Top udalosti týždňa 49/2011

11.12.2011, 15:23 | Aktuality zo sveta |

O ďalší týždeň sa nám skrátilo čakanie na novú sezónu, ale novinky zo sveta cyklistiky zatiaľ neutíchajú ani pred Vianocami. Skompletizoval sa nám zoznam tímov Word Tour pre novú sezónu, oficiálne predstavili trasy storočnice Tour na Korzike a nechýbajú ani pikošky o Vinovi.

Zoznam World Tour 2012 definitívny

Definitívu medzi osemnástkou tímov UCI potvrdila aj zvyšným tímom, ktoré doplnili známu pätnástku z novembra. Žiadne prekvapenie sa nekonalo a de facto žiadny z tímov, ktorý licenciu vážne žiadal pre bránami najvyššej cyklistiky neostal. Tešia sa Francúzi, ktorí budú mať v novej sezóne späť medzi elitou tím únikov FDJ. Veľmi zaujímavo však bude vyzerať štartová listina Tour de France, pretože bude určite doplnená Europcarom s Cofidisom, možno Saur-Sojasunom, ale ešte ostane jedno voľné miesto o ktoré bude určite veľmi veľký záujem.

Na 14 etapákoch vrátane veľkej trojky budú určite štartovať nasledujúce tímy:

1. Astana Pro Team
2. BMC Racing Team
3. Garmin-Cervelo
4. Lampre-ISD
5.
Liquigas-Cannondale (bratia Saganovci)
6. Movistar Team
7. Rabobank
8. Sky Procycling
9. Vacansoleil-DCM
10. Kaťuša Team
11. FDJ
12. Lotto Belisol Team
13.
Omega Pharma-Quick Step Cycling Team (bratia Velitsovci)
14. Team Saxo Bank
15. AG2R La Mondiale
16. Euskaltel-Euskadi
17. GreenEdge
18. RadioShack-Nissan

 

Korzická premiéra na Tour oficiálne

Už viackrát sme nu nás spomínali storočnicu Tour de France 2013. Naznačovali sme dokonca aj to, že odštartuje na Korzike. Teraz prvé tri etapy definitívne potvrdil sám veľký "boss" Christian Prudhomme.

Sobota, 29. jún: Porto-Vecchio - Bastia, 200 km

Prvá etapa teda definitívne odštartuje na juhu ostrova. Z Porto-Vecchia pelotón pôjde ešte pár kilometrov na juh k útesom Bonifacio. Potom sa už trasa stočí o 180 stupňov na rovinaté úseky a za jediný deň sa presunie na sever. V Bastii môžeme očakávať šprintérsky záver a možno prvú radosť Petra Sagana.

Nedeľa, 30. jún: Bastia - Ajaccio, 155 km

korzika-2013-tour-Druhá etapa už prvýkrát preverí aj vrchárske zručnosti aj keď samozrejme ešte nie úplne v tom pravom slova zmysle. Z cieľového mestečka predchádzajúceho dňa sa začne pelotón presúvať na juhozápad ostrova. Pretekári prelezú cez Korzické vrchy, konkrétne cez Corte až do Ajaccia. Počas etapy na pretekárov čakajú priesmyky Col de bellagranajo (723 m), Col de la Serra (807 m) a Col de Vizzavona (1163 m). 10 km pred cieľom sa môžeme tešiť na prudké stúpanie na Monte Salario.

Pondelok, 1. júl: Ajaccio - Calvi, 145 km

Záverečný deň na Korzike bude mať podobný charakter a pretekárov preveria ďalšie kopce s menšou nadmorskou výškou. Z Ajaccia sa pôjde po západnom pobreží okolo nádherných útesov známych ako Piana. Okrem iného sú tieto pôsobivé skaly zapísané aj v svetovom dedičstve. Na 15. kilometri pelotón čaká Col de San Bastiano (415 m), ďalšie priesmyky sú Col de Lava (498 m), de Palmarella (374 m) a Col de Marsolino (443 m).

Prvé tri dni budú teda naozaj vo veľkom štýle. Milovníci obrázkov sa môžu tešiť na nádherné scenérie, maniaci do cyklistiky na krásne súboje a podľa charakteru aj na rôzne ataky. Na týchto typoch tratí sa určite doma bude chcieť ukázať Voeckler ale v pätách bude mať určite večného rivala a spoluútočníka Gilberta. Tak uvidíme, kto si z Korziky odnesie žlté tričko.

 

Vino si vraj kúpil víťazstvo

Švajčiarsky časopis L'illustré obvinil kazašskú superhviezdu Alexandra Vinokurova, že si kúpil víťazstvo na minuloročných pretekoch Liege-Bastogne-Liege. Kapitán Astany mal údajne ruskému spolubojovníkovi a dopingovému hriešnikovi z Tour 2011 Kolobnevovi zaplatiť 100 tisíc eur, aby ho nechal vyhrať. Časopis má dokonca údajne aj prepis emailovej komunikácie oboch pretekárov po pretekoch v ktorom má Kolobnev naznačovať, že v ten deň sa cítil taký silný ako nikdy pred tým a mal na víťazstvo. Vinokurov mu údajne odpovedal, že všetko urobil správne.

Vino samozrejme všetky obvinenia popiera: "Nikdy v živote som to neurobil. Vždy tvrdo bojujem o víťazstvo a jasné, že sme s Kolobnevom v úniku hovorili. To je však bežná vec a nie je to zakázané." UCI chce prípad vyšetriť a ak nájde dôkazy, ktoré by cyklistov usvedčili rozdá tresty.

Tím Astana medzitým potvrdil, že Vino nakoniec zažaluje švajčiarsky časopis za ohováranie. Vinokurov okrem toho médiám poskytol aj ďalšie vyhlásenie: "Nemôžem dovoliť tieto klamstvá o mne. Za prípadom sú ľudia, ktorí ma chcú znemožniť. Zvláštne na celom prípade je, že sa to stalo len pár dní po tom, ako som oznámil kandidatúru na poslanca."

 

Cobo bez práce?

Kto by to bol povedal, že víťaz Vuelty Juan Jose Cobo bude ako jeden z posledných pretekárov uzatvárať kontrakt na budúcu sezónu. Taká je však realita. Ak poviete "áno", nezradíte vlastný tím a potom zistíte, že ten nemá peniaze na špičku. Presne to sa mu stalo v Geoxe.

cobo-juan-joseZdá sa však, že o prácu sa nemusí báť. Náznaky prichádzajú od jeho bývalého zamestnávateľa Movistaru. A náznak znie, že bude vítaný ak tím dokáže zohnať na neho peniaze. "Ak si Cobo nenájde iné družstvo my ho zoberieme," vyhlásil Eusebio Unzue, manažér Movistaru, pre španielsky El Pais a dodáva: "Finančne sme už pokrytí, ale potom by sme Telefonicu museli požiadať o navýšenie peňazí."

Pripomeňme, že Cobo jazdil za Unzueov tím, vtedy ešte Caisse d'Epargne, v roku 2010. Všetci si však dobre pamätáme, že Španiel trpel depresiami, preto málo trénoval a veľmi sa mu nedarilo.

 

Andy nechce vyhrať Tour

Nie nebojte sa, mladší Schleck to nezabalil. Jeho vyjadrenie smeruje k Tour 2010. Nechce totiž dodatočne víťazstvo ak by sa Albertovi Contadorovi dokázalo, že užil zakázané látky. Andy chce vyhrať v priamom súboji na ceste: "Pozerám správy a čítam noviny, ale aj keby Albertovi odobrali víťazstvo pre mňa to nič neznamená. Jeho titul sa zrodil na pretekoch a na nich sa aj rozhodlo. Takýmto spôsobom by som naozaj nechcel vyhrať Tour."



Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop