Nibali je poverčivý, v Sky riešia dilemu a Van Garderen správnu rovnováhu

4.5.2017, 21:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Prvá Grand Tour začína už o pár hodín. Jubilujúce Giro prinesie krásne súboje tých najlepších a mnohých fanúšikov zaujímajú myšlienky najväčších favoritov. Niektorí prezradili niečo zo svojej taktiky, niektorí riešia dilemu, kto bude hlavným ťahúňom v tíme a iní porozprávali o forme prípravy. Všetko to nasvedčuje jednej veci. Boj o ružový dres môže začať! Vyjadrenia pochádzajú z webových stránok daných tímov.
 
 
quintana 2017 giro tlacovka 2 rcsf
Nairo Quintana na tlačovej konferencii pred pretekmi (© LaPresse/GM D'Alberto)
 
 
Nibaliho verejné tajomstvo a gesto Astany
 
Jeden by si povedal, že si Talian povie do tretice všetko dobré. A keď už domáce dobrodružstvo vyhral dvakrát, stáť tretí raz na vrchole by mal pokladať za jasný cieľ. Ono to tak možno aj je, ale žralok z Messiny je diplomat ako sa patrí. K cieľom sa vyjadril úsečne. "Myslím, že ľudia vedia s akými snami sem prichádzam." Otázky novinárov na tlačovej konferencii tímu Bahrajn - Merida v luxusnom hoteli boli ale zvedavé, a tak Vincenzo Nibali predsa len povolil. "Skutočne chcem skončiť na pódiu. Nebude to jednoduché, ale všetci sme pracovali tvrdo len preto, aby to dopadlo čo najlepšie. Nie je ľahké dokončiť tieto preteky na predných pozíciách, preto to musíme brať deň po dni a byť veľmi opatrní. Ak nevyhrám, aj druhé či tretie miesto by bolo pre mňa veľkým výsledkom," poodhalil svoje úmysly Nibali. 
 
Pre "Žraloka" bude tohtoročné Giro o niečo výnimočnejšie ako obvykle. Už piata etapa totiž finišuje v jeho rodnom meste. "Je to zvláštne. Na tú etapu sa teším asi najviac zo všetkých. Pre mňa, pre mojich fanúšikov, rodičov a mesto je to niečo jedinečné a neopakovateľné," povedal Nibali. Táto etapa by však nemala hrať v končenom účtovaní dôležitú úlohu. Naopak, po náročnom dni si tu prídu na svoje šprintéri. Víťaz Tour de France 2014 mal celkom jasnú predstavu aj o tom, kto bude jeho najväčším rivalom. "Najväčší zo všetkých bude Nairo Quintana, tesne za ním Mikel Landa, hoci bude záležať na tom, ako sa dohodnú v Sky s Geraintom Thomasom. Samozrejme, nemôžeme podceniť nikoho! Vlani išiel výborne Kruijswijk, tento rok si naňho dáme pozor. Nedáme mu toľko priestoru. Nemôžeme zabudnúť na Dumoulina, Van Garderena či Mollemu. Tento rok sa tu skrátka zišlo veľa dobrých pretekárov," zamyslel sa na záver 32-ročný matador.
 
 
nibali 2017 giro tlacovka rcsf
Vincenzo Nibali na tlačovej konferencii pred pretekmi (© LaPresse/Spada)
 
 
Pekný symbolický počin vykonali v Astane. Miesto deviatich jazdcov postavia na štart v Sardínii len jazdcov osem. To prvé miesto a číslo 21, ktoré bolo určené Michele Scarponimu, ostane prázdne. Bude zaujímavé sledovať, ako sa táto tragická udalosť premietne do výkonov bledomodrého projektu priamo v jeho domácej krajine, keď sa očakáva veľa fanúšikov s jeho plagátmi pri cestách. "To, čo sa stalo Michelemu, je hrozná tragédia. Nikto ju nečakal, a tak sa jej ťažko čelí. Je to pre celý tím ohromný úder. Michele mal byť naším vodcom a z toho dôvodu sme sa rozhodli, že postavíme iba osem pretekárov. Jeho miesto zostane voľné. Počas každého jedného dňa tu bude s nami. Počas každého dňa sa pokúsime uctiť si jeho pamiatku, bojovať a usmievať sa," povedal generálny manažér Kazachov Alexander Vinokurov.
 
Na svoj prvý vavrín v sezóne ešte len čaká. Reč je o Talianovi dlho "pracujúcom" vo Francúzsku. O Domenicovi Pozzovivovi. Jazdec Ag2r ešte túto sezónu nevyhral, o motiváciu bude mať teda dobre postarané. Oceňuje tiež miesto štartu tohto eventu. "Nezačínajú len cyklistické preteky, ale začína dôležitá udalosť pre celé Taliansko! Na Sardínii je príjemná prázdninová nálada, a to je dobré. Toto miesto je pre začiatok Gira ako stvorené," načal Pozzovivo. Jazdec tu vyhral v roku 2012 siedmu etapu, dnes sa však pozerá vpred. "Pre situáciu v celkovom poradí bude podstatný už prvý týždeň. Najprv Sardínia, potom Sicília a jej Etna... Skutočne to môže byť a aj bude náročné," pokračoval 34-ročný pretekár. Stá edícia slávnych pretekov ale nedá pelotónu vydýchnuť ani jeden deň. To, že bude rozhodujúcich záverečných sedem, je známe každému. Aj Domenicovi. "Počas posledného týždňa sa stretneme s celým radom ťažkostí. Budeme musieť byť pozorní a fit. Počas sezóny som zažil pár dobrých pretekov, z ktorých som mal dobrý pocit, takže rytmus by som mať mohol," dodal.
 
 
pozzovivo 2017 giro tlacovka rcsf
Domenico Pozzovivo na tlačovej konferencii pred pretekmi (© LaPresse/GM D'Alberto)
 
 
Quintanove double a "problémy" v Sky
 
Okrem Nibaliho prichádza do Talianska v pozícii top favorita aj Nairo Quintana. Kolumbijčan chce sezónu 2017 okoreniť dvojitým víťazstvom. A to ako na Gire, tak aj na Tour. Tak ako hovorí, musí najskôr vyhrať práve začínajúce Giro. "Neviem, uvidíme. Idem do toho prvýkrát. Čo sa stane, stane sa," vyhlásil s úsmevom. Veľmi zaujímavý bol Quintanov postreh o tom, že o Gire vie najmenej zo všetkých Grand Tours. "Pokiaľ ide o trasu, asi je to tu náročnejšie ako na Tour de France. Giro je okrem toho húževnatejšie. Prispieva k tomu plejáda favoritov, ktorí sa tu zišli. Je tu veľa tímov s rovnakými ambíciami. Pre dej pretekov je to dobré, je to totiž atraktívnejšie. Fanúšikovia si prídu na svoje. Ja ako už víťaz, som si skrátka nemohol nechať ujsť okrúhle narodeniny týchto pretekov," vyhlásil líder Movistaru.
 
Prekliatie alebo neskutočná vymoženosť. Britské Sky má okrem Chrisa Frooma v zálohe aj ďalších dvoch pretekárov, ktorí dokážu rozdávať karty aj v tých najťažších pretekoch. Sú nimi Geraint ThomasMikel Landa. A práve týchto dvoch pretekárov bude mať v tíme na Gire Dave Brailsford. Ako si rozdelia úlohy v tíme je nejasné, no akoby mal o čosi navrch Mikel Landa. Je to zrejmé aj z vyjadrení. Samotný Brit vraj nevie či je len do počtu alebo má na to, aby mohol súperiť s ostatnými. "Idete na sté Giro. Poviete si, že sú to len preteky, ale nie je to tak," priznal Thomas a pokračoval vo vyratúvaní favoritov. "Nibali je najväčší favorit. Už vyhral, nie? Tiež je tu Quintana, ktorý tu tiež už vyhral. Ďalej Pinot, Kruijswijk, Dumoulin. A potom sme tu my. Pre mňa osobne je to nové neznáme územie. Je tu veľa našich chlapcov, ktorí už skončili na Grand Tour dosť vysoko. Takže ich môžeme rátať medzi favoritov. Neviem však, či do tohto okruhu môžem zarátať aj seba," dodal skromne Brit. Pravdou je, že skvelý dráhar ešte v Top 10 na Grand Tours nebol. Maximom sú "iba" dve pätnáste miesta z Tour.
 
 
thomas 2017 giro tlacovka rcsf
Geraint Thomas a Mikel Landa na tlačovke pred pretekmi (© LaPresse/GM D'Alberto)
 
 
Naozaj je zrejmé, že hlavným lídrom tímu bude Mikel Landa. A to i napriek tomu, že Thomas vyhral Tour of the Alps. Španiel skončil na tých istých pretekoch piaty. Jeho úsmev a výkony ale predsa len predznamenali, že bude silný. "Bolo načase, aby sme ukázali, kde sme! Na Giro prichádzam s dobrými pocitmi. Už na Trentine to bolo fajn a verím, že to potvrdím. Moja príprava bola tvrdá a musí, skrátka musí, priniesť nejaké ovocie," optimisticky vyhlásil Landa. Povedal tiež čosi o systéme, ktorý naordinovalo vedenie. "Lídri sme dvaja. Uvidíme, kto bude lepší. Ten sa stane tým hlavným. Víťazom celých pretekov sa stane najlepší horolezec, ale aj taktik a časovkár. Ak zostaneme spolu s Geraintom, môžeme spolupracovať," dodal 27-ročný jazdec.
 
 
Správna rovnováha je dôležitá
 
Američan Tejay Van Garderen zvolil pred začiatkom sezóny inú prípravu ako po minulé roky. V prvom rade sa snaží čo najmenej komunikovať s médiami a byť menej aktívny na sociálnych sieťach. Hľadal tak tiež väčší psychický pokoj. Či to bude mať pre jazdca BMC blahodárny účinok, uvidíme až v Miláne. Ak sa pozrieme na jeho doterajšie pôsobenie, výsledkami práve neoslnil. Takže je to naozaj otázka pre vešticu. Samotný pretekár to povedal jasne. "Len som chcel vyskúšať iný prístup.  Bol som viac s rodinou, neabsolvoval som žiadne vysokohorské sústredenie. Len som si užíval prítomnosť manželky a dvoch dcér. Užíval som si ich lásku a pokojnú atmosféru, ktorú som mal. Len tak som sa mohol sústrediť na moju prácu. Len pokoj a moja rodina. Myslím, že to bolo to najlepšie, čo som mohol pred Girom urobiť," vysvetľoval Tejay Van Garderen.
 
Akoby existoval len jeden kľúč, ktorý sa dá aplikovať na všetkých. Tejay ale našiel úplne niečo nové. A vraj to bude fungovať. Táto príprava je tá správna. Tak zneli jeho ďalšie slová. Aj podľa šéfa tímu Jima Ochowicza sú jeho čísla dobré, čo môže byť výsledkom správnej voľby. Američan prichádza do Talianska z Nice (ako správny Američan zakotvil v meste tak spätom s Lancom Armstrongom) a v dobrej nálade. "Nejdem sem relaxovať, nejdem sem ani obdivovať krásne talianske scenérie, ale zabojovať o GC. Najväčším favoritom je Quintana. To je jasné. Ja osobne nechcem hovoriť o konkrétnych cieľoch. Ak by som si povedal, že skončím tretí a skončil by som štvrtý, bol by to neúspech. Skrátka chcem len dodržať to, čo si povieme pred každou etapu. Úspech sa potom dostaví sám," ukončil Garderen.
 
To, že budú tieto tri týždne súbojom vrchárov je zrejmé. Ani šprintéri ale nie sú úplne bez šance ukázať niečo zo svojho umenia. Do talianskej "čižmy" sa plánujú obuť mená ako Caleb Ewan, Fernando Gaviria či Giacomo Nizzolo Sam Bennett. No nemôžeme zabúdať ani na Andrého Greipela z Lotta Soudal. "Som rád, že som súčasťou 100. ročníka týchto pretekov. Páčia sa mi. Nepovedal by som nie ani etapovému víťazstvu. Máme silný tím, ktorý je pripravený pomôcť mi. Teším sa na to. Preteky odštartuje 197 jazdcov, je to teda niečo úžasné. Možno to na papieri hrá v môj prospech, ale je tu veľa iných dobrých šprintérov. Sú to mladí chlapci, ktorí sú hladní po víťazstve. Ja však štartujem už na štrnástej Grand Tour, čo znamená, že je na mojej strane veľa skúsenosti. Budú ma chcieť poraziť, ale to isté môžu povedať oni o mne," rozpovedal sa Greipel, ktorý by mohol získať po prvej etape ružový dres.
 
 
greipel 2017 giro tlacovka rcsf
André Greipel na tlačovej konferencii pred pretekmi (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Silná druhá vlna, ktorá chce prekvapiť
 
Spomínali sme Caleba Ewana. Mladík bude mať skutočne na starosti rýchle dojazdy, no jeho kolegovi Adamovi Yatesovi sú možno dosť ukradnuté. Jazdci tímu Orica - Scott majú totiž jasne nastavené pravidlá. "Radšej by som nehovoril o konkrétnom cieli. Radšej poviem iba to, že sa chcem venovať Giru od etapy k etape. Po každom dni si chcem povedať OK Adam, dnes si splnil všetko, čo si mal," odpovedal Yates na jasnú otázku. Dostal však aj takú, či by radšej nechcel vyhrať viac etáp, pričom by sa "vykašľal" na GC. Na túto rázne odpovedal NIE. "Quintana a Nibali budú jasnými favoritmi. Už vyhrali Grand Tour a pravdepodobne ešte raz vyhrajú. V tomto roku tu ale nájdeme veľa časovky, čo dáva príležitosť Thomasovi, Dumoulinovi či iným. Je tu asi pätnásť jazdcov, ktorí by mohli zamiešať záverečným poradím. V Miláne to môže dopadnúť naozaj rôzne," zamyslel sa Brit, ktorý bude na talianskych cestách pretekať bez svojho brata Simona. 
 
Ak sme napísali o Ewanovi a Yatesovi, rovnaká dvojička sa črtá aj u "podlahárov". Fernanda Gaviriu doplní Luxemburčan Bob Jungels. Mladý pretekár očakáva náročný test s mnohými úlohami. Už vlani tu skončil šiesty, pričom opantal klasifikáciu mladých borcov. "Som pripravený bojovať, no nepovažujem sa za favorita. Je tu mnoho silných pretekárov a samotné preteky sú veľmi dlhé. Vážim si Giro, vážim si mojich protivníkov a práve preto sa na preteky teším. Všetci hovoria o ťažkých etapách, no ja si myslím, že dôležité budú aj tie tranzitné," povedal Jungels, teda rodák slávnych bratov Schleckovcov.
 
 
jungels gaviria 2017 giro tlacovka rcsf
Bob Jungels a Fernando Gaviria na tlačovke pred pretekmi (© LaPresse/GM D'Alberto)
 
 
Ďalším pretekárom z druhej vlny, ktorý môže prekvapiť, je Steven Kruijswijk. Holanďan prekvapil už vlani, kedy tu skončil štvrtý. Okrem toho sa dlho držal na prvom mieste. Všetci si ale jazdca LottaNL - Jumbo pamätáme v snehovej stene. Po kontakte s ňou bolo po nádeji. "Vlani som tu spadol. bolo to dva dni pred koncom... Stratil som ružový dres, čo ma mrzí do dnešného dňa. Ale už viem, čo môžem a čo tu chcem dosiahnuť. Cieľom je skutočne prvá trojka, no pozerám sa na to s triezvou hlavou. Pokúsim sa skončiť čo najvyššie," povedal 29-ročný pretekár.
 
Pokračujem vo svižnom tempe. Presne toto si pravdepodobne povie pred časovkami Tom Dumoulin. Ďalší Holanďan sa bezpochýb spolieha na časovkárske kilometre, presne počas nich totiž môže čosi urobiť so svojimi ambíciami na GC a vďaka boju proti chronometru má už doma odložený aj ružový dres. Elitný časovkár a druhý muž z tejto disciplíny na OH v Riu, je odhodlaný na boj. "Moje ambície sú oproti vlaňajšku o čosi odlišné. Tento rok musím byť v tom najlepšom stave, v akom som kedy bol. Len vtedy môžem pomýšľať na úspech. Máme silný tím a sme psychicky i fyzicky odolní. Keď sa pozrieme na trasu tohtoročného Gira, zistíme, že hneď prvý týždeň bude veľmi náročný. Ani ostatné týždne ale nie sú ľahké, nemožno ich podceniť," vyhlásil pre web svojho tímu jazdec Sunwebu.
 
 
dumoulin 2017 giro tlacovka rcsf
Tom Dumoulin na tlačovej konferencii pred pretekmi (© LaPresse/Massimo Paolone)
 
 
Možno až akúsi tretiu vlnu predstavuje CannondalePierre Roland. Jeho tím prichádza na preteky omladený a bez obáv. Vraj môže len stúpať a učiť sa nové veci. "Keď myslím na Giro, myslím na niečo mystické. Bude tu veľa ťažkých dní a posledný týždeň bude smrteľný. Mojím cieľom bude vyhrať jednu z etáp. Možno bude zaujímavá aj nejaká bočná klasifikácia, kto vie. Túto sezónu mi napríklad vyhovuje šprintérsky dres," zasmial sa Francúz. Pekné výkony sa očakávajú aj od Rusa Ilnura ZakarinaKaťuše, Igora AntonaDimension Data, Thibauta Pinota z FDJ či Ruia Costu z UAE a Baukeho Mollemu z Treku - Segafredo. Posledné dva roky sa na Gire pekne ukázal Andrej Amador (Movistar). Z vlaňajších hrdinov sem ale napríklad tentoraz neprišiel Gianluca Brambilla (Quick-Step).
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop