáciu mi skomplikovali pády, ktoré sa odohrali predo mnou. Nechcel som tu míňať energiu, do cieľa zostávalo ešte veľa času, a chcel som ušetriť aj kolegov. Ja som čakal na moment, keď budem môcť vyraziť dopredu, a bolo to na Taaienbergu, ale vtedy už bola strata minútová. A to bolo veľa.  Ale bez toho pádu by to možno vyzeralo inak."
 
Veľmi dobrý výsledok dosiahol Alexander Kristoff, ktorý vedel, že nemôže konkurovať najlepším klasikárom, ale nevzdával sa a nakoniec získal pekné umiestnenie. "Som rád, že som na Ronde znovu finišoval v najlepšej päťke, ale čakal som viac. Najmä, keď som sa dostal do dobrej pozície po Muure. Bol som prekvapený, že sa tam neukázali aj Sagan s Avermaetom. Myslel som, že dostaneme viac priestoru, ale prenasledovatelia nás chytili už pri prvom prejazde cez Paterberg. Keď zaútočil Gilbert, nemohol som ho nasledovať, a to isté platilo o Saganovi a Avermaetovi, ktorí tak urobili na Taaienbergu. Na tomto stúpaní stále trpím, ale dnes som nemal na to, aby som sa udržal pri najlepších. Prišiel som do cieľa v druhej skupine, ale aj tak sa veľmi teším z piatej priečky."
 
Na výbornej štvrtej priečke finišoval Dylan van Baarle, ktorý má za sebou povzbudzujúce predstavenie, ktoré môže z neho urobiť lepšieho cyklistu. Veď má len 24 rokov. "Počas celého dňa som mal smolu, ale nejako sa mi podarilo dostať sa na vedúce pozície. Boli to veľmi ťažké preteky, všetci boli unavení, takže mi to zahralo do kariet. Mohol som sa posúvať dopredu. Keď zaútočil Felline, išiel som za ním, lebo som vedel, že môže byť čiernym koňom. Nedokázal som udržať tempo Saganovej skupiny, išiel som podľa seba. Neviem, ako spadli, ale ja som zrazu ocitol na druhom mieste. Potom som sa sústredil na Paterberg, aby som sa udržal na tejto pozícii. Ako tím sme chceli vyhrať, preto som sa snažil ďalej. Zvyčajne mám celkom dobrý finiš, ale na konci týchto pretekov mi nezostala žiadna energia. Všetci sme vedeli, že Gilbert je silný, ale neveril som, že mu to vydrží až do cieľa. Štvrté miesto ma trošku mrzí, pretože sme chceli vyhrať."       
 
 
van baarle 2017 flamsko kocky cdtf
Dylan Van Baarle na Paterbergu (© Slipstream Sports)
 
 
Na dobrý výsledok si trúfal aj John Degenkolb, ktorý sa držal v skupine favoritov dlhú dobu. V najdôležitejšom okamihu mu však došli sily a nemohol sa vyrovnať najlepším borcom. "Toto bola najťažšia edícia Ronde, na akej som štartoval. Veľmi dlho sa išlo na plný plyn. Bol to čistý boj jedného proti druhému. Veľmi som chcel dosiahnuť dobrý výsledok a som hrdý na to, že som bojoval až do konca. Až po Taaienberg išlo všetko v poriadku, ale potom sa cítil prázdny, nemohol som sledovať žiadne pohyby a do cieľa to bol z mojej strany iba boj."

V tíme Trek sa ukázal aj Jasper Stuyven, ktorý sa dostal po Muure do Gilbertovej skupiny. Na bergoch mu to síce nevydržalo na čele pretekov až do samého konca, ale dobre sa nastavil na Roubaix. "To boli preteky! Vedeli sme, že akcia začne skoro, a presne to sa stalo na Muure. Už tam som videl, že Gilbert je poriadne silný. Keď zaútočil na Kwaremonte, myslel som si, že je to veľmi skoro. Veď bol sám a za ním sa nachádzali silné skupiny. Ale nebolo to tak. Bol to impozantný výkon, nikto nemôže pochybovať, kto bol na trati najsilnejší. Ja som mal dobré, ale aj zlé momenty, no preteky som si užil."
 
Medzi hrdinov mohol patriť Sep Vanmarcke, ale jazdec tímu Cannondale - Drapac opustil preteky po nešťastnom okamihu. Jeho brat Ken Vanmarcke priznal, že pád bol pre neho ťažkým momentom. "Jeho predné koleso sa dostalo do malej medzierky medzi pravým a ľavým panelom. Teraz musíme dúfať, že jeho malíček nie je zlomený. Má ho opuchnutý. Dobrou správou nie je ani to, že stratil veľa kože. Musí ísť do nemocnice. Pred Paríž - Roubaix to nie je dobrá situácia. V tomto období má veľkú smolu. Nemohol sa dobre pripraviť na tieto dôležité preteky, preto sme nečakali od neho stopercentnú formu, ale jeho stav sa zlepšoval. Veľmi vás to zasiahne, keď niekoľko mesiacov trénujete na tento týždeň, a potom to skončí takýmto spôsobom."
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop