Valverde prežíva senzačný vstup do nového ročníka, jeho vek nehrá žiadnu rolu

10.4.2017, 22:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Alejandro Valverde odštartoval sezónu veľkolepým štýlom. Od prvých pretekov nenechal nikoho na pochybách, že ani s blížiacimi sa 37. narodeninami nestratil nič zo svojich kvalít, ba práve naopak. Španielsky cyklista momentálne jazdí tak dobre, ako nikdy predtým.
 
Ešte pred nejakým časom sa špekulovalo, že sezóna 2017 môže byť poslednou v jeho kariére. Práve v tomto roku mal vypršať trojročný kontrakt, ktorý uzatvoril s Movistarom v ročníku 2014, ale jeho veľká chuť pretekať a najmä výborné výsledky ho presvedčili, že v pelotóne zostane až do sezóny 2019. Manažér tímu Euzebio Unzé, mal eminentný záujem, aby pokračoval v kariére, pretože "je to jazdec, ktorý sa nedá s nikým porovnať. Nikto nemá takú ochotu a vôľu biť sa o víťazstvo v priebehu celej sezóny. Je nenapodobiteľný a jazdí, akoby mal stále len 25 rokov." 
 
 
valverde 2017 palec hore movf
Alejandro Valverde môže byť poriadne vysmiaty (© Movistar Team)
 
    
Jasne najlepší vstup do ročníka v jeho kariére
 
Vo výbornej forme sa už stihol predviesť aj v aktuálnej sezóne a počas uplynulých dvoch mesiacov niekoľkokrát doslova zdeptal svojich súperov. Veľkú ofenzívu ukázal na jednorazovke Vuelta Ciclista a Murcia, kde triumfoval po 70-kilometrovom sólovom útoku, a svoj tohtoročný víťazný účet si nemohol otvoriť štýlovejším spôsobom.
 
Potom sa predstavil na troch španielskych etapových podujatiach a ani v jednom prípade nenašiel premožiteľa v celkovej klasifikácii. Najskôr rozosmutnil Pistolera na Ruta del Sol, následne exceloval v Katalánsku, kde vyhral tri najťažšie etapy, a do svojho víťazného portfólia pridal aj úspech na Okolo Baskicka, ktorý mu doteraz chýbal. Alejandro Valverde tak triumfoval na všetkých hlavných španielskych etapových pretekoch.
 
V tomto ročníku už vybojoval šesť triumfov a tri celkové víťazstvá v GC, jeho aktuálna bilancia nemá obdobu. Po nedávnom úspechu na Okolo Baskicka povedal, že "som viac prekvapený ako ktokoľvek iný, ako sa mi zatiaľ darí v tejto sezóne. Každý rok som hovorieval o tomto čase, že prežívam najlepší vstup do ročníka, ale tentoraz nemám žiadne pochybnosti. Nikdy predtým sa mi takto nedarilo. Na ardenské klasiky môžem nastúpiť bez stresu. Ak by sa mi tam podarilo vyhrať jedny preteky, mohol by som ukončiť sezónu ako veľmi úspešnú (smiech)." 
 
 
valverde 2017 contador spolu movf
Kedysi Alberto porážal Alejandra, tento rok je to naopak (© Movistar Team)
 
 
Po týchto vynikajúcich predstaveniach sa väčšina pozorovateľov zhoduje, že Valverde nebol nikdy takýto silný, že vidíme jeho najsilnejšiu verziu v kariére. A týka sa to najmä jeho výkonov v kopcoch. Vždy ukázal svoju kvalitu na ľubovoľnom teréne, ale na náročných cieľových stúpaniach našiel na trati lepších protivníkov. No tentoraz dokáže dominovať aj na ťažkých horských dojazdoch a necháva za sebou takých jazdcov, ktorým sa predtým on pozeral na chrbát.
 
Čerešničkou na torte bolo jeho predstavenie v Katalánsku na kopci Lo Port, kde predviedol silnejší wattový výkon ako na Tour de France v roku 2005. Vtedy v desiatej etape, ktorá končila na stúpaní Courchevel, ako jediný vydržal pri Armostrongovi a vybojoval víťazstvo. Je neuveriteľné, že dvanásť rokov po svojom pamätnom triumfe dokáže jazdiť ešte lepšie.    
 
 
Stále chce vyhrávať všetko, čo sa naskytne
 
Alejandro Valverde je výnimočným typom cyklistu, ktorý vyhráva na rôznych profiloch. Je schopný presadiť sa na Grand Tours, týždňových etapákoch a zbierať triumfy na takmer všetkých jednorazovkách. Ale jeho najdôležitejšou zbraňou je stabilita výkonov, ktorú si dokáže udržať počas celého roka, a s každou nasledujúcou sezónou nás presviedča, že aj počas veľmi dlhého obdobia.
 
 
valverde sezona 2017
 
 
Práve vďaka týmto schopnostiam, ktoré ešte umocňuje obrovská vôľa víťaziť, dosiahol vo februári dôležitý míľnik. Na Okolo Andalúzie vybojoval svoje sté víťazstvo medzi profesionálmi. To prvé dosiahol v ročníku 2003, keď na Okolo Baskicka ovládol tretiu etapu, a odvtedy neprestával zbierať jeden úspech za druhým. Stovka víťazstiev je ohromné číslo, z aktívnych jazdcov sa môžu takýmto výsledkom pochváliť len Cavendish s Greipelom, a túto kvótu spĺňa aj Boonen. Všetci traja však získali väčšinu triumfov v špurtoch, kým Valverde dominoval v náročnejších etapách a dojazdoch.       
 
Počas svojej kariéry dokázal ovládnuť sedemnásť etapových pretekov a v tomto smere bol najväčším úspechom triumf na Vuelte v roku 2009. Je zaujímavé, že medzi jeho prvým (2003) a posledným (2015) etapovým víťazstvom na španielskej GT ubehlo dvanásť rokov. Aj toto svedčí o jeho výnimočnej dlhovekosti. V stovke víťazstiev sa objavuje aj 62 etapových triumfov a 21 víťazných zárezov na jednorazovkách, z ktorých si najviac cení úspech na L-B-L v roku 2006. A okrem toho získal šesť medailí na svetovom šampionáte.
 
 
video v clanku ikonka ciernaValverdeho patentovaný špurt do kopca na Mur de Huy
 
 
Napriek týmto značným úspechom má stále hlad po ďalších víťazstvách. Aktuálny Valverde nič nestratil zo svojej dravosti, ktorá je typická pre mladšie ročníky, a parádnej výkonnosti, ktorú udržuje na vysokej úrovni. No jeho výhodou oproti ostatným sú bohaté skúsenosti, ktoré mu pomáhajú robiť na trati tie správne rozhodnutia. Vo svojej pätnástej sezóne medzi profesionálmi má tak energiu mladíka, ale skúsenosti legendy. Túto úspešnú symbiózu najlepšie odzrkadľuje jeho víťazný hetrik na Valónskom šípe. Na Mur de Huy je potrebná nielen kvalitná výkonnosť, ale aj správne načasovanie záverečného šprintu, a v tom je Valverde majster.   
 
Všetky tieto uvedené aspekty spôsobujú, že jazdí vo veľkej pohode a na preteky sa dokáže stopercentne pripraviť, aj keď má proti sebe mladších súperov. "Teraz jazdím oveľa pokojnejšie, na štarte nebývam nervózny. Dosiahol som už množstvo pekných výsledkov a urobil som si meno, no všade, kde sa predstavím, chcem stále zlepšiť moje výsledky a úspechy môjho tímu. Veľmi mi pomáha, že môj osobný život je pokojnejší. Ak chcete dosiahnuť úspech, musíte mať potrebnú kondíciu a musíte tvrdo trénovať, ale takisto je dôležité, aby ste mali okolo seba úžasných ľudí, ktorí vás podporujú. A to ja mám v Movistare a v mojej rodine. Mám šťastie, že moja vášeň je zároveň mojím zamestnaním."
 
 
valverde 2017 deti na podiu movf
Alejandrovi pomáha aj rodinná pohoda, manželka Natália a tri deti (© Movistar Team)
 
 
Momentálne má platnú zmluvu do roku 2019 a ešte nevie povedať, či to bude jeho posledná sezóna. Ak by vtedy ukončil kariéru, o prácu bude mať postarané. Pred niekoľkými rokmi založil mládežnícky tím v Murcii a po skončení kariéry by sa chcel venovať výchove detí. So svojím tímom má smelé plány, už od budúceho roka bude jazdiť toto zoskupenie na úrovni U23 a postupným vývojom ho chce posunúť čo najvyššie.
       
Ale skôr, ako sa dostane k odpočinku, má ešte nejaké ciele, ktoré by si veľmi rád naplnil. "Stále mám nejaké sny. Veľmi rád by som vyhral ešte raz Vueltu a, samozrejme, majstrovstvá sveta. Šesťkrát som sa dostal na pódium na svetovom šampionáte, čo sa nikomu nepodarilo, ale chýba mi dúhový dres. O tom naďalej snívam." Na budúci rok v Innsbrucku tak uvidíme Valverdeho v stave najvyššej pohotovosti. 
   
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop