Top udalosti týždňa 48/2011

4.12.2011, 08:39 | Aktuality zo sveta |

Hviezdni cyklisti už postupne prezrádzajú svoje plány na budúci rok a my ich sledujeme. Okrem toho vám priblížime ďalšie etapy Vuelty 2012 a vraciame sa aj k dopingovým kauzám a úspechom Marka Cavendisha.

 

Prvé plány hviezd

S blížiacou sa novou sezónou sa objavujú prvé útržky kalendárov a drobné čriepky plánov top cyklistov v pelotóne. Talian Ivan Basso sa rozhodol, že v roku 2012 pôjde Giro aj Tour de France. Kapitán Liquigasu však nejde na dvojičku pretekov s veľkými očami: "Verím, že v mojom veku môžem ísť súťažiť na Giro aj Tour. Tiež si myslím, že môžem byť silný v oboch pretekoch, ale zrejme nie je možné zvíťaziť v oboch."

Ivan by si určite veľmi rád zopakoval a zrejme aj vylepšil rok 2005. Vtedy rovnako súťažil na oboch spomínaných pretekoch. Na Gire, po tom ako ochorel, skončil na 28. mieste. Na Tour dokonca viedol, ale nakoniec sa musel uspokojiť s druhým miestom za legendárnym Lenceom Armstrongom, ktorý práve v tomto ročníku zaznamenal svoje posledné siedme víťazstvo.

fuglsang-jakobDánsky cyklista Jakob Fuglsang už na prezentácii Gira 2012 naznačil, že sa sústredí predovšetkým na tieto preteky. Športový riaditeľ tímu RadioShack-Nissan-Trek Kim Andersen hovorí, že môže zvíťaziť: "Musí schudnúť o dve percentá svojej váhy, inak to v horách nedokáže." Jakob meria 182 cm a váži 69 kg a Andersen má vo veci jasno: "Ak to dokáže a bude v dobrej forme, tak potom sa mu otvorí cesta k víťazstvu. Postavíme tím okolo neho."

V každom prípade jeho kapitánska úloha na Gire znamená len úlohu pomocníka na Tour, kde sa logicky pozornosť sústredí na Andyho a Fränka Schleckovcov. Obaja obhajujú pódium.

Do tretice ďalšou veľkou hviezdou je aj Bradley Wiggins. Jeho plány sú tiež veľmi jasné. Tour de France a Olympijská časovka spolu s pretekmi s hromadným štartom. Dve zlaté medaily z roku 2008 v Pekingu na dráhe (individuálna a tímová) obhajovať nebude. Potvrdil to už aj pretekový tréner tímu Sky Rod Ellingworth: "Nemyslím si, že by to robil. Chce ísť na Tour a potom na olympijskú časovku a preteky s hromadným štartom."

Dráharský tréner Dan Hunt k celej veci povedal: „Momentálne Bradley nemá žiadny program na dráhe, nie je to jeho priorita." Jeho účasť, minimálne v tímovej súťaži, však úplne nevylúčil: „Jeho prioritou v Londýne je časovka a preteky s hromadným štartom, ale Wiggins má preukázateľnú schopnosť vrátiť sa po pár dňoch prípravy, ako to urobil pred svetovým pohárom v Manchestri v minulej sezóne."


Ďalšie podrobnosti o Vuelte 2012

Na našich stránkach sme vám už priniesli prvé informácie o Vuelte 2012 a teraz ponúkame ďalšie. To čo sme už zverejnili je tímová časovka v Pamplone vrátane uličky po ktorej behajú davy šialencov pred rozzúrenými býkmi. Druhé dejstvo by malo smerovať do Viany. Tešiť sa však môžeme na nádherné zážitky v treťom a štvrtom dni.

V Baskicku totiž tretia aj štvrtá etapa skončia na kopci. To by nebolo nič zvláštne, ale v tretej etape z Oion do Santuario de Arrate môžeme čakať krásne súboje po 147 kilometroch na stúpaní Array. Ešte zaujímavejšie však bude kopcovité štvrté pokračovanie Vuelty s cieľom v lyžiarskom stredisku Valdezcaray. Už počas etapy sa môžeme tešiť na Alto de Orduňa s dĺžkou 7,9 km a prevýšením 7,6 percenta. Vyvrcholením však bude bitka o spomínaný Valdezcaray, ktorý má 14 kilometrov a priemerných päť percent stúpania. Už na týchto dvoch kopcoch by sa mohol vyformovať jeden z nádejných víťazov budúceho ročníka. Predstavenie celej trasy očakávame v januári.

 

Ďalšie dopingové kauzy

ullrich-jan-1Najneskôr v januári by sme sa mali dozvedieť, či niekdajší víťaz Tour de France Jan Ullrich dostane doživotný zákaz po vyšetrení Operácie Puerto z roku 2006. Ullrich si už v roku 2002 odpykal polročný trest za porušenie antidopingových pravidiel a ďalší rovnaký trest by automaticky znamenal doživotnú stopku. Pretekár však ukončil kariéru už v roku 2007 a tak by išlo len o formalitu. Práve z tohto dôvodu Švajčiarsky olympijský výbor nepokračoval vo vyšetrovaní pretekára. UCI sa to nepáčilo, a preto napadla verdikt na Športovom arbitrážnom súde.

Ďalej sa posúva aj dopingová kauza ruského pretekára Alexandra Kolobneva. Ruská strana ho nepotrestala za pozitívne dopingové kontroly a Medzinárodná cyklistická únia sa preto obrátila na arbitrážny súd pre šport. Potvrdil to aj prezident UCI Pat McQuaid pre agentúru Reuters: „Áno, odvolali sme sa na CAS."

Pripomeňme, že Kolobnev mal pozitívny test v piatej etape Tour de France. V tele mu našli pozostatky maskovacích látok. Z pretekov okamžite odstúpil, hoci požitie dopingových látok poprel. Pozitívna bola aj B vzorka.

 

Ocenený Cav

Aktuálny majster sveta na ceste Mark Cavendish si cez týždeň prevzal ocenenie od kráľovnej Alžbety II. Rád britského impéria dostal v Buckinghamskom paláci. Za svoju životnú sezónu teda žne slávu zo všetkých strán. Zbierku úspechov by rád rozšíril aj na olympiáde v Lodnýne a práve preteky s hromadným štartom budú mať cieľ pred Buckinghamským palácom. Cavednish mal dobrú náladu a povedal: „Bavili sme sa o tom s kráľovnou. Povedal som jej, že ma môže prísť povzbudiť, keď pôjdeme okolo." Po ocenení doslova žiaril. „Všetci chlapci z Pekingu už túto cenu dostali, ja som si musel počkať trochu dlhšie."



Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop