Reakcie: Očakávaný šprintérsky dojazd na úvod sa nekonal, Bora zvíťazila aj bez Sagana

5.5.2017, 20:20 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Fanúšikovia cyklistického sveta sa dočkali. Dnešným dňom odštartoval tuhý boj o ružový dres. Bez diskusií sa rozhodne v náročných kopcoch či počas dlhých časovkárskych kilometrov. Býva ale zvykom, že na úvod náročných podujatí sa na pretras dostávajú rýchli muži. Malo tomu tak byť aj na Sardínii, no rybník ostal vypálený...
 
 
Prvé veľké víťazstvo a ružový dres k tomu
 
Prvá etapa talianskeho etapového monumentu mala skončiť úplne inak. Aspoň tak zneli prognózy. Na ružový dres si brúsil zuby najmä André Greipel, ale tiež ostatní šprintéri. Ešte nikto z nich ho neobliekal. Technický záver a nie príliš dobre zvládnutá záverečná stratégia zúčastnených celkov, však napísali do pamätí Gira iné meno.  Meno rakúskeho cyklistu Lukasa Pöstlbergera. Mladý pretekár Bory - Hansgrohe nastúpil na svoju prvú Grand Tour. A vyhral hneď prvú etapu. Kto vie, možno napodobní husársky kúsok Petra Sagana z roku 2011 a taktiež vyhrá na svojom prvom "trojtýždňaku" tri etapy, hoci sa to rozhodne neočakáva. "Je to krásne prekvapenie! Chceli sme ísť dnes na Sama Bennetta, ale stratil moje zadné koleso. Videl som tam medzeru a vedel som, že mám dobré nohy. Rozhodol som sa, že to skúsim. Dal som do toho všetko. Vyšlo to. Je to moje prvé veľké víťazstvo medzi profesionálmi. Okrem toho mám ružový dres. Ešte chvíľu potrvá, kým si to celé uvedomím," vyhlásil po dojazde mladý pretekár.
 
Nemecký projekt tak jasne demonštroval to, že nie je celý len o Petrovi Saganovi. "Keď sme vstúpili do mesta Olbia, preteky sa trochu rozhádzali a stratili sme prehľad o tom, čo sa deje. Niektorí chlapci sa pokúšali útočiť, ja som sa staral o Sama. Potom som vo vysielačke počul, že sa za mnou vytvorila medzera. Cítil som, že by to mohlo vydať. Posledných sedemsto metrov som sa čudoval, prečo nikto neútočí, no potom som myslel už len na seba. Nemám slov. Asi si dáme aj trochu vína, aby som si uvedomil, čo sa dnes stalo," opísal záverečné chvíle kolega slovenskej enklávy pre tlačovú správu Bory.
 
 
postlberger 2017 giro vitasztvo bohfst
Lukas Pöstlberger pri životnom triumfe (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Spomínaný Sam Bennett napokon finišoval deviaty. To, že môže byť Giro pre Boru pekné, potvrdil aj v etape unikajúci Cesare Benedetti, ktorý uchmatol vrchársky dres. Jasné, všetko je ešte len na počiatku, ale celok jasne ukázal, že chce byť aktívny a bol jasným víťazom úvodného dňa. "Od začiatku bolo jasné, že sa vytvorí silný únik. Vzhľadom na to, že tu nemáme Lea, plány sú jasné. Chceme bojovať ako sa len dá. Povedali mi, aby som dnes skúsil vrchársky dres. A keď som sa dostal do unikajúcej partie, sústredil som sa už len na to. Je pekné mať dva vodcovské dresy. Je to stá edícia slávneho Gira, takže sme šťastní. Je za nami nádherný deň," doplnil kolegu Benedetti.
 
Bennedettimu robil na čele pretekov po dlhý čas spoločnosť Daniel Teklehaimanot z Dimension Data. Jazdil agresívne, no na vrchársky dres to nestačilo. Africkému projektu priniesol beztak dobrú reklamu. A tú priniesol aj šiesty muž dnešného dňa. Bol ním domáci pretekár Kristian Sbaragli. "Tím odviedol fantastickú prácu. Asi dva a pol kilometra som sa ale ocitol na vetre, našťastie sa v tom momente mierne spomalilo. Na chvíľu som stratil pozíciu, no Nathan Haas ma priviedol späť. Stratil som tým veľa energie, čo pre mňa znamenalo to, že som nedokázal odviesť už maximálny výkon. Nič to. Tešíme sa na ďalšie etapy, duch v tíme je výborný. Cítime sa fajn, náladu nám zlepšuje aj fakt, že sme dnes podali dobrý výkon," uviedol pre web svojho zamestnávateľa muž s jediným profesionálnym víťazstvom. Vyhral desiatu etapu na Vuelte ešte v roku 2015.
 
 
giro 2017 etapa 1 sceneria 1 cdtf
Scenéria prvej etapy (© Slipstream Sports)
 
 
Porazení hovoria o hektickom finále a Rakúšanovi
 
Porazených je celá plejáda. Začneme v Austrálii. "Klokani" sa dnes spoliehali na Caleba Ewana. Samozrejme, jazdec tímu Orica - Scott ešte svoju chvíľku slávy zažiť môže, no prvá "pokašľaná" etapa mrzí. "Od Lukasa Pöstlbergera to bol skutočne dobrý ťah. Záver bol hektický a niekedy vám môže aj chvíľkové zaváhanie zmariť celodennú prácu. Dnes sa to jasne ukázalo. Nie je veľa príležitostí získať ružový dres, takže moje dnešné druhé miesto nie je ani zďaleka také sladké, ako by sa mohlo zdať. Neostáva mi nič iné ako zablahoželať víťazovi a pozerať sa na ostatné dni, kedy dostanem opäť príležitosť," načal Ewan, ktorý odštartoval sezónu doma na TDU, a to vo veľkom štýle. Podarilo sa mu vyhrať všetky štyri etapy končiace špurtom. Svoj pohľad pridal aj Matt White, teda športový riaditeľ celku. "Musíme sa pozrieť na kamerový záznam. Od Bory to vyzeralo na úplne náhodný ťah, ktorý im vyšiel. Bolo to skutočne hektické a neprehľadné. Niekedy skrátka nastane chvíľa, kedy nie ste schopní reagovať. Po relatívne pomalom prvom dni to väčšinou býva v závere nervózne a nie všetci sa riadia podľa presne určeného scenáru."
 
Presunieme sa ku Andrému Greipelovi. Nemecká gorila sa tešila na dres pre lídra snáď najviac. Tretie etapové miesto ho ale k nemu nekatapultovalo celkom určite. "Hektické finále, čo dodať. V úplnom závere sme len ťažko zostali kompaktní. Chlapci sa snažili, ale to, čo urobil Pöstlberger, bolo celkom odvážne. Zostal na čele a úplne osamotený, a tak to skúsil. Nečudo, veď je to silný pretekár. Na E3 Harelbeke skončil piaty, čo nemohla byť náhoda. Ja osobne som chcel šprintovať a získať ružový dres, ale dvaja jazdci boli silnejší. Príde druhý deň a spolu s ním nové možnosti," vyhlásil líder Lotta Soudal.
 
 
greipel 2017 giro prezentacia rcsf
Andrému Greipelovi zmrzol úsmev na perách (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Rady porazených po prvej etape rozšíril aj jazdec Treku - Segafredo Giacomo Nizzolo. Tento 28-ročný pretekár nehovoril nič o hektickom závere či nepokoji v pelotóne. Povedal to chlapsky, na rovinu. "Dnes sa dobre skĺbilo viacero vecí. Pred finále som bol na dobrej pozícii, no v technickej koncovke som skrátka nemal dobré nohy. Naozaj si myslím, že som dnes neurobil žiadne vážne chyby, no jednoducho som na to nemal. Na tak technicky náročných cestách sa musíte uistiť, že ste v dobrej pozícii. Tú som mal, ale čosi ešte chýbalo," premýšľal štvrtý muž úvodného talianskeho dňa. Flintu do žita ale nehádže a verí, že sa všetko na dobre obráti. "Pokiaľ existuje šanca, že získate niečo ako ružový dres, je zrejmé, že do toho pôjdete. Z technického hľadiska som skutočne neurobil nič zlé, takže som v konečnom účtovaní spokojný. Dúfam, že moja forma pôjde každým dňom čoraz vyššie a vyššie a že sa mi počas priebehu podarí zvíťaziť," nádejal sa Nizzolo. Taliana dobre doplnil jeho kolega Jesper Stuyven, ktorý finišoval na ôsmej pozícii.
 
Svojho adepta na víťazstvo mali aj v tíme Quick-Step Floors. Bol ním mladý Kolumbijčan Fernando Gaviria. Ten na Grand Tour debutuje, z čoho bol pred začiatkom dosť nervózny. Pripravoval sa doma a tešil sa na možnosť získať ružový dres. Bolo z toho napokon až dvanáste miesto, no na druhej strane získal skúsenosti, ktoré sú na nezaplatenie. "Dnešná etapa bola ťažká s náročným technickým záverom. Chlapci pri dobiehaní úniku odviedli dobrú prácu, no po páde bolo náročné zorientovať sa. Na poslednom kruhovom objazde som nebol v dobre pozícii a moje ambície na dobrý výsledok odišli preč. Je to však len začiatok a počkám si na ďalšiu príležitosť," nebojácne vyhlasuje Gaviria.
 
Jeho akýmsi mentorom bol Bob Jungels, ktorý finišoval tesne za ním na pätnástom mieste. No a posledným zo šprintérskej vlny, ktorý je ale asi najspokojnejší, je Sacha Modolo z UAE. Skončil piaty a spokojný. "Dnešná etapa bola dobrou príležitosťou ako si zaistiť ružový dres. Chlapci ma podporili, žiaľ, bolo to ale už trochu neskoro. Pöstlberger využil medzeru a vyhral. Chcel by som mu za tento výkon zablahoželať. Ja osobne som v dobre forme. Je to len začiatok a teším sa na nasledujúce dni. Chcel by som sa tiež poďakovať celému tímu za úžasnú podporu," uviedol opäť pre web svojho tímu ďalší Talian. Celkovo boli v Top 10 traja.
 
 
giro 2017 etapa 1 pad cdtf
Jeden z pádov v závere etapy (© Slipstream Sports)
 
 
V skupine porazených okrem šprintérov nájdeme aj dvoch vrchárov. Prvým z nich je Steven Kruijswijk. Dopadne pre jazdca Lotta NL - Jumbo tohtoročné Giro inak ako tomu bolo vlani? Ako sme už písali, všetko je ešte len na začiatku, a tak sa môže všetko zmeniť, no trinásť stratených sekúnd je trinásť stratených sekúnd. A Holanďan to vie. "Je to pekný balík strát hneď na úvod. Počas jednoduchého dňa stratím v hektickom závere. V pelotóne bolo ticho. Potom prišla pravotočivá zákruta a začali vznikať diery. Síce som sa hneď spojil s Josom Van Emdenom, no bolo neskoro," opisuje záver Kruijswijk. Podobne reagoval aj športový riaditeľ Addy Engels. "Samozrejme sme sa chceli podobnej situácii vyhnúť. Steven možno stále bojuje s pádom, ktorý zaznamenal v Yorkshire." To potvrdil aj Steven. Rebrá, ktoré dostali po páde zabrať najviac, stále nie sú fit. Okrem toho nie je na tom najlepšie ani po psychickej stránke. Po tej nie je na tom pravdepodobne dobre ani Pierre Rolland. Jazdec Cannondalu stratil ešte o päť sekúnd navyše.
 
 
Výsledky 1. etapy
1. PÖSTLBERGER Lukas Bora - Hansgrohe link ikonka 5:13:35 100
2. EWAN Caleb ORICA - Scott link ikonka 00:00 40
3. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:00 20
4. NIZZOLO Giacomo Trek - Segafredo link ikonka 00:00 12
5. MODOLO Sacha UAE Team Emirates 00:00 4
6. SBARAGLI Kristian Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00  
7. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
8. GIBBONS Ryan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00  
9. BENNETT Sam Bora - Hansgrohe link ikonka 00:00  
10. BAUHAUS Phil Team Sunweb 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop